Dacă ești atentă să-ți hrănești corpul și mintea cu produse naturale și proaspete, de ce n-ai face același lucru și pentru pielea ta? Și ce poate fi mai natural decât să folosești câteva ingrediente din cămara proprie pentru a-ți pregăti măști speciale care să te ajute să-ți menții tenul frumos și sănătos?

De ce să incluzi măștile de față în rutina ta săptămânală?
Cum alegi ingredientele potrivite pentru fiecare mască?
Principii de aplicare a măștilor naturale
Măști pentru tenul gras
Măști pentru tenul mixt sau predispus la acnee
Măști pentru tenul uscat, deshidratat sau îmbătrânit
Măști pentru tenul sensibil
Măști de întreținere pentru tenul normal

De ce să incluzi măștile de față în rutina ta săptămânală?

Chiar dacă îi acorzi tenului tău îngrijirea cuvenită în fiecare dimineață și seară, curățându-l și hidratându-l, din când în când acesta are nevoie de un plus de atenție. Schimbările frecvente de temperatură, zilele prelungite la birou și expunerea la impuritățile din aer – toate acestea își pun amprenta asupra pielii noastre, mai ales asupra tenului.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Pentru a combate acești factori, dermatologii recomandă ca rutina de îngrijire zilnică să fie însoțită o dată pe săptămână de aplicarea de măști speciale. Acestea au rolul de a dezincrusta porii, îndepărtând pielea moartă și impuritățile, și de a hidrata tenul în profunzime, stimulând regenerarea acestuia.

Pentru această etapă de îngrijire, există nenumărate opțiuni care pot fi achiziționate din farmacii și magazine fizice sau online. Însă dacă ești în căutarea unor variante de măști cât mai naturale, nu e nevoie să cheltui sume importante de bani. Vei avea nevoie doar de trei – patru ingrediente și de câteva minute pentru a obține cele mai proaspete măști cu putință.

Cum să alegi ingredientele potrivite pentru fiecare mască?

În orice moment, printr-o simplă căutare online, vei găsi o multitudine de rețete pentru măști homemade. Dar cum le selectezi și cum verifici care dintre acestea funcționează, fără să le încerci pe toate?

O mască naturală ar trebui să includă:

  • Ingrediente cu proprietăți benefice, chiar terapeutice

Cu cât știi mai multe despre ingredientele folosite, cu atât mai bine. Dacă vrei să remediezi anumite afecțiuni precum petele pigmentare sau cuperoza, documentează-te despre proprietățile fiecărui ingredient, pentru a afla care sunt beneficiile aduse de acesta organismului uman.

În principiu, unele dintre superalimentele considerate a fi deosebit de utile în nutriție, precum ceaiul verde, avocado, pudra de cacao sau mierea, vor fi recomandate și pentru diferite tratamente de uz extern.

  • Un element de legătură, cu efect hidratant

Pentru a putea fi aplicată cu ușurință, o mască naturală ar trebui să aibă în componență un element care să acționeze ca un liant pentru toate celelalte, închegând compoziția.

Acest element poate avea o consistență cremoasă, cum ar fi bananele, iaurtul grecesc sau uleiul de cocos în stare solidă, ori poate avea o consistență cleioasă, ca de exemplu mierea. Ingredientele de acest tip au de obicei și un efect hidratant, deci vei avea un beneficiu dublu în urma utilizării lor.

De asemenea, ingredientele de tip pudră precum bicarbonatul de sodiu, făina de ovăz sau cea de migdale se transformă într-o pastă cu o consistență ușor de aplicat, atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente lichide.

  • Un ingredient cu proprietăți exfoliante pe bază de enzime naturale

Pentru ca toate celelalte ingrediente să-și facă efectul cu adevărat, vei avea nevoie și de un element care să exfolieze delicat pielea. Dar evită să freci pielea cu particule abrazive, care pot zgâria tenul și pot cauza spargerea capilarelor. În schimb, include ingrediente care conțin acizi naturali, printre acestea numărându-se fructe precum lămâile, papaya sau căpșunile.

Principii de aplicare a măștilor naturale

Datorită numărului restrâns de ingrediente, măștile naturale sunt excelente pentru persoanele cu ten sensibil sau intolerant. Atunci când aceste măști sunt pregătite în casă doar din ingrediente proaspete și sunt aplicate imediat după preparare, riscul unei reacții alergice scade considerabil.

Totuși, anumite alimente recomandate pentru consum pot produce iritații ale pielii atunci când sunt aplicate la nivel extern, mai ales condimentele precum scorțișoara, nucșoara sau fructele și legumele cu enzime puternice, cum ar fi roșiile sau anumite citrice.

Pentru a preîntâmpina aceste reacții ale tenului, testează dinainte orice rețetă de mască, aplicând o cantitate mică din aceasta doar pe o mică parte a tenului. Lasă masca să acționeze doar în acel loc timp de 10-15 minute, iar apoi clătește-o. Dacă până a doua zi tenul nu are o reacție alergică la acele ingrediente, vei putea folosi acea mască fără nicio problemă.

Tipuri de măști potrivite pentru toate tipurile de ten

În funcție de tipul tău de ten, dar ținând cont și de sezon sau de schimbările hormonale care-ți afectează pielea, alternează măștile pe care le folosești pentru a-i oferi tenului tău îngrijirea de care are nevoie.

Măști pentru tenul gras

Deși ar putea fi tentant să folosești ingrediente dure și soluții abrazive pentru a îndepărta excesul de sebum produs de piele, astfel de soluții nu funcționează decât pe termen scurt. Apoi, din păcate, vor avea efectul contrar celui așteptat, accelerând producția de sebum.

Pentru a vedea cu adevărat rezultate pe termen lung, optează pentru măști cu efect răcoritor și ingrediente care exfoliază delicat pielea, lăsând-o mai curată, catifelată și hidratată în mod echilibrat.

1. Aloe vera + miere

Aloe vera este un ingredient cunoscut pentru efectul său antiinflamator, motiv pentru care este utilizată în diverse creme calmante, mai ales ca tratament împotriva arsurilor solare. Dar aloe vera are și un rol astringent, motiv pentru care se recomandă includerea sa în cremele și măștile de față pentru remedierea problemelor tenului gras.

În schimb, mierea este un ingredient foarte blând cu tenul, căruia îi oferă un plus de hidratare și o textură catifelată. În plus, gelul de aloe vera și mierea naturală au un efect antibacterian, iar utilizarea periodică a acestui tip de mască va avea rolul de a curăța tenul și de a preveni erupțiile viitoare ale acestuia.

Aceste ingrediente se pot găsi în magazinele naturiste și trebuie doar să le amesteci cu ajutorul unui blender, pentru a obține consistența potrivită. Dacă vei obține o cantitate mai mare decât cea de care ai nevoie pentru o singură mască, păstrează amestecul obținut la frigider și îl vei avea la îndemână pentru următoarea aplicare.

2. Albuș de ou + iaurt

Pentru această rețetă vei avea nevoie doar de un albuș de ou și o lingură de iaurt, pe care să le amesteci bine cu ajutorul unui mixer. Albușul de ou reduce producția de sebum și, datorită texturii sale lipicioase, acționează asemenea unei măști exfoliante, îndepărtând impuritățile și micșorând porii.

Iaurtul îți va exfolia și el delicat pielea, datorită acidului lactic care îndepărtează celulele moarte de la suprafață. Acesta va ajuta tenul să se regenereze și îl va tonifia în același timp.

masca

3. Făină de ovăz + papaya + iaurt + miere

Făina de ovăz este inclusă în numeroase rețete de măști naturale pentru proprietățile sale antiinflamatoare, care calmează iritațiile. De asemenea, ovăzul absoarbe excesul de sebum și are un efect iluminator asupra pielii, pe care o curăță în același timp, datorită saponinei pe care o conține. Această substanță formează o spumă abundentă în contact cu apa, iar masca se transformă într-un gel de curățare atunci când o clătești, având așadar o funcție dublă.

Papaya conține acizi și enzime care curăță și netezesc tenul. Iaurtul inclus în această rețetă va lega mai bine compoziția, astfel încât să poți aplica ușor această mască, iar mierea are un efect hidratant delicat.

Masca 4

Pentru a pregăti această mască, vei avea nevoie de două linguri de făină de ovăz, un sfert dintr-un fruct de papaya, trei linguri de iaurt (grecesc) și două linguri de miere. Pasează ingredientele și amestecă-le bine, iar apoi aplică-le într-un strat gros pe care poți să-l lași să acționeze timp de 15-30 de minute.

Măști pentru tenul mixt sau predispus la acnee

Uneori poate fi dificil să găsești produsele de îngrijire potrivite pentru un ten mixt, dat fiind că zona T a feței produce un exces de sebum, iar restul pielii s-ar putea să fie chiar uscată sau deshidratată și descuamată. Din acest motiv, acest tip de piele este adesea predispus la erupții acneice, dacă nu este îngrijit corespunzător.

Așadar, masca potrivită pentru un astfel de ten trebuie să fie suficient de delicată, astfel încât să absoarbă excesul de ulei din zona centrală a feței, dar fără să usuce tenul, pentru a nu agrava problemele specifice tenului mixt.

1. Ovăz + miere + gălbenuș de ou

Masca 1

Pentru această rețetă vei avea nevoie de patru linguri de ovăz măcinat sau făină de ovăz, o lingură de miere și un gălbenuș de ou, pe care să le amesteci foarte bine până când formează o pastă omogenă. Aplică amestecul în mod uniform, iar după 15 minute îndepărtează-l cu apă călduță și hidratează-ți tenul cu o cremă potrivită tipului tău de ten.

Ovăzul va calma iritațiile pielii și senzația de mâncărime care apare uneori din cauza uscării excesive a tenului în timpul iernii. Mierea are un rol antibacterian și va dezinfecta și netezi pielea. În plus, gălbenușul de ou bogat în vitamina D are un efect antioxidant și va proteja pielea de efectul factorilor externi.

2. Suc de lămâie + bicarbonat de sodiu + miere

Această mască îți va exfolia pielea în mod natural, fără a avea nevoie de un scrub cu particule dure. Pentru a o pregăti vei avea nevoie de o jumătate de linguriță de suc de lămâie și aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu, amestecate cu o lingură de miere care să îmbine amestecul.

Masca 3

Bicarbonatul de sodiu și lămâia au un efect antiinflamator și antibacterian dovedit, iar mierea îți va hidrata pielea, câtă vreme nu îndepărtezi această mască asemenea unui scrub. După ce ai lăsat-o să acționeze timp de 15 minute, folosește apă călduță pentru a o îndepărta ușor, fără a freca pielea cu particulele de bicarbonat de sodiu.

3. Curcumă + făină de năut sau făină de orez + iaurt + miere

Una dintre cele mai populare variante de măști pentru tenul predispus la acnee sau pentru cel cu cicatrici apărute în urma erupțiilor cutanate este masca homemade cu curcumă.

Curcuma este bogată în antioxidanți, combătând inflamația și degenerarea celulară, motiv pentru care este recomandată în diverse ritualuri de îngrijire pentru față, mai ales în cazul unui ten predispus la acnee, dar și pentru corp sau chiar pentru sănătatea părului. Totuși, unele persoane pot avea o reacție alergică la acest ingredient, așadar va fi necesar să faci un mic test pe o porțiune a pielii înainte de a aplica această mască pe întreaga față.

Făina de orez sau cea de năut are rolul de a absoarbe excesul de sebum, dar și cel de a uniformiza nuanța tenului. Aceste ingrediente contribuie la menținerea elasticității pielii și la atenuarea cicatricilor sau a petelor cauzate de acnee sau expunerea la soare.

Amestecă două linguri de curcumă cu o lingură de făină de năut sau de orez, două linguri de iaurt și o jumătate de lingură de miere. Întinde pasta obținută pe întreaga față, evitând zona ochilor, las-o să acționeze, iar apoi îndepărteaz-o cu apă sau un lapte demachiant.

Pentru ca nuanța gălbuie a măștii să nu-ți păteze mâinile, aplic-o prin intermediul unei pensule sau folosind mănuși. În plus, dacă încerci această mască pentru prima dată, folosește-o cu cel puțin două zile înainte de un eveniment important, pentru a evita riscul pătării tenului.

Măști pentru tenul uscat, deshidratat sau îmbătrânit

Tenul uscat și cel îmbătrânit nu produc suficient sebum în mod natural și au nevoie de o hidratare temeinică. Cremele nutritive și măștile hidratante aplicate regulat sunt necesare pentru a evita uscarea excesivă a tenului și apariția sau adâncirea ridurilor.

De asemenea, tenul deshidratat are un aspect tern și obosit, chiar dacă te odihnești suficient. Orice tip de ten poate deveni deshidratat la un moment dat, nu doar cel uscat. Și în acest caz, măștile hidratante sunt de mare ajutor pentru a combate din exterior semnele deshidratării, dar cea mai simplă cale de a remedia această situație este să te hidratezi corespunzător, bând minim 2 litri de apă pe zi.

1. Morcov + avocado + miere + gălbenuș de ou + ulei de măsline sau cocos

Această rețetă include morcovi, care sunt bogați în potasiu și au un afect antiinflamator, hrănind pielea și reducând iritația sau senzația de mâncărime a acesteia. Morcovii, alături de celelalte ingrediente deosebit de hidratante incluse în această mască, vor avea un efect nutritiv pentru orice ten uscat sau deshidratat.

Pentru a obține această mască, vei avea nevoie doar de un morcov fiert și curățat, o jumătate de avocado, o lingură de miere, o jumătate de lingură de ulei de uz cosmetic (de măsline, cocos, argan, jojoba etc) și un gălbenuș de ou. Toate ingredientele se pasează și se amestecă bine, iar pasta se aplică pentru 15 minute, după care se clătește. După acești pași, apelează la crema ta favorită pentru a prelungi efectele benefice ale acestei măști și a continua să-ți hidratezi tenul.

2. Ulei de cocos + miere + ceai verde

Masca 5

Această mască este foarte ușor de realizat, incluzând doar o lingură de ulei de cocos, două linguri de miere și o lingură de frunze de ceai verde. Efectele antioxidante ale ceaiului verde, alături de cele puternic hidratante ale uleiului de cocos și ale mierii vor atenua aspectul term al unui ten deshidratat, redându-i luminozitatea.

Totuși, deși uleiul de cocos este deosebit de apreciat pentru proprietățile sale hidratante, acesta are potențial comedogenic în cazul persoanelor predispuse la acnee. Așadar, înainte de a-l aplica pe întreaga față, testează-l doar pe o mică parte a tenului.

3. Măr + cartof + lămâie

Tenul îmbătrânit se trădează cel mai ușor din cauza petelor pigmentare, care apar fie din cauza înaintării în vârstă, fie din cauza expunerii prelungite la soare. Masca de măr, cartof și lămâie este indicată pentru a estompa aceste pete, precum și ridurile de expresie, dar și pentru a tonifia pielea.

Merele verzi sunt bogate în flavonoizi, antioxidanți care combat îmbătrânirea tenului, și au un ușor efect exfoliant. Acest beneficiu exfoliant este dublat de acțiunea lămâii, iar lămâia și cartoful au rolul de a albi pielea, mai ales petele pigmentare, redându-i tenului luminozitatea asociată cu tinerețea.

Pentru această rețetă, vei avea nevoie doar de câte o lingură din fiecare dintre aceste ingrediente, pe care să le mărunțești într-un blender. Pasta rezultată se aplică timp de 20 de minute atât pe față, cât și pe gât, iar apoi se clătește cu apă la temperatura camerei.

Măști de întreținere pentru tenul normal

Deși tenul normal este mai ușor de îngrijit, și în cazul acestuia se recomandă aplicarea săptămânală a unei măști, pentru curățarea, exfolierea și hidratarea în profunzime a pielii.

Măștile potrivite tenului normal pot fi obținute prin amestecarea a două sau trei dintre ingredientele amintite mai sus, apreciate pentru proprietățile lor hidratante și ușor exfoliante. Acestea se lasă să acționeze timp de aproximativ 10 sau 15 minute, după care se îndepărtează, lăsând în urma lor un ten mai catifelat și luminos.

Printre cele mai cunoscute rețete se află cele care includ:

  • Suc de lămâie și miere, în proporții egale;
  • Un gălbenuș de ou, o lingură de făină și o jumătate de lingură de miere;
  • Două linguri de bicarbonat de sodiu și două lingurițe de apă;
  • O lingură de oțet de mere, două linguri de smântână și două linguri de miere.

Masca 8

Dacă te simți inspirată să încerci oricare dintre aceste rețete, pregătește-ți ingredientele pentru proxima ocazie când vei vrea să-ți răsfeți tenul cu o mască naturală.

Pentru majoritatea măștilor vei avea nevoie de un bol sau un blender în care să pasezi ingredientele și o spatulă cu care să le amesteci. Măștile pot fi întinse cu ajutorul mâinilor sau pot fi aplicate cu o pensulă, iar majoritatea lor trebuie lăsate să acționeze timp de 15 minute, înainte de a le clăti cu apă călduță sau la temperatura camerei.

Dacă ai pregătit mai multă pastă decât îți trebuia pentru o singură aplicare, nu irosi ingredientele, ci depozitează restul compoziției în frigider. Apoi, când vei vrea să îți simți tenul reîmprospătat, nu va trebui decât să scoți masca din frigider. Totuși, dacă nu ai avut ocazia să o folosești în termen de 3-4 zile de la refrigerare, cel mai sigur ar fi să arunci resturile și să pregătești o mască proaspătă.

Cât aștepți ca masca să acționeze, valorifică acest timp citind o carte sau o revistă ori urmărind show-ul tău preferat. Apoi continuă-ți ritualul de îngrijire hidratându-te corespunzător cu o cremă adecvată tipului tău de ten.

Imagini: Shutterstock, FabHow, Thebeautyofitis, Livestrong, Buzzfeed, Unsplash, Pinterest

Total
76
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda