Adaptarea și integrarea în noi colective sunt provocări de care te lovești constant, încă din copilărie. De la prima zi de școală la schimbarea locului de muncă, există o serie de situații care te vor pune în postura de a fi nevoită să cunoști oameni și să relaționezi cu ei într-un mod sănătos și reciproc benefic.

Provocările pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de așteptările pe care ți le creezi și de mediul din care vrei să faci parte. Totuși, chiar dacă nu ți-ai propus să devii Miss Popularitate, e important să îți găsești echilibrul, să te simți bine în locul în care te afli și să câștigi încrederea, respectul și admirația celor din jur. Iată câteva obiceiuri care te vor ajuta să te integrezi rapid în orice colectiv nou:

1. Fii amabilă în mod natural

Nu te limita la a-ți saluta politicos colegii în fiecare dimineață și încearcă să extinzi aria de interes în acest sens. Complimentează-ți colegii atunci când observi ceva schimbat în bine la ei, dar doar dacă intenția este una naturală. Întreabă-i ce planuri au, ce le-a mers bine în ultimul timp, care sunt lucrurile care îi stresează, fără a deveni însă intruzivă. Oferă-ți ajutorul, dacă cineva poate beneficia de experiența și specializarea ta, fără a cădea însă în extrema de a-ți asuma prea multe responsabilități în mod constant.

2. Profită de ocazia de a-i cunoaște mai bine pe cei din jur

Petrecerile de Crăciun, teambuildingurile sau ieșirile în oraș în grup sunt doar câteva dintre situațiile de care poți profita pentru a te apropia de colegii tăi. Cele mai frecvente astfel de ocazii rămân masa de prânz și pauza de țigară. Indiferent dacă ești fumătoare sau nu sau dacă partenerii tăi consumă țigări clasice sau IQOS, pauza de țigară este întotdeauna un prilej bun de socializare, la fel și masa de prânz. Participă la aceste ieșiri în măsura în care îți permite timpul și profită de ocazie pentru a-i cunoaște mai bine pe cei alături de care lucrezi sau studiezi. În astfel de momente, oamenii sunt mai relaxați și mai dispuși să comunice deschis, așa că nu ar trebui să ratezi ocazia.

3. Fii generoasă

Nu e nevoie să coci brioșe toată noaptea pentru toți angajații, mai ales dacă lucrezi la o multinațională, dar din când în când poți cumpăra câțiva covrigi sau câteva cafele pentru colegii cu care colaborezi îndeaproape. Găsește frecvența potrivită pentru astfel de acte de generozitate, în funcție de reacția lor și de obiceiurile locului și nu exagera, altfel ai putea fi înțeleasă greșit. Află care sunt lucrurile care le aduc bucurie celor din jurul tău și ține cont de asta atunci când alegi micile ofrande. Îți va fi de folos să știi cui îi plac gogoșile, cine este alergic la alune și nuci și dacă eclerurile de la cofetăria din colțul străzii sunt proaspete, așa că ciulește urechile și fii atentă la preferințele și nevoile fiecăruia, dar și la oferta furnizorilor.

4. Evită bârfele cu orice preț

Poate că unele zvonuri sunt amuzante, dar asta nu înseamnă că trebuie să le afli pe toate sau, mai rău, să transmiți informațiile mai departe. Nimeni nu își dorește alături colegi sau parteneri în care să nu aibă încredere, așa că nu te transforma într-unul. Dacă cineva îți face o confesiune, păstrează secretul și vezi-ți mai departe de treburile tale. Evită să te integrezi în orice “bisericuță” exclusivistă, unde preocuparea principală este aceea de a vorbi despre cei care nu fac parte din ea.

5. Nu te plânge și nu transforma totul într-o dramă

Deși uneori poate fi tentant să îți descarci nervii sau tensiunea vorbind despre situațiile care te necăjesc, nu este o idee prea bună să faci asta într-un mediu mai formal decât grupul de prieteni apropiați. Desigur, poți constata cu voce tare că ai avut o săptămână grea, dar dacă faci asta frecvent ai putea da de înțeles că nu te-ai adaptat și că nu te afli într-un loc în care îți dorești să fii. De altfel, oamenii fug de drame și de situații complicate, așa că nu căuta cu orice preț empatie în sala de curs, la birou sau în zona de networking a unui eveniment. Asta nu te va face superficială, ci politicoasă și atentă la nevoile celor din jur, nu doar la ale tale.

Tu ce arme secrete folosești pentru a te face plăcută și pentru a te integra într-un colectiv nou?

Sursă foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda