biciceta de dama

În funcție de scopul bicicletei
În funcție de dimensiunea și greutatea bicicletei
În funcție de buget
În funcție de destinație
De unde poți cumpăra cea mai bună bicicletă
De ce echipament ai nevoie pentru bicicletă
Sfaturi pentru achiziționarea unei biciclete de damă

Mersul pe bicicletă este excelent pentru sănătatea și tonusul tău muscular și poate fi atât o modalitate de a pierde în greutate, cât și o activitate recreativă, care te ajută să risipești stresul. 

Spre deosebire de bărbați, însă, femeile se confruntă cu o serie de provocări când vine vorba de alegerea bicicletei ideale: puține modele sunt suficient de confortabile pentru femei. În plus, scopul în care alegi bicicleta, dar și dimensiunile ei sunt factori decisivi în alegerea modelului potrivit.

Cum alegi în funcție de scopul bicicletei

Nu poți alege corect o bicicletă potrivită pentru tine înainte să iei în considerare scopul în care o vei folosi. Îți place aventura sau preferi plimbările lejere? Vrei să folosești bicicleta pentru a merge la job sau exclusiv în vacanțe, pe trasee montane?

Nu există biciclete multifuncționale care să aibă performanțe ridicate atât pe asfalt, cât și la munte. Înainte de a te uita la diferite modele de biciclete, trebuie să-ți pui întrebarea: unde voi pedala mai des, la munte sau în oraș? Plecând din acest punct, se ivesc și trei dintre cele mai comune alternative:

Bicicleta de munte

Bicicleta de munte este omniprezentă în orașe. Adevărul este că multe dintre noi alegem, de fapt, astfel de biciclete doar pentru că sunt în trend, fără a le folosi vreodată în off-road. Dacă planurile tale nu includ turele în natură, cu diferențe mari de nivel, ar fi cazul să reconsideri achiziționarea unei astfel de biciclete.

bicicletă de munte

Dacă, dimpotrivă, te-ai orientat spre o bicicletă de munte tocmai pentru că iubești aventura și vrei să o utilizezi pe cât posibil în zilele libere și în concedii, ar trebui să afli la ce aspecte să fii atentă înainte de achiziționare.

Bicicleta de munte poate fi hardtail (cu un cadru rigid) sau full-suspension (cu un cadru cu suspensie). În ceea ce privește componentele necesare, furca cu amortizor este obligatorie, deoarece îți oferă un control mai bun și un confort sporit.

În ceea ce privește specificațiile tehnice, este important să alegi o bicicletă care să îți ofere rapoarte ce pot fi utilizate în off-road. Astfel, este foarte important ca foaia mică să aibă 22 sau 24 de dinți, iar pinionul cel mare 34 sau 36 de dinți. Acest raport te va ajuta mult la urcări.

Rapoartele de viteză nu sunt atât de importante, deoarece se presupune că nu vei avea parte de porțiuni de șosea prea lungi. Orientează-te spre biciclete cu frâne hidraulice, deoarece oferă o putere mai mare de frânare decât cele mecanice.

Dacă îți dorești o bicicletă care să fie dotată cu amortizor pe spate, asigură-te că acesta funcționează pe cartuș de aer și nu cu arc. De regulă, bicicletele mai ieftine au arc pe spate, fapt care le face mai puțin performante și mai grele.

Dacă vorbim de materialul din care este confecționată bicicleta, ar trebui să știi că un model de munte calitativ trebuie să aibă un cadru de aluminiu.

Modelele ieftine (în general cele regăsite în marile lanțuri de magazine) au cadrul din oțel (ce se va dovedi o mare risipă de bani, timp și nervi atunci când vei ajunge cu el în service). În plus, diferența de greutate își va spune și ea cuvântul: cu cât bicicleta este mai ușoară, cu atât îți va fi mai simplu să o folosești, indiferent dacă este vorba de urcări, coborâri sau trasee cu multe viraje.

Nu în ultimul rând, avantajele unei mountain bike sunt: durabilitatea excelentă, șanse reduse de a face pană și a descentra roțile, poziție confortabilă datorită cauciucurilor și a ghidonului ridicat. Așa cum îi spune și numele, este bicicleta perfectă pentru trasee off-road.

Însă, dacă iei în calcul achiziționarea unui astfel de model, ar trebui să știi și care este principalul dezavantaj. În primul rând, deși pot fi folosite pe drumuri asfaltate, ele nu sunt eficiente pe distanțe lungi. Presiunea exercitată la contactul cu solul este mare din cauza suprafeței crampoanelor, ceea ce se traduce într-o uzură forțată a cauciucurilor atunci când sunt folosite pe asfalt.

Bicicleta de oraș

Bicicletele de oraș sunt variante ideale atunci când te gândești să iei în considerare mersul la serviciu, cumpărăturile sau deplasările în oraș, pe bicicletă.

Aceste modele au roți mari (ajungând până la 28 de inch) și oferă o viteză mai mare de deplasare. Există și modele mai mici (cu roți de 20 de inch) care pot fi și pliabile, fiind mult mai ușor de depozitat.

Cadrul poate fi din oțel sau aluminiu, caracteristică ce va influența atât greutatea, cât și prețul. Ca regulă generală, o bicicletă de oraș eficientă ar trebui să fie mereu hardtail (cu un cadru rigid) și cu o furcă rigidă.

bicicletă de oraș

În ceea ce privește specificațiile tehnice, o bicicletă pentru oraș va avea două sau trei foi și mai mulți dinți decât modelele destinate pedalării off-road. Sistemul de transmisie poate fi și unul single-speed (cu o foaie și un pinion), însă acesta te va limita în anumite situații.

Principalele avantaje de care te vei bucura sunt anvelopele subțiri care te vor ajuta pe porțiunile de asfalt, oferindu-ți o viteză mai bună de rulare. În plus, vei putea beneficia de o poziție confortabilă la pedalat, în special dacă modelul ales de tine vine echipat cu amortizoare pentru absorbția șocurilor.

De asemenea, fiind o bicicletă gândită pentru oraș, ea va oferi, cel mai probabil, posibilitatea de a-i monta accesorii precum coșuri sau un portbagaj.

Principalul dezavantaj al acestor biciclete vine tocmai din faptul că ele sunt gândite pentru deplasările în oraș. Astfel, nu sunt potrivite pentru trasee lungi, fiind ideale, în schimb, pentru fitness și deplasări urbane relativ scurte.

Bicicleta de trekking

Bicicletele de trekking reprezintă combinația ideală dintre bicicletele de munte și cele de oraș. Au roțile mari, asemenea modelelor destinate deplasărilor urbane, dar și anvelope cu crampoane, asemănătoare modelelor de munte.

bicicletă de trekking

În ciuda faptului că roțile sunt mai subțiri decât cele ale bicicletelor de munte, cu ajutorul anvelopelor cu crampoane poți avea o aderență bună pe drumuri de pădure, pe câmp și chiar și în zone ușor accidentate.

Dacă ne referim la specificațiile tehnice, bicicletele de trekking sunt dotate cu o furcă cu amortizor ce oferă o cursă medie de 65 de mm (față de 100 mm, minimul pe bicicletele de munte). Furca este suficientă pentru a înghiți din denivelări, dar în general, pe modele ieftine, nu va oferi performanțe notabile.

Valorile ideale ale sistemului de transmisie sunt situate între două foi și minimum nouă pinioane. În ceea ce privește frânele, acestea pot fi de orice tip, însă dacă folosești bicicleta și în zilele ploioase, sunt recomandate frânele pe disc.

Fiind un model versatil, ce poate fi adaptat atât condițiilor din oraș, cât și celor de pe traseele off-road, poți achiziționa două perechi de anvelope: unele slick, fără crampoane – pentru viteză și unele cu crampoane – pentru zilele în care dorești să abordezi trasee off-road.

Dacă ai în vedere expediții mai lungi, poți achiziționa un portbagaj și apărători de ploaie.

În funcție de dimensiunea și greutatea bicicletei

Poate cea mai importantă caracteristică este modul în care stai pe bicicletă. Poziția corectă este influențată de dimensiunea bicicletei și se traduce în ușurință la pedalat, dureri de spate inexistente (sau mult diminuate) pe distanțe lungi și un control mai bun al ghidonului și, implicit, al direcției.

Cum alegi bicicleta potrivită în funcție de dimensiunea ei?

Principiul este simplu: cu cât este mai înaltă, cu atât vei avea nevoie de un cadru mai mare. Înălțimea cadrului se măsoară ca distanța dintre pedalier și tija de șa. Ideal, când stai pe bicicletă, cu călcâiul pe pedală, în cea mai joasă poziție, piciorul trebuie să fie întins perfect.  

Dimensiunea cadrului

Dimensiunile unei biciclete pot fi exprimate în centimetri (50, 52, 54, 58 etc.), în inch (14, 16, 18, 19, 20, 21 etc.) sau în litere (XS, S, M, L, XL).

În general, dacă ai înălțimea sub 160 de cm ai nevoie de un cadru 50 sau XS în cazul cursierelor și unul de 14 inch în cazul modelelor mountain bike. În timp ce, dacă înălțimea ta depășește 170 de cm vei avea nevoie de un cadru de mărimea 56 sau 58 (respectiv M sau L) pentru cursiere și unul de 19 inch pentru mountain bike.

Pentru informații detaliate despre corespondența dintre înălțime și lungimea ideală a cadrului poți consulta și tabelele de mai jos:

dimensiunea cadrului pentru bicicleta ce dimensiune trebuie sa aiba cadrul bicicletei

Dimensiunile roților

Dimensiunea roților este un alt factor important de care trebuie să ții cont ca începătoare. În principiu, dacă ai o înălțime de până în 1,65 m, vei alege o bicicletă cu roți de 26 de inch.

Dacă măsori între 1,65 și 1,80, poți alege liniștită o bicicletă cu roți de 27,5 inch, în timp ce femeile cu o înălțime de peste 1,80 m vor putea pedala cu ușurință pe o bicicletă cu roți de 29 de inch.

Pe de altă parte, acestea sunt doar sfaturi, o persoană de peste 1,70 m putând alege o bicicletă cu roți de 26 de inch, însă aceasta nu o va avantaja, deoarece centrul de greutate va fi plasat mult prea sus.

Lungimea pipei

Pipa este componenta care prinde ghidonul. Lungimea ei este de asemenea importantă, deoarece stabilește cât de întinsă vei sta pe bicicletă.

Standardul este de 90-100 mm, dar există și biciclete cu pipe inutil de lungi, de 120 mm. Asta înseamnă că vei sta mult prea aplecată în față, iar poziția te va incomoda.

Bicicletele cu pipe mai scurte oferă un control mai rapid ciclistului, comprimându-i poziția pe bicicletă.

Achiziționarea unei biciclete în funcție de greutatea acesteia

Greutatea unei biciclete este și ea extrem de importantă. Cadrul trebuie să fie ușor, în niciun caz gros. Cu cât este mai subțire, cu atât va fi mai ușor.

Nu te amăgi că un cadru mai greu cu două sau trei kilograme nu îți va crea probleme din moment ce nu participi la curse. Un cadru voluminos va influența poziția în mers atât prin frecarea dată de masa lui, cât și prin frecarea cu aerul.

Alege un cadru din aluminiu sau carbon (dacă îți permite bugetul), deoarece celelalte materiale din care poate fi confecționat cadrul (oțel sau titan) vor face bicicleta mai greu de manevrat.

În funcție de buget

Odată ce ai stabilit clar scopul în care vei utiliza bicicleta, următorul pas este să te gândești la bugetul în care vrei să te încadrezi. Ține cont, însă, că o bicicletă foarte ieftină înseamnă bătăi de cap mai târziu, prin prisma faptului că majoritatea componentelor care o echipează sunt de slabă sau foarte slabă calitate.

Nu te avânta, totuși, la o investiție uriașă dacă nu ești tocmai pasionată de ciclism sau de-abia pășești în domeniu. O cheltuială mare pentru prima bicicletă nu este întotdeauna justificată. Cel mai bine ar fi să înțelegi prin ce se justifică diferențele mari de preț ale bicicletelor.

De ce există o diferență așa mare între costuri la biciclete

Ca în multe alte domenii, o bicicletă mai scumpă este, în același timp, o bicicletă care are mai multe de oferit. Prețul unei biciclete este dictat de calitatea fabricației, rezistența, materialul din care este realizat cadrul și componentele care o echipează.

O bicicletă de calitate înseamnă o bicicletă pe care poți să mergi un număr mare de kilometri fără vreun reglaj sau o reparație majoră. În plus, chiar și părțile supuse uzurii (pinioane, lanț, foi, pedale etc.) vor ceda mai greu.

Un alt aspect ține de rezistența mecanică, mai precis de rezistența roților și a altor elemente supuse șocurilor în timpul folosirii sau în timpul accidentelor.

O bicicletă ieftină are o durată de exploatare mai scurtă, cu drumuri dese la magazin pentru înlocuirea componentelor supuse uzurii și vizite regulate la service.

În plus, rezistența mecanică va avea de suferit în cazul în care cadrul este construit din oțel de slabă calitate, fiind mai predispus la fisuri și mai fragil. O bicicletă ieftină poate ceda și chiar se poate rupe la șocuri mai puternice.

Uneori și brandul își spune cuvântul, caz în care, dacă nu ții neapărat la acest aspect, poți opta pentru un model nu foarte cunoscut, cu o echipare similară.

Dacă, din contră, brandul și finisajele superioare sunt o prioritate pentru tine, atunci mărcile de renume sunt de luat în calcul.

Biciclete ieftine (sub 1000 de lei)

În general, bicicletele ieftine sunt cele care se găsesc în marile lanțuri de magazine. Părerea specialiștilor este că ele nu ar trebui luate în calcul, deoarece sunt foarte grele, au componente nefuncționale și performanțe slabe.

Biciclete între 1000 și 2000 de lei

Acest segment de preț este dedicat modelelor gândite pentru plimbări recreaționale, inclusiv pe trasee off-road. Tot la acest preț poți găsi biciclete bune de oraș și chiar și unele modele de trekking. Cadrul este din oțel sau aluminiu, iar sistemul de frânare este unul rezonabil.

Biciclete între 2000 și 4000 de lei

Cu cât crește prețul, cu atât cresc și performanțele bicicletei. În acest buget se încadrează segmentul mid-level al bicicletelor de munte care pot fi folosite chiar și în competiții.

Poți găsi chiar modele cu furci superioare (cartuș de aer, nu doar arc simplu), frâne hidraulice foarte puternice, sisteme de transmisie 2 x 10 sau 3 x 10.

Dacă ai la dispoziție acest buget, alege o bicicletă hardtail, deoarece este mult mai bine echipată decât cea full-suspension.

În ceea ce privește bicicletele de oraș și cele de trekking, ele sunt foarte bine echipate în acest segment de preț.

Biciclete scumpe (peste 4000 de lei)

Bicicletele scumpe au o greutate decentă și o echipare pe măsură. Dacă ești în căutarea unei biciclete de munte, poți opta cu încredere pentru un full-suspension dacă dorești un confort mai mare și un control mai bun pe traseele de coborâre dificile.

În funcție de utilizare

Revenim la întrebările legate de scopul bicicletei: ce fel de ciclism vrei să faci și care este nivelul tău de experiență? De ce vrei să pedalezi? Pentru distracție sau pentru tonus muscular? Vezi ciclismul ca pe o activitate ocazională sau ca pe una serioasă?

Cu cât vei ști mai exact răspunsul la mai multe astfel de întrebări, cu atât mai ușor îți va fi să alegi o bicicletă potrivită nevoilor tale, fără ajutorul unui specialist.

Biciclete pentru transport si relaxare

Dacă vrei să pedalezi zilnic, eventual să mergi la job și/sau la cumpărături, ar trebui să iei în calcul o bicicletă pentru oraș. Cele mai multe dintre modele au un amortizor frontal și din spate, o ramă deschisă (adică fără bara de sus) și sunt ușoare (uneori chiar pliabile).

bicicletă de oraș

Poți opta pentru modele cu protecții pentru lanț, portbagaj sau coș pentru produse, lanternă, semnalizatoare. De regulă, aceste biciclete dispun de 7 până la 21 de viteze și sunt caracterizate de fiabilitate.

Dacă îți dorești o bicicletă pentru oraș, ia în calcul caracteristici precum manevrabilitatea (mai ales la viteze mici și medii, frecvente în oraș) și greutatea scăzută (uneori o greutate scăzută este preferabilă rezistenței, dacă vrei să folosești bicicleta exclusiv în condiții urbane).

De asemenea, o bicicletă de oraș ar trebui să fie comodă, adecvată stilului tău de pedalare (atenție la cum alegi bicicleta în funcție de înălțime!) și să aibă frâne eficiente.

Nu în ultimul rând, ținând cont că vorbim despre o bicicletă pe care o vei lua cu tine în multe locuri, este important să îți reprezinte stilul, deci acordă importanță și aspectului.

Biciclete pentru excursii și drumeții

Dacă vrei să utilizezi bicicleta doar în afara orașului (eventual pe trasee montane), ar trebui să optezi pentru o bicicletă de munte.

bicicleta pentru drumetie

O alternativă mai scumpă sunt și bicicletele hibrid sau bicicletele de trekking (variante ideale dacă vrei o bicicletă care să fie performantă atât în oraș, cât și pe trasee off-road).

Acordă atenție și accesoriilor cu care va fi echipată bicicleta, căci se vor dovedi utile în cazul excursiilor lungi sau în condiții nu foarte prietenoase. Poți alege între diferite tipuri de protecții, portbagaj, echipamente de iluminare și chiar frâne de disc.

O alternativă este și bicicleta tandem, potrivită dacă doriți să mergeți în doi pe bicicletă sau iubiți aventura în familie. Sunt potrivite mai ales dacă forțele participanților diferă foarte mult (dacă te simți obosită, poți să nu rotești pedalele). Tandemurile pot fi făcute în formă de bicicletă de agrement, de munte sau chiar rutieră.

bicicletă tandem

De unde poți cumpăra cea mai bună bicicletă

Recomandarea noastră este să îți îndrepți atenția spre magazinele specializate. Poți opta pentru un magazin fizic sau unul online.

În timp ce magazinul fizic vine cu avantajul probării modelelor, într-un magazin de biciclete online este mult mai probabil să găsești prețuri mai mici.

Dacă vrei să optezi pentru o bicicletă second-hand, trebuie să fii mult mai atentă decât dacă ai cumpăra din magazin. Unele modele nu sunt originale, având doar stickere aplicate pe cadru. Pentru a evita acest risc, poți lua cu tine pe cineva care se pricepe.

De asemenea, dacă optezi pentru o bicicletă folosită, cere neapărat un act care să ateste că bicicleta nu a fost furată (garanție, factură etc.).

Ocolește, pe cât posibil, achiziționarea din supermarket sau magazine care nu îți inspiră încredere. Dacă nu te pricepi și nu cunoști pe cineva care te poate ajuta, vei avea nevoie de sprijinul unui angajat specializat, sprijin pe care, cel mai probabil, nu îl vei găsi într-un magazin care nu este de specialitate.

De ce echipamente ai nevoie pentru bicicletă

După alegerea bicicletei trebuie să te orientezi și asupra echipamentului de care ai nevoie. Nu ignora acest pas pentru a evita accidentările.

Prima pe lista de cumpărături ar trebui să fie casca pentru bicicletă. Accidentele de mașină pot fi fatale chiar și la 20-30 de km/h, viteze pe care le poți atinge foarte ușor cu bicicleta.

Casca poate fi considerată echivalentul centurii de siguranță la automobile. Prețurile încep de la câteva zeci de lei și pot urca până la câteva sute, în funcție de caracteristici.

Deși nu este obligatoriu, sistemul de iluminare se va dovedi util dacă pedalezi pe înserat sau pe timp de noapte. Poți opta pentru un stop cu LED-uri pe spate și, opțional, pentru o lanternă alimentată cu dinam sau acumulatori, pentru a vedea pe unde mergi.

Dacă bicicleta nu este echipată deja cu unul, ar trebui să achiziționezi și un claxon. Se va dovedi util dacă mergi mult prin oraș, deoarece vei dori să-i atenționezi pe ceilalți participanți la trafic.

Dacă mergi cu viteză sau practici sporturi extreme cu bicicleta, achiziționează neapărat genunchiere și cotiere. Te vor proteja de căzăturile periculoase, în special pe terenurile accidentate. Alege modele care nu îți vor îngrădi prea mult libertatea de mișcare, oferind în același timp un grad adecvat de protecție.

Pentru a evita bătăturile, ar trebui să iei în calcul achiziționarea unei perechi de mănuși speciale. Se vor dovedi utile și dacă vei cădea și vei ateriza în mâini, pe palme.

Ia în calcul și un sistem antifurt. Fie că ne place, fie că nu, furtul de biciclete este o realitate, deci este o alegere înțeleaptă să investești bani într-un sistem antifurt cât mai solid, de preferință cu lanț metalic gros și sistem de închidere cu cheie sau cifru.

Nu în ultimul rând, dacă nu dorești să mergi cu bicicleta prin oraș, ia în calcul și un suport de mașină. Există trei tipuri principale spre care te poți orienta: suport cu montare pe plafon, pe bara de tractare sau direct pe haionul mașinii.

Sfaturi pentru achiziționarea unei biciclete de damă

Dacă ai reținut care sunt principalele criterii după care să alegi bicicleta potrivită și ai stabilit un buget, înainte de achiziționare ar trebui să ții cont și de câteva sfaturi:

  • cumpără bicicleta dintr-un magazin specializat de biciclete, indiferent dacă este unul online sau fizic;
  • nu doar înălțimea, ci și lungimea brațelor și a picioarelor sunt importante în alegerea bicicletei, așa că, dacă nu știi exact dimensiunile, ar fi bine să vizitezi un magazin unde să poți încerca diferite dimensiuni;
  • nu alege bicicleta după culori sau design, deoarece, de cele mai multe ori, aceste aspecte nu au legătură cu fiabilitatea, calitatea și confortul bicicletelor;
  • nu cumpăra niciodată o bicicletă la care nu ți se oferă garanție;
  • nu ignora măsurile de siguranță și protecție și alege acel echipament pentru biciclete de care ești sigură că ai nevoie (cască, cotiere, genunchiere, lanternă etc.).

 

1 comment
  1. Buna , nu m-am putut abtine sa nu va multumesc pentru acest articol foarte informativ. Chiar sunt in cautarea unei biciclete (i`m a she) si ma ajutat foarte mult in special cu datele despre dimensiunea cadrului. E bine de stiu insa si pentru altii care cauta ca mine ca exista si un calculator online pt. alegerea marimii potrivite in functie de statura fiecaruia de care am dat de curand si am confruntat datele vostre cu cele de qacolo si sunt cat se poate de exacte, se poate gasi aici https://www.review-biciclete.ro/marimi-biciclete/

    o zi buna, Adriana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda