Multe femei optează pentru o combinație între hrănirea la sân și cea cu biberonul din diferite motive. Fie că apar probleme cu atașarea la sân, răni sau dureri mari, fiecare femeie poate avea motive întemeiate în ceea ce privește alegerea sa. Dacă ai un bebeluș pe drum sau un nou-născut, trebuie să știi că hrănirea la sân nu trebuie înlocuită neapărat cu lapte praf. Dacă sânii tăi produc suficient lapte, atunci ai diferite alternative la îndemână, precum pompele pentru sâni. Iată ce trebuie să știi despre combinația dintre cele două metode de a asigura hrana micuțului:
Dificultățile alăptării
Hrănirea la sân a bebelușului poate fi o problemă atunci când îți dorești să te întorci la muncă sau la studii. De asemenea, afecțiunile la nivelul sânilor sunt frecvente și pot crea inconveniențe fizice și o stare de spirit negativă. Printre alte motive pentru care femeile recurg la combinația dintre cele două metode de hrănire se numără:
- nașterea prematură a bebelușului;
- nașterea gemenilor sau a tripleților;
- apariția unor factori de stres în timpul procesului.
Mamele au, de asemenea, dreptul de a refuza fără un motiv justificat alăptarea.
Metoda pompării laptelui este cea care te ajută să-i pui la dispoziție bebelușului hrană pentru cea mai mare parte a zilei, chiar dacă ești ocupată. Este important de știut că laptele matern poate fi păstrat la frigider timp de 24 de ore. Dacă optezi o perioadă pentru alăptare, poți păstra laptele pompat în congelator, în recipiente sterile, pentru aproximativ 3 luni.
De ce vei avea nevoie
Nu uita că hrănirea celui mic implică mai multe ustensile indispensabile. Când începi să-l obișnuiești cu hrănirea la sticlă vei avea nevoie de tetine alese în funcție de vârstă și preferințe. De asemenea, pompele pentru sâni sunt necesare dacă vrei să eviți laptele praf și dacă produci o cantitate suficientă de lapte. Pentru a-ți proteja sânii, folosește protectoare pentru mameloane, creme hidratante sau tampoane speciale în cazul în care apar scurgerile de lapte.
Copilul poate avea nevoie de o perioadă mai lungă până se obișnuiește cu hrănirea cu sticla, însă dacă îl ajuți să simuleze cât mai bine alăptarea, nu vei avea probleme. Bebelușul trebuie să apuce tetina cu gura la fel ca în cazul hrănirii la sân, iar fluxul laptelui trebuie să fie similar cu cel al laptelui matern. Nu uita să-ți faci rezerve de recipiente sterile pentru păstrarea laptelui la frigider sau congelator.
Cum îl înveți să bea din biberon
Asigură-te că ți-ai igienizat mâinile, sterilizează sticla și tetina și familiarizează-l pe bebe cu laptele din sticlă atunci când se află într-o stare de spirit bună, când e amuzat și relaxat. Este foarte important ca hrănirea cu sticla să urmeze aceleași obiceiuri precum alăptarea. Contactul pielii nu trebuie să lipsească atunci când îl hrănești cu sticla. Tetina trebuie să fie mereu plină, altfel cel mic va trage prin aceasta doar aer, lucru care îi va face să se simtă inconfortabil și va începe să plângă. Bebelușul tău trebuie să apuce biberonul la fel cum face atunci când alăptezi. Hrănirea corectă și cu cele mai potrivite accesorii va ajuta și la evitarea colicilor bebelușului.
Hrănirea mixtă este o soluție pentru oricare dintre situațiile în care alimentația exclusiv la sân nu este posibilă. Acordă-i timp bebelușului și învață-l să se adapteze și introdu aceste schimbări cu delicatețe și răbdare.
Sursa foto: pexels.com