Indiferent că este o dimineață de luni agitată sau o după-amiază leneșă de duminică, unul dintre primele lucruri pe care le observi când intri pe Facebook este… cafeaua.

Sub formă de fotografii cu cești aburinde sau de statusuri care ridică lichidul aromat la rang de resursă vitală, cafeaua este o prezență constantă în viața femeilor moderne. Și pe bună dreptate.

Cafeaua nu este doar un tabiet, un pretext pentru taclale cu prietenele sau o invitație la flirt. De ani buni, studiile medicale nu mai prididesc să laude virtuțile sale asupra sănătății. Chiar la începutul lui 2017, cercetătorii de la Stanford ne dădeau vestea bună că, prin consumul de cafea, este posibil să contracarăm efectele îmbătrânirii.

Cu atât mai mult, deci, merită să înveți cum să prepari un espresso aromat și delicios. Iată 5 sugestii practice pe care le poți aplica începând chiar de azi:

Alege o cafea de calitate

Un lucru important pe care trebuie să-l știi este că, la o cafea, contează mai puțin brandul și mai degrabă sortimentul. Experții în cafea, dar și fanii adevărați, recomandă să cumperi boabe de cafea 100% arabica. Alternativele ceva mai ieftine pot conține cafea robusta, care are un conținut mai ridicat de cafeină, dar și un gust mai aspru.

Și, dacă tot ai ales o cafea bună, folosește-o doar proaspăt râșnită. Cu cât este mai proaspăt măcinată, ideal într-o râșniță ceramică, cu atât espresso-ul tău va fi mai dens, mai aromat și cu o spumă delicioasă.

Întreține corect echipamentele

O cafea reușită depinde, evident, și de performanțele și de starea bună de funcționare a espressorului tău. Nu sări niciodată peste procedurile de detartrare și respectă ciclurile de curățare pe care ți le semnalează aparatul. Dacă acesta este dotat și cu un filtru special anticalcar, cu atât mai bine – mai puține griji, mai multă cafea savurată în tihnă!

Râșnița și chiar recipientele în care ții cafeaua ar trebui și ele curățate periodic, pentru îndepărtarea depunerilor uleioase. Acestea chiar pot afecta gustul perfect al cafelei.

Depozitează în mod corespunzător cafeaua

Și, dacă tot am vorbit mai sus despre recipiente, ține minte că oxigenul și lumina puternică au un efect de deteriorare asupra gustului cafelei. De aceea, nu cumpăra cafea, boabe sau măcinată, din magazine unde aceasta a fost ținută în recipiente descoperite.

Odată ce ai adus-o acasă, păstreaz-o în borcane sau cutii ceramice cât mai bine închise. Și nu o ține la frigider, deoarece este posibil să absoarbă umezeala și mirosul altor alimente.

Dozarea ideală și presarea cafelei

Un espresso italienesc dublu, tradițional, are 30ml și se realizează cu 14g de cafea. Și nu, nu este adevărat că o cafea mai „lungă” este și mai slabă. Cofeina se dizolvă în funcție de cât timp rămâne cafeaua în contact cu apa – prin urmare, cu cât procesul de preparare este mai rapid (30 de secunde, în cazul unui espresso), cu atât cafeaua va conține mai puțină cafeină și te va lăsa să dormi liniștită.

De asemenea, un element vital pentru calitatea espresso-ului tău este să presezi foarte bine cafeaua în portafiltru. Prin presare (sau tampare, în termeni de specialitate) asiguri o distribuire uniformă și densă a cafelei, astfel încât apa sub presiune să treacă prin toată cafeaua, nu să se strecoare prin eventualele spații libere, afectându-i gustul.

Apa, un element foarte important

Deși am lăsat-o la urmă, să nu uităm că fără apă nu am avea niciun strop de cafea! Experții spun că espresso-ul tău va fi la fel de bun pe cât de bună este apa pe care o folosești. Prin urmare, pune în espressor numai apă filtrată. Sedimentele și mineralele nedorite îți pot afecta echipamentul, ca să nu mai vorbim de gustul cafelei.

Și, dacă tot suntem la capitolul sugestii, un ultim pont: înainte de a monta portafiltrul, lasă puțină apă să curgă în gol, pentru ca temperatura acesteia să ajungă la cea ideală pentru espresso, de circa 90 de grade.

Felicitări, acum ești (aproape) expertă în prepararea unui espresso tare și aromat! Tot ce îți rămâne de făcut este să exersezi în fiecare zi – și, probabil, de-abia aștepți să fugi în bucătărie și să pui espressorul în funcțiune. Bucură-te de cafeaua ta!

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda