Marcarea urechilor cu bijuterii este o practica antică, însă diversificarea zonelor a fost stigmatizată pe nedrept în societățile educate. Vestea bună este că vremurile s-au mai schimbat – conform unui raport medical publicat în 2017, tatuajele și piercing-urile nu mai sunt asociate cu un comportament distructiv.
Dacă te atrage ideea unui pierce îndrăzneț și ai vrea să treci granița lobului urechii, descoperă în continuare care sunt cele mai populare zone și modele.
Culese din istoria piercing-ului
Tehnici de piercing
Tipuri de piercing
Durată și proces de vindecare
Materiale
Prețuri
3 sfaturi importante
Culese din istoria piercing-ului
Istoria lumii este presărată cu tradiții și culturi, oameni care își marcau corpul cu bijuterii, din motive spirituale. Tradiția este atât de străveche încât există evidențe istorice din secolul IV. Ötzi – cea mai veche mumie găsită de doi turiști în anul 1991 – avea 50 de tatuaje și găuri în urechi.
Semnificațiile spirituale sau sociale ale piercing-urilor de-a lungul istoriei sunt marcate de particularitățile popoarelor și ale vremurilor în care au trăit. Dacă pentru maiași și azteci, găurirea limbii era un ritual închinat sfinților, eschimoșii purtau cercei în buze pentru a indica statutul social.
În prezent, recordul mondial pentru cele mai multe piercing-uri îi aparține braziliencei Elaine Davidson, care în 2017 avea peste 10.000 de piercing-uri, majoritatea pe față și în zonele intime.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Tehnici de piercing
Există mai multe tehnici de străpungere a pielii pentru aplicarea unui pierce. Cele mai folosite sunt:
- Tehnica clasică cu acul sau cu pistolul cu ac. Procesul de vindecare este mai îndelungat, între 3 și 6 luni în funcție de zonă și de igienă.
- Tehnica punching – presupune eliminarea completă a țesutului și înlocuirea cu un cercel circular. Perioada de vindecare scade la 2-4 săptămâni.
Tipuri de piercing
Cu o infinitate de modele de bijuterii și aproape nicio barieră zonală, poți alege unul sau mai multe din cele 50 de stiluri consacrate.
Urechea poate acomoda 15 stiluri diferite, există 6 opțiuni pentru nas, 13 piercing-uri pentru buze și 4 în cavitatea bucală, precum și o varietate de modele pentru sprâncene, obraji, buric și chiar zonele intime. Dar să le luăm pe rând.
Pierce în ureche
Lobul urechii nu este nici pe departe singura zona din ureche care poate acomoda cercei. În vreme ce multe femei se pricopsesc cu găuri în urechi din copilărie, ca simbol al feminității, altele optează să se răzvrătească poziționării tradiționale și să-și înnobilează urechile cu nenumărate alte modele.
Cerceii pot urca pe toată suprafața urechii, inclusiv pe helix, tragus sau fosa triunghiulară. Iată mai jos o schemă a opțiunilor de poziționare și câteva exemple cool.
- Tragus – este zona cartilagiului care leagă urechea de pielea feței. Cercelul este introdus direct prin cartilaj prin tehnica “punching” pentru o vindecare mai rapidă și o mai mare rezistență la durere. Pot fi purtate toate tipurile de bijuterii, însă pentru un aspect delicat se recomandă bijuteriile mici.
- Daith – puțin mai sus de Tragus este zona Daith. Este un pierce mai rar, ce va atrage cu siguranță admirația bărbaților și a femeilor deopotrivă. Tehnica recomandată este tot punch, iar intervenția este mai puțin dureroasă, comparativ cu alte zone.
- Helix sau antehelix – indică cartilagiul din marginea superioară a urechii. Arată foarte interesant să ai un cercel cuminte la baza lobului urechii, iar apoi să pui piercing-uri spațiate între ele, care urcă pe helix. Stilul ușor rock, ușor chibzuit, va crea un aer de mister și rafinament.
- Tunnels sau plugs – sunt genul de cercei care oripilează bunicile, dar dacă te atrage stilul de ce sa nu încerci? Ambele variante pornesc de la găuri mici în lobul urechii, pe care le tot lărgești cu cercei de diverse dimensiuni, pană ajungi la mărimea dorită. Cerceii tip tunnels oferă vedere “dincolo”, în vreme ce plugs oferă aspectul acela de lob “cu greutate”.
- Combinație asimetrică – fiecare ureche poate avea personalitate proprie și povestea sa poveste unică în funcție de numărul de cercei și de diversitatea poziționării.
Pierce în buric
Este a doua cea mai populară zonă de pierce pentru femei, după urechi. Iar nebunia se pare că a început prin 1993, odată cu lansarea videoclipului Cryin’ de la Aerosmith.
Durerea este de moment și dispare complet imediat după procedură. Ai la dispoziție o gamă largă de modele simple sau cu capete decorative, iar materialele recomandate sunt titan, oțel inoxidabil sau plastic bioplast.
De asemenea, poți opta pentru pierce în partea superioară sau inferioară a buricului, însă cea mai populară poziționare este cea din imagine.
Pierce pe față
Pentru un pierce atât de “in your face” ai nevoie de puțin mai multă îndrăzneală și un angajator deschis la minte.
Se recomandă mai multă chibzuință cu aglomerarea modelelor, asta dacă nu vrei nu vrei să petreci o veșnicie la punctul de control din aeroport, sub priviri curioase.
Pierce în nas
În zonă sunt prezenți mulți nervi, deci înțepătura este destul de dureroasă. Procesul de vindecare se poate prelungi pană la câteva luni.
Cele mai celebre modele pentru femei sunt cerceii tip pietricică în oricare dintre nări și pierce-ul în sept. Cel din urmă se poate infecta destul de ușor din cauza umezelii, a răcelilor și a prafului. Cel mai bine e să ocolești perioada virozelor și a temperaturilor foarte scăzute.
Pierce în buză
Există două tipuri de piercing-uri de bază – verticale și orizontale – și mai mult de 13 combinații de poziționare. Se recomandă materiale plastice pentru piercing, pentru a nu dăuna dinților și gingiilor.
Modelul Monroe arată ca o aluniță în partea laterală de deasupra buzei și este cea mai populară opțiune în rândul femeilor. Alte opțiuni ar mai fi Medusa între centrul buzei superioare și nas, Înțepătura Șarpelui în jurul buzei inferioare sau Înțepătura Păianjenului în jurul buzei superioare.
Sursă foto: tumblr.com
Pierce în limbă
Maiașii și aztecii au fost primele popoare care au practicat inserarea cerceilor în limbă, parte a unui ritual închinat zeilor.
În zilele noastre, pierce-ul în limbă este un simbol al sexualității. Este destul de distractiv în momentul sărutului, al relațiilor intime sau chiar în restul timpului. Persoanele cu cercel în limbă au tendința să se joace constant cu el pe buze, atenție însă, efectul poate fi ca cel al unei persoane care mestecă gumă cam prea ostentativ.
Gaura se dă cu acul și se poate opta pentru anestezie locală. Rana se vindecă într-o săptămână, timp în care se recomandă renunțarea la lactate, mâncare caldă sau fumat.
Pierce în sprâncene
Arată destul de cool pe un contur ușor arcuit și îngrijit. Cerceii pot fi plasați orizontal, însă cel mai adesea sunt poziționați pe verticală pentru a ieși mai mult în evidență.
Pierce în obraji
Dacă ai admirat mereu persoanele cu gropițe în obraji, ai șansa să ai gropița ta. Dezavantajul este că în cazul unei rupturi a obrazului, rana trebuie cauterizată pentru a nu permite prelingerea salivei pe lângă pierce.
Pierce în zone intime
Istoria bijuteriilor din zonele intime e interesantă și controversată. De exemplu, există evidențe că prima femeie care și-a făcut pierce în sfârcuri a fost Isabelle de Bavaria – prințesa Franței în secolul XIV. Cât despre piercing-urile în zonele genitale, primele mențiuni se regăsesc în însuși vechiul text indian Kama Sutra.
În ciuda referințelor sexuale, nu există dovezi care să susțină că piercing-urile sporesc plăcerea în timpului actului sexual. Plăcerea este un mit, rămânând considerentele de natură estetică. Cele mai populare tipuri de piercing în zonele genitale sunt Christina și Nefertiti.
Durată și proces de vindecare
Durata de timp necesară vindecării variază foarte mult în funcție de plasarea piercing-ului. Recuperarea completă a pielii în urma intervenției în zona genitală este cea mai rapidă, aproximativ o lună. Piercieng-urile care se recuperează cel mai lent sunt cele din buric, din cauza frecării constante de haine.
Procesul de vindecare este împărțit în trei etape:
- Faza inflamatorie – în care rana este deschisă și poate sângera. Personalul saloanelor recomandă tratament pentru inflamații și sfaturi în baza tipului de intervenție și a zonei corporale.
- Faza de creștere sau proliferare – în timpul căreia organismul produce celule și proteine pentru vindeca pielii din jurul perforării, formând un tunel de țesut cicatricial numit fistulă. Această fază poate dura săptămâni, luni sau chiar mai mult.
- Faza de maturizare sau de remodelare – pe măsură ce celulele care învelesc piercing-ul se întăresc și se stabilizează. Această etapă durează luni sau ani.
Materiale
Pentru fabricarea pierce-urilor se utilizează o varietate de materiale, dar unele pot provoca reacții alergice sau facilita producția de bacterii. Țările membre UE sunt supuse unor reglementări privind materiale legal acceptate pentru producția de piercing-uri, iar conținut de nichel trebuie să fie mai mic de 0,05%.
Cele mai des întâlnite sunt:
- titan
- oțel inoxidabil
- niobiu
- plastic bioplast
- lemn și chihlimbar
- metale prețioase (recomandate doar după vindecarea completă a rănii pentru a evita infecțiile cauzate de oxidarea metalelor)
Prețuri
Dacă ești convinsă că vrei să-ți faci un pierce, ia în calcul prețul manoperei și al bijuteriei. Ambele costuri variază destul de mult în funcție de zona de pe corp și de material. Cel mai bine, intra pe siteul unui salon serios, orientează-te după costurile de intervenție și cumpără bijuteria separat.
Optează pentru un salon care oferă consultanță și în prealabil pentru a-ți fi mai ușor să decizi tipul de pierce și modelul pentru care trebuie să te orientezi.
3 sfaturi importante
- Apelează doar la serviciile saloanelor cu personal specializat – și respectă cu strictețe sfaturile de igienă pe care ți le comunică (da, este un sfat 2 în 1).
- Păstrează pierce-ul chiar dacă ai o infecție – există riscul ca gaura să se astupe infectată și să rămâi cu cicatrice. Corect este să tratezi infecția, iar odată vindecată, să renunți la pierce dacă vei considera că e mai bine.
- Evită materiale care oxidează – inclusiv argintul, cel puțin în perioada imediat următoare.
Dacă până de curând piercing-urile erau privite cu ochi neîncrezători, barierele sociale sunt tot mai permisive. Atâta timp cât modelul te reprezintă sau comunică ceva despre tine, ai libertatea să fii unică și feminină cu un pierce sau mai multe. Iar avantajul cel mai mare este ca piercing-urile sunt intervenții reversibile – poți renunța oricând la ele, iar găurile se astupă în timp.
Sursă foto Unsplash, Shutterstock, Pinterest, Tumblr.