Peelingul chimic a început să câștige teren în anii ‘90 când procedura era printre cele mai cerute în cabinetele dermatologilor din SUA. În ciuda apariției unor alternative precum injecțiile cu botox sau tratamentele laser, peelingul chimic continuă să fie popular printre persoanele care își doresc un ten perfect.

De câte tipuri este peelingul chimic?
Care sunt beneficiile peelingului chimic?
Ce persoane pot apela la peeling chimic?
Ce trebuie să faci înainte de ședința de peeling chimic?
În ce constă procedura de peeling chimic?
Ce trebuie să faci după ședința de peeling chimic?
Care sunt principalele contraindicații și riscuri asociate peelingului chimic?

De câte tipuri este peelingul chimic?

Peelingul chimic este un tratament dermatologic care constă în exfolierea sau arsura chimică a pielii și forțarea pielii să se regenereze; la final tenul este neted și întinerit iar imperfecțiunile pielii sunt atenuate. În funcție de adâncimea la care are loc această arsură a pielii, există mai multe tipuri de peeling chimic:

  • Peeling superficial – tratează problemele ușoare ale pielii și necesită cea mai scurtă perioadă de recuperare. Rezultatele nu sunt la fel de impresionante (cel puțin nu după o ședință) însă această formă de peeling este potrivită indiferent de culoarea pielii și are un risc redus de hiperpigmentare
  • Peeling mediu – este benefic în eliminarea liniilor fine, a semnelor din naștere și a cicatricilor. Primele rezultate vor apărea după o ședință, însă este nevoie de un tratament complet pentru efecte de durată. În acest caz, dermatologii recomandă folosirea unei combinații de acizi pentru peeling deoarece astfel scade riscul de apariție a iritațiilor
  • Peeling profund – poate fi folosit pentru a îndepărta creșterile pre-canceroase, cicatricile profunde, ridurile și acneea încăpățânată. Rezultatele apar după o singură ședință, însă pielea se reface mai greu iar costurile sunt superioare altor forme de peeling chimic

Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Care sunt beneficiile peelingului chimic?

Peelingul chimic îți poate schimba aspectul fizic în mai puțin de o oră (mai ales în cazurile de peeling profund). Mai jos sunt principalele beneficii ale peelingului chimic:

  • Exfoliază pielea și o întinde – acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea persoanelor aleg să apeleze la peelingul chimic. În urma tratamentului, pielea va căpăta un aspect mătăsos, culoarea pielii se va uniformiza iar după refacerea tenului, pielea va absorbi mai ușor produsele de îngrijire (peelingul chimic elimină celulele moarte de la suprafața pielii)
  • Reduce arsurile solare și hiperpigmentarea – mai ales peelingul mediu ajută la diminuarea petelor obținute în urma expunerii la soare, a petelor pigmentare apărute cu trecerea anilor sau a pistruilor. Această combinație de efecte va oferi pielii un aspect mult mai tânăr. Mai mult, studiile recente au arătat că peelingul chimic ajută la tratarea melasmei, un tip de hiperpigmentare rezistentă la alte forme de tratament
  • Reduce acneea – peelingul chimic curăță porii, îndepărtează punctele negre și ajută la reducerea semnelor tipice îndepărtării acneei. Acidul salicilic și acidul lactic sunt cele mai potrivite împotriva acneei, iar acidul tricloroacetic reduce cicatricile acneice
  • Atenuează liniile fine – peelingul chimic este ideal în reducerea liniilor fine și a ridurilor de pe frunte, ochi sau bărbie. Peelingul chimic mediu atenuează liniile fine superficiale, iar peelingul profund este recomandat împotriva ridurilor

Ce persoane pot apela la peeling chimic?

În general, persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt cele mai bune candidate pentru peelingul chimic. Mai jos sunt câteva motive pentru a apela la peeling chimic:

  • ai piele ternă, lipsită de strălucire
  • ai stat mult la soare și te-ai ales cu pete solare
  • ai riduri și linii fine
  • ai cicatrici de la varicelă
  • ai acnee
  • ai pielea pigmentată inegal sau roșeață
  • ai pete pigmentare după sarcină sau ca urmare a anticoncepționalelor

Ce trebuie să faci înainte de ședința de peeling chimic?

Înainte de prima ședință de peeling chimic vei merge la o consultație cu doctorul dermatolog. Acesta te va ajuta să te decizi asupra celei mai bune forme de tratament pentru tenul tău. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le faci înaintea ședinței de peeling chimic:

  • redu numărul de țigări (în funcție de tratament, s-ar putea să fie nevoie să le elimini fumatul cu totul pentru 1-2 săptămâni înainte de peeling)
  • dacă iei medicamente vorbește cu dermatologul (anumite medicamente împiedică eficacitatea peelingului chimic sau cresc riscul de învinețire sau sângerare)
  • evită să apelezi la creme cu vitamina A pentru cel puțin 48 ore înainte de intervenție
  • să nu fi luat isotretinoină (tratament standard pentru acnee) pentru cel puțin șase luni înainte de ședința de peeling chimic
  • nu te epila cu cel puțin o săptămână înainte de procedură
  • evită să îți decolorezi părul cu 1-2 săptămâni înainte de peeling
  • încetează să folosești scruburi sau exfoliante pentru cel puțin șapte zile înainte de intervenție
  • asigură-te că te poate lua un prieten cu mașina sau că ai la dispoziție un taxi (mai ales  în cazurile de peeling mediu și profund care necesită sedare)
  • evită expunerea directă la soare (fără cremă de protecție) cu cel puțin o lună înainte de procedură
  • evită tratamentele faciale profesionale pentru cel puțin o săptămână înainte de peeling

În ce constă procedura de peeling chimic?

În cele mai multe cazuri, procedurile de peeling chimic sunt realizate în cabinetul dermatologului. Imediat înainte de intervenție vei fi rugată să îți prinzi părul, fața îți va fi curățată și va trebui să porți o pereche de ochelari sau pansament pentru protecție. Dacă este vorba de peeling mediu sau profund, vei fi anesteziată. Mai jos poți citi despre etapele fiecărei forme de peeling chimic.

Peelingul superficial constă în aplicarea unei soluții chimice (de exemplu, acid salicilic) cu ajutorul unui burete, pensule sau pansament steril. Pielea va începe să se albească și vei resimți o senzație asemănătoare înțepatului de insecte. Doctorul va aplica apoi o soluție neutralizantă pentru elimina soluția chimică.

În timpul peelingul chimic mediu, doctorul va folosi un burete sau un pansament din bumbac pentru a aplica soluția chimică (în general, acid glicolic sau acid tricloroacetic) pe zona afectată. Pielea va începe să se albească iar apoi doctorul va aplica o compresă rece direct pe piele. Vei resimți o senzație de înțepătură pentru circa 20 minute. În unele cazuri se aplică și o soluție albastră pentru a stimula efectul acizilor (pielea va avea nuanțe albăstrui 2-3 zile după tratament).

Peelingul profund presupuse și sedare (printr-o soluție intravenoasă). Doctorul va apela la un pansament din bumbac pentru a aplica acid carbolic (un fenol). Drept urmare, pielea va deveni albă sau gri. Pentru a limita efectele secundare ale acidului, procedura va fi limitată pe intervale de 15 minute, o ședință facială completă putând dura până la 90 minute.

De câte ședințe este nevoie?

Dacă apelezi la peelingul superficial va fi nevoie de cel puțin 4-5 ședințe pentru a te bucura de rezultate. În cazul peelingului mediu, rezultatele apar după 2-3 ședințe iar peelingul profund impresionează după doar o ședință (dar este cel mai agresiv și cel mai scump).

Cum va arăta pielea imediat după ședința de peeling chimic?

În general, după peelingul superficial pielea va fi roșie, uscată cu semne de iritație. Pentru calmarea efectele secundare vei fi rugată să aplici o loțiune pe bază de vaselină cosmetică. Pielea se vindecă după 5-7 zile iar noile straturi de tegument vor fi mai deschise sau mai închise la culoare decât ești obișnuită.

În urma peelingul chimic mediu, pielea va fi roșie, foarte întinsă și umflată. Doctorul va recomanda creme pe bază de vaselină medicală, cuburi de gheață și medicamente precum ibuprofen sau naproxen pentru reducerea disconfortului resimțit. Va fi nevoie de un consult pentru ca doctorul să monitorizeze dacă pielea se vindecă normal. Pe măsură ce pielea începe să se refacă, se va forma o crustă care se va retrage după 7-14 zile de la intervenție însă roșeața pielii poate dura câteva luni.  

După peelingul chimic profund, pielea va fi roșie și umflată, vei resimți arsură iar pleoapele se pot umfla. Doctorul va aplica o cremă calmantă și va recomanda medicație anti-durere (de exemplu, ibuprofen). Pielea va începe să se refacă după circa două săptămâni însă vei putea observa mici pete albicioase sau roșeață câteva luni. Este recomandat să îți iei 2-3 săptămâni libere deoarece nu vei putea acoperi pielea roșie cu machiaj pentru cel puțin 14 zile.

În fine, indiferent de forma de peeling chimic aleasă, pielea nu trebuie expusă la soare pentru cel puțin două luni după intervenție.

Ce alternative ai la peelingul chimic?

Dacă nu vrei să apelezi la peeling chimic sau nu ți se potrivește tipului de ten (de exemplu, pielea lăsată sau ridurile profunde nu răspund bine peelingului chimic).

În acest caz ai de ales dintr-o gamă largă de tratamente dermatologice de la proceduri cu laser, la lifting facial, injecții cu botox sau colagen, dermabraziune etc Alegerea tratamentului potrivit este bine să fie luată alături de doctorul dermatolog care îți va prezenta avantajele fiecărei proceduri.

Care sunt principalele contraindicații și riscuri asociate peelingului chimic?

Peelingul chimic vine la pachet cu mai multe efecte secundare, majoritatea dispărând după câteva zile, săptămâni sau luni (în funcție de tipul de peeling chimic la care apelezi). Mai jos sunt principalele efecte secundare asociate peelingului chimic:

  • Roșeață – în cazul peelingului superficial roșeața durează 1-2 zile însă dacă apelezi la peeling profund poate dura chiar și câteva luni
  • Cicatrici – apar în cazuri rare, mai ales în partea inferioară a feței. Acestea sunt tratate cu ajutorul antibioticelor și a steroizilor
  • Schimbări ale culorii pielii – imediat după peeling, pielea poate deveni mai închisă (hiperpigmentare) sau mai deschisă la culoare (hipopigmentare). Hiperpigmentarea apare mai ales în cazurile de peeling superficial iar hipopigmentarea este întâlnită în peelingul chimic profund. Aceste schimbări apar mai ales la persoanele cu tenul mai închis la culoare și pot fi permanente
  • Infecții – peelingul chimic poate crește riscul de apariție al virusului herpes și foarte rar apare o infecție bacteriană sau fungică
  • Afecțiuni ale inimii, rinichilor și ficatului – ședințele de peeling profund folosesc acid carbolic care poate duce la iregularități ale bătăilor inimii sau probleme de rinichi sau ficat. Pentru a limita efectele negative, peelingul chimic profund se realizează în segmente de 10-20 minute

De asemenea anumite categorii de persoane nu ar trebui să apeleze la peeling chimic. Aici intră:

  • persoanele care au luat tratament contra acneei în ultimele șase luni
  • persoanele care au un ten închis la culoare
  • persoanele cu un istoric medical marcat de cicatrici
  • persoanele cu o pigmentare anormală a pielii
  • femeile însărcinate sau care alăptează
  • bolnavii de diabet, cancer, eritem, alergii sau infecții grave

Peelingul chimic poate fi o soluție dacă te confrunți cu piele ternă lipsită de strălucire, acnee sau riduri și linii fine. Acizii naturali folosiți în formele moderate de peeling (superficial și mediu) permit curățarea pielii în profunzime, regenerarea în timp record și obținerea unui ten întinerit lipsit de imperfecțiuni.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda