foliculita

Foliculita este o inflamație dureroasă a firului de păr care se manifestă deseori prin senzația de mâncărime. Infecția nu este periculoasă, însă creează disconfort datorită durerii resimțite.

Care sunt simptomele foliculitei?
Care sunt cauzele apariției foliculitei?
Care sunt zonele cele mai afectate?
De câte tipuri este foliculita?
Cum este diagnosticată foliculita?
În ce constă tratamentul foliculitei?
Cum poate fi prevenită foliculita?

Care sunt simptomele foliculitei?

Foliculita se remarcă prin simptome precum:

 • Leziuni roșii sau albe în jurul foliculului de păr.
 • Bășici cu lichid care se pot sparge și pot lăsa cicatrici.
 • Senzații dureroase – arsură și mâncărime.

Este bine de știut că trebuie să mergi la doctor dacă foliculita nu trece de la sine după câteva zile sau dacă, în cel mai rău caz, începe să se întindă pe tot scalpul.

Care sunt cauzele apariției foliculitei?

Există mai multe cauze posibile ale foliculitei, mai jos fiind cele mai întâlnite dintre acestea:

 • Infecții bacteriene – Stafilococul auriu și Pseudomonas aeruginosa sunt principalii agenți bacterieni care pot cauza foliculita. Aceste bacterii supraviețuiesc și se răspândesc în apa fierbinte din cada nespălată regulat sau în apa piscinelor netratate cloric.
 • Infecții fungice – Pityrosporum ovale (una dintre principalele cauzele și ale dermatitei seboreice) și Candida albicans (în special la bărbați în zona bărbii) sunt principalele tipuri de fungi asociați foliculitei.
 • Infecții virale – Anumiți viruși (de exemplu, herpes simplex și herpes zoster) pot cauza foliculita. La copii, foliculita este cauzată mai ales de Molluscum  contagiosum.
 • Infecții parazitare – Afectează în special adulții cu boli autoimune, paraziții atașându-se de scalp și de pielea feței.
 • Inflamarea firelor de păr crescute sub piele – Acestea apar ca urmare a epilării neadecvate, a smulgerii firelor sau a epilării cu ceară.
 • Unele creme – Cremele și unsorile pe bază de parafină sau steroizi sunt asociate cu foliculita.
 • Anumite medicamente – Corticosteroizi, litiu, izoniazidă, complexul de vitamine B, inhibitori ai protein-kinazei, medicația pentru cancerul de sân.
 • Anumite probleme ale pielii – Acneea sau lupusul pot cauza foliculita.

Nu trebuie trecuți cu vederea nici factorii de risc care pot crește probabilitatea de a avea foliculită:

 • Existența unei afecțiuni care slăbește acțiunea sistemului imunitar, cum ar fi diabetul, leucemia, hepatita, SIDA.
 • Sexul – bărbații prezintă un risc mai mare.
 • Purtarea unor haine strâmte care rețin transpirația.
 • Consumul de antibiotice.

Netratată, foliculita poate duce la răspândirea infecției, apariția cicatricilor precum și distrugerea foliculilor de păr, lucru care determină pierderea permanentă a părului.

Care sunt zonele cele mai afectate?

În general, cele mai afectate zone sunt scalpul, picioarele, mâinile, axilele, zona inghinală și fața (în special la bărbați). În cazul femeilor, foliculita apare mai ales pe scalp, picioare și în zona inghinală (infecția de aici este atât supărătoare cât și dureroasă).

De câte tipuri este foliculita?

Numărul mare de cauze care determină foliculita este direct proporțională cu numărul relativ mare de forme ale bolii. Mai jos sunt principalele tipuri de foliculită.

 • Foliculita înotătorilor – Apare după maxim 72 de ore de la înotul în piscină și se manifestă prin pustule mici pe brațe, picioare și torace. Uneori persoana afectată are febră și o stare generalizată de rău. Acestă formă de foliculită dispare de la sine după aproximativ 10 zile.
 • Foliculita cauzată de bărbierit – Constă în mici pustule apărute după folosirea aparatului de ras. Aceste pustule pot fi însoțite de înroșirea pielii și durere însă simptomele dispar după maxim 48 ore.
 • Foliculita superficială (datorată stafilococilor) – Se manifestă prin prurit (mâncărime) în jurul foliculilor de păr, putând apărea pustule cu puroi. Acest tip de foliculită dispare doar cu tratament.
 • Foliculita profundă – Apare mai ales în cazul persoanelor care urmează tratament antiacneic cu antibiotice. Această formă este întâlnită mai ales la bărbați.
 • Foliculita eozinofilică (din cauze fungice) – Apare mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit și boli precum SIDA, leucemie sau diabet. Această formă de foliculită se manifestă prin inflamații pe față, spate și brațe. Uneori apar pete pigmentare (temporare).

Deși în cele mai multe cazuri foliculita nu este contagioasă, dacă agentul care a provocat infecția este de natură bacteriană sau fungică, afecțiunea poate fi transmisă prin contact direct atunci când două persoane folosesc același aparat de ras sau merg la piscine încălzite sau un jacuzzi la care a fost înainte o persoană infectată.

Cum este diagnosticată foliculita?

Diagnosticul este stabilit de către dermatolog prin observarea pielii afectate și analiza istoricului medical. În unele cazuri se poate examina pielea afectată cu ajutorul unui microscop, procedura purtând numele de dermoscopie.

Dacă tratamentul stabilit inițial nu dă rezultate, doctorul va folosi un tampon pentru a preleva câteva celule epiteliale sau păr pentru a determina care este cauza infecției. Foarte rar, este nevoie de o biopsie de piele, acest lucru realizându-se doar pentru a elimina alte posibile afecțiuni ale pielii.

În ce constă tratamentul foliculitei?

În funcție de tipul foliculitei este stabilit și tratamentul. În cazul formelor ușoare, poți apela la tratament naturist.

Naturist

Poate unul dintre cele mai comune tratamente naturiste este reprezentat de oțetul de mere. Potrivit studiilor, majoritatea bacteriilor care cauzează foliculită sunt eliminate prin tratarea zonelor afectate cu un amestec de oțet și apă (o lingură de oțet de mere la 100 ml de apă). Lasă amestecul să acționeze 20 minute, apoi clătește cu apă curată. Rezultatele ar trebui să apară după 3-7 zile.

În cazul foliculitei din cauze fungice sau bacteriene poate fi folosit uleiul din arbore de ceai. Uneori pot exista efecte adverse așa că este recomandat să pui o picătură pe piele. Dacă nu apar reacții poți pune 4-5 picături în șampon înainte de spălare sau în gelul de duș. Masează ușor zona afectată și lasă să acționeze cinci minute. Clătește cu apă călduță.

Turmericul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene, iar studiile arată că este eficient în tratarea problemelor de piele. Pentru a trata foliculita este recomandat să iei capsule de 600 mg de trei ori pe zi sau să amesteci și să aplici apă sau ulei de cocos cu pudră de turmeric (o linguriță de turmeric la o linguriță de ulei sau apă). Aplică pasta obținută pe zona cu probleme, acoperă cu un bandaj și lasă peste noapte. Spală bine cu șampon sau săpun. Este bine de știut că pasta de turmeric colorează, urmele persistând 1-2 zile.

Folosită pentru a trata problemele dermatologice, apa de hamamelis este eficientă și nu are efecte adverse. Potrivit studiilor, ea elimină bacteriile și calmează iritațiile și mâncărimile. Aplică apă de hamamelis pe un disc demachiant și aplică pe zona cu probleme. Lasă să acționeze 5-10 minute apoi clătește cu apă călduță. Alternativ, poți pune 5-10 picături în șamponul sau balsamul de păr iar în momentul spălării să lași 5 minute să acționeze.

Potrivit unui studiu care a analizat efectul diferitelor uleiuri esențiale asupra infecțiilor cu stafilococ, uleiul de semințe de grepfrut amestecat cu uleiul de Geranium (mușcată) prezintă cea mai ridicată eficiență în tratarea infecțiilor. Aplică acest amestec pe zona afectată, masează 1-2 minute și lasă să acționeze 10 minute. Spală cu apă călduță.

Datorită proprietăților antifungice și antibacteriene, uleiul de neem este ideal pentru a reduce foliculita (cauzată de bacterii sau infecții fungice). Studiile spun că acest ulei reduce roșeața și inflamațiile, prevenind cicatrizarea pielii. Pentru a trata foliculita, amestecă trei picături de ulei de neem cu o lingură de ulei de cocos sau migdale dulci. Aplică pe zona cu probleme masând ușor. Acoperă cu un bandaj steril și lasă peste noapte. Spală dimineața cu săpun sau șampon.

Medicamentos

În funcție de gravitatea bolii, este posibil să fie nevoie de tratament cu pastile sau creme. În cazurile relativ ușoare, doctorul va recomanda creme sau geluri cu antibiotice, antibioticele orale fiind recomandate doar în cazurile mai grave.

De asemenea, doctorul poate recomanda creme împotriva infecțiilor fungice sau bacteriene, creme pentru reducerea inflamației sau o cremă pe bază de corticosteroizi pentru a reduce mâncărimile. În cazul persoanelor cu SIDA este recomandată terapia și medicamentele antiretrovirale (de exemplu, abacavir, tenofovir sau didanozină).

În cazuri rare, doctorul va realiza o incizie minoră pentru a elimina puroiul. Procedura calmează durerea, evită formarea cicatricilor și scade timpul de recuperare.

Dacă tratamentele nu funcționează este posibil să fie nevoie să apelezi la eliminarea cu laser a părului pentru curățarea infecției. Acest proces este costisitor și implică eliminarea foliculilor de păr, reducând astfel procentul firelor de păr din zona tratată.

Cum poate fi prevenită foliculita?

Adoptarea unor obiceiuri legate de igiena personală poate preveni foliculita:

 • Evită hainele strâmte care irită pielea și poartă cât mai rar haine din materiale sintetice.
 • Limitează folosirea cremelor și loțiunilor de piele (acestea favorizează acumularea bacteriilor); curăță aparatul de ras cu alcool sanitar.
 • Fă baie în cadă doar dacă ești sigură că este curată – pentru a fi sigură, spală cada înainte de a da drumul la apă.
 • Folosește prosoape curate și evită să folosești aparate de ras la comun.
 • Spală-te pe mâini înainte de masă, după ce vii din oraș, după ce te-ai murdărit etc.
 • Evită saunele care nu respectă normele de igienă.

Foliculita este o afecțiune mai mult neplăcută și incomodă decât periculoasă. Dacă totuși simptomele se agravează în loc să dispară după câteva zile, ar fi bine să mergi la dermatolog.

Sursa foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*