Masti de fata sezon

Dacă ai o anumită rutină de îngrijire pe care o respecți cu sfințenie în fiecare zi sau nici nu mai ții minte câte creme ai încercat, dar nimic nu pare să aibă efectul scontat, s-ar putea să fie nevoie de o abordare diferită. Oricât de bune ar fi produsele pe care le folosești, dacă nu-ți adaptezi rutina zilnică de îngrijire a tenului la condițiile de mediu, sănătatea pielii tale va avea de suferit.

Ce efecte au schimbările de temperatură asupra tenului?
Ce tip de produse să folosești, vara și iarna?
Ce produse să eviți?
Măști pe care poți să le prepari chiar tu acasă

Ce efecte au schimbările de temperatură asupra tenului

Pentru a ști când e momentul să-ți schimbi programul de îngrijire, poți să te ghidezi după schimbarea anotimpurilor. Însă, din cauza încălzirii globale și a fenomenelor meteo extreme declanșate de aceasta, cele patru anotimpuri nu mai sunt foarte clar delimitate, ci avem mai degrabă două sezoane – rece și călduros.

Sezonul răcoros/Iarna. În timpul toamnei și al iernii, tenul se usucă mult mai repede din cauza  aerului rece, a umidității mai scăzute, dar și a vântului intens. Prin urmare, apare acea senzație de piele aspră care „ține”, din cauza faptului că pielea se usucă mult mai repede, devine ternă și își pierde elasticitatea, fiind astfel predispusă la descuamare excesivă.

În lipsa unei hidratări corespunzătoare ca măsură preventivă, pot apărea sau se pot accentua anumite afecțiuni deranjante care se remediază lent, precum pruritul – senzația de mâncărime a pielii, dermatita, diferite erupții cutanate sau chiar cuperoza, afecțiuni care duc la inflamarea și înroșirea tenului.

Sezonul călduros/Vara. Din cauza căldurii din timpul verii și al primăverii, tenul poate avea tendința de a produce mai mult sebum, care să astupe porii, caz în care este favorizată apariția acneei și a punctelor negre. Pe de altă parte, în cazul expunerii excesive la soare, pielea se usucă și îmbătrânește prematur, fapt accentuat de apariția ridurilor și a petelor cauzate de deteriorarea produsă de razele UV.

Ce tip de produse să folosești, iarna și vara?

Așadar, cel mai indicat ar fi să-ți schimbi rutina în funcție de temperatura pe care o resimți și de felul în care se manifestă pielea ta, ținând cont și de tipul tău de ten, în același timp. Însă rutina și tipurile de produse recomandate de către dermatologi, având în vedere nevoile pielii în funcție de sezon, urmează câteva principii de bază.

Rutina de îngrijire pentru sezonul răcoros/iarna

În timpul iernii/sezonului rece, orice tip de ten are nevoie de un plus de hidratare, ca parte a unui regim de îngrijire constant. Astfel, tenul se poate reechilibra și regenera corespunzător, în ciuda condițiilor aspre de mediu.

Ca parte a rutinei de dimineață, se recomandă următorii pași:

  • Curățare
    • În cazul persoanelor cu ten normal, mixt sau gras, este suficientă o curățare foarte delicată, doar cu apă micelară sau cu ajutorul unui demachiant emolient, fără săpun, parfum sau parabeni care să irite pielea.
    • Persoanele cu ten uscat pot chiar să folosească doar un spray cu apă termală, pe care să-l lase să intre în piele sau să-l șteargă prin tamponare delicată, pentru a-și reîmprospăta tenul.
  • Hidratare
    • Cei cu ten mixt sau gras pot folosi o cremă hidratantă – fără uleiuri.
    • Persoanele cu ten normal pot apela la o cremă nutritivă care conține și uleiuri, pentru un plus de hidratare.
    • În cazul unui ten deosebit de uscat, înainte de cremă, se poate aplica un ulei pentru cosmetică (de argan, jojoba, cocos etc.) sau un serum – cu o textură deosebit de fluidă, care să ajungă în profunzimea pielii, spre deosebire de creme, care pătrund doar în straturile superficiale ale pielii.
    • Buzele ar trebui și ele hidratate cu ajutorul unui balsam de buze cremos, care să prevină exfolierea intensă a acestora, din cauza frigului.
    • De asemenea, și pielea corpului ar trebui hidratată, cu precădere zonele care sunt expuse la temperaturile scăzute: gâtul, decolteul și mâinile.
  • Protecție solară. Chiar și în timpul iernii, este important ca tenul să fie protejat de efectul nociv al razelor solare. De aceea, fie crema aleasă, fie fondul de ten aplicat peste cremă ar trebui să conțină și un factor de protecție solară.

Skin care 1

Pentru ritualul de seară al îngrijirii tenului, etapele recomandate sunt:

  • Demachiere. Indiferent de tipul de ten, iarna demachierea ar trebui realizată cu ajutorul unui demachiant cu formulă cremoasă (chiar pe bază de uleiuri) sau cu o soluție micelară, pentru a îndepărta machiajul fără a usca pielea. În mod ideal, demachierea se realizează în doi pași, utilizând atât demachiantul, cât și apa micelară (în această succesiune) pentru a curăța în profunzime pielea fără a rămâne cu senzația unui ten încărcat din cauza demachiantului cremos.
  • Hidratare în două sau trei etape
    • Într-o primă fază, este indicat ca hidratarea să se facă printr-un serum sau ulei ușor ca textură, dar bogat în ingrediente active.
    • Apoi, este rândul cremelor cu rol de tratament pentru diverse condiții speciale, cum ar fi cremele antirid cu acid hialuronic.
    • În cele din urmă, se poate aplica o cremă mai grasă, al cărei rol este de a menține hidratate straturile superficiale ale pielii, acționând ca o barieră împotriva frigului de peste zi.

Rutina de îngrijire pentru sezonul călduros/vara

Din cauza razelor solare puternice care îmbătrânesc tenul, acesta are nevoie de hidratare chiar și vara. Totuși, produsele recomandate sunt mai ușoare, pentru a nu astupa porii și a intra în piele rapid, în condițiile unor temperaturi ridicate, chiar caniculare. În plus, ritualul de îngrijire este simplificat în mod considerabil.

Dimineața, programul presupune:

  • Curățare. Pentru a îndepărta excesul de sebum de peste noapte, se poate folosi un gel de curățare fără săpun sau un demachiant cu formulă ușoară.
  • Hidratare. În această etapă, este deosebit de importantă aplicarea unei creme cu un factor ridicat de protecție solară (minimum SPF 30), atât la nivelul feței, cât și al corpului. Balsamul de buze cu SPF este și el indispensabil, pentru a contracara efectele razelor solare.

ten

Imagine: Shutterstock

Seara, ritualul de îngrijire constă în:

  • Demachiere. Pentru această etapă, tipul de produs indicat depinde de tipul de ten. Persoanele cu ten uscat pot utiliza chiar și un demachiant emolient, pe bază de ulei, iar cele cu tenul gras pot opta pentru un gel de curățare fără parfum, parabeni și săpun. Norocoșii care au ten normal își permit luxul de a alege metoda preferată.
  • Hidratare. Aceasta se poate face în două etape, pentru a combate efectele razelor solare, mai ales în urma unei zile petrecute în aer liber sau la plajă. Pentru început, se poate aplica un serum ca tratament, care să fie apoi urmat de o cremă ușoară. Dacă această combinație încarcă prea mult tenul mixt sau gras, se poate păstra doar una dintre aceste două opțiuni ca parte a regimului de îngrijire de seară.

În plus, indiferent de sezon, exfolierea tenului ar trebui să se facă de două ori pe săptămână, pentru a stimula regenerarea pielii și a permite cremelor să acționeze în profunzime. Această exfoliere trebuie realizată cu ajutorul unor măști pe bază de acizi cu proprietăți exfoliante, blânzi cu tenul, nu prin geluri cu particule abrazive. Aceste măști se găsesc în comerț sau pot fi preparate chiar și acasă, cu ingredientele pe care le avem la îndemână.

De asemenea, produsele cu parabeni și diverși aditivi, cu parfumuri puternice sau săpun ar trebui evitate, în orice anotimp. Acestea pot duce la iritații ale pielii, sporind sensibilitatea acesteia. Produsele cele mai indicate sunt cele din ingrediente naturale, delicate cu pielea.

Măști pe care poți să le prepari chiar tu acasă

Măști pentru zile friguroase

Mască hrănitoare cu avocado, banană și miere

Orice mască de față a cărei rețetă include avocado va avea un efect puternic hidratant. Pentru pregătirea acestei măști vei avea nevoie de:

  • O jumătate de avocado foarte copt, bogat în proteine și vitaminele A, B și E;
  • O banană, care conține potasiu și un complex de vitamine benefice pentru menținerea hidratării pielii;
  • O lingură de miere, care are un efect hrănitor și revitalizant.

Cele trei ingrediente se omogenizează și se aplică pe ten, unde se lasă să acționeze timp de 10 minute, pentru a obține o piele hidratată și catifelată.

Mască hidratantă cu pudră de cacao, miere, iaurt și ovăz

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • O treime de cană de pudră de cacao, bogată în substanțe antioxidante;
  • Un sfert de cană de miere;
  • 2 linguri de iaurt, care conține acid lactic, zinc și calciu, pentru o piele luminoasă;
  • 3 lingurițe de fulgi de ovăz, cu proprietăți calmante pentru pielea iritată.

Toate ingredientele se amestecă în blender și se aplică pe piele timp de 15-20 de minute, pentru o piele împrospătată și luminoasă.

ten 4

Măști pentru zile călduroase

Mască răcoritoare cu aloe vera, castraveți și pătrunjel

Ingredientele pe care va trebui să le ai la îndemână pentru această mască sunt următoarele:

  • Un castravete spălat, dar necurățat;
  • Un sfert de cană de suc de aloe vera;
  • Un sfert de cană de pătrunjel.

Toate acestea au un efect calmant asupra tenului iritat sau expus prea mult la soare. Ingredientele se amestecă într-un blender și se lasă să acționeze pe piele timp de 10-15 minute, evitând zona ochilor.

Mască exfoliantă cu piersică și albuș de ou

Această mască se pregătește foarte rapid, din doar două ingrediente:

  • O piersică foarte coaptă, ale cărei enzime au rolul de a exfolia delicat și a destupa porii;
  • Albușul unui ou, care închide porii și iluminează tenul.

Piersica se pasează, pe când albușul se bate cu telul sau mixerul, iar cele două ingrediente se amestecă. Masca se aplică pe ten și se lasă timp de 15 minute, rezultatul fiind un ten împrospătat și exfoliat în mod natural, fără particule abrazive.

Aceste măști îți vor completa cu succes programul de îngrijire, pentru a te bucura de un ten frumos și sănătos, indiferent de anotimp. Arătând bine, te vei simți mai bine, indiferent de capriciile vremii de afară. În plus, toate aceste eforturi vor avea efecte benefice pe termen lung, doar nu degeaba se spune că, mai ales după vârsta de 30 de ani, avem parte de tenul pe care îl merităm.

Imagini: Shutterstock, Dermstore, Pexels

Total
5
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda