Nu avem nevoie de studii care să ne demonstreze că unul dintre cele mai puternici stimuli din viaţa noastră de zi cu zi este culoarea. Ne alegem hainele, maşinile, decoraţiunile în funcţie de gusturile noastre cromatice, ne plac florile pentru culorile lor, stăm cu ochii pierduţi în albastrul cerului. Ne îmbătăm cu nuanţele naturii şi vrem, în acelaşi timp, să le reflectăm şi noi. Felul în care combinăm culorile în ţinuta noastră are un impact uriaş în ochii celor din jur şi te poate ajuta să laşi în urma ta o impresie de durată sau… să treci neobservată. Şi, ca în fiecare an, cel mai bun moment să începi cu dreptul reînnoirea cromatică a garderobei este primăvara.

Anul trecut, în decembrie, un grup select de designeri şi experţi din mai multe ţări, coordonaţi de Institutul Pantone, au ales Ultravioletul drept culoarea anului 2018. Poate părea o alegere surprinzătoare, dar specialiştii ne asigură că tocmai asta vrea să scoată în evidenţă culoarea.

Ultravioletul simbolizează creativitate şi originalitate şi spune despre noi că suntem inventive, că privim spre viitor cu speranţă şi încredere. Este culoarea universului nesfârşit, este acea nuanţă de purpuriu celebrată de Prince sau Jimi Hendrix pe scenă sau în melodiile lor. Dacă mai doreaţi un motiv în plus, la doar câteva zile de la anunţul celor de la Pantone, Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii s-a şi afişat într-o elegantă ţinută ultraviolet.

Pentru că este o culoare complexă, ultravioletul  se potriveşte de minune în garderoba de primăvară a femeilor, dar şi în cea a bărbaţilor. Este uşor de combinat cu alte nuanţe cromatice şi, asociată cu accesoriile potrivite, se integrează perfect pe stradă sau la teatru, în club sau la sala de sport. Ultravioletul şi o bijuterie discretă din aur transformă o ţinută simplă într-una luxoasă şi nobilă.  În combinaţie cu gri sau verde sugerează eleganţă, în timp ce alături de o pereche de adidaşi arată modernitate şi spirit de acţiune.

Pentru că nu putem purta tot timpul aceeaşi culoare – deşi unele dintre noi îşi doresc asta -, ultravioletul este principala nuanţă a acestui an, dar nu este singura. Haideţi să vedem împreună care au fost culorile predominante alese de designeri, la cele patru Săptămâni ale Modei organizate în luna februarie.

Primăvara se poartă natura

La început de primăvară nu putea lipsi nuanţa care prevesteşte tocmai renaşterea, înnoirea şi echilibrul. Verdele este culoarea care ne dă vitalitate, prospeţime şi, la fel ca ultravioletul, ne stimulează creativitatea.

Soarele ne zâmbește 

Cea mai vizibilă culoare pentru ochiul uman, galbenul reprezintă aproape în aceeaşi măsură noile începuturi. Este culoarea soarelui care iese dintre nori după o iarnă lungă, capricioasă şi gri. Nu este de mirare, atunci, că denotă veselie, căldură şi ne dă un tonus bun, . Potrivit specialiştilor, galbenul ne ajută să fim mai optimişti şi ne stimulează să fim energici.

Curaj și eleganță în roșu

După lungile luni de iarnă, ne dorim cu siguranţă să ieşim din carapacea hainelor groase şi să schimbăm fularul cu o eşarfă, puloverele cu tricouri sau bluze vaporoase şi pantalonii cu fuste sau rochii. Un strop de roşu este ceea ce ne trebuie: arată curaj şi determinare, dar şi pasiune şi sensibilitate, aşa că nu ai cum să dai greş atunci când vrei să te exprimi cromatic.

Culorile acestei primăveri pot fi completate cu succes şi de clasicul alb, de neutrul gri sau de albastrul cerului, idealist şi mereu de încredere. Nu este suficient, totuşi, să purtăm aceste culori. Chiar dacă, potrivit unor studii, haina face într-adevăr pe om, rămâne în sarcina noastră să preluăm şi să amplificăm spiritul culorilor care ne îmbracă şi să începem primăvara aşa cum ne dorim: creativ, echilibrat, optimist şi curajos.

Nouă nu ne rămâne decât să te îndemnăm să te îmbrăci cât mai colorat, să îți iei încălţările confortabile şi hai afară! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda