foliculita

Foliculita este o inflamație dureroasă a firului de păr, care se manifestă frecvent prin senzația de mâncărime. Infecția nu este periculoasă, însă creează disconfort datorită durerii resimțite. 

Care sunt simptomele foliculitei
Care sunt complicațiile foliculitei
Care sunt cauzele apariției foliculitei
Care sunt zonele cele mai afectate
De câte tipuri este foliculita
Cum este diagnosticată foliculita
În ce constă tratamentul foliculitei
Epilarea definitivă și IPL în cazul foliculitei
Cum poate fi prevenită foliculita

Care sunt simptomele foliculitei

Foliculita se remarcă prin următoarele semne și simptome:

  • Leziuni roșii sau albe în jurul foliculului de păr.
  • Bășici cu lichid care se pot sparge și pot lăsa cicatrici.
  • Senzații dureroase – arsură și mâncărime.

Este bine de știut că trebuie să mergi la medic dacă foliculita nu trece de la sine după câteva zile sau dacă, în cel mai rău caz, începe să se întindă pe tot scalpul. 

Care sunt complicațiile foliculitei

Lăsată netratată, foliculita poate duce la:

  • Dezvoltarea infecției
  • Răni sub piele (furunculoză)
  • Iritarea permanentă a pielii (de exemplu, cicatrizare sau pete închise la culoare)
  • Infectarea altor zone ale corpulul
  • Distrugerea foliculilor de păr și pierderea permanentă a părului

Care sunt cauzele apariției foliculitei

Există mai multe cauze posibile ale foliculitei, mai jos fiind cele mai întâlnite dintre acestea:

  • Infecții bacteriene – Stafilococul auriu și Pseudomonas aeruginosa sunt principalii agenți bacterieni care pot cauza foliculita. Aceste bacterii supraviețuiesc și se răspândesc în apa fierbinte din cada nespălată regulat sau în apa piscinelor netratate cloric.
  • Infecții fungice – Pityrosporum ovale (una dintre principalele cauzele și ale dermatitei seboreice) și Candida albicans (în special la bărbați în zona bărbii) sunt principalele responsabile de foliculita pe fond fungic. 
  • Infecții virale – Anumiți viruși (de exemplu, herpes simplex și herpes zoster) pot cauza foliculita. La copii, foliculita este cauzată mai ales de Molluscum  contagiosum. 
  • Infecții parazitare – Afectează în special adulții cu boli autoimune, paraziții atașându-se de scalp și de pielea feței.
  • Inflamarea firelor de păr crescute sub piele – Acestea apar ca urmare a epilării neadecvate, a smulgerii firelor sau a epilării cu ceară.
  • Unele creme – Cremele și unsorile pe bază de parafină sau steroizi sunt asociate cu foliculita.
  • Anumite medicamente – Corticosteroizi, litiu, izoniazidă, complexul de vitamine B, inhibitori ai protein-kinazei, medicația pentru cancerul de sân.
  • Anumite probleme ale pielii – Acneea sau lupusul pot cauza foliculita.
  • O imunitate scăzută sau unele boli care slăbesc organismul (de exemplu, SIDA, cancer etc)

Factori de risc în foliculită

Nu trebuie trecuți cu vederea nici factorii de risc care pot crește probabilitatea de a avea foliculită:

  • Existența unei afecțiuni care slăbește acțiunea sistemului imunitar, cum ar fi diabetul, leucemia, hepatita, SIDA.
  • Sexul – bărbații prezintă un risc mai mare.
  • Purtarea unor haine strâmte care rețin transpirația.
  • Consumul de antibiotice.

Netratată, foliculita poate duce la răspândirea infecției, apariția cicatricilor precum și distrugerea foliculilor de păr, lucru care determină pierderea permanentă a părului. 

Care sunt zonele cele mai afectate

În general, cele mai afectate zone sunt scalpul, picioarele, mâinile, axilele, zona inghinală și fața (în special la bărbați). În cazul femeilor, foliculita apare mai ales pe scalp, picioare și în zona inghinală (infecția de aici este atât supărătoare cât și dureroasă). 

De câte tipuri este foliculita

Numărul mare de cauze care determină foliculita este direct proporțională cu numărul relativ mare de forme ale bolii. Mai jos sunt principalele forme generale și particulare de foliculită. 

  • Foliculita înotătorilor – Apare după maxim 72 de ore de la înotul în piscină și se manifestă prin pustule mici pe brațe, picioare și torace. Uneori persoana afectată are febră și o stare generalizată de rău. Această formă de foliculită dispare de la sine după aproximativ 10 zile.
  • Foliculita cauzată de bărbierit – Constă în mici pustule apărute după folosirea aparatului de ras. Aceste pustule pot fi însoțite de înroșirea pielii și durere însă simptomele dispar după maxim 48 ore.
  • Foliculita superficială (datorată stafilococilor) – Se manifestă prin prurit (mâncărime) în jurul foliculilor de păr, putând apărea pustule cu puroi. Acest tip de foliculită dispare doar cu tratament. 
  • Foliculita profundă – varietățile profunde de foliculită afectează mai ales persoanele care urmează tratament antiacneic cu antibiotice. Această formă este întâlnită mai ales la bărbați.
  • Foliculita eozinofilică (din cauze fungice) – Apare mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit și boli precum SIDA, leucemie sau diabet. Această formă de foliculită se manifestă prin inflamații pe față, spate și brațe. Uneori apar pete pigmentare (temporare). 

Mai mult, foliculita poate fi clasificată și în funcție de cauza infecției. Astfel, există:

  • Foliculită bacteriană – poate fi provocată de stafilococul auriu, bacteria Pseudomonas aeruginosa (mai ales, foliculita care se ia din bazinele sau căzile care nu au fost curățate suficient) sau bacteria Sycosis vulgaris (în cazul infecțiilor pielii din jurul firelor de păr ale bărbii)
  • Foliculită fungică – este similară infecției bărbii doar că de această dată este vorba de o transmitere fungică, “vinovata” fiind ciuperca T. rubrum. De asemenea, ciuperca din ordinul Malassezia cauzează o altă formă de foliculită fungică (Malassezia folliculitis)
  • Foliculita virală – cea mai întâlnită este foliculita herpetică care se transmite atunci când virusul herpes simplex afectează foliculii minusculi de păr din jurul gurii
  • Foliculita non-infecțioasă – pe lângă infecțiile bacteriene, fungice sau virale care determină foliculita există și alte forme ale bolii. De exemplu, Eosinophilic folliculitis afectează persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Pseudofolliculitis barbae este o formă de foliculită care apare atunci când părul de pe barbă se încovoaie și intră în piele producând inflamația. Folliculitis decalvans afectează mai ales scalpul. În cazul acestui tip de foliculită, apar mai multe fire de păr din același folicul de păr și există riscul de cicatrici și pierderea permanentă a părului. Folliculitis keloidalis afectează partea posterioară a gâtului și apare mai ales la bărbații cu păr ondulat. Foliculita uleioasă constă în inflamare foliculilor firelor de păr după expunerea la diverse tipuri de uleiuri. Iritația apare pe partea superioară a brațului și pe picioare de la șold la genunchi. Această formă de foliculită se întâlnește mai ales la muncitorii din rafinării, mecanici, lucrători în construcții și persoane implicate în prelucrarea metalelor

Deși în cele mai multe cazuri foliculita nu este contagioasă, dacă agentul care a provocat infecția este de natură bacteriană sau fungică, afecțiunea poate fi transmisă prin contact direct atunci când două persoane folosesc același aparat de ras sau merg la piscine încălzite sau un jacuzzi la care a fost înainte o persoană infectată. 

Cum este diagnosticată foliculita

Diagnosticul este stabilit de către dermatolog prin observarea pielii afectate și analiza istoricului medical. În unele cazuri, diagnosticarea se pune în urma examinării pielii afectate cu ajutorul unui microscop, procedura purtând numele de dermoscopie. 

Dacă tratamentul stabilit inițial nu dă rezultate, sunt necesare analize ale celulelor epiteliale sau a firelor de păr pentru a determina care este cauza infecției. Foarte rar, persoana afectată de foliculită necesită analize medicale de specialitate sau biopsie de piele pentru a pune diagnostic, acest lucru realizându-se doar pentru a elimina alte posibile afecțiuni ale pielii. 

În ce constă tratamentul foliculitei

În funcție de tipul foliculitei este stabilit și tratamentul. În cazul formelor ușoare, poți apela la tratament naturist. 

Naturist

De multe ori, mai ales în cazul foliculitei incipiente, formele medicamentoase moderne nu reprezintă prima formă de tratament. Uneori, tratamentele folosite din bătrâni pot ajuta la calmarea inflamațiilor superficiale. 

Poate unul dintre cele mai comune tratamente naturiste este reprezentat de oțetul de mere. Potrivit studiilor, majoritatea bacteriilor care cauzează foliculita, sunt eliminate prin tratarea zonelor afectate cu un amestec de oțet și apă (o lingură de oțet de mere la 100 ml de apă). Lasă amestecul să acționeze 20 minute, apoi clătește cu apă curată. Rezultatele ar trebui să apară după 3-7 zile. 

În cazul foliculitei din cauze fungice sau bacteriene poate fi folosit uleiul din arbore de ceai. Uneori pot exista efecte adverse, așa că este recomandat să pui o picătură pe piele. Dacă nu apar reacții poți pune 4-5 picături în șampon înainte de spălare sau în gelul de duș. Masează ușor zona afectată și lasă să acționeze cinci minute. Clătește cu apă călduță. 

Turmericul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene, iar studiile arată că reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități pentru tratarea problemelor de piele. Pentru a trata foliculita este recomandat să iei capsule de 600 mg de trei ori pe zi sau să amesteci și să aplici apă sau ulei de cocos cu pudră de turmeric (o linguriță de turmeric la o linguriță de ulei sau apă). Aplică pasta obținută pe zona cu probleme, acoperă cu un bandaj și lasă peste noapte. Spală bine cu șampon sau săpun. Este bine de știut că pasta de turmeric colorează, urmele persistând 1-2 zile. 

Folosită pentru a trata problemele ce țin de domeniul dermatologiei, apa de hamamelis este eficientă și nu are efecte adverse. Potrivit studiilor, ea elimină bacteriile și calmează iritațiile și mâncărimile. Aplică apă de hamamelis pe un disc demachiant și aplică pe zona cu probleme. Lasă să acționeze 5-10 minute apoi clătește cu apă călduță. Alternativ, poți pune 5-10 picături în șamponul sau balsamul de păr iar în momentul spălării să lași 5 minute să acționeze. 

Potrivit unui studiu care a analizat efectul diferitelor uleiuri esențiale asupra infecțiilor cu stafilococ, uleiul de semințe de grepfrut amestecat cu uleiul de Geranium (mușcată) prezintă cea mai ridicată eficiență în tratarea infecțiilor. Aplică acest amestec pe zona afectată, masează 1-2 minute și lasă să acționeze 10 minute. Spală cu apă călduță. 

Datorită proprietăților antifungice și antibacteriene, uleiul de neem este ideal pentru a reduce foliculita (cauzată de bacterii sau infecții fungice). Studiile spun că acest ulei reduce roșeața și inflamațiile, prevenind cicatricile permanente ale pielii. Pentru a trata foliculita, este necesară amestecare a trei picături de ulei de neem cu o lingură de ulei de cocos sau migdale dulci. Aplică pe zona cu probleme masând ușor. Acoperă cu un bandaj steril și lasă peste noapte. Spală dimineața cu săpun sau șampon. 

Uleiul de cocos este un alt posibil antidot pentru foliculită. Acesta conține acid capric și lauric care au proprietăți antimicrobiene. Aplică pe zona afectată și masează ușor până la absorbția în piele. 

Multă lume consideră Aloe Vera ca fiind mama tuturor remediilor naturale. Are efect antibacterian și antiinflamator și contribuie la reducerea simptomelor foliculitei. Aplică gel de aloe de trei ori pe zi cu masaj circular care să țină circa 15 minute. În timp, pielea își va recăpăta aspectul natural. 

Uleiul de oregano este un alt ajutor de nădejde. Amestecă o lingură de ulei de oregano cu o linguriță de ulei de jojoba sau de arbore de ceai și aplică pe zona afectată.

Usturoiul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatoare. În special, conținutul de sulf este eficient în combaterea foliculitei. Aplicarea directă poate irita pielea așa că este bine să îl amesteci cu ulei de măsline sau cocos. Zdrobește un cățel de usturoi (crește cantitatea de usturoi proporțional cu suprafața de piele afectată) și amestecă-l cu o linguriță de ulei și aplică apoi pe zona cu probleme. Înfășoară cu un bandaj steril și lasă să stea peste noapte. A doua zi clătește locul cu apă călduță. O administrare regulată a compreselor cu usturoi reduc,e în timp, simptomele foliculitei. 

Caprifoiul are rol antiinflamator și revigorant, putând ajuta la atenuarea simptomelor foliculitei. Fierbe apă cu câteva frunze proaspete sau uscate de caprifoi și bea două cești de ceai pe zi. 

O altă soluție inedită este compresa cu ovăz. Pune într-un săculeț ovăz care a stat anterior la înmuiat de cu seara și aplică-l pe zona afectată. Lasă pentru 15 minute. 

Uneori chiar și uleiurile esențiale pot fi de ajutor pentru a scăpa de foliculită. Uleiul de rozmarin, scorțișoară, cimbru, lavandă, lămâie, mentă, eucalipt sau bergamot au proprietăți calmante și antiinflamatoare. Nu uita să amesteci înainte cu ulei de măsline sau cocos pentru că uleiul esențial, de unul singur, poate irita pielea. Este important de precizat ca o utilizare regulată a acestui amestec de ulei (de 3-4 ori pe zi) este indicata pentru a te bucura de rezultate. Primele efecte apar după o săptămână de folosire. 

O altă formă de tratament constă în aplicarea compreselor calde cu apă. Se spune că astfel de proceduri de aplicare de comprese calde reduce inflamația, iritațiile pielii și contribuie la dezumflarea zonei afectate de foliculită. Aplică compresa pe zona cu probleme și lasă să acționeze pentru 20 minute. Repetă procedura de 2-3 ori pe zi pentru efecte maxime. Poți chiar muia un prosop curat în apă caldă și apoi tapa zona iritată de pe scalp. 

O alternativă este să aplici comprese cu apă și sare (are rol antibacterian). Moaie un bandaj curat în apă cu sare (o lingură de sare la 100 ml de apă caldă) și ține pe zona cu probleme pentru a calma iritațiile și pentru a promova ameliorarea pielii. Repetă procedura de două ori pe zi, dimineața și seara. Este indicată inclusiv efectuarea de băi în apă cu sare. Înmoaie zona afectată într-un vas cu apă cu sare. Menține pentru 5-10 minute, apoi clătește pielea. 

O altă soluție este folosirea unui amestec de acetat de aluminiu (soluția Burow) și apă. Acetatul de aluminiu are rol astringent și antibacterian, fiind indicat în afecțiunile pielii. De regulă, este luat la recomandarea dermatologilor pentru a reduce iritațiile, pentru a ajuta la dezumflarea zonei și pentru a grăbi recuperarea. Dizolvă un pachet de pudră de acetat în cantitatea recomandată de apă caldă. Moaie un bandaj de bumbac și aplică pe zona cu probleme. Repetă procedura de două ori pe zi până la dispariția simptomelor. 

Uleiul de ricin, ajută și el la reducerea inflamației cauzate de foliculită. Pune câteva picături de ulei în palme și masează 3-5 minute zona afectată. Este esențială repetarea procesului în fiecare zi pentru a te bucura de rezultate. 

O altă măsură la îndemâna oricui este să te speli regulat. Spălarea zonelor predispuse la foliculită îndepărtează praful, resturile uleioase și transpirația de pe piele. Dacă ești predispus la foliculită este recomandat să folosește un săpun antibacterian pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Dacă faci sport, este recomandat să te speli după fiecare drum la sală, atunci când vii de la turele din parc sau după cursul de yoga. Schimbarea hainelor după fiecare activitate încheiată prin transpirație este obligatorie. 

Pentru a preîntâmpina apariția sau reapariția foliculitei este recomandat să:

  • Eviți dușurile și băile fierbinți
  • Te razi peste coșuri
  • Folosești prosoape curate
  • Eviți să porți haine strâmte
  • Schimbi lenjeria de pat regulat
  • Bei apă la temperatura camerei
  • Eviți machiajul excesiv deoarece cosmeticele conțin substanțe chimice care pot face rău pielii sensibile
  • Folosești săpunuri, creme și loțiuni antiseptice
  • Eviți să împarți lama de ras, prosoapele și alte obiecte personale cu o persoană afectată de foliculită infecțioasă
  • Eviți să mergi la piscine publice sau jacuzzi – aceste medii oferă condiții favorabile (căldură și umiditate) pentru răspândirea bacteriilor și a infecțiilor

Medicamentos

Atunci când metodele naturiste nu combat problema foliculitei, medicul este în măsură să ofere răspunsuri pentru a ține în frâu boala. 

În funcție de gravitatea bolii, este posibil să fie nevoie de tratament cu pastile sau creme. În cazurile relativ ușoare, când starea persoanei afectate de foliculită este relativ bună, medicul specialist va recomanda creme sau geluri cu antibiotice (urmând acest tratament, problemele de piele se rezolvă spontan într-o perioadă scurtă de timp), antibioticele orale fiind recomandate doar în cazurile mai grave. 

De asemenea, medicul poate recomanda administrarea de creme împotriva infecțiilor fungice sau bacteriene, creme pentru reducerea inflamației sau o cremă pe bază de corticosteroizi pentru a reduce mâncărimile. În cazul persoanelor cu SIDA este recomandată terapia și medicamentele antiretrovirale (de exemplu, abacavir, tenofovir sau didanozină). 

În cazuri rare, doctorul va realiza o incizie minoră pentru a elimina puroiul. Procedura calmează durerea, scade timpul de recuperare și ajută la evitarea formării cicatricilor. 

Dacă tratamentele nu funcționează este posibil să fie necesar să apelezi la eliminarea cu laser a părului pentru curățarea infecției. Acest proces este costisitor și implică eliminarea foliculilor de păr, reducând astfel procentul firelor de păr din zona tratată. 

Epilarea definitivă și IPL în cazul foliculitei

Dacă ai foliculită iar tratamentele naturiste sau medicamentoase nu dau rezultate, epilarea definitivă sau cu IPL poate reduce inflamația prin eliminarea foliculilor. 

Metoda este scumpă, însă îndepărtează foliculii de păr inflamați. Tratamentul este unul de durată iar printre efectele adverse se numără decolorarea pielii și apariția cicatricilor inestetice. 

Cea mai simplă procedură pentru îndepărtarea foliculilor de păr este prin epilarea cu laser IPL (această procedură a apărut grație avansului din medicina cosmetică). Înainte de a apela la această măsură este nevoie de o informare amănunțită cu privire la riscuri și efecte adverse. 

În timpul acesteia, doctorul estetician sau dermatolog va îndrepta un flux de lumină spre firele de păr. 

Lumina este absorbită apoi de piele și astfel contribuie la închiderea foliculilor de păr (epilarea definitivă reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a foliculitei). Nu va mai trebuie să te preocupi de epilat, iar pielea iritată, supurarea și roșeața vor deveni doar un vis urât. 

Cum poate fi prevenită foliculita

Adoptarea următoarelor măsuri de prevenție poate ajuta la diminuarea cazurilor de foliculita:

  • Evită hainele strâmte care irită pielea și poartă cât mai rar haine din materiale sintetice.
  • Limitează utilizarea cremelor și loțiunilor de piele (acestea favorizează acumularea bacteriilor); 
  • Curăță aparatul de ras cu alcool sanitar.
  • Fă baie în cadă doar dacă ești sigură că este curată – pentru a fi sigură, spală cada înainte de a da drumul la apă.
  • Adoptă măsuri corecte de igienă corporală
  • Folosește prosoape curate și evită să folosești aparate de ras la comun.
  • Spală-te pe mâini înainte de masă, după ce vii din oraș, după ce te-ai murdărit, după ce ai fost la toaletă etc.
  • Evită saunele care nu respectă normele de igienă
  • Evită să folosești cremele și produse de îngrijire uleioase. Înfundă foliculii de opr și blochează bacteriile

Foliculita este o afecțiune mai mult neplăcută și incomodă decât periculoasă. Dacă totuși simptomele se agravează în loc să dispară după câteva zile, ar fi bine să mergi la dermatolog. 

Sursa foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda