Pentru unele persoane, folosirea machiajului și a produselor de îngrijire a tenului poate părea o preocupare superficială, însă adevărul este că ele au efecte benefice asupra sănătății mintale a femeilor.
„Lipstick effect“ este un fenomen psihologic care arată că persoanele care poartă machiaj au mai multă încredere în forțele proprii, deoarece se simt mai atrăgătoare și le sunt stimulate abilitățile cognitive. De-a lungul timpului, studiile au arătat că emoțiile pozitive pot îmbunătăți performanța academică, iar o cercetare realizată în 2017 de oamenii de știință de la Harvard Medical School a evidențiat faptul că purtarea machiajului are aceleași efecte.
Cu ajutorul machiajului, o femeie are posibilitatea să se transforme la nivel personal, rezultând o creștere a încrederii în sine, iar o adolescentă care descoperă produsele cosmetice își poate dezvolta din timp o identitate feminină.
Machiajul ajută la ameliorarea stărilor de anxietate și depresie
Când suferi de boli mintale, ai nevoie să îți canalizezi emoțiile într-un mod sănătos, iar machiajul poate fi soluția perfectă pentru a face acest lucru. Dacă suferi de depresie sau ai stări de anxietate, poți avea tendința de a analiza în exces orice situație și de a te stresa fără să ai vreun motiv întemeiat. Rutina de înfrumusețare te poate ajuta să-ți focalizezi atenția asupra acestei activități, care poate fi relaxantă și te poate scoate din gândurile negative. În terapia cognitivă comportamentală, pacienților li se spune să facă lucruri productive și plăcute pentru a depăși stările anxioase, iar machiajul și îngrijirea tenului se numără printre preocupările acestora.
Machiajul sporește creativitatea
Folosirea machiajului sporește creativitatea. Felul în care combini fardul de ochi, linia trasată cu eyelinerul și rujul ales sunt decizii care țin de imaginație. Este ca și cum ai picta pe fața ta, care poate fi comparată cu o pânză a artistului. Creativitatea are o mulțime de beneficii. Îți permite să fii liberă, îți oferă libertate de expresie și încredere în forțele proprii, sporește stima de sine, înlătură stresul și îți distrage atenția de la problemele stringente. Machiajul, la fel ca arta, este subiectiv. Ceea ce unei persoane i se pare extraordinar celor din jur e posibil să nu le placă, însă opiniile celorlalți nu trebuie să reprezinte motive de descurajare.
Machiajul îți oferă timp pentru propria persoană
Într-o eră în care totul se mișcă cu rapiditate, să îți faci timp pentru propria persoană poate fi o provocare. A te machia este o acțiune consumatoare de timp, însă minutele petrecute în fața oglinzii pot fi considerate minute petrecute cu folos. Machiajul te ajută, așadar, să îți acorzi răsfățul pe care îl meriți și influențează starea de spirit din fiecare zi. Felul în care te machiezi poate fi, de multe ori, în concordanță cu proiectele pe care urmează să le desfășori. Dacă ai o zi în care trebuie să faci o prezentare importantă, în subconștient te machiezi astfel încât să ai siguranța că ceea ce transmiți va fi bine înțeles de public. A-ți acorda timp, dimineața, să reflectezi la cum va decurge ziua ta este o metodă care te poate ajuta să te simți mai bine, să scapi de stările de anxietate și să fii mai încrezătoare în forțele proprii.
Poate că și ție ți s-a întâmplat să nu îți sune alarma dimineața, să dormi mai mult și apoi să te grăbești să ajungi la locul de muncă. În aceste zile, în care sari peste ritualul de îngrijire și înfrumusețare, nivelul de stres poate fi mai ridicat decât în acele dimineți în care ai timp să reflectezi și să te bucuri de minutele petrecute în fața oglinzii.
Așadar, machiajul poate avea efecte benefice asupra bunăstării noastre, de aceea trebuie să ne acordăm timp suficient pentru a ne bucura de efectele sale.
Sursă foto: Lucky Business/ Shutterstock