Zilele libere legale pot fi un bun prilej de relaxare sau de aventură. Ai putea spune că o zi liberă chiar și în mijlocul săptămânii nu este mare lucru, însă cu niște artificii și câteva zile de concediu de la locul de muncă îți poți crea câteva minivacanțe de vis care îți vor încărca bateriile o dată la câteva luni.

În 2018, de exemplu, ne vom putea bucura de 14 zile libere, dintre care 11 vor fi în timpul săptămânii. Astfel, vom avea parte de mai multe minivacanțe de-a lungul anului: prima în preajma sărbătorilor de Paște (când sunt libere 8 aprilie – duminică și 9 aprilie – luni), de 1 Mai, Ziua Muncii, care cade într-o zi de marți, de Ziua Copilului, când 1 Iunie pică într-o zi de vineri, și sfârșitul lui noiembrie, când 30 noiembrie (Sfântul Andrei) este tot într-o zi de vineri și este urmată de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Mai jos avem lista cu toate zilele libere din 2018:
1 ianuarie: Anul Nou
2 ianuarie: Anul Nou
24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române
8 aprilie: Paștele
9 aprilie: Paștele
1 mai: Ziua Muncii
27 mai: Rusalii
28 mai: Rusalii
1 iunie: Ziua Copilului
15 august: Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie: Sfântul Andrei
1 decembrie: Ziua Națională a României
25 decembrie: Prima zi de Crăciun
26 decembrie: A doua zi de Crăciun

Cum spuneam ceva mai devreme, dacă vrei să profiți de programul liber și adaugi cinci zile de concediu, îți poți crea șapte minivacanțe: 20-24 ianuarie (trebuie să îți iei două zile libere), 6-9 aprilie (o zi liberă), 26-28 mai, 1-3 iunie, 11-15 august (trebuie luate două zile libere), 30 noiembrie-2 decembrie, 22-26 decembrie (sau mai mult).  

Ce poți face cu aceste zile libere cumulate? Ei bine, poți merge în weekenduri prelungite sau, pentru perioadele mai lungi (20-24 ianuarie, 22-26 decembrie) poți alege vacanțe în toată regula. Cu cât faci mai repede o rezervare, cu atât vei găsi o ofertă mai accesibilă și mai avantajoasă.

În rândurile de mai jos am adunat o serie de idei de petrecere a timpului pentru fiecare minivacanță în parte.

3.7 zilelibere2018@womenontop 4.1

Sursă foto: Pinterest

20-24 ianuarie 2018

Tenerife este o destinație de vis tot timpul anului, însă puține lucruri sunt mai plăcute decât să evadezi din frigul de acasă și să ajungi pe o insulă pe care temperatura medie în ianuarie este 25 de grade Celsius! În plus, în perioada zilelor libere la români, pe insula spaniolă are loc Carnavalul Santa Cruz de Tenerife, cel mai cool eveniment de muzică și dans din afara Braziliei.

Dacă nu ai cum să ajungi la Rio și adevărul este că ai pierde mult timp prin aeroporturi, Tenerife este alegerea ideală pentru sfârșitul lunii ianuarie. Adus de conchistadori la sfârșitul secolului al XV-lea și interzis de mai multe ori de Biserica catolică, acest festival care durează mai bine de o lună (12 ianuarie-18 februarie 2018) include două părți: prezența dansatorilor profesioniști veniți din toată lumea pentru a împărți voie bună în ținute multicolore și dansatorii de pe stradă, turiști și localnici care nu rezistă în niciun an să stea pe loc. Dacă ești un iubitor al muzicii și al dansului, ar trebui să arunci un ochi aici, pentru un ghid complet al programului Carnavalului din Tenerife.

Când iei o pauză de la dans, poți trece pe la Centrul de Fotografie Contemporană din oraș sau te poți relaxa la cumpărături pe celebra Calle La Noria sau plimbându-te prin Parcul García Sanabria.

3.7 zilelibere2018@womenontop 5.0

Sursă foto: Pinterest

6-9 aprilie 2018

Primăvara este, pentru cei mai mulți dintre noi, anotimpul renașterii, așa că dacă vrei o schimbare de peisaj pentru aceste sărbători pascale poți vizita Olanda, mai ales Haga. Chiar dacă mulți ar alege orașul Amsterdam, Haga are în 2018, fix în perioada zilelor libere de la noi, un festival dedicat muzicii electronice și alternative, Rewire (6-8 aprilie 2018).

Pe lângă muzica ce îmbină genuri dintre cele mai diverse, Rewire ne asigură un ecran uriaș pe care putem vedea filme despre rolul muzicii în schimbările din societate (tema din acest an). Lineup-ul îi include pe Laurie Anderson, Floating Points, Nina Kraviz și alții, iar biletele pornesc de la 70 de euro de persoană (dacă îl iei până pe 1 martie). Sălile de concerte sunt situate central, iar pentru a ajunge la Haga trebuie doar să găsești un zbor până la aeroportul aflat la circa 30 de minute de centrul orașului.

Iar dacă simți nevoia de o schimbare de peisaj după atâta distracție, poți trece prin sătucul Lisse (la 30 km de Haga), unde se află Keukenhof (cunoscută și ca Grădina Europei), unul dintre cele mai mari parcuri florale din lume, cu peste 7 milioane de bulbi de lalele plantați în fiecare an, care acoperă 32 de hectare. Deși este deschisă până la mijlocul lui mai, experții în turism ne recomandă să o vizităm în aprilie datorită temperaturii mult mai blânde. Morile de vânt pitorești și miile de culori ale florilor te vor face să te simți ca și cum ai fi parte dintr-un film.

3.7 zilelibere2018@womenontop 6.1

Sursă foto: Pinterest

25-28 mai 2018

Chiar dacă ai fost prin Londra, dacă nu ai fost în perioada aceasta a anului (minivacanța de Rusalii plus o zi liberă de la job), tot mai ai de bifat ceva. De această dată propunerile nu includ London Eye, Madam Tussauds sau Palatul Buckingham (deschis publicului pe tot parcursul anului).

Invitația este pentru Festivalul All Points East 2018, un eveniment multidisciplinar care combină concertele cu programele de stand-up comedy, zonele cu mâncare sănătoasă și un cinema în aer liber. Întins pe mai multe zile (25 mai-3 iunie), la acest festival vor participa nume mari ale muzicii alternative și nu numai: Lorde, Björk, LCD Soundsystem, Lykke Li sau The xx (aici lista completă).

Dacă pe tine te încântă formațiile de mai sus însă pe iubitul tău îl lasă rece, poți împăca și varza și capra luându-vă bilete și la Festivalul Creamfields Steel Yard (28 mai), rămânând la latitudinea voastră cine va face concesii pentru ultima zi a minivacanței. Doar ca o informație pe scurt, pentru concertul de muzică electronică vin artiști ca Axwell /\ Ingrosso, Martin Solveign și Faithless.

Pentru varietate, vă puteți plimba prin Parcul Victoria (aflat în zona ambelor săli de concerte), care acoperă peste 80 de hectare, sau puteți bea un ceai la una din cele două cafenele, Cafeneaua din Est sau Cafeneaua din Vest.

3.7 zilelibere2018@womenontop 11.0

Sursă foto: Pinterest

1-3 iunie 2018

Cu doar câteva zile la dispoziție la începutul verii, poți vizita Delta Dunării, fie alături de prieteni, fie împreună cu familia. Parte protejată a Patrimoniului Mondial UNESCO și a doua ca mărime din Europa, Delta Dunării este locul ideal pentru o minivacanță în care să te relaxezi și să îți reîncarci bateriile. Morile de vânt vechi, nuferii multicolori, și speciile dintre cele mai diverse de pești, păsări și insecte (peste 4000 în total) te vor întâmpina la tot pasul odată ce ieși cu o barcă cu motor pe unul dintre brațele principale (Chilia, Sulina, sau Sfântul Gheorghe). De asemenea Delta Dunării se mândrește cu cea mai mare întindere de stuf din lume (peste 240.000 de hectare) și cu cea mai impresionantă întindere dedicată faunei ornitologice.

Pentru a te bucura și mai mult de specificul zonei, cazează-te (dacă ai cum) la o familie de localnici. Astfel te vei putea delecta cu preparate tradiționale pe bază de pește și cu puțin noroc vei merge la o sesiune de pescuit dis-de-dimineață.

Cum ajungi să te bucuri de liniștea din Deltă? Ei bine, tot ceea ce ai de făcut este să mergi fie cu mașina fie cu trenul până în Tulcea iar de acolo să iei o barcă spre unul dintre cele trei brațe ale fluviului.

3.7 zilelibere2018@womenontop 8.1

Sursă foto: Pinterest

11-15 august 2018

Dacă nu ai cum să îți faci un concediu întreg vara asta la mare, poți oricând să tragi o fugă în minivacanța din august (Adormirea Maicii Domnului) pe coasta de est a Italiei, în zona Rimini. Marea Adriatică este turcoaz ca-n poze, are plaje cu nisip fin, o cameră la hotel este ieftină, chiar și în august – mai ales dacă este luată din timp -, și aproape de mare (cele mai apreciate hoteluri pe Tripadvisor sunt la nici 20 de metri de apă).

Pe lângă condițiile excelente pentru iubitorii de plajă, orașul Bellaria-Igea Marina se bucură în fiecare an, în luna august (12-14 august în 2018), de Festivalul Bay Fest. Dedicat muzicii punk rock, acest festival are loc într-un parc din micuțul orășel turistic, oferind priveliști deosebite asupra coastei Mării Adriatice. Pentru a afla toate detaliile, informează-te pe site-ul oficial.

Dacă serile le rezervi dansului, poți petrece dimineți și după-amiezi leneșe moțăind pe șezlong sau, dacă ai chef de plimbare, poți închiria o mașină pentru a merge în Bologna (90 de minute de mers) sau în orașul-stat San Marino (la aproximativ 50 de minute distanță).

În Bologna poți vizita cea mai veche universitate din lume (deschisă în 1088) sau Muzeul Internațional și Biblioteca muzicii (unde poți vedea partituri vechi de cinci secole), te poți relaxa pe o bancă din Piazza Maggiore sau te poți delecta cu fructele din piața organică de pe strada Pescherie Vecchie.

Cunoscută ca singura țară din lume cu mai multe mașini decât oameni, San Marino este un loc numai bun de vizitat, mai ales dacă ești interesat de istorie. Astfel, dacă ajungi în această mică țară, nu ar trebui să ratezi Cele Trei Turnuri din San Marino, aflate pe trei piscuri de joasă altitudine din Apenini, Palazzo Pubblico, aleile cu aer medieval sau micile bisericuțe vechi de sute de ani care sunt dispersate prin oraș. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită și în Italia, așa că dacă vrei să vizitezi vreun obiectiv turistic pe 15 august, s-ar putea să fie închis – păstrează doar pentru tine dimineața ultimei zile a minivacanței pentru a te bucura, pe plajă, de razele soarelui.

3.7 zilelibere2018@womenontop 9.0

Sursă foto: Pinterest

30 noiembrie-2 decembrie 2018

Pentru minivacanța de 1 Decembrie nu e nevoie de zile suplimentare de la locul de muncă. Tot ceea ce ai de făcut este să îți iei din timp unul sau mai multe bilete de avion (dacă mergi cu prietenii) cu destinația Frankfurt.

La doar 30 de minute distanță se află Mannheim, un oraș care este centrul muzicii tehno tocmai de Ziua Națională a românilor, prin Festivalul Toxicator. Încă nu s-a făcut public lineup-ul ediției din 2018 (toate detaliile vor fi afișate aici), însă la edițiile anterioare au fost pe scenă artiști ca Atmozfears, Angerfist sau Headhunterz, care i-au făcut pe localnici și pe turiști să danseze până dimineața.

Dacă pe 1 Decembrie poți merge la festival, restul minivacanței îl poți petrece în două moduri: explorând orașul, pe îndelete, sau vizitând două mari orașe aflate la circa o oră de mers cu mașina (Frankfurt sau Stuttgart).

În Mannheim poți vizita Turnul de Telecomunicații Fernmeldeturm Mannheim, cu o înălțime de peste 200 m, moscheea Yavuz Sultan Selim, a doua cea mai mare din Germania, sau Luisenpark, considerat unul din cele mai frumoase parcuri din Europa.

Dacă însă vrei să evadezi din oraș, poți face un popas în Frankfurt sau în Stuttgart, două din cele mai mari orașe ale Germaniei. Frankfurt, unul din centrele financiare ale Uniunii Europene, se laudă cu cel mai mare teatru englez din lume, cel mai cunoscut și mai apreciat târg de carte, Frankfurter Buchmesse, deschis publicului în luna octombrie a fiecărui an, casa memorială a lui Goethe sau unele dintre cele mai înalte clădiri zgârie-nori de pe continent.

În Stuttgart, pe de altă parte, poți vizita expozițiile de prezentare a unora din cele mai importante mărci de mașini germane, te poți pierde în castelul Schloss Solitude sau poți vizita muzeul Staatsgalerie Stuttgart, o clădire impresionantă de la mijlocul secolului al XIX-lea care trece în revistă artiștii clasici, sau muzeul Neue Staatsgalerie, dacă ești pasionată de arta modernă.
3.7 zilelibere2018@womenontop 10.1

Sursă foto: Pinterest

22-26 decembrie 2018

Dacă alegi să petreci Crăciunul departe de casă, una din cele mai bune destinații este Bruges, în Belgia. Denumit și „Veneția Nordului”, acest oraș este destinația ideală mai ales datorită Târgului de Crăciun, care-l transformă, de la sfârșitul lui noiembrie până la începutul lui ianuarie, într-o așezare feerică, desprinsă parcă din basme. Turta dulce, vafele și ciocolata caldă îți vor oferi energie atunci când faci pauză de la „antrenamentele” făcute pe patinoarul situat în piața centrală.

Pentru o schimbare de peisaj poți trage o fugă la Festivalul Zăpezii și al Gheții (lângă Gara Centrală) unde, an de an, se întrec cei mai talentați meșteri pentru aplauzele și aprecierea sinceră a publicului (aici poți afla toate informațiile).

Pe lângă aceste festivaluri, Bruges vibrează de viață. 11 muzee dedicate doar istoriei, unul al berii și unul al ciocolatei, un altul în cinstea cartofilor prăjiți sunt doar câteva din cele mai neobișnuite atracții turistice. Străzile pietruite din centrul orașului trebuie explorate la pas pentru a înțelege istoria din spatele lor.

Indiferent ce opțiune ți se pare cea mai atrăgătoare (multe dintre ele sunt și avantajoase, dacă îți iei bilete din timp), tot ceea ce contează este să te distrezi, să te relaxezi și să te bucuri de fiecare moment.

Sursa foto: Shutterstock

Total
32
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda