Stiluri de sutiene
Sutienul sport, mai mult decât un moft
Sfaturi pentru a alege sutienul perfect
Un sutien îți oferă susținerea de care ai nevoie pentru a te simți confortabil în propria piele, încrezătoare, pentru a depăși cu bine provocările fiecărei zile. Starea ta de bine și chiar sănătatea ta sunt prea importante pentru a accepta să porți un sutien incomod. De aceea nu trebuie să te sacrifici alegând un sutien șic, dar care nu este comod. Cum ar fi să ai ambele beneficii, și eleganța, și confortul? Citește mai departe pentru a afla cum să alegi sutienul potrivit pentru nevoile și corpul tău.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
La ce te expui atunci când porți un sutien nepotrivit?
Înainte de a purcede la pașii necesari alegerii unui sutien potrivit pentru corpul tău, îți recomandăm să afli la ce te expui dacă alegi un sutien nepotrivit.
În primul rând e bine de știut că majoritatea femeilor au purtat sau încă poartă sutiene care nu sunt adaptate corpului, în jur de 80% dintre femei poartă o mărime greșită, dacă ar fi să ne luăm după ultimele studii, iar 7 din 10 femei poartă sutiene prea mici (doar una din 10 femei alege sutiene prea mari).
Alegerea unui sutien nepotrivit vine la pachet cu o mulțime de probleme. Primul lucru observat este disconfortul cauzat de o piesă vestimentară care nu stă la locul ei. Apoi, ne avertizează specialiștii, un sutien prea strâmt (unul din cele mai întâlnite cazuri) duce la o presiune suplimentară asupra sânilor care, la rândul ei, va duce la încetinirea circulației sângelui la nivelul pieptului.
De cealaltă parte, dacă alegi un sutien prea mare riști să provoci disconfort asupra umerilor și acest lucru va duce, în timp, la lăsarea sânilor.
Și bretelele sutienului sunt foarte importante. Dacă ai un bust proeminent va trebui să te asiguri că îi oferi susținerea de care are nevoie alegând bretele ceva mai late, chiar dacă nu sunt estetice – poți opta pentru sutiene din materiale fără cusături și astfel rezolvi două probleme cu un singur drum la cumpărături.
Pentru a fi sigure că alegem sutienul potrivit, oamenii de știință ne recomandă să îl alegem nu doar după mărimea obținută prin calcul (vezi mai jos), ci și în funcție de felul în care se mulează pe corp. Firme diferite de lenjerie pot avea aceeași mărime pe etichetă, însă odată probate se pot simți diferit. Alege culoarea ta preferată, dar nu renunța la susținerea oferită de un sutien confortabil.
Cum alegi sutienul potrivit?
La început au fost corsetele. Acestea au apărut pe la mijlocul secolului al XIV-lea pentru a accentua silueta. Cu timpul și odată cu emanciparea femeilor, acestea au dispărut, iar susținerea sânilor este acum „în sarcina” sutienelor.
În magazine sau online poți găsi mii de modele, culori, stiluri. Fie că ai nevoie de un sutien fără bretele pentru o petrecere sau unul sport pentru la sală, toate opțiunile sunt foarte aproape. Și totuși, cum alegi un sutien care să fie dintr-un material plăcut la atingere, confortabil și care să nu necesite să faci un împrumut la bancă?
Pentru a afla care este mărimea potrivită bustului tău vei avea nevoie de un centimetru de croitorie, de un pix și de o foaie de hârtie (sau de o aplicație în care să notezi măsurătorile). Tot ceea ce ai de făcut este să măsori două zone:
- zona cupei (circumferința pieptului) – pentru a afla care este valoarea circumferinței pieptului, trebuie să treci centimetrul peste cea mai proeminentă parte a bustului. Citește și notează câți centimetri ai;
- zona de sub bust (circumferința de sub sâni) – asigură-te că ții centimetrul întins și că lungimea este confortabilă; vei dori ca sutienul, mai apoi, să nu fie nici prea strâmt, nici prea larg.
În funcție de diferența dintre cele două valori obținute poți avea o anumită măsură pentru viitorul tău sutien. Dacă diferența este mai mică de 13 cm, ai cupa A, între 14 și 15 cm, ai cupa B, 16-17 cm cupa C, 18-19 cm cupa D, mai mult de 20 cm cupa E sau cupa F.
De exemplu, dacă ai circumferința bustului de 91 cm, iar zona de sub sâni de 76 cm, conform informațiilor de mai sus vei avea nevoie de cupa B, iar pentru că sub bust ai 76 cm, va trebui să cauți la magazinul cu lenjerie sutiene cu eticheta 75B (acel 75 vine de la un standard pentru mărimi de sutiene de la 70 la 110, din cinci în cinci).
Dacă ai slăbit sau te-ai îngrășat în ultimul an sau dacă urmezi vreun tratament hormonal, e foarte posibil ca și mărimea sânilor tăi să se fi schimbat. Așa că nu ezita să faci o nouă măsurătoare chiar dacă știai că acum un an aveai 70B.
Stiluri de sutiene
Indiferent care este culoarea ta preferată pentru sutien, ar trebui să ții cont, atunci când mergi la cumpărături, că există o mulțime de modele din care poți alege, fiecare cu propriile beneficii.
Sursă foto: Pinterest
- sutien cu sârmă în partea de jos – datorită acelei sârme de sub sâni, acest tip de sutien asigură o stabilitate suplimentară pentru ca bustul tău să rămână la locul lui. Dacă totuși ești deranjată de această sârmă, dar ai nevoie de susținere sporită, vestea bună vine tot de la comercianți datorită unor sutiene cu sârmă care sunt acoperite de un „supliment” de material pentru ca tu să te bucuri de tot confortul. Modelele de sutiene fără sârmă, pe de altă parte, sunt potrivite femeilor care nu au bustul proeminent;
Sursă foto: Pinterest
- sutien push-up – acest tip de sutien nu doar împinge sânii în față, ci îi face și să pară simetrici chiar dacă nu sunt la fel (e normal ca sânii să nu fie egali). Acest tip de sutien poate fi pe bază de elastic sau cu sârmă;
Sursă foto: Pinterest
- sutien cu jumătate de cupă – cum îi spune și numele, acest tip de sutien acoperă mai puțină piele decât un sutien clasic. Astfel, poate fi purtat pentru a oferi un plus de sex-appeal sau atunci când porți o rochie decoltată;
Sursă foto: Pinterest
- sutien bralette – o combinație între sutien și maiou, sutienul bralette oferă linii minimaliste, confort și un look modern, fiind deseori purtat de vedetele de la Hollywood, ca piesă separată sau peste un tricou, pentru un plus de nonconformism;
Sursă foto: Pinterest
- sutien fără bretele – deși sutienele cu bretele transparente încă se găsesc la magazinele de lenjerie intimă, dacă proeminența acestora te deranjează, poți oricând alege un model de sutien fără bretele. Acesta merge de minune vara cu un maiou funky sau cu o rochie de seară. Însă e bine să ții cont că va trebui să fii atentă, atunci când mergi la shopping, la banda de sub sâni – aceasta trebuie să fie cu adevărat de calitate pentru a fi sigură că podoabele tale stau la locul lor;
Sursă foto: Pexels
Sutienul sport, mai mult decât un moft
Sutienul sport este un accesoriu obligatoriu atunci când faci sport. Însă la fel ca în cazul pantofilor sport, pe care îi alegi în funcție de sportul practicat și de intensitatea activității fizice, același lucru trebuie să îl faci și pentru sutien.
Majoritatea sutienelor pentru sport au o etichetă pe care este precizat dacă produsul este pentru activitate fizică de efort minim, mediu sau intens. De exemplu, dacă alergi, dar practici și yoga, vei avea nevoie de sutiene diferite.
Pentru a veni în ajutorul tuturor celor care vor să aibă grijă de corpul lor, în lumea sutienelor sport există două tipuri de sutiene: unul în care fiecare sân este în „locașul” lui și sutienul-bustieră, în care sânii nu sunt despărțiți. Pentru sporturi de activitate medie și intensă (cățărări, schi, ciclism, alergat, aerobic, mountain biking) este recomandat cel care imită sutienul clasic.
Adaptarea sutienului la sportul practicat este probabil cea mai importantă caracteristică a acestui tip de sutien, însă nu singura care trebuie avută în vedere. Contează calitatea materialului (nu vei dori să irite pielea pe timpul unui antrenament). Acesta trebuie să fie rezistent la transpirație sau să se usuce repede chiar și în cazul unor activități sportive intense.
De asemenea, sutienul sport nu trebuie să fi prea strâmt în zona subrațului sau a cutiei toracice, ci să fie suficient de confortabil pentru ca tu să te poți bucura de sport în voie.
Indiferent de cât de bine ai grijă de sutienele tale sport, acestea se vor uza atât datorită timpului petrecut în mașina de spălat, cât și din cauza purtării constante (elasticul de sub sâni este primul care începe să cedeze). După circa 30-40 de spălări e bine să renunți la sutienul tău sport și să-ți cumperi unul nou.
Dacă în cazul sutienului de zi cu zi mai faci concesii motivate de modă sau de evenimente (petreceri, o întâlnire etc.), atunci când îți alegi un sutien special pentru sport trebuie să primeze confortul.
Când vine vorba de spălarea sutienelor, părerile sunt împărțite în ceea ce privește distanța dintre o spălare și următoarea. Dacă ai un săculeț pentru rufe sensibile, acolo ar trebui să ajungă sutienele, pentru a le prelungi oarecum viața. De asemenea, sub nicio formă nu îți lăsa sutienele la programe cu uscare sau nu le usca într-un uscător, acest lucru nu va face decât să accelereze deteriorarea lor.
Fie că e vorba de două sau trei purtări (pe durata perioadelor mai friguroase chiar și cinci), înainte de a ajunge în coșul cu rufe murdare, sutienele trebuie purtate prin rotație, chiar dacă îți place la nebunie modelul pe care ți l-ai luat săptămâna trecută și ai vrea să îl porți săptămâni la rând.
Sfaturi pentru a alege sutienul perfect
Dacă urmezi sfaturile de mai jos, îți vei crește șansele de a alege sutienul perfect data viitoare când mergi la cumpărături:
- poate părea banal, însă probează un sutien înainte de a-l cumpăra. Chiar dacă știi ce mărime ai nevoie și aceasta este trecută pe etichetă, se întâmplă ca anumite sutiene să nu se potrivească fiecărei tipologii anatomice;
- atunci când pleci de acasă, poartă un tricou subțire sau ia-l la pachet – astfel vei putea vedea cum arată sutienul chiar și sub cele mai subțiri materiale pe care le ai;
- dacă pielea „dă pe afară”, sutienul este prea mic, dacă mai rămâne spațiu în cupă, este prea mare;
- dacă bucata de material dintre cupe stă „în aer”, atunci acel model de sutien nu ți se potrivește – ea trebuie să stea fixată pe piele;
- chiar dacă prietenele sau vânzătoarea îți oferă sfaturi și îți indică modele care ți s-ar potrivi, până la urmă tu ești cea care îl va purta, așa că alege un model în care te simți tu bine;
- având în vedere că un sutien ține de la șase luni până la un an, asigură-te că ai suficiente pentru a le purta prin rotație.
Căutarea sutienului potrivit poate părea o corvoadă, însă odată ce afli care este mărimea ta și te decizi ce vrei de la următorul sutien, căutatul prin magazine încetează a mai fi un motiv de stres și devine prilejul de a alege un accesoriu care să îți ofere susținerea de care ai nevoie.
Sursă main foto: Unsplash