Rozaceea este o afecțiune foarte comună, mai ales la femei, care poate deveni, nu doar inconfortabilă, dar și inestetică. Ea se poate manifesta prin roșeață, coșuri și umflături. Un stil de viață sănătos, alături de o îngrijire corectă, se vor vedea însă pe fața ta, întrucât acestea sunt esențiale în ameliorarea simptomelor rozaceei.

Iată tot ce trebuie să știi despre simptomele, cauzele și îngrijirea corectă dacă suferi de rozacee: 

Cauze
Factori declanșatori și agravanți
Factori de risc
Simptome
Tipuri de rozacee
Diagnostic
Tratament
Remedii naturiste
Alimente de evitat
Sfaturi practice

Rozaceea este o afecțiune cutanată cronică ce cauzează inflamație și roșeață la nivelul feței. Începe, de obicei, cu înroșirea obrajilor, nasului și, de asemenea, poate afecta fruntea și bărbia.

Simptomele rozaceei pot persista timp de câteva luni și apoi pot dispărea pentru o perioadă.

Rozaceea afectează de obicei adulții cu vârste între 30 și 50 de ani care au un istoric de se înroși.

Femeile dezvoltă rozacee mai des decât bărbații, dar bărbații dezvoltă uneori nas mărit plin de umflături, o afecțiune numită rinofilă.

Rozaceea este deseori confundată cu arsurile solare, acneea sau o alergie, motiv pentru care ar putea rămâne nediagnosticată. Este o afecțiune ale cărei simptome pot fi tratate și de care suferă o persoană din 20.

Rozaceea afectează mai ales persoanele cu tenul deschis la culoare.

Rozaceea nu poate fi vindecată, însă simptomele ei pot fi controlate cu ajutorul unui tratament adecvat.

Există patru subtipuri de rozacee. Fiecare subtip are propriul său set de simptome. Este posibil ca o persoană să aibă mai multe subtipuri de rozacee simultan.

Anumite tipuri de mâncare ar putea înrăutăți simptomele, precum lactatele sau mâncarea picantă.

Cauze

Deși nu se știe cauza exactă a apariției rozaceei, au existat diverse teorii despre originea acestei afecțiuni, potrivit National Rosacea Society. Ele s-au legat de semnele și simptomele primare: înroșirea și roșeața, umflăturile și coșurile și micile vase de sânge vizibile.

Printre posibilele cauze care au dus la apariția rozaceei sunt:

  • ereditar
  • prezența microbilor și a acarienilor Demodex
  • expunerea la soare
  • particularități de structură a țesutului dermic
  • infecții cu bacterii comune
  • diverse particularități de vascularizație

Factori declanșatori și agravanți

Factorii de mediu care ar putea contribui la apariția rozaceei sunt:

  • Vinul roșu și alte băuturi alcoolice
  • Băuturi calde și alimente condimentate
  • Extremele de temperatură
  • Lumina soarelui sau vântul
  • Exercițiile fizice
  • Emoţiile
  • Medicamente care dilată vasele de sânge, inclusiv unele medicamente pentru presiune arterială
  • Diverse produse cosmetice

Factori de risc

Oricine poate dezvolta rozacee, însă unele persoane au mai multe șanse să sufere de această afecțiune, precum:

  • femeile
  • persoanele cu piele deschisă la culoare, ce au pielea distrusă de soare
  • persoanele peste 30 de ani
  • fumătorii
  • cei care au în istoricul familial rozacee

Simptome

Există patru stadii progresive ale rozaceei:

Prima etapă – Înroșire facială intermitentă

Etapa a doua – Roșeață persistentă pe obraji, nas, bărbie sau frunte

A treia etapă – Umflături mici, cu puroi sau roșii (coșuri), împreună cu vasele de sânge minuscule care apar ca linii roșii, subțiri

Al patrulea stadiu – Umflături și îngroșarea pielii nasului

Iată cele mai frecvente simptome ale rozaceei:

Roșeață – Înroșirea pielii faciale arată ca o arsură solară sau fard. Aceasta apare atunci când excesul de sânge curge rapid prin vasele de sânge ale pielii și vasele se măresc pentru a face față acestui flux. Treptat, această roșeață devine mai vizibilă și nu dispare. Pielea facială poate deveni, de asemenea, foarte uscată.

Pete roșii ieșite în relief (papule) – Pe față pot apărea aceste pete mici, roșii și solide sau coșuri pline de puroi, asemănătoare cu cele întâlnite la acneea de vârstă adolescentă. De fapt, rozaceea a fost adesea poreclită acneea adultului sau acnee rozacee. Rozaceea are cauze diferite decât acneea, însă adulții cu rozacee nu au vârfurile albe sau negre (la coșuri) frecvent întâlnite în acnee.

Linii roșii (telangiectazii) – Înroșirea facială face ca vasele de sânge să se extindă și, eventual, să apară prin piele. Aceste vase de sânge lărgite apar sub formă de linii roșii subțiri pe față, în special pe obraji. La început, telangiectaziile pot fi ascunse de roșeața care apare odată cu înroșirea, dar reapar de obicei după ce această roșeață se estompează.

Umflături nazale – Lăsată netratată, rozaceea poate crea în cele din urmă umflături mici, înfundate pe nas, care fac ca nasul să pară umflat. Această afecțiune este mai frecventă la bărbați și se numește rinofilă.

Iritare a ochilor – ochii roșii și uscați se dezvoltă la aproximativ jumătate din persoanele cu rozacee. Implicarea ochilor este de obicei relativ ușoară. Rar vor fi ochii afectați sever de această afecțiune. Dacă nu este tratată, poate afecta vederea.

Simptomele de rozacee apar frecvent și în cicluri, deseori ele fiind declanșate de substanțe și situații care fac fața să se înroșească. Dacă mergi la medic din timp și urmezi tratamentul, poți îmbunătăți starea pielii și poți opri sau inversa progresul acestei afecțiuni.

Tipuri de rozacee

Rozaceea poate fi de patru feluri:

Rozaceea eritemato-telangiectazică (cuperoză) – se poate manifesta prin episoade tranzitorii de înroșire a feței, eritem persistent în obraji, frunte și bărbie (roșeață persistentă), vase de sânge fine vizibile, pielea se descuamează și poate apărea usturime, înțepături.

Rozaceea papulo-pustuloasă – atunci când roșeața este persistentă și apar și umflături la nivelul obrajilor, frunții, bărbiei . Aici apar acele pete roșii ieșite în relief și umflături asemănătoare cu coșurile. Piele este foarte uscată și cei afectați pot simți usturime și senzația de mâncărime.

Rozaceea fimatoasă – se manifestă prin piele îngroșată, cu suprafață neregulată și orificii foliculare largi. Aceste semne vor fi cel mai vizibile în zona nasului, dar și a bărbiei, urechilor și frunții. Acest fel de rozacee apare aproape doar la bărbați.

Rozaceea oculară – se manifestă printr-o inflamaţie a pleoapelor, însoţită de conjunctivită, cu senzaţie de corp strain în ochi.

Diagnostic

De obicei, un medic dermatolog poate diagnostica rozaceea pe baza examinării fizice a feței, istoricului de înroșire și aspectului pielii. În stadiile incipiente ale rozaceei, erupția poate fi confundată uneori cu arsuri solare, acnee, bufeuri la menopauză sau alergie la produse cosmetice.

Tratament

Tratamentul pentru rozacee începe cu măsuri precum îngrijirea corectă a tenului, o curățare adecvată și evitarea factorilor declanșatori. Tratamentul poate include mai multe tipuri de creme aplicate local.

În funcție de simptome, medicul îți poate prescrie următoarele:

Brimonidina sau oximetazolina – Aceste medicamente topice constrâng vasele de sânge și pot funcționa cel mai bine pentru a estompa înroșirea facială. Alte antibiotice topice pot fi, de asemenea, eficiente. Derivații de tetraciclină, cum ar fi doxiciclina, sunt medicamente pe bază de rețetă administrate pe cale orală o dată sau de două ori pe zi.

Rezultatele sunt vizibile în primele două luni după începerea tratamentului.

Alte opțiuni includ ivermectina locală sau sulfacetamida de sodiu, în special pentru rozaceea manifestată prin coșuri și papule.

Acid azelaic – Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente (FDA) a aprobat acest medicament pentru utilizarea locală. Este un gel care conține acid dicarboxilic și este utilizat pentru coșurile inflamatorii de rozacee ușoare până la moderate. Acidul azelaic se găsește în compoziția multor produse de îngrijire.

Beta-blocante și antagoniști alfa – Aceste medicamente pot reduce înroșirea prin efectul lor asupra vaselor de sânge. Propranololul și nadololul sunt beta-blocante, iar clonidina este un antagonist alfa. Utilizarea acestor medicamente pentru rozacee nu a fost aprobată de FDA, însă. Cu toate astea, unii medicii le pot recomanda.

Beta-blocante sunt de obicei utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și bolile de inimă. Clonidina a fost dezvoltată pentru a trata hipertensiunea arterială, dar este, de asemenea, utilizată pentru a scădea bufeurile la menopauză.

Tratamentul cu laser – Acesta este utilizat pentru ca pacienții să scape de vasele de sânge dilatate sau pentru a îndepărta excesul de țesut nasal.

Proceduri chirurgicale – dermabraziunea poate fi utilă în eliminarea excesului de țesut din nas în rinofilă.

Remedii naturiste

Există câteva remedii naturale care pot grăbi vindecarea rozaceei. Printre acestea se numără:

Aloe vera – gelul din frunza de aloe vera este emolient și hidratant și poate fi de ajutor în tratamentul rosaceei.

Brusture – extractul din această plantă erbacee poate fi consumat ca supliment alimentar sau din mâncare. Acesta poate curăța ficatul și poate curăța tenul de acnee, inclusiv rozacee.

Mușețel – precum aloe vera, mușețelul este un ingredient comun în produsele de hidratare. E folosit deseori pe pielea inflamată. Mai multe studii i-au demonstrat proprietățile benefice. Uleiul esențial de mușetel poate fi diluat și aplicat, de asemenea. Mușețelul poate fi preparat ca ceai, așteaptă să se răcească și apoi spală-ți fața cu el.

Ulei de cocos – uleiurile hidratante de cocos sunt renumite pentru mai multe afecțiuni inflamatorii ale pielii, inclusiv rozaceea. Acesta are efecte antioxidante și hidrante, de asemenea.

Tătăneasa – este o plantă ce produce alantoină și ajută mai ales la calmarea reacțiilor pielii și poate reduce roșeața.

Aceasta îmbunătățește simptomele rozaceei și nu are efecte secundare.

Spilcuță – este o plantă medicinală cu calități antioxidante. Este cunoscută pentru protecția pe care o oferă împotriva expunerii la razele UV, asemănându-se cu cremele cu protecție solară

Ceai verde – este foarte bogat în antioxidanți și este disponibil și ca supliment alimentar. Cercetările au demonstrat că acesta este eficient în tratarea rozaceei. Antioxidanții sunt buni în combaterea inflamației, inclusiv în cele formate de probleme dermatologice. Ceaiul verde este un ingredient popular în produsele aplicate local, inclusiv în tratamentul rozaceei.

De asemenea, ceaiul verde răcit folosit pe post de compresă pe față e indicat, dar și consumarea lui pentru toate beneficiile asupra sănătății.

Ulei esențial de lavandă – Diverse uleiuri esențiale pot fi folosite local pentru a trata rozaceea. Dintre toate acestea, cel de lavandă a fost cel mai studiat și a prezentat rezultate promițătoare. Diluează ulei de lavandă și apoi aplică-l pe piele.

Niacinamidă – cunoscută și ca o formă de vitamina B3. Ea este adăugată în multe loțiuni care tratează afecțiuni ale feței. Ea tratează mai ales roșeața.

Ovăzul – este deja un leac băbesc pentru rozacee. El întărește pielea, reduce pierderea de apă, care poate agrava afecțiunea. Ovăzul poate calma mâncărimea.

Unele produse de îngrijire – precum măștile de față – conțin ovăz.

De asemenea, poți amesteca 2 linguri de ovăz cu apă și le poți aplica pe piele.

Miere crudă – unele tipuri de miere, mai ales cea crudă, poate fi eficientă și poate calma simptomele rozaceei.

Mierea ajută piele să rămână hidratată. Miera kanuka, cunoscută și ca manuka, s-a dovedit a fi foarte utilă pentru a scăpa de rozacee. Ea se aplică în strat subțire direct pe piele și se lasă puțin.

Turmeric – este o plantă faimoasă pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Ea poate fi recomandată și pentru durerile provocate de rozacee. Turmericul poate fi consumat și ca aliment, folosit ca ingredient în diverse preparate.

Poți aplica, de asemenea, ulei esențial de turmeric diluat sau poți amesteca turmericul cu apă pentru a-l aplica direct pe față.

Înainte de a începe un tratament, încearcă orice cremă intenționezi să folosești pe o porțiune mică a mâinii pentru a te asigura că nu vei avea o reacție alergică.

Alimente de evitat

Alimentația este foarte importantă în tratarea simptomelor rozaceei. Pentru a nu agrava această afecțiune dermatologică evită alimente precum:

  • zahărul rafinat
  • alimente zaharoase
  • făină albă
  • uleiuri vegetale prelucrate
  • mâncare prăjită
  • carne prelucrată
  • sucuri cu zahăr și băuturi carbogazoase
  • îndulcitori artificiali
  • conservanți și aditivi alimentari
  • alcoolul, mai ales: șampania, whiskey, gin, vodka, bere.
  • mâncarea picantă: piper cayenne, piper roșu, chilli, jalapeno, sos picant, tabasco, muștar, scorțișoară, ghimbir, hrean, cuișoare, chimion, schinduf.
  • roșii
  • citrice
  • ciocolată
  • alimente cu histamină: avocado, anșoa, banane, unt, lapte, carne procesată, fructe uscate(prune, smochine, caise, stafide), vinete, mâncăruri fermentate, brânză de capră, macrou, nuci, papaya, ananas, sardine, pește afumat, spanac, crustacee, căpșune, smântână, roșii, ton, oțet.

Dacă ai rozacee, e indicat să incluzi în alimentație alimente cu proprietăți antiinflamatorii, precum; sparanghel, fructe de pădure, cardamon, conopidă, țelină, coriandru, castravete, chimen dulce, struguri, fasole verde, salată, carne albă de pasăre, mango, pepeni, dovleac, cartofi dulci, zucchini, somon.

Ca suplimente alimentare poți lua pe bază de: acizi grași omega-3 , acizi grași omega-6, ulei de in, sulfat de zinc.

Sfaturi practice

Deși un studiu din 2018 a descoperit că există mai puține cazuri de rozacee în rândul persoanelor care beau cafea, nu există o modalitate dovedită de prevenire a rozaceei. 

Simptomele pot fi reduse prin recunoașterea acestor declanșatori comuni: băuturi calde, alcool, alimente picante, stres, lumina soarelui, căldură extremă sau frig. Acestea cresc fluxul de sânge și determină lărgirea (dilatarea) vaselor mici de sânge de pe față.

O persoană cu rozacee trebuie să încerce să identifice declanșatorii particulari și fie să le înlocuiască, fie să le evite în întregime.

Foarte important este să mergi la medicul dermatolog dacă observi o roșeață permanentă pe față pentru a primi tratamentul corect. Nu aplica nicio cremă cu cortizon la nivelul leziunilor. Chiar dacă acestea ameliorează leziunile neplăcute, în timp, cortizonul poate agrava roșeața, vasele de sânge dilatate și petele reliefate roșii, iar astfel vor fi mai greu de tratat.

Pentru curățarea și hidratarea feței, alege produse faciale care nu ard, înțeapă, irită pentru a nu provoaca roșeață atunci când sunt aplicate. Atunci când te speli pe față, fă-o cu apă călduță și un săpun ușor, folosind vârful degetelor pentru a aplica săpunul. De asemenea, dacă ai rozacee, ar trebui să eviți tonifiantele, astringenții, scrubul, produse de exfoliere și produsele care conțin alcool sau acetonă. Acizii hidroxizi și tretinoina (de exemplu, Retina A) pot sensibiliza pielea la soare și pot agrava rozaceea.

Demachierea trebuie făcută blând, fără a freca puternic pielea feței.

Protecția solară trebuie utilizată întotdeauna pentru a proteja fața. Alege o protecție solară cu un factor SPF de 30 sau mai mare. Asigură-te că folosești o cremă pentru față sensibilă, iar în cazul în care îți provoacă senzația de înțepătură, schimb-o cu una potrivită pentru tenul tău.

Tenul trebuie îngrijit, chiar dacă roșeața a dispărut, pentru a te asigura că previi reapariția simptomelor.

Așadar, rozaceea progresează diferit de la o persoană la alta, în funcție de factori precum genetica, sensibilitatea pielii, tipul tenului, durata timpului petrecut în lumina soarelui fără protecție solară, consumul de alcool și alimente picante și expunerea la temperaturi extreme la cald și la rece. Dacă vei urma tratamentul adecvat și vei evita factorii declanșatorilor, rozaceea poate fi de obicei bine controlată.

Bibiografie:

https://www.rosacea.org/patients/causes-of-rosacea/introduction

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2707780

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472690

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828925/

https://www.ingentaconnect.com/content/fmc/scms/2011/00000030/00000003/art00004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4396587/

https://www.researchgate.net/publication/320697152_An_Effective_yet_Gentle_Foaming_Facial_Cleanser_Specifically_Designed_for_Redness-Prone_Skin

http://europepmc.org/abstract/med/23346663

https://bmjopen.bmj.com/content/5/6/e007651.citation-tools

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda