O față care a îmbătrânit grațios este un lucru frumos. Cu toate astea, e de înțeles de ce mulți oameni vor să încetinească schimbările care apar odată cu trecerea timpului. Vârsta afectează fiecare parte a organismului uman. Pe lângă înțelepciunea și experiența acumulată odată cu trecerea anilor, tenul se schimbă, iar ridurile se înmulțesc. În era modernă, există însă multe tratamente antirid care s-au dovedit eficiente în lupta cu timpul.

Iată cum se formează ridurile și care sunt tratamentele prin care poți scăpa de riduri:

De ce apar ridurile
Cum tratezi ridurile acasă
Tratamente chirurgicale antirid
Prevenirea apariției ridurilor

De ce apar ridurile

Zeci de schimbări au loc în organismul uman, pe măsură ce trec anii. Printre cele mai comune semne clare ale îmbătrânirii sunt: extinderea frunții și retragerea părului, urechile sunt puțin mai lungi deoarece cartilagiul din ele crește, vârful nasului poate atârna în jos pentru că țesutul conjunctiv care susține cartilagiul nazal se slăbește.

Fața se rearanjează, odată cu îmbătrânirea. Mai exact, în tinerețe, grăsimea de pe față este distribuită în mod egal. Cu vârsta, grăsimea își pierde din volum, se strânge și atârnă în jos, așa că unele caracteristici care înainte erau rotunde, se vor micșora, iar pielea care era fină și fermă devine slăbită și ușor căzută. În acest timp, alte părți ale feței acumulează grăsime, mai ales partea de jos a feței, deseori formându-se gușa.

O altă schimbare evidentă este apariția ridurilor. Ele pot fi adânci și foarte vizibile în zona frunții și între sprâncene, acestea numindu-se și riduri de expresie, formate prin accentuarea liniilor de expresie. Ridurile apar după ce mușchii au tras de piele, de-a lungul anilor, rezultând astfel în încrețiuri în ten. Procesul de regenerare a celulelor pielii încetinește, iar pielea se subțiază. De asemenea, odată cu trecerea timpului, colagenul și elastina sunt produse în organism în cantitate din ce în ce mai mică.

Unele riduri pot fi mai adânci din cauza modului în care grăsimea și-a micșorat volumul sau s-a mutat pe față. Ridurile fine apar din cauza expunerii neprotejate la soare, fumatului și a altor elemente ce dăunează pielii.

Cum tratezi ridurile acasă

Chiar dacă o persoană are gene foarte bune și arată mai tânără decât e de fapt, schimbările vizibile care apar odată cu înaintarea în vârstă nu pot fi evitate.  

Există însă câteva variante care te pot face să te simți mai confortabil și care pot amâna aceste schimbări. Multe se pot face acasă și nu ai nimic de pierdut dacă apelezi la ele.

Tratamentul antirid începe în jurul vârstei de 35-40 de ani, însă preventiv e bine și după 25 de ani. Cea mai ușoară variantă este să cumperi sau să-ți faci acasă o mască antirid sau să folosești creme antirid. Există o gamă extrem de variată de piață de creme, seruri, uleiuri, măști antirid, de sau de noapte.

Indiferent de brand-ul pe care îl alegi, asigură-te că în compoziția cremei sunt:

Antioxidanți (vitamina A, C,E, coenzima Q10, oligoelementele – zinc, seleniu, siliciu- ceai verde, sâmburi de struguri, resveratrol, alge)

Retinol – este un derivat al vitaminei A, iar dacă vei folosi o cremă ce îl are compoziție, e indicat să o folosești seara, înainte de culcare, pentru a evita apariția petelor pigmentare.

Acizi de fructe (AHA) – sunt de obicei în cremele pentru exfoliere, care îndepărtează celulele moarte de la suprafața epidermei și care netezesc ridurile și hidratează pielea.

Factorul de protecție – e important să-ți ferești pielea de soare, care accelerează îmbătrânirea și favorizează apariția prematură a ridurilor. Crema cu factor de protecție de minin 15 ar trebui folosită zilnic, indiferent de anotimp. Pe lângă asta, expunerea îndelungată la soare poate determina dezvoltarea cancerului de piele.

Alte tratamente naturiste antirid sunt: glicerina, acid hialuronic, ceramide, ulei de jojoba, abuș de ou, avocado, argilă, banane, drojdia de bere, suc de lămâie, masca cu struguri, tratament cu lapte și zeamă de lămâieulei de ricin, ulei de cocos, ananas, mască antirid cu făină lapte și ou. Ingredientele le poți amesteca pentru a crea acasă măști antirid.

Tratamentul trebuie ținut cu simț de răspundere, iar crema pe care o alegi trebuie aplicată zilnic, după ce îți cureți fața.

Tratamente chirurgicale antirid

Dacă nu ai răbdare și vrei efecte mai rapide, există o serie de proceduri cosmetice antirid. Asta nu înseamnă însă că trebuie să renunți la hidratarea tenului.

Tratament cu botox – injecția cu botox în diverse zone ale feței de către un medic specialist face ridurile să dispară timp de câteva luni. Botoxul relaxează mușchii. Procedura este foarte ușoară, rapidă și minim invazivă.

Acid hialuronic injectat – acidul hialuronic este o substanță proprie organismului uman. La clinică, acidul hialuronic este obținut în laborator. El dă un aspect pur, elastic, natural și luminos pielii. Pentru ridurile de expresie, injecția cu acid hialuronic este recomandată după tratamentul cu botox, la minim 2 săptâmâni.

Blefaroplastia – este chirurgia pleoapelor ce ajută la reducerea pleoapelor inferioare și elimină excesul de piele de pe pleoapele superioare. Intervenția se efectuează sub anestezie generală, iar activitățile normale se pot relua după aproape 7 zile.

Dermabraziune – se realizează cu ajutorul unor discuri abrazive foarte fine, care atenuează reliefurile de o parte și alta a ridurilor. Sunt recomandate 6-8 ședințe de dermabraziune la intervale de 1-2 săptămâni, urmate de 6-8 ședințe la intervale de 3-4 săptămâni.

Lifting frontal – este o procedură chirurgicală de rejuvenare prin incizii mici, făcute la linia de inserție a părului. Ea permite repoziționarea, modificarea sau îndepărtarea țesutului și mușchilor aflați sub piele, corectând sursa cutelor și ridurilor.

Lifting cervico-facial – Este o procedură care permite corectarea prăbușirii obrajilor și a bărbiei. Operația se face sub anestezie generală și durează 3 ore, de obicei. Chirurgul repară, în general, orice zonă a feței prin această intervenție. Operația are, rareori, și posibile complicații precum hematoame, infecție, lezarea unei ramuri a nervului facial care poate duce la pareze sau paralizii faciale.

Peeling chimic – este un tratament dermatologic efectuat prin exfoliere sau arsură chimică a pielii, forțând astfel regenerarea. Peelingul profund poate îndepărta creșterile pre-canceroase, cicatricile profunde, ridurile și acneea.

Prevenirea apariției ridurilor

Îngrijirea tenului prin curățare și hidratare zilnică e foarte importantă, dacă vrei să previi apariția prematură a ridurilor. La fel și folosirea cremei cu protecție solară.

Un stil de viață sănătos se poate observa pe fața ta. E indicat să te hidratezi corespunzător, să dormi îndeajuns, să ai o dietă echilibrată, să porți ochelari de soare, să eviți dietele de slăbire rapidă, să folosești produse dermato-cosmetice de calitate, să eviți fumatul.

Poziția în care dormi este, de asemenea, importantă, astfel că este indicat că eviți somnul cu fața în pernă, pentru că ar putea favoriza apariția ridurilor. Poziția indicată este pe spate, cu fața în sus, potrivit Healthline.

Alimentele pe care le poți consuma pentru un ten frumos, cu cât mai puține riduri, sunt fructele și legumele, datorită antioxidanților pe care le conțin, uleiul de măsline, peștele ( mai ales somonul, tonul, halibut și sardine), iaurtul, nucile și ciocolata neagră.

Evită însă prăjelile, dulciurile, alimentele sărate, procesate sau cofeina.

Așadar, ridurile reflectă bucuriile și provocările pe care o persoană le-a întâlnit în viață. Îmbătrânirea este un proces natural. O abordare mai simplă este să-ți accepți vârsta și aspectul fizic așa cum sunt.

Sursa foto : Shutterstock 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda