Îți mai aduci aminte de euforia pe care ai simțit-o atunci când ți-ai cumpărat acea bijuterie care a devenit rapid piesa preferată din colecția ta? Sau mai ții minte cât de apreciată te-ai simțit când ai primit în dar un set delicat pe care l-ai purtat de atunci cu drag și nostalgie?

Cum mai arată aceste piese de bijuterie acum, sunt la fel de frumoase sau și-au cam pierdut din strălucire? În orice caz, pentru ca bijuteriile să arate la fel de spectaculos la fiecare purtare, ele au nevoie doar de puțină atenție și îngrijire din partea ta, asemeni oricărui alt lucru pe care-l prețuiești.

Recomandările bijutierilor și măsuri preventive împotriva deteriorării bijuteriilor
De ce e important să cureți bijuteriile în mod periodic?
Unde se pot curăța acestea și cine poate efectua operațiunea?
Curățarea bijuteriilor din aur
Curățarea bijuteriilor din argint
Curățarea bijuteriilor din inox
Curățarea bijuteriilor cu perle
Curățarea pietrelor prețioase și semiprețioase

Recomandările bijutierilor și măsuri preventive împotriva deteriorării bijuteriilor

Înainte de toate, cea mai bună cale de a-ți păstra bijuteriile într-o stare cât mai bună pentru cât mai mult timp este să previi deteriorarea acestora prin aplicarea câtorva măsuri simple.

  • Păstrează bijuteriile care se pătează ușor sau piesele voluminoase pentru ocazii speciale, ieșiri în oraș, dar și zile de lucru petrecute la birou. Apoi, oricât de valoroase sau accesibile ar fi piesele decorative pe care îți place să le porți, cel mai indicat ar fi să le pui deoparte după ce ajungi acasă.

Astfel, le poți proteja de acțiunea detergenților pe care îi folosești vrând-nevrând la treburile casnice. De asemenea, evită să le porți în duș, la bazin sau în timpul antrenamentelor sportive de orice fel, întrucât clorul din apă sau mișcarea susținută și riscul lovirii bijuteriilor poate deteriora suprafața acestora.

  • Bijuteriile ar trebui să completeze o ținută și, prin urmare, cel mai bine ar fi să le adaugi la final, după ce te-ai îmbrăcat și aranjat. În felul acesta, eviți să-ți agăți piesele vestimentare preferate în acestea. În plus, nu riști să-ți deteriorezi bijuteriile prinzându-le în țesăturile hainelor sau pătându-le cu creme, fond de ten sau produse de styling.
  • Merită să investești într-o cutie de bijuterii care să-ți ofere suficient spațiu și destule compartimente pentru a-ți depozita întreaga colecție. De asemenea, ar fi indicat să ai o astfel de cutie și într-o versiune mini, care să-ți permită să-ți transporți bijuteriile în siguranță în orice călătorie. Bijuteriile ar trebui păstrate în cât mai multe compartimente speciale și în săculeți din materiale textile fine, astfel încât să nu se zgârie și să se amestece între ele, mai ales colierele.

În plus, fă-ți un obicei de a verifica bijuteriile pe care tocmai le-ai purtat înainte de a le depozita din nou, pentru a te asigura că toate elementele sunt la locul lor. Aceasta ar fi și ocazia perfectă de a verifica pe rând starea de curățenie a fiecărei piese din colecția ta și a decide dacă este momentul să îi acorzi o îngrijire specială sau nu.

De ce e important să cureți bijuteriile în mod periodic?

În mod evident, odată cu trecerea timpului și prin purtare repetată, bijuteriile ajung să-și piardă o parte din luciul care le face deosebite. Acestea ajung să se păteze și să acumuleze urme de săpun, calcar, uleiuri, praf sau alte impurități. În plus, din cauza faptului că unele dintre aceste bijuterii au zale mici, încuietoare delicate sau modele complicate, nu este suficient ca acestea să fie șterse, ci ele trebuie curățate temeinic cu produse speciale.

Totuși, nu există o metodă universală de curățare a acestora, iar diferitele tipuri de bijuterii au nevoie să fie curățate prin metode și soluții speciale. Soluțiile nepotrivite ar putea avea un efect invers celui scontat și ar putea dăuna metalelor sau pietrelor incluse în acel giuvaier. De aceea, este important să reții sau să verifici materialele din care este realizată fiecare bijuterie, înainte de a te pregăti să-ți lustruiești colecția.   

Unde se pot curăța acestea și cine poate efectua operațiunea?

Dacă știi din ce materiale este alcătuită fiecare bijuterie și cum se curăță fiecare dintre ele, îți va fi ușor să întreții chiar tu aceste piese prețioase, fără a apela la bijutier de fiecare dată. Deoarece îngrijirea bijuteriilor trebuie să fie delicată, soluțiile de curățare recomandate sunt deosebit de blânde și pot fi achiziționate și aplicate de către oricine.

Apoi, la un anumit interval de timp, dacă vrei să te asiguri că toate bijuteriile beneficiază de o verificare specializată și o curățare în profunzime efectuată de un expert, poți să apelezi la un bijutier. Vei putea profita de această ocazie și pentru a pune la punct anumite piese zgâriate sau deteriorate de-a lungul timpului.

Curățarea bijuteriilor din aur

Bijuteriile de aur nu se pătează, spre deosebire de cele din argint sau alte metale, dar își pierd luciul în timp, mai ales dacă le purtăm tot timpul. Pentru cea mai simplă și, în același timp, cea mai delicată metodă de a curăța bijuteriile de aur vei avea nevoie de:

  • Două boluri cu apă călduță;
  • Câteva picături de detergent lichid de vase;
  • O perie de dinți curată, cu peri moi, eventual o perie pentru copii;
  • Un prosop sau o bucată de material foarte fin și absorbant.

Metoda de curățare:

Într-o primă fază, pregătește un bol cu apă călduță, în care să pui câteva picături de detergent lichid, pe care să-l amesteci în apă. Scufundă în același bol piesa pe care vrei s-o cureți și las-o în apă timp de 30 de minute. După aceea, perie încet întreaga suprafață a bijuteriei, cu ajutorul periei speciale și al detergentului de vase din apă.

Pregătește cel de-al doilea bol cu apă călduță și clătește cu atenție bijuteria în acesta. Scoate piesa din apă și șterge-o delicat cu prosopul sau bucata de material aleasă. Apoi așteaptă o oră pentru a te asigura că toată umezeala s-a evaporat, înainte de a depozita acea bijuterie.

Această metodă ar trebui utilizată doar în cazul bijuteriilor alcătuite numai din aur. Dacă piesele tale decorative preferate includ aur și pietre (semi)prețioase, curățarea ar trebui să respecte tipul de îngrijire recomandat pentru acele pietre.

Curățarea bijuteriilor din argint

Experții susțin că bijuteriile din argint ar trebui purtate cât mai des, întrucât în acest fel își vor menține strălucirea și se vor curăța mai ușor, datorită uleiurilor produse în mod natural de pielea noastră. Totuși, argintul este un metal care se pătează și erodează ușor din cauza produselor de curățenie sau de îngrijire ori din pricina soarelui.

Printre cele mai întâlnite metode de curățare a argintului se află:

  • Simpla lustruire a acestuia cu o bucată de material textil neabraziv, precum cele din microfibră utilizate pentru curățarea ochelarilor. Această variantă este cea mai sigură metodă de curățare a bijuteriilor de argint fără a le deteriora. Șterge bijuteria prin mișcări scurte înainte și înapoi (nu circulare), dar ai grijă să nu aplici prea multă presiune, mai ales în cazul bijuteriilor care sunt doar placate cu argint.

Dacă această metodă nu îndepărtează în întregime petele de pe argint, se pot utiliza alte metode homemade sau soluții speciale pentru curățarea argintului. Totuși, acestea nu sunt ideale, deoarece vor îndepărta temporar petele, însă pot duce la deteriorarea și zgârierea argintului, care se va păta apoi mai repede și mai ușor decât înainte de curățare.

  • Curățarea cu apă și detergent de vase fără amoniac sau fosfați, procedura fiind identică cu aceea recomandată pentru curățarea aurului.
  • Curățarea din apă călduță și bicarbonat de sodiu sau curățarea cu o soluție din ulei de măsline și zeamă de lămâie.

În ambele cazuri, ingredientele se amestecă și se aplică pe un material textil cu ajutorul căruia se lustruiește argintul. În cazul în care designul bijuteriei e mai complex, iar acel material nu poate acoperi toate unghiurile, se poate folosi o periuță de dinți foarte fină. Ulterior, bijuteria se clătește foarte bine sub apă și se usucă cu o bucată de material din microfibră, pentru a îndepărta orice reziduu sau pete.

  • Metoda cu apă fiartă, bicarbonat de sodiu, sare și folie de aluminiu este cea care te va ajuta să îndepărtezi petele asupra cărora soluțiile anterioare nu au avut efectul dorit. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un bol de sticlă pe care să-l acoperi cu folia de aluminiu (cu partea lucioasă în sus).

Apoi, toarnă în acesta apa fiartă, bicarbonatul și sarea, amestecă-le pentru ca toate granulele să se dizolve, și după aceea pune bijuteriile în bol, asigurându-te că fiecare parte a acestora este în contact direct cu folia. În aproximativ cinci – zece minute, reacția chimică rezultată din acest amestec va curăța de la sine orice depunere și vei putea clăti bijuteriile, uscându-le cu o bucată de material.

La fel ca în cazul bijuteriilor din aur, cele din argint care includ și pietre (semi)prețioase ar trebui curățate prin cea mai delicată metodă dintre opțiunile existente.

Curățarea bijuteriilor din inox

Bijuteriile din inox sunt nepretențioase atunci când vine vorba de curățare și cu puțină atenție își pot menține luciul intact pentru mult timp.

Cele mai populare tehnici de întreținere utilizate în cazul bijuteriilor de inox sunt simple și foarte similare cu cele folosite în cazul aurului sau al argintului.

  • Un bol cu apă călduță și câteva picături de detergent de vase sunt singurele ingrediente de care vei avea nevoie pentru a curăța inoxul, asemenea bijuteriilor de aur.
  • O pastă formată dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și jumătate de lingură de apă se poate utiliza pentru a șlefui orice bijuterie de inox, cu o cârpă sau cu ajutorul unei periuțe de dinți. Apoi, bijuteriile se clătesc bine, se șterg și se lasă la uscat înainte de a fi purtate sau depozitate.


Curățarea bijuteriilor cu perle

Perlele sunt considerate a fi unele dintre cele mai elegante podoabe prețioase, delicate dar puternice în același timp. Asemenea bijuteriilor din argint, aceste giuvaieruri ar trebui purtate frecvent, deoarece uleiurile pe care le producem în mod natural le ajută să se mențină hidratate. În caz contrar, perlele ținute la păstrare un timp prea îndelungat se deshidratează și se pot zgâria mai ușor.

Deși întreținerea lor presupune acordarea unei atenții speciale după fiecare purtare, procesul de curățare al perlelor este unul simplu și eficient:

  • După fiecare purtare, fiecare perlă se șterge cu un material fin, din bumbac sau catifea, iar apoi bijuteriile se depozitează în propriul recipient, departe de alte piese care le-ar putea zgâria.
  • O dată la câteva purtări, perlele se pot curăța cu un prosop înmuiat într-o soluție formată din apă călduță și puțin detergent de vase. După aceea, acestea se șterg cu un prosop umed și apoi încă o dată cu unul uscat, după care se lasă la uscat cel puțin o oră înainte de a fi depozitate din nou.


Curățarea pietrelor prețioase și semiprețioase

Bijuteriile încrustate cu pietre prețioase sau semiprețioase sunt pe cât de valoroase, pe atât de sensibile la produsele de curățare care conțin produse chimice, deoarece acestea ar putea schimba culoarea sau ar putea eroda suprafața pietrei. Așadar, specialiștii recomandă o abordare minimalistă și în acest caz.

Bijuteriile cu pietre transparente, precum cristale sau diamante, pot fi curățate cu o soluție simplă de apă cu puțin detergent de vase. Pentru aceasta, le poți scufunda câteva momente în soluție, iar apoi le vei putea curăța cu o perie foarte fină. Pentru îndepărtarea depunerilor de săpun sau a altor substanțe din modelul mai complex al acestui tip de bijuterii, poți utiliza și un bețișor cu capete din bumbac.

Apoi, clătește bijuteriile sub un jet de apă la o temperatură moderată. Este important să eviți expunerea acestor pietre la fluctuații prea mari de temperatură sau la soare, întrucât piatra își va pierde strălucirea și există riscul ca aceasta să se desprindă din montură.

Pietrele colorate, în schimb, ar trebui tratate asemenea perlelor și ar trebui șterse doar cu o cârpă umezită în apă caldă. Bineînțeles, bijuterii precum inelele vor fi expuse și la săpun sau alte soluții atunci când te speli pe mâini sau te hidratezi cu cremă, spre exemplu, dar alte soluții abrazive de curățare nu sunt recomandate în cazul acestora, încât pot schimba finisajul sau pot estompa culoarea frumoaselor pietre colorate.

Pe lângă aceste materiale, bijuteriile tale ar putea include și alte pietre sau metale pe care nu le recunoști. În acest caz, cel mai indicat ar fi să ceri părerea avizată a unui bijutier, care te va ajuta să afli ce tip de bijuterie deții, ce valoare are aceasta, dar și cum ar trebui să o întreții pentru a-i păstra valoarea cât mai mult timp.

În aceeași categorie intră și bijuteriile vintage, despre a căror compoziție și proveniență s-ar putea să nu știi prea multe. Mai mult, acestea ar putea necesita o atenție specială din partea unui specialist, care să le ofere strălucirea de demult, fără a le știrbi valoarea sau caracterul vintage.

Nu în ultimul rând, nu doar nestematele și metalele prețioase merită atenție, ci de aceeași îngrijire ar trebui să se bucure și bijuteriile mai puțin valoroase, cel puțin în termeni financiari. Aceste piese sunt adesea realizate cu multă migală și își pot păstra frumusețea pentru un timp îndelungat, câtă vreme sunt întreținute și depozitate cu grijă. Ele nu ar trebui spălate sau curățate cu altceva decât cu o cârpă moale, pentru a nu-și pierde luciul și prospețimea.

Câtă vreme ai grijă de bijuteriile tale, calitatea se va dovedi mereu mai semnificativă decât cantitatea, indiferent de costul piesei achiziționate. Investește puțin timp și atenție pentru a-ți păstra colecția ca nouă și vei avea mereu o piesă minunată care să-i ofere un plus de valoare și va-va-voom ținutei tale. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu-ți vei putea mări colecția atunci când vei găsi noi piese deosebite, care să-ți aducă un zâmbet pe buze.

Imagini: Shutterstock, Unsplash

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda