În cele mai multe cazuri, tenul tău este determinat genetic. Cu toate acestea, obiceiurile de zi cu zi pot pune în valoare atuurile sau, din contră, scot în evidență micile imperfecțiuni. Determinarea tipului de ten și înțelegerea modului în care poți avea grijă de el te va ajuta să obții o piele sănătoasă.
Fiecare tip de piele este diferit, fiecare are caracterisiticile sale specifice și fiecare necesită un anumit ritual de îngrijire. Mai jos poți afla ce tip de ten ai și cum poți avea cel mai bine grijă de el.
De câte tipuri este tenul?
Cum determini ce tip de ten ai?
În ce constă îngrijirea în funcție de ten?
Cum alegi produsele de îngrijire?
Cum arată ritualul de îngrijire?
Care sunt cele mai frecvente greșeli de îngrijire a tenului?
De câte tipuri este tenul?
Îngrijirea zilnică depinde foarte mult de tipul de ten. Rutina de curățare, tonifiere și hidratare variază mult de la un tip de ten la altul, motiv pentru care este important să știi ce fel de ten ai. Mai jos sunt principalele tipuri de ten:
- Tenul normal – întâlnit mai ales la tineri, acest tip de ten este echilibrat. Pielea este elastică, netedă și suplă, fină la atingere; tenul este lipsit de coșuri, zone foarte uscare sau puncte negre. Odată cu înaintarea în vârstă tenul devine matur (pielea își pierde din elasticitate, apar ridurile iar glandele sebacee produc tot mai puțin sebum).
- Tenul uscat – pielea este aspră, lipsită de elasticitate, ternă. Există o tendință de ridare iar tenul se irită ușor. Glandele sebacee nu secretă suficient sebum iar pielea nu reține apa.
- Tenul gras – pielea este lucioasă și uleioasă. Îl recunoști prin porii dilatați și punctele negre; ridurile apar ceva mai târziu datorită cantității mari de sebum.
- Tenul mixt – reprezintă o combinație dintre tenul uscat și cel gras. Zona T (fruntea, bărbia și pomeții) este uleioasă iar restul feței este uscat și rigid.
Cum determini ce tip de ten ai?
Atunci când vine vorba de piele cea mai importantă întrebare este “Ce tip de ten am?”. Răspunsul îl poți afla realizând unul dintre testele de mai jos.
Testul 1
Dimineața imediat după ce te-ai spălat pe față (lasă pielea să se usuce natural) ia un șervețel uscat și tamponează zona T. Dacă se îmbină cu sebum, ai ten gras. Dacă, pe de altă parte, șervețelul este curat, ai ten uscat. Iar dacă șervețelul are doar câteva pete de sebum, tenul tău este mixt.
Testul 2
Procedează similar primului test (deci dimineața, înainte de a aplica produse de îngrijire sau machiaj) și aplică pe față pudră de talc. Dacă în 2-3 minute pudra se umezește întru-totul, ai ten gras, dacă nu se umezește deloc, tenul tău este uscat iar dacă apar mici pete în zona T, ai tenul mixt.
Testul 3
Pentru a realiza acest test este nevoie de timp, deci alege o zi pe care o petreci acasă. Evită să ieși afară și nu folosi produse cosmetice. Spală fața doar cu apă și lasă să se usuce în mod natural. Dacă la câteva ore (nu mai mult de cinci ore) pielea începe să se strângă, ai tenul uscat. Dacă pielea capătă o nuanță lucioasă, tenul tău este gras, iar dacă există o producție mai mare de sebum doar pe zona T înseamnă că te confrunți cu un ten mixt.
În ce constă îngrijirea în funcție de ten?
Tipul de ten pe care îl ai influențează foarte mult felul în care ai grijă de piele. De exemplu, tenul normal are nevoie de îngrijire și hidratare de bază, în timp ce tenul uscat necesită produse specifice pentru hidratare în profunzime. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a avea grijă de fiecare tip de ten în parte.
Cum ai grijă de tenul normal?
Posesoarele unui ten normal sunt cele mai fericite. Nu se confruntă cu probleme ale pielii, pielea este netedă, iar porii invizibili. Pentru acest ten este nevoie doar de aplicarea unei creme hidratante cu vitamina A, C și E și a măștilor hrănitoare de 1-3 ori pe lună.
Cum ai grijă de tenul uscat?
Tenul uscat este sensibil și fragil, chiar și atunci când vine vorba de produsele de îngrijire. Persoanele cu ten uscat necesită hidratare permanentă și ar trebui să folosească produse cu ingrediente naturale sau anti-alergenice (sunt mai ușor tolerate de piele).
Pentru a proteja și îngriji tenul uscat este indicat să cureți tenul cu loțiuni tonice speciale sau săpunuri pentru ten uscat și apoi să aplici o cremă hidratantă (pe timpul zilei) și o cremă de noapte. Evită loțiunile care conțin alcool, deoarece usucă pielea și mai mult. Alege, în schimb, creme și produse pe bază de vitamina C și acizi alfa-hidroxi (AHA).
Cum ai grijă de tenul gras?
Cantitatea mare de sebum produsă în cazul celor cu tenul gras poate avea cauze multiple; pe lângă aspectul genetic, care nu este de neglijat, contează mult alimentația (mâncarea prăjită, fast food, cu mult zahăr, sare și grăsimi saturate și trans favorizează producția excesivă de sebum), expunerea excesivă la soare, folosirea unor cosmetice nepotrivite și eventualele dezechilibre endocrine.
În general, tenul gras este lucios și are o textură gălbuie iar ridurile apar ceva mai târziu. Atunci când vine vorba de tenul gras, primul pas este curățarea sa (de două ori pe zi) cu un demachiant blând. Fața trebuie spălată cu săpunuri speciale (de exemplu, săpun cu argilă sau cărbune activ) iar excesul de sebum poate fi îndepărtat cu o loțiune tonică. Importantă este și dieta zilnică. Este bine să eviți prăjelile și dulciurile și să optezi pentru fructe și legume.
Cum ai grijă de tenul mixt?
Tenul mixt este cel mai întâlnit tip de ten, combinând aspecte ale tenului gras (pielea este uleioasă pe zona T) cu tenul uscat (în restul feței). Persoanele cu astfel de ten necesită o atenție dublă – pe de o parte, trebuie să țină în frâu producția excesivă de sebum de pe zona T și, pe de altă parte, să asigure hidratare zonelor uscate.
Dacă ai tenul mixt, ești predispusă atât la riduri (în zonele uscate ale feței) cât și la acnee (pe zona T). De aceea este indicat să cureți zona grasă de două ori pe zi cu o soluție tonică și să aplici o cremă hidratantă în rest. Pentru zona T este nevoie de o cremă ușoară, fără ulei. Este bine să eviți folosirea săpunurilor agresive și expunerea prelungită la soare (în orele de vârf, fără protecție UV) precum și consumul excesiv de cafea și alcool. Condimentele ar trebui consumate cu moderație.
Cum alegi produsele de îngrijire?
Următorul pas după ce ai aflat ce tipuri de produse ți se potrivesc tenului tău, este să vezi ce contează cel mai mult la un produs cosmetic.
- Eticheta – aici afli informații despre ingrediente (e bine de știut că primele ingrediente au proporțiile cele mai mari dintr-un produs cosmetic), perioada de valabilitate (folosirea unui produs expirat poate cauza erupții ale pielii), cantitate (la început, pentru că nu știi cum va reacționa la contactul cu pielea, este indicat să alegi un produs cu un gramaj mai mic).
- Tipul de ten – contează foarte mult să alegi acele produse cosmetice specifice tenului tău. Alegerea eronată a cosmeticelor poate duce la dezechilibre ale pH-ului și apariția unor probleme dermatologice.
- Vârsta – există mai multe categorii de produse de îngrijire pe care este menționat un interval de vârstă. Dacă acesta este absent dar este specificat, de exemplu, că este recomandat persoanelor cu ten matur înseamnă că se adresează celor peste 40 ani.
- Anotimpul – chiar dacă poate părea curios, anotimpul este foarte important când alegi produse de îngrijirea tenului. Există produse pentru sezonul rece și produse pentru sezonul cald (de exemplu, creme hidratante îmbogățite cu protecție UV). De asemenea, iarna este nevoie de un plus de hidratare pentru a proteja tenul de vânt și ger.
- Bio/natural – potrivit legislației europene, natural este doar un cuvânt de decor și are doar rolul de a face public că un produs cosmetic are și ingrediente naturale. Produsele bio, în schimb, sunt certificate european (au o ștampilă cu 12 stele sub formă de frunză, pe un fundal verde) și au un conținut majoritar bio. Bineînțeles că dacă alegi un produs bio nu înseamnă că nu există riscul de apariție a inflamațiilor pielii (alege un gramaj mic la început pentru a vedea cum vă “înțelegeți”).
- Locul de achiziție – produsele cosmetice pentru îngrijirea tenului ar trebui cumpărate din farmacii sau magazine autorizate și nu din locuri în care nu se respectă standardul de igienă și depozitare.
Cum arată ritualul de îngrijire?
Indiferent de tipul de ten, ritualul de îngrijire este foarte asemănător (chiar dacă folosești produse cu ingrediente diferite). Mai jos sunt pașii unei îngrijiri perfecte a tenului:
- Pasul 1 – Demachierea
Demachierea este vitală, atât dimineața, cât și seara, indiferent dacă ai folosit sau nu machiaj. Curățarea matinală înlătură celulele moarte depuse în timpul nopții, iar seara sunt eliminate reziduurile și praful acumulate peste zi (iar astfel tenul este pregătit pentru aplicarea cremei de noapte). De asemenea, dacă te machiezi regulat, aplicarea fondului de ten și a pudrei se realizează mult mai ușor pe un ten curat. În absența demachierii, tenul capătă un aspect tern.
- Pasul 2 – Tonifierea
Tonifierea tenului, proces peste care sar multe femei care cred că este suficientă demachierea, este importantă mai ales pentru a îndepărta resturile de impurități și pentru a reîmprospăta tenul, pregătindu-l pentru crema de zi.
- Pasul 3 – Hidratarea
Dimineața și seara, deopotrivă, este nevoie să aplici o cremă hidratantă specifică tenului tău. Cremele hidratante protejează tenul împotriva deshidratării de peste zi și pot chiar oferi o ușoară protecție UV (dacă acest lucru este specificat pe ambalaj). Cremele hidratante de noapte, pe de altă parte, hrănesc pielea, o revitalizează și pot chiar avea efect antiaging.
- Pasul 4 – Exfolierea
Exfolierea este un pas important în ritualul de îngrijire, însă trebuie realizat cel mult o dată la 7-10 zile, atunci când tenul este uscat sau sensibil. Prin exfoliere sunt îndepărtate celulele moarte, iar porii sunt deblocați (astfel prevenindu-se apariția punctelor negre și a coșurilor).
- Pasul 5 – Masca
Aplicarea regulată a măștilor reprezintă unul dintre secretele persoanelor care au un ten sănătos, plin de vitalitate. În funcție de ingredientele alese, masca poate hidrata, curăța, exfolia sau revitaliza tenul. Pentru a evita dezechilibrele pielii, este indicat să nu aplici mai mult 1-2 măști pe săptămână.
Care sunt cele mai frecvente greșeli de îngrijire a tenului?
În fine, chiar dacă știi ce ten ai și ți-ai luat produsele de îngrijire potrivite, tot există riscul de a greși, iar tenul tău să fie cel care suferă cel mai mult. Mai jos sunt cele mai frecvente greșeli atunci când vine vorba de îngrijirea tenului:
- Nu respecți ritualul de îngrijire – în general, îngrijirea tenului implică trei pași mari (demachierea, tonifierea și hidratarea) aceștia fiind urmați de exfolierea ocazională și de aplicarea măștilor. Sunt multe persoane care aleg să sară peste demachierea de dimineață sau doar se spală pe față seara. Sărind peste una sau mai multe dintre etapele îngrijirii tenului, pielea îți va pierde din elasticitate iar în timp va duce la apariția punctelor negre și la îmbătrânire prematură.
- Speli fața cu apă fierbinte – de cele mai multe ori, tenul trebuie spălat cu apă călduță sau chiar rece. La contactul cu apa fierbinte, pielea începe să se deshidrateze, iar vasele de sânge de la nivelul superficial al pielii încep să se dilate și te poți alege cu roșeață și iritații.
- Dormi prea puțin – un somn insuficient îți afectează inclusiv sănătatea, nu doar tenul. Potrivit dermatologilor, dacă dormi mai puțin de 7-8 ore pe noapte pielea devine ternă, lipsită de vitalitate. Lipsa somnului poate chiar contribui la apariția pungilor sub ochi, a cearcănelor și, pe termen lung, favorizează apariția ridurilor.
- Apelezi prea des la exfoliere – există persoane care nu își exfoliază tenul niciodată (o greșeală) și persoane aflate la polul opus – își exfoliază tenul zilnic. Pielea este subțire și destul de sensibilă, chiar dacă ai tenul normal sau mixt, așa că expunerea constantă la produse exfoliante doar vor contribui la iritarea sa. Exfolierea este benefică (prin acest proces sunt eliminate celulele moarte) însă trebuie să se realizeze cel mult de două ori pe săptămână (în cazul persoanelor cu tenul uscat sau sensibil doar o dată pe săptămână).
- Folosești un singur prosop pentru față și corp – multe persoane folosesc același prosop pentru ștergerea feței și a corpului. În primul rând, pielea sensibilă a feței este mult mai predispusă la iritații (prin comparație cu pielea de pe mâini sau picioare). Mai mult, prosopul fiind expus umezelii (presupunând că te speli pe față de două ori pe zi și faci un duș zilnic) devine un mediu propice dezvoltării bacteriilor care pot ajunge pe față. O altă greșală aici constă în ștergerea feței după spălare – pielea trebuie doar tamponată pentru a îndepărta excesul de apă.
- Nu folosești produse cu factor de protecție solară – dacă petreci mai mult de 20 minute în aer liber (chiar și în timpul iernii) este nevoie să apelezi la o cremă cu protecție solară. Razele ultraviolete ale soarelui pot afecta iremediabil pielea, ducând la îmbătrânirea prematură a tenului.
- Schimbi rar fața de pernă – lenjeria de pat reprezintă un alt loc în care se acumulează bacterii, praf și celule moarte. Dacă ai un ten sensibil predispus la iritații sau acnee, ar trebui să schimbi fața de pernă la 2-3 zile.
- Îți storci coșurile – chiar dacă, de cele mai multe ori, coșurile apar în momentele nepotrivite, stoarcerea lor doar agresează pielea și le face mult mai vizibile. Cea mai bună soluție este să le acoperi cu fond de ten și să eviți să atingi acel loc deoarece microbii de pe degete pot irita și mai mult tenul.
- Îți neglijezi gâtul – unul dintre primele semne ale vârstei cuiva este pielea de pe gât. Experții spun că procesul de curățare-tonifiere-hidratare-exfoliere ar trebui să se prelungească și asupra pielii gâtului. Pielea este sensibilă așa că aplică mișcări ușoare dintre decolteu spre față.
- Nu folosești produse potrivite tenului tău – evită să alegi un produs doar pentru că are un miros frumos sau are rezultate spectaculoase atunci când este folosit de prietena ta cea mai bună. Alegerea produselor pentru îngrijire depind în primul rând de tipul de ten și apoi de anotimp (iarna plusează pe hidratarea iar vara pe cremele ușoare cu factor de protecție solară).
- Uiți să te demachiezi seara – dacă ai venit într-o seară amețită din club și ai adormit cu machiajul pe față ești iertată, însă ar fi bine să nu faci din asta un obicei. Dacă nu cureți tenul, machiajul înfundă porii și blochează producția normală de sebum. Evitarea demachierii poate chiar crește riscul de inflamații ale pielii.
- Folosești pensule de machiaj vechi sau murdare – aplicarea machiajului cu pensule de acum 1-2 ani poate face mai mult rău decât te aștepți. Dacă îți cureți pensulele zilnic vei preîntâmpina acumularea de praf și machiaj mai vechi care pot irita tenul.
- Bei prea puțină apă – regula de aur a supermodelelor este că beau multă apă. Dacă bei cel puțin 2 l de apă pe zi se va vedea pe chipul tău – pielea va avea un aspect sănătos. Atunci când ești deshidratată pielea devine ternă, porii încep să fie din ce în ce mai evidenți iar liniile fine încep să se remarce.
Îngrijirea tenului este un proces de lungă durată, chiar dacă știi ce tip de ten ai. Rutina zilnică, exfolierea periodică și măștile hrănitoare protejează pielea și cu puțin noroc (gene bune și un stil de viață sănătos) amână îmbătrânirea sa.
Sursa foto: Pexels