Rinoplastia este cea de-a treia cea mai solicitată operație din lume și presupune o intervenție la nivelul nasului, pentru a corecta anumite efecte fie genetice, fie apărute în urma unui accident. Află din articol nostru ce presupune această operație și când este recomandată.

Ce este rinoplastia
Ce tipuri de rinoplastie există
Beneficiile rinoplastiei
Recomandări pentru rinoplastie pre-operatorii și post-operatorii
Riscurile rinoplastiei

Ce este rinoplastia

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală realizată cu anestezie generală de obicei. În timpul operației, chirurgul face mici incizii care să permită ridicarea țesutului ce acoperă nasul. În cazuri mai dificile, chirurgul poate efectua și tăieturi la baza nasului. El intervine asupra osului (piramida nazală) și cartilajului, pentru a produce un aspect mai plăcut, care de multe ori se traduce printr-o respirație mai eficientă.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Se reașază apoi țesuturile și se închid inciziile, iar nasul și suprafața faciala se pot umfla post-operatoriu, însă doar pentru o perioadă limitată de timp.

 Ce tipuri de rinoplastie există

Există mai multe tipuri de rinoplastii, în funcție de modul în care chirurgul intervine asupra nasului și de locul în care se realizează inciziile.

  • Rinoplastia închisă

Rinoplastia închisă este cea mai comună formă chirurgicală a acestei intervenții, pentru că nu lasă cicatrici vizibile. Se realizează pornind de la 2 incizii în interiorul nasului, ce permit medicului să intervină asupra piramidei nazale pentru a o armoniza cu întreagă față.

  •  Rinoplastia deschisă

În cazurile în care medicul are nevoie de o vizibilitate mai bună, există metoda rinoplastiei deschise: se ridică porțiunea de piele dintre nări (numită columelă) cu întreaga piele alăturată și se lucrează mai ușor, pentru corecții mai complicate. După 3 luni însă, cicatricea ce rămâne la bază nasului este abia sesizabilă.

  •   Rinoplastia secundară

Este rinoplastia ulterioară unei operații în premieră și se realizează în cazul în care pacientul nu a fost mulțumit de rezultat.

  •  Rinoplastie augmentativă

Este genul de operație care mărește suprafața nasului și în ciuda faptului că există foarte puține cereri la nivel mondial, este recomandată persoanelor cu un nas foarte mic.

  •  Rinoplastie non-invazivă

În cazul în care o intervenție chirurgicală te înspăimânta, există și o metodă non-invazivă, ce presupune o modificare a formei nasului. Nu are, însă, rezultate permanente.

Constă în injectarea unor substanțe în țesuturile moi ale nasului, pentru a umple sau a remodela forma sa. Nu necesită anestezie și corectează iregularitatile nasului.

 Beneficiile rinoplastiei

Principala motivație și beneficiul suprem al rinoplastiei se referă la stima de sine, ce se îmbunătățește vizibil atunci când ești mulțumit de aspectul tău fizic. Nasul este o parte centrală a feței, ce influențează masivul aspectul său, motiv pentru care numeroase persoane apelează la astfel de intervenţii.

Un nas cocoșat, asimetric, borcănat sau prea îngust, poate fi îmbunătățit cu ajutorul unei astfel de intervenții, iar percepția se schimbă cu totul.

O deformare nazală poate provoca probleme grave de sănătate-sinuzită recurentă, sangerări nazale frecvențe, respirație zgomotoasă și sforăit, precum și incapacitatea de a gusta sau mirosi alimentele în mod corespunzător. Deformările asociate cu aceste probleme pot fi cauzate de traumatisme nazale (leziuni) sau pot fi prezente încă de la naștere.

În unele cazuri, afecțiunile medicale, cum ar fi boala Wegner, sinuzita fungică alergică, polichondriza recidivantă și sarcoidoza, pot provoca de asemenea modificări ale structurii nasului. Ca atare, persoanele care suferă de aceste afecțiuni ar trebui să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil. Rinoplastia poate ameliora vizibil efectele acestor afecțiuni.

Circulația oxigenului în organism depinde de admisia aerului prin nas. Ca atare, obstrucționarea canalului nazal reduce rata de admisie a aerului, ceea ce scade la rândul său cantitatea de oxigen disponibil în sânge. Acest lucru este periculos, deoarece ar putea duce la insuficienţă respiratorie (apare atunci când nivelul oxigenului care curge din plămani în sânge este scăzut). Pasajele nazale blocate pot provoca acumularea de dioxid de carbon în organism. În cele din urmă, un nivel scăzut de oxigen poate provoca şi hipoxemie, care se caracterizează prin scurtarea respirației. Din fericire, rinoplastia poate preveni aceste probleme.

Majoritatea persoanelor cu probleme nazale nu se odihnesc bine noaptea şi sforăie. În plus, persoanele cu probleme de respirație se trezesc, de obicei, de mai multe ori pe timp de noapte, ceea ce inseamnă că nu se pot bucura de un somn bun. Din fericire, un plastician cu experienţă poate efectua rinoplastia pentru a curăţa pasajele nazale și pentru a rezolva această problemă.

tanja heffner 284479 unsplash

Recomandări pentru rinoplastie pre-operatorii și post-operatorii

Rinoplastia este o soluție optimă dacă vrei să corectezi forma nasului sau dacă vrei să rezolvi probleme medicale ce obstrucționează respirația, ori pentru a trata consecințele unui accident. Apelează la această metodă doar dacă ești major, ești sănătos și eşti pe deplin convinsă de decizia ta, pentru că este o intervenție definitivă.

Dacă îndeplinești aceste cerințe, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de operație.

Alege-ți cu atenție medicul estetician care va efectua operația. Asigură-te că are experiență și cele mai bune recomandări și caută să vezi rezultatele sale și poate chiar să vorbești cu foști pacienți ai săi. Costul intervenției variază în jurul sumei de 2.000 de euro.

Procesul începe cu analize de sânge, pentru a confirma dacă starea generală de sănătate este bună. Dacă ai o viroză sau o infecţie, și mai ales sinuzită, nu poți face operația. Printre precauțiile pre-operatorii se număra și interzicerea administrării de aspirină/medicamente ce au în componența lor această substanță, cu două săptămâni înainte de operație, evitarea perioadei menstruale, evitarea expunerii excesive la soare și a mancatului cu 8 ore înainte.

În ziua operației, spăla-te bine pe față pentru a elimină bacteriile și nu folosi cosmetice.

După procedură, chirurgul îți va furniza instrucțiuni post-operatorii. Din moment ce rinoplastia este una dintre formele mai complicate de chirurgie plastică facială, un rezultat bun al rinoplastiei depinde de ascultarea acestor instrucțiuni. Este recomandat ca pacienții să aibă un prieten sau un membru al familiei pentru a-i ajuta în anumite sarcini imediat după intervenția chirurgicală.

Hidratează-te, evită activităţile intense și exercițiile fizice. Pentru mulți pacienți, primele 24 de ore după intervenția chirurgicală reprezinta cea mai dificilă parte a recuperării. În acest timp, pacienții vor resimţi un disconfort general. Unele dintre problemele cu care se confruntă pacienții timpul perioadei de recuperare după rinoplastie: dureri de cap, umflături, vânătăi.

În primele 24 de ore după intervenția chirurgicală, cel  mai indicat este ca pacienții să se odihnească. Sângerarea este frecventă, în special în primele 48 de ore de recuperare. Este important să nu îți soliciți nasul, totuși, deoarece acest lucru poate afecta negativ rezultatele operației de rinoplastie.

Vei petrece la spital între una şi trei nopţi şi vei avea meşe în nas ce vor fi schimbate periodic, precum şi o atelă pentru fixarea nasului, timp de o săptămână. Edemul se retrage în 7-10 zile şi  îți poți incepe activitățile zilnice obişnuite în aproximativ 2 săptămâni de la operație.

E foarte important sa dormi cu faţa în sus în următoarea luna, pentru a nu afecta orientarea nasului. Nu-l expune la soare in prima lună după intervenţie pentru ca este puternic vascularizat şi se poate colora excesiv şi încearcă să nu ti-l sufli, sa nu stranuti si să nu-l atingi pentru câteva săptămâni.

 Riscurile rinoplastiei

Pentru orice tip de procedură chirurgicală este important să se inteleagă riscurile asociate intervenției. Rinoplastia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale cosmetice efectuate în fiecare an, dar prezintă aceleași riscuri potențiale ca toate celelalte operații. Menținerea sănătătii tale generale ar trebui să fie prioritatea ta și a chirurgului tău. Deși cele mai multe proceduri de rinoplastie nu prezintă probleme după intervenţie, pacienții ar trebui să se educe asupra potențialelor efecte secundare și a riscurilor.

Rinoplastia presupune modificări extinse ale osului nazal și cartilajului, iar pacienții pot prezenta durere sau disconfort în urma procedurii. Din fericire, acest disconfort este de obicei minor și majoritatea pacienților descoperă că analgezicele sunt suficiente pentru a gestiona această durere.

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este umflarea zonei din jurul ochilor și a nasului. Umflarea este mai vizibilă în zilele care urmează intervenției chirurgicale, dar în mare măsură scade după aproximativ două săptămani. Este important de reținut totuși că unele umflături minore pot fi prezente timp de până la șase luni după operația de rinoplastie. Rezultatele finale sunt de obicei vizibile într-un an.

Ai în vedere și posibilitatea de infecții post-operatorii, riscul pierderii sensibilității la nivelul nasului sau la buza de sus, cicatrici vizibile în cazul rinoplastiei deschise, dificultăți la respirație și rezultate nesatisfăcătoare din punct de vedere estetic.

Pune în balanță toate informațiile primite și ia hotărârea de a apela la rinoplastie doar atunci când ești pe deplin convinsă că ai nevoie de această intervenţie.

Sursa foto: Unsplash

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda