Pe perioada carantinei, cei mai mulți dintre noi avem mai mult timp la dispoziție pentru a ne analiza vieţile, pentru o mai atentă îngrijire sau poate o oportunitate pentru a practica mai mult sport. Toate aceste activități sunt foarte importante pentru a ne păstra un ritm al vieții care să ne ajute să depășim perioada dificilă pe care o traversăm. 

De vreme ce ai mai mult timp să te informezi și să citești despre subiectele care te interesează, dar și să te ocupi de tine, astăzi îți propunem să afli mai multe despre îngrijirea părului, mai exact despre diferențele dintre balsam, mască de păr și tratament de păr. Toate aceste trei opțiuni sunt benefice, iar rolul articolului de faţă este să te ajute să îți dai seama care sunt nevoile specifice ale părului tău şi cum poţi veni în întâmpinarea lor. Pentru că nu există o rețetă care să funcționeze pentru toate tipurile de păr sau de scalp, aceste trei produse au și ele specificul lor și funcționează cel mai eficient în funcție de problema pe care au fost gândite să o rezolve. 

Astfel, recomandările vor fi diferite în funcție de tipul de păr, de gradul de degradare, dacă a fost vopsit sau nu sau de felul în care calitatea părului la vârfuri diferă de cea a părului din partea superioară a scalpului.

1. Balsamul de păr

Rolul principal al balsamului este să redea părului maleabilitatea pe care acesta și-o pierde între două şamponări și imediat după spălare. Atunci când șamponul acționează, el elimină impuritățile din păr, dar, în același timp, îl lasă mai aspru, lipsindu-l de uleiul lui natural. Astfel, balsamul vine în ajutorul părului prin închiderea cuticulelor și reechilibrarea PH-ului.

Balsamul se aplică pe părul umed, după șamponare și se lasă să acționeze minimum două minute, dar este indicat să îl ții măcar cinci minute pentru o acțiune mai în profunzime. Acesta se aplică pe vârfuri sau, ca punct de reper, de la linia care marchează capătul loburilor urechilor în jos.

După aplicare, poți folosi un pieptene pentru a-ți descurca vârfurile firelor de păr, asigurându-te astfel de o pieptănare fără probleme la uscare și de eliminarea riscului ca părul tău să se rupă.

Este recomandat să folosești balsamul după fiecare spălare indiferent dacă ai părul natural sau vopsit.

2. Masca de păr

Și masca este un produs de îngrijire care redă maleabilitatea și flexibilitatea părului, însă ce o face diferită de balsam este profunzimea cu care aceasta acționează. De asemenea, este recomandat să folosești o mască de păr dacă ai părul vopsit, mai ales dacă asta s-a întâmplat recent. Procesul chimic la care părul tău este supus în timpul vopsirii îl afectează la nivel profund, de structură, iar tu trebuie să te asiguri că îi oferi sprijin pentru reconstrucție și hrănire.

O altă diferență față de balsam este legată de frecvența aplicării: nu folosi masca la fel de des ca balsamul. O dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de starea de sănătate a părului tău, ar trebui să fie suficient. Motivul din spatele acestei recomandări este profunzimea cu care astfel de produse acționează. Dacă părul tău nu este foarte degradat, folosirea unei măști după fiecare șamponare îl poate îngreuna și lipsi de volum.

Masca se aplică pe părul umed și se lasă să acționeze undeva între 20 și 30 de minute, în funcție de gradul de degradare a părului. Dacă vârfurile tale sunt uscate și simți ca încep să se despice sau dacă părul se încurcă foarte tare la șamponare, lasă masca să acționeze cât mai mult timp, în limita menționată. Piaptănă părul imediat după aplicare – în caz contrar s-ar putea să nu fi capabilă să faci asta cu ușurință la uscare când va trebui să tragi de el că să îl descurci, să îl rupi și să îl deteriorezi și mai rău. Următorul pas nu va fi altul decât tăierea lui, din păcate.

3. Tratamentele de păr

Deși similare cu măștile de păr din punct de vedere al principiului de acțiune, tratamentele de păr au câteva puncte importante care le diferențiază de acestea. În mod obligatoriu, dacă te-ai vopsit de curând trebuie să folosești mască sau tratament, însă tratamentele acționează mai în profunzime decât măștile. Astfel, impactul lor este de durată, mai lung decât cel al măștilor de păr.

Principalele două roluri ale unui tratament de păr sunt reconstrucția și redarea maleabilității și a flexibilității acestuia. Prin reconstrucție înțelegem procesul prin care cuticulele firelor de păr se închid, generând un efect de păr puternic pe baza proteinelor folosite în compoziție. Este recomandat să folosești acest tratament după ce te-ai vopsit, dar o săptămână mai târziu, astfel încât acesta să nu se întrepătrundă cu substanțele responsabile de colorarea părului. De asemenea, unui astfel de tratament trebuie să îi acorzi timp pentru a avea rezultate și este posibil să fie obligatoriu să folosești și balsam o perioadă, astfel încât părul tău să fie moale și potrivit pentru a fi coafat.

Cel de-al doilea rol al tratamentelor de păr este oferirea de flexibilitate și maleabilitate prin hidratare și hrănire. Astfel de tratamente se aplică de obicei pentru părul cu aspect frizat, pentru părul creț și ondulat al căror bucle nu sunt definite sau pentru părul uscat. 

În ceea ce privește frecvența de utilizare, recomandarea este aceeași ca la mască: folosește tratamentul o dată sau maximum de două ori pe săptămână și lasă-l să acționeze conform duratei recomandate pe etichetă. 

Varietatea opțiunilor de îngrijire pentru păr poate produce confuzie, iar miza pentru a avea un păr frumos este foarte mare pentru fiecare dintre noi. Rezumând, balsamul este un produs care poate fi folosi după fiecare șamponare, acționează la nivel superficial și se ține puțin timp în păr. Pe de altă parte, masca de păr acționează la un nivel mai profund decât balsamul, dar se folosește mai rar și se ține mai mult timp în păr, fiind recomandată pentru părul vopsit sau care se află într-un proces de degradare. În final, tratamentul de păr este opțiunea ideală dacă ți-ai vopsit părul sau îți dorești să micșorezi gradul de degradare al acestuia printr-o baie de nutrienți. Tratamentele ajută la reconstrucție și sunt ultima variantă de salvare a părului tău în cazul în care acesta a început să își piardă din calitățile naturale.

Sursa foto: Silviarita, Pexels, Martin Slavoljubovski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda