În ultimii ani cafeaua s-a transformat din licoarea care ne oferă energie dimineața într-un viciu (excesul făcând mai mult rău decât bine). Untul de cafea, în schimb, preia din beneficiile nutritive ale boabelor de cafea (inclusiv cantitatea importantă de antioxidanți) și le “transferă” pielii, tratamentul cu acest unt fiind folosit pentru a trata unele imperfecțiuni ale pielii precum cearcăne, riduri sau vergeturi.

Cum este obținut untul de cafea?
Care sunt proprietățile untului de cafea?
Care sunt principalele beneficii ale untului de cafea?
Cum poate fi folosit untul de cafea?

Primele mențiuni ale untului de cafea apar în scrierile despre indiencele de pe teritoriul Americii. Acesta era folosit la acea vreme datorită proprietăților antiseptice pentru a accelera vindecarea unor răni.

Mai târziu, primele aplicații cosmetice ale untului de cafea au inclus tratarea acneei și curățarea feței (untul are proprietăți exfoliante).

Cum este obținut untul de cafea?

Untul de cafea se obține prin presarea la rece a boabelor prăjite de cafea cu ulei vegetal (de cele mai multe ori ulei de floarea-soarelui sau de soia).

Care sunt proprietățile untului de cafea?

Untul de cafea are o consistență cremoasă, plăcută la atingere, și o culoare bej care amintește de culoarea înghețatei cu aromă de cafea. Mirosul său seamănă, firește, cu cel al boabelor de cafea proaspăt măcinate.

În tratarea unor probleme ale pielii, cafeina este poate cel mai cunoscut ingredient, însă nu singurul, care asigură curățarea, hidratarea și strălucirea pielii.

  • Conținutul de antioxidanți – Susține repararea pielii și stimulează producția de colagen, astfel pielea recăpătându-și suplețea și elasticitatea.
  • Conținutul de emolienți – Păstrează pielea catifelată și mențin hidratarea tegumentului – un aspect esențial în tratamentul tenului uscat.
  • Conținutul de acid fenol-chlorogenic – Neutralizează radicalii liberi care duc, în timp, la îmbătrânirea pielii.
  • Conținutul de riboflavină (vitamina B2) – Susține producția de colagen. Un nivel scăzut al colagenului duce la apariția ridurilor, a liniilor fine, precum și la buze crăpate și un păr cu aspect nesănătos.
  • Conținutul de acid pantotenic (vitamina B5) – Are rol antiinflamator, fiind benefic în tratarea eczemelor și a altor probleme ale pielii. Mai mult, aplicarea de unt de cafea la rădăcina părului poate preveni căderea firelor.
  • Conținutul de mangan – Necesar pentru a produce colagen.
  • Conținutul de aminoacizi – Repară pielea și ajută la obținerea unui ten ferm; de asemenea, promovează creșterea sănătoasă a părului.
  • Conținutul de grăsimi nesaturate – Ajută la vindecarea inflamațiilor pielii.
  • Conținutul de polifenoli – Reține excesul de umezeală și hidratează pielea în profunzime.
  • Conținutul de fitosteroli – Protejează pielea de efectele nocive ale expunerii prelungite la soare și susține producția de colagen.
  • Conținutul de cafeină – Tonifică pielea, stimulează circulația și ajută la eliminarea toxinelor, untul de cafea fiind indicat, din acest motiv, în masajul anticelulitic.

Care sunt principalele beneficii ale untului de cafea?

Din conținutul bogat de substanțe nutritive decurg și numeroasele beneficii ale untului de cafea.

  • Hidratează și emoliază; spre deosebire de simpla hidratare, emolierea asigură că pielea absoarbe apa pe termen lung și nu doar în momentul aplicării.
  • Are efect antioxidant, prevenind îmbătrânirea pielii.
  • Are efect tonifiant.
  • Are efect protector împotriva razelor UV.
  • Stimulează arderea grăsimilor.
  • Previne îmbătrânirea prematură a pielii prin stimularea producției de colagen.
  • Ajută la vindecarea rănilor (de exemplu, în cazul eczemelor).
  • Reduce acneea și calmează pielea iritată.

Gravidele și untul de cafea

Aplicat în timpul sarcinii, untul de cafea hidratează pielea și reduce riscul de vergeturi. De asemenea, după naștere, ajută la eliminarea vergeturilor.

Untul de cafea nu are contraindicații iar aplicarea sa poate cauza efecte secundare doar atunci când este combinat cu alte produse naturale (unturi, uleiuri, flori uscate etc.).

Cum poate fi folosit untul de cafea?

Untul de cafea are o mulțime de aplicații, putând fi folosit ca atare sau în combinație cu alte ingrediente naturale: de la aplicarea directă pe corp în scop anticelulitic la aplicarea pe față pentru a îndepărta acneea, semnele cuperozei, sau pentru a-ți exfolia pielea. Mai jos sunt câteva rețete homemade pe bază de unt de cafea.

Balsamul de buze pe bază de unt de cafea hrănește pielea crăpată și conferă luciu, putând înlocui produsele din comerț. Vei avea nevoie de 10 g de unt de cafea, 10 g ceară de albine, 20 g ulei vegetal (de exemplu, ulei de soia sau floarea-soarelui) și, opțional, 1-2 picături de ulei cu vitamina E. Amestecă ingredientele și pune rezultatul într-un recipient închis etanș. Balsamul de buze ține 4-5 săptămâni dacă este păstrat la loc umbros ferit de umezeală (iarna) sau la frigider în perioada caldă.

Dacă dublezi cantitățile și adaugi câteva picături de ulei esențial (de portocale, lavandă etc) vei putea obține un săpun de casă. În cazul de față este nevoie să pui toate ingredientele într-un vas pe baie de aburi și să amesteci. Lasă la fiert 3-5 minute și amestecă până capătă o consistență omogenă. Ia de pe foc și pune amestecul rezultat într-o formă de metal sau lemn. După răcire, poate fi folosit.

Pentru sare de baie parfumată ai nevoie de 50 g unt de cafea, 50 g unt de cacao, o lingură de ulei de migdale dulci, și 10-20 picături din uleiul esențial preferat. Amestecă toate ingredientele pe baie de aburi (3-5 minute la fiert) apoi toarnă amestecul rezultat în forme. Opțional poți presăra frunze sau flori uscate. După răcire, formele cu săpunul se pun la frigider pentru a se întări. Acest “săpun” poate fi folosit în locul sării de baie sau ca o loțiune de corp solidă.

Înlocuiește exfoliantul cu untul de cafea. Pentru rezultate rapide amestecă 50 g unt de cafea, cu o linguriță de ulei de cocos, 50 g zahăr, și jumătate de linguriță de scorțișoară. Amestecă toate ingredientele și depozitează produsul final într-un borcan pe care apoi îl închizi ermetic. Curăță tenul cu acest exfoliant de 1-2 ori pe săptămână.

Pentru un scrub anticelulitic ai nevoie de 50 g unt de cafea, o lingură de ulei de măsline sau rozmarin și două linguri de zahăr. Amestecă ingredientele, aplică-le pe zona cu probleme și așteaptă 30 minute înainte de clătire. Ține cont de faptul că amestecul poate păta; ar fi bine să întinzi câteva ziare pe jos pentru a evita murdăria. Acest scrub se aplică de 1-2 ori pe săptămână.

Problemele părului (căderea părului sau mătreața) pot fi tratate prin aplicarea untului de cafea la rădăcina firelor de păr. Masează 1-2 minute apoi lasă timp de 30 minute. Spală părul cu șampon.

În funcție de scopul folosirii untului de cafea, produsul poate să țină între o săptămână (scrubul anticelulitic, exfoliantul) și o lună sau mai mult (săpunul). Un recipient cu unt de cafea de 100 g costă aproximativ 30 lei.

Untul de cafea poate reprezenta o alternativă viabilă la produsele de îngrijire din comerț. Folosit în multiple scopuri, de lla curățarea feței la tratarea vergeturilor și prevenirea căderii părului, untul de cafea este un produs care nu ar trebui să lipsească din casa niciunei persoane preocupate de îngrijirea personală lipsită de parabeni sau coloranți artificiali.

Sursa foto: Shutterstock

Total
5
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda