cum sa te demachiezi

Știai că dermatologii consideră că o noapte în care adormi cu machiajul pe față este echivalentul a opt nopți ca rată de îmbătrânire? Mai exact, dacă obișnuiești să nu te demachiezi înainte de culcare, tenul tău va îmbătrâni de opt ori mai repede decât în mod normal, indiferent de predispoziția genetică sau tipul tău de ten. O astfel de statistică e suficientă pentru a speria pe oricine și pentru a ne convinge să nu mai sărim vreodată peste această etapă de îngrijire.

Machiajul ne dă încredere zi de zi, dar ne sabotează nopțile
Când e cel mai bine să ne demachiem?
Principii de urmat pentru demachiere ca la carte
Produse recomandate în funcție de tipul de ten
Cum se îndepărtează machiajul în mod corect?

Dar ce se întâmplă mai exact cu tenul tău atunci când îi acorzi sau nu atenția necesară și cum ar trebui să-l demachiezi dimineața și seara, în funcție de tipul acestuia?

Machiajul ne dă încredere zi de zi, dar ne sabotează nopțile

Tuturor ni s-a întâmplat la un moment dat să ajungem acasă după o petrecere de zile mari sau după o zi mult prea lungă și obositoare și să adormim fără să ne mai ostenim să ne mai demachiem. Firește, astfel de lucruri se mai întâmplă într-o viață agitată și nu avem cum să fim perfecte tot timpul.

Câte o scăpare în acest sens s-ar putea să nu fie mare scofală, deși efectele sunt vizibile chiar de a doua zi. Chiar dacă te demachiezi la prima oră a dimineții, pentru restul zilei tenul va arăta ceva mai tern și iritat, orice-ai face. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că pielea nu se poate regenera corespunzător în timpul nopții, din cauza machiajului care îți astupă porii.

În schimb, dacă această scăpare devine o practică uzuală, consecințele sunt mai serioase decât un ten lipsit de strălucire. În timp, machiajul neîndepărtat la timp, alături de sebumul acumulat peste zi și impuritățile din mediul înconjurător, vor duce la îmbătrânire prematură, iritații, pori astupați, acnee, formarea de chisturi dureroase, iar bacteriile care se dezvoltă pot duce la complicații pe termen lung ale problemelor pielii.

În plus, ignorând etapa de demachiere temeinică a zonei ochilor, te poți alege cu iritații și infecții neplăcute, chiar periculoase.

Pe lângă toate acestea, simplul fapt că te vei trezi cu tenul îmbâcsit și iritat și imaginea din oglindă deloc încurajatoare ți-ar putea influența în mod negativ starea de spirit și stima de sine chiar de la începutul zilei. În cazul acesta, în loc să vezi machiajul ca un ritual plăcut, care să te binedispună, va trebui să-l efectuezi strategic pentru a-ți ascunde tenul și imperfecțiunile apărute peste noapte. Ar fi păcat ca asta să devină o obișnuință…

Când e cel mai bine să ne demachiem?

Demachierea ar trebui să facă parte din programul tău de îngrijire, atât dimineața, cât și seara, chiar dacă nu porți machiaj. Dacă nu te machiezi, acest obicei ar putea părea mai puțin important, în absența unor consecințe dramatice imediate, cum ar fi machiajul întins de a doua zi. Însă, indiferent de obiceiurile tale, acest proces are câteva efecte benefice de neignorat.

Dacă necesitatea demachierii dinainte de culcare este evidentă, pentru că astfel îndepărtezi machiajul și impuritățile de peste zi, demachierea de dimineață are un alt rol, la fel de important. Prin intermediul acesteia se îndepărtează excesul de sebum produs în timpul nopții (mai ales vara), precum și crema de noapte, care s-ar putea să fie mai hidratantă decât cea pe care ai vrea s-o folosești în timpul zilei.

În plus, curățarea de dimineață îndepărtează celulele moarte care apar în mod firesc în urma regenerării celulare. De asemenea, masajul circular pe care îl faci atunci când folosești gelul de curățare sau demachiantul are rolul de a activa circulația sângelui și de a drena limfa acumulată peste noapte, împrospătându-ți tenul în cel mai scurt timp.

Imagine: Unsplash

Principii de urmat pentru demachiere ca la carte

Indiferent de tipul tău de ten, de momentul zilei sau de produsele de curățare pe care le folosești, pentru o demachiere eficientă există câteva principii cu aplicabilitate universală.

Prinde-ți părul înainte. Folosește un elastic de păr, agrafe sau orice este necesar pentru ca părul să nu te incomodeze atunci când te demachiezi. E important să te ocupi cu atenție de fiecare parte a feței, de la frunte și tâmple până la urechi sau gât, pentru a îndepărta complet machiajul și impuritățile.

Spală-te pe mâini. Pentru a nu adăuga alte bacterii sau impurități decât cele pe care încerci să le îndepărtezi, spală-te pe mâini înainte de demachiere. Ar putea părea de la sine înțeles că produsul de demachiere îți va curăța atât fața, cât și mâinile, însă acesta are alte proprietăți și ingrediente decât un săpun și s-ar putea să nu fie eficient pentru igienizarea mâinilor.

Folosește apă călduță. Dermatologii contestă metoda extremelor, care a devenit destul de populară, potrivit căreia trebuie să te speli cu apă fierbinte pentru a-ți va deschide porii, iar apoi să-ți clătești fața cu apă rece, pentru a-i va închide la loc. Evită aceste extreme, care nu vor face decât să creeze un dezechilibru al pielii, manifestat prin uscăciune sau iritații, sau chiar și capilare sparte din cauza șocului termic.

Alege produse cât mai naturale, potrivite tenului tău. Demachierea ar trebui să se realizeze cu produse specifice pentru ten, nu cu gelul de duș sau săpunul pe care-l folosești pentru restul corpului. Optează pentru produse blânde cu pielea, fără parabeni sau parfum care s-o irite și fără particule abrazive, indiferent de tipul de ten.

Folosește mișcări circulare pentru a aplica produsul de curățare uniform și a-l masa ușor, îndepărtând astfel impuritățile. Nu aplica o presiune prea puternică și nu trage de piele, mai ales în zona ochilor.

Îndepărtează complet demachiantul înainte de a trece la etapa următoare. Clătește-ți fața și asigură-te că nu rămâne în urmă nicio peliculă grasă, spumă sau vreun reziduu care să-ți astupe porii. Tenul ar trebui să se simtă catifelat la atingere și hidratat, dar perfect curat. Astfel, crema de față pe care o aplici după curățare va putea fi absorbită în piele și-și va putea face efectul scontat.

Folosește un prosop de față și curăță-l adesea cu soluții delicate, nu cu detergenți prea puternici, dăunători tenului. E important ca efortul de a te demachia să nu fi fost degeaba, din cauza unui prosop murdar.

Produse recomandate în funcție de tipul de ten

Imagine: Reflections Organics

Cea mai sigură cale de a alege un demachiant potrivit pentru tine este să te ghidezi după tipul tău de piele, nu după noile tendințe sau cele mai reușite campanii de marketing. Experții sunt de acord că orice tip de piele poate fi considerat sensibil, iar produsele care au procentajul cel mai mare de ingrediente naturale sunt cea mai bună opțiune. Coloranții, parabenii și parfumul sunt de evitat la acest capitol.

Optează mai degrabă pentru dermatocosmetice, cum ar fi linia de produse de la Vichy, La Roche Posay sau Bioderma, în detrimentul brandurilor care mizează pe nume sau ambalaj pentru a-și vinde produsele. În principiu, o companie al cărei punct forte sunt produsele de machiaj nu va avea o linie de îngrijire personală de aceeași calitate precum o companie care investește în cercetare și deține o vastă expertiză în materie de skin care.  

În ce privește categoriile de produse cele mai potrivite, acestea se împart cel mai adesea în funcție de tipul de ten. Totuși, nu există reguli stricte în acest sens, având în vedere că fiecare persoană este diferită, iar tenul nostru se modifică odată cu trecerea timpului, dar și în funcție de anotimp, de schimbările hormonale prin care trecem, de obiceiurile dobândite sau starea noastră generală de sănătate.

Totuși, tipul de demachiant cel mai potrivit pentru fiecare tip de piele este ales după principiile care urmează:

  • Dacă ai un ten mixt sau gras poți să folosești apă micelară însoțită de un gel delicat de curățare fără ulei, care să nu usuce pielea pentru a nu stimula și mai mult producția de sebum.
  • În schimb, dacă ai un ten uscat poți să încerci un demachiant mai cremos, care să nu îndepărteze stratul protector al pielii. Laptele demachiant, un balsam de curățare sau un ulei special pentru îndepărtarea machiajului sunt cele mai potrivite opțiuni.
  • Cei cu tenul normal sunt cei mai avantajați la acest capitol, dat fiind că li se potrivește oricare dintre aceste variante.
  • Tenul excesiv de sensibil, cu anumite afecțiuni, precum dermatită atopică sau rosacee, trebuie curățat cu produse hipoalergenice specializate, cât mai delicate și cu un număr minim de ingrediente.

Șervețelele demachiante nu sunt indicate pentru niciun fel de ten, întrucât sunt aspre cu pielea și oferă o curățare superficială. Totuși, în situațiile în care nu ai o altă variantă la îndemână, cum ar fi înnoptatul în camping, aceste șervețele pot fi o opțiune temporară convenabilă pentru a îndepărta în mod rudimentar machiajul, sebumul și impuritățile de peste zi.

Apoi, după demachierea tenului poți să aplici un toner fără alcool sau un spray cu apă termală, care să închidă porii și să calmeze tenul, având totodată un efect purificator și antioxidant.

În plus, o dată sau de două ori pe săptămână, poți să optezi pentru o curățare în profunzime, aplicând o mască cu proprietăți exfoliante. Gelurile de exfoliere cu particule abrazive nu sunt recomandate pentru niciun tip de piele, fiind prea dure cu tenul. Măștile exfoliante au în compoziție enzime naturale obținute din fructe sau acizi, precum cel lactic sau glicolic, care dizolvă delicat celulele moarte de la suprafața pielii, lăsându-ți tenul catifelat fără a-l agresa.

Cum se îndepărtează machiajul în mod corect?

În zilele când porți machiaj, demachierea ar trebui să țină cont de câteva etape.

În primul rând, începe cu un demachiant pe bază de ulei sau apă micelară pentru a îndepărta rujul și machiajul ochilor, mai ales dacă ai folosit produse de machiaj rezistente la apă. Toarnă câteva picături de ulei sau apă micelară pe unul sau două discuri demachiante și presează-le delicat 2 – 3 secunde peste machiaj. În cel mai scurt timp, acestea vor dizolva și îndepărta delicat machiajul, fără a fi nevoie să freci pielea.

Pentru a curăța restul tenului, folosește demachiantul preferat, având grijă să acoperi fiecare centimetru al feței, inclusiv linia părului și gâtul. Pune demachiantul în palmă și încălzește-l frecând palmele laolaltă pentru câteva secunde. Aplică-l pe față prin mișcări circulare, iar pentru contururile feței folosește degetele, pentru a distribui produsul și a masa ușor fiecare zonă. Apoi îndepărtează bine fiecare urmă de demachiant și continuă-ți rutina obișnuită de îngrijire.

Una dintre cele mai promovate metode de curățare a tenului la ora actuală este metoda de demachiere bifazică. Potrivit acesteia, întreg tenul trebuie demachiat inițial cu un produs pe bază de ulei, ca apoi să fie curățat în profunzime cu același produs sau un altul, în funcție de preferințele și tipul de piele al fiecăruia. Totuși, părerile dermatologilor sunt împărțite în această privință, depinzând de tine să alegi metoda care funcționează cel mai bine pentru propria persoană.

Acestea sunt metodele și produsele de demachiere care și-au dovedit utilitatea și îți vor păstra tenul curat și luminos pe termen îndelungat. Nu e nevoie să investești sume impresionante în aceste produse, ci trebuie să ai grijă să aloci câteva minute în fiecare zi pentru a menține acest ritual de demachiere. Astfel, peste ani și ani îți vei mulțumi pentru acest mic efort zilnic și vei fi mândră să-ți afișezi tenul, cu sau fără machiaj.

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda