Ceaiul este cea de-a doua băutură din lume, după apă, din punct de vedere al volumului consumat. Cea mai mare cantitate de ceai este produsă anual în China, India și Kenya, iar China, India și Rusia conduc în clasamentul statelor în care se savurează cele mai multe cești de ceai. În fruntea acestei industrii se află ceaiul negru, cel mai popular sortiment de la nivel global.

Ceaiul negru – istorie și răspândire
Cum se produce ceaiul negru
Ceaiul negru vs. ceaiul verde
Tipuri de ceai negru
Valori nutriționale
Beneficiile consumului de ceai negru
Cum se prepară ceaiul negru
Ceaiul negru în curele de slăbire
Ceaiul negru, cofeina și ce cantitate se recomandă zilnic
Contraindicații

Ceaiul negru – istorie și răspândire

Ceaiul negru este cel mai consumat sortiment de ceai din lume, băut ca atare sau în diverse amestecuri și branduri produse în lumea întreagă. De exemplu, multe dintre ceaiurile britanice cunoscute pentru savoarea lor puternică, precum Earl Grey, English Breakfast sau Irish Breakfast Tea sunt realizate dintr-un amestec de ceai negru și diverse alte plante aromate.

Ceaiurile se consumau în China încă de acum 5000 de ani, fiind o parte integrantă a culturii și a ritualurilor zilnice ale localnicilor. Apoi, la începutul secolului al XVII-lea, această băutură a fost adusă de către exploratorii olandezi în Europa, răspândindu-se ulterior în coloniile britanice și pe întreg globul.

Cum se produce ceaiul negru

Totuși, conform primelor atestări documentare, ceaiul negru a fost produs pentru prima dată în China de-abia în secolul al XVI-lea, dintr-o eroare. Atunci când expedițiile armatei în provincia Fujian au tulburat activitatea de la fabrica de ceai din zonă, frunzele pregătite pentru producerea de ceai verde au fost lăsate să se oxideze mai mult decât era cazul. Apoi, când procesul de producție s-a reluat, pentru a nu pierde întreaga cantitate de materie primă, frunzele au fost supuse unui proces accelerat de uscare, pe lemne de pin. Astfel s-a descoperit o metodă diferită de producere a ceaiului și a rezultat unul dintre primele soiuri de ceai negru cunoscute – Lapsang Souchong.

Așadar, atât ceaiul verde, cât și cel negru se obțin din frunzele aceluiași arbust – Camellia Sinensis -, prin proceduri de prelucrare diferite. Mai mult, ceaiurile care nu conțin astfel de frunze, dar sunt realizate din diverse alte plante, nu sunt considerate ceaiuri, ci simple infuzii. Chiar și în zilele noastre, în China predomină consumul de ceai verde, a cărui aromă este mai delicată. Ceaiul negru a fost utilizat în această zonă mai degrabă ca o monedă de schimb în negocierile cu țările învecinate, iar în prezent cea mai mare parte a ceaiului negru produs în China nu este consumată aici, ci este exportată.

Această conjunctură s-a dovedit a fi una avantajoasă atât pentru China, cât și pentru restul lumii, care a ajuns să adore ceaiul negru. Acest tip de ceai, puternic oxidat, își păstrează aroma și prospețimea pentru un timp mai îndelungat decât cel verde, motiv pentru care poate fi transportat mai ușor fără a-și pierde calitățile.

Ceaiul negru vs. ceaiul verde

Toate ceaiurile produse din frunzele de Camellia Sinensis sunt considerate ceaiuri-medicament, fiind utilizate în medicina tradițională asiatică și nu numai. Totuși, diferențele dintre metodele de producere a acestora le conferă diverselor sortimente de ceaiuri proprietăți diferite și arome diferite.

Ceaiurile neoxidate și semi-oxidate sunt produse după o procesare minimală, pentru a-și păstra prospețimea. De exemplu, ceaiul verde este obținut prin încălzirea rapidă a frunzelor, la abur, și uscarea imediată. Astfel, frunzele nu se oxidează, iar acest ceai are o aromă delicată. Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli și antioxidanți și are o cantitate mai mică de cofeină decât cel negru – între 5 și 20 de miligrame.

Ceaiul negru, în schimb, este supus unui proces de oxidare care îi schimbă culoarea și gustul, dându-i o aromă caramelizată, fructată sau chiar afumată. De aceea, ceaiul negru este comercializate în diverse forme și variante. Ceaiul negru este mai acid, conținând mai multă cofeină – între 45 și 60 de miligrame.

Tipuri de ceai negru

Ceaiul negru se poate obține prin două proceduri:

  • Procedura tradițională. Frunzele de ceai sunt lăsate la uscat până când încep să se ofilească, apoi sunt rulate și manevrate pentru a le „învineți” și a începe procesul de oxidare, care le va schimba culoarea și gustul. Apoi sunt uscate la căldură, pentru a opri oxidarea. Pe tot parcursul acestui proces, frunzele rămân aproape întregi și-și păstrează uleiurile esențiale care vor fi eliberate în momentul încălzirii lor în apa pentru ceai.
  • Procedura accelerată. Frunzele sunt tăiate mărunt de la bun început, pentru a scurta procesul de oxidare și cel de uscare, care se realizează la o temperatură mai înaltă decât în prima metodă. Această metodă transformă producerea ceaiului într-un proces industrial, în urma căruia frunzele sunt puse în pliculețele tipice pentru ceai. Din păcate, în acest proces sunt distruse uleiurile esențiale și este afectată complexitatea aromelor.

Valori nutriționale

O ceașcă de ceai are doar două calorii, iar un consum regulat de ceai negru vine cu multiple efecte benefice pentru sănătate. Printre substanțele benefice prezente în ceai se regăsesc: teină, aminoacizi, uleiuri volatile și antioxidanți, pe lângă complexul de vitamine B, K și minerale precum magneziu, potasiu și fosfor.

O ceașcă de ceai negru, ce înseamnă 200 de mililitri are următoarele valori nutriționale:

Vitamina B4 – 0.8 mg

Vitamina B2 (Riboflavină) – 0.028 mg

Vitamina B5 (Acid pantotenic) – 0.22 mg

Vitamina B9 (Acid folic) – 10 µg

Cupru – 0.02 mg

Fier 0 0.04 mg

Fluor – 745.8 µg

Fosfor – 2 mg

Magneziu – 6 mg

mangan – 0.438 mg

Potasiu – 74 mg

Sodiu – 6 mg

Zinc – 0.04 mg

Cofeină – 40mg

Beneficiile consumului de ceai negru

Consumul de ceai negru reprezintă modalitatea prin care oamenii își pot îmbunătăți sănătatea, datorită beneficiilor sale medicinale. Această plantă are efect de detoxifiere, este diuretic, oferă energie, poate fi băut chiar dacă ești la regim. Ceaiul negru, cunoscut pentru conținutul de antioxidanți, contribuie la eliminarea unor numeroase afecțiuni medicale, împiedică apariția altora și îmbunătățește starea.

Ceaiul negru, la fel ca cel verde, conține flavonoizi, adică metaboliți secundari ai plantelor, ce au proprietăți alimentare miraculoase.

Printre efectele benefice specifice ale consumului regulat de ceai negru se află următoarele:

  • Acesta este un stimulent mai blând pentru organism și o ceașcă de ceai negru poate înlocui cu succes o ceașcă de cafea. Ceaiul negru conține între 45 și 60 de miligrame de teină, iar cafeaua are între 95 și 185 de miligrame de cofeină.

Teina și cofeina sunt substanțe aproape identice, singura diferență dintre ele fiind sursa de proveniență și modul în care organismul le procesează. Cofeina are rolul de a stimula intens sistemul nervos, însă efectul său este de scurtă durată. În schimb, teina stimulează producerea undelor Alfa, având efect relaxant și crescând capacitatea de concentrare, în același timp.

Protejează sistemul nervos, iar studiile efectuate indică faptul că ar putea avea un rol în prevenția bolilor degenerative ale creierului. Principalul beneficiu al produselor cu ceai negru îl reprezintă antioxidanții din compoziție.

  • Conform cercetărilor din domeniu, datorită antioxidanților (polifenoli și catechine) din ceaiul negru au un rol important în protecția celulară și au potențialul de a reduce riscul incidenței anumitor tipuri de cancer, precum cancerul ovarian, cancerul pulmonar și cancerul de prostată. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi, ce oxidează celulele sănătoase, motiv pentru care ceaiul negru este deseori numit elixirul tinereții.

Cercetătorii au descoperit și dovezi că această băutură poate fi un ajutor pentru persoanele ce suferă de cancer. Oamenii de știință au identificat un compus chimic numit TF-2, care are rolul de a inhiba o dezvoltare a anumitor formațiuni canceroase, omorând celulele canceroase, fără a le vătăma pe cele normale.

  • Analizele experților au dezvăluit că tot antioxidanții au un rol important în protecția cardiacă, îmbunătățind vasodilatația și prevenind formarea cheagurilor de sânge. În plus, substanțele active din ceaiul negru cresc fluxul sangvin, reducând tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge.
  • Taninul prezent în acest tip de ceai îi dă savoare, dar are și un efect benefic pentru sistemul imunitar, ținând departe gripa și hepatita.
  • Igiena orală este și ea îmbunătățită prin consumul de ceai negru. Acesta previne dezvoltarea bacteriilor responsabile de apariția cariilor și halitoză. Persoanele care beau ceai negru vor avea astfel o igienă orală mai bună.
  • Prin consumul acestui ceai, simptomele anumitor boli gastrice și intestinale sunt atenuate, iar digestia și activitatea intestinală sunt reechilibrate, durerea abdominală fiind diminuată.
  • În plus, polifenolii și taninul încetinesc absorbția de grăsimi, iar ceaiul negru poate fi de ajutor în procesul de slăbire, conform unui studiu desfășurat de către cercetătorii de la Universitatea California.

Ceaiul negru are beneficii importante pentru piele:

  • Acest tip de ceai ține la distanță ridurile prin stimularea circulației sangvine subcutanate. Pentru a beneficia de proprietățile sale, se recomandă aplicarea de comprese cu ceai negru atât la nivelul feței, cât și în zonele cu celulită.
     
  • Diminuează petele maronii cauzate de îmbătrânire și expunerea pielii la soare. Pentru acest lucru, se aplică un tratament local cu comprese de trei ori pe săptămână. Compresele se lasă să acționeze câteva minute, înainte de a clăti tenul.
     
  • Combate tenul gras, dacă îl prepari așa cum ai face-o pentru a-l bea, dar îl utilizezi pentru a te spăla pe față de trei ori pe săptămână.

  • În plus, ceaiul negru calmează arsurile solare și, totodată, are efect bronzant, dacă adaugi în apa din cadă câteva pliculețe, la fiecare baie.
  • Antioxidanții din acest ceai accelerează regenerarea pielii și o protejează împotriva factorilor externi.
  • În plus, ceaiul negru are efect antibacterian și diminuează transpirația picioarelor, reducând și mirosul în același timp.

Ceaiul negru are, de asemenea, beneficii importante pentru păr:

  • Teina din ceaiul negru ajută la menținerea sănătății părului, reducând vizibil numărul firelor de păr căzute. 
  • Acest ceai inclus în apa din cada de baie are efect de vopsea naturală asupra părului, fiind ideal pentru intensificarea nuanțelor de păr ale persoanelor șatene sau brunete.

Cum se prepară ceaiul negru

Pentru o ceașcă perfectă de ceai negru nu ai nevoie de ustensile de bucătărie speciale, ci doar de puțin timp și atenție la detalii. Însă lucrul cel mai important este calitatea ceaiului, care ar trebui să fie sub formă de frunze (libere) de ceai, nu sub formă de pulbere inclusă în pliculețele de unică folosință din comerț.

Așadar, vei avea nevoie de următoarele:

  • ibric; 
  • ceainic, opțional; 
  • strecurătoare sau infuzor; 
  • lingură; 
  • ceașcă
  • apă suficientă pentru o ceașcă de ceai;
  • 2-3 grame de frunze de ceai sau o linguriță cu vârf;
  • în mod opțional: lapte, lămâie, zahăr sau miere.

Mod de preparare:

  1. Încălzește apa și oprește focul chiar înainte ca aceasta să dea în clocot (la aproximativ 90 de grade Celsius).
  2. Pune frunzele direct în ceainic sau, dacă nu folosești un ceainic, pune-le într-un infuzor pe care să-l așezi în ceașcă.
  3. Toarnă apa.
  4. Acoperă ceainicul sau ceașca și, eventual, pune un prosop în jurul lor pentru a păstra căldura cât timp frunzele infuzează.
  5. Lasă frunzele de ceai în apă timp de 3-5 minute, în funcție de aroma dorită.
  6. Apoi, toarnă apa din ceainic în ceașcă, strecurând frunzele, sau scoate infuzorul din ceașcă.
  7. Opțional, adaugă încet laptele, lămâia sau îndulcitorul ales. Poți îndulci ceaiul cu zahăr, miere, sirop de agave sau ștefie.
  8. Frunzele întregi de ceai pot fi folosite chiar și de două-trei ori, mai ales dacă plănuiești să îți pregătești încă un ceai în aceeași zi, dar va trebui să le lași mai mult la infuzat de fiecare dată, pentru a obține aceeași intensitate a gustului.

Ceaiul negru este foarte ușor de găsit deoarece este comercializat în toate magazinele mari. Cel mai indicat este însă să mergi într-un magazin specializat, unde te poți consulta cu un vânzător despre ce aromă de ceai vrei să alegi.

De asemenea, dacă vrei să-i dai un gust și mai bogat ceaiului negru, poți adăuga frișcă, lapte de soia, de cocos sau de migdale. Unii preferă să adauge lapte praf .

Poți adăuga și niște fructe confiate, printre care lămâie , bucăți de ghimbir, frunze de mentă, alte fructe confiate, precum merele, mango, pere și fructe de pădure. De asemenea, poți îmbogăți gustul ceaiului negru cu condimente precum scorțișoară, cuișoare și anason.

Ceaiul negru în curele de slăbire

O ceașcă de ceai negru pe zi te poate ajuta să intri în blugii de când erai mai slabă și să pierzi niște kilograme. Cu toate acestea, rezultatele se vor vedea în timp.

Ceaiurile conțin catechină, un antioxidant care pot accelera metabolismul și ar putea fi de ajutor procesului de ardere a grăsimilor mai repede. Cofeina din ceaiuri crește energia, iar astfel vei arde mai multe calorii. Acești doi compuși sunt o combinație ideală pentru curele de slăbire.

De asemenea, odată ce ai slăbit, ceaiul te-ar putea ajuta să-ți menții greutatea, prevenind metabolismului să încetinească, un lucru ce se întâmplă de obicei după ce slăbești.

Polifenolii din compoziția ceaiului negru poate bloca absorbția de grăsime în intestine.

Dacă vrei să consumi ceai negru cu scopul de slăbi, ai grijă ce altceva adaugi în ceai. Englezii au obiceiul de a pune lapte în ceai, ceea ce îi taie din abilitatea de arderea grăsimilor.

Ceaiul negru se numără astfel printre acele alimente favorabile pierderii în greutate. Nu este printre principalele metode pe care ar trebui să se bazeze cura de slăbire, însă este cu siguranță unul dintre ajutoarele suplimentare frecvente în curele de slăbire.

Ceaiul negru, cofeina și ce cantitate se recomandă zilnic

Cofeina reprezintă cel mai răspândit stimulent natural. Principalul efect este asupra sistemului nervos central, unde poate crește nivelul de atenție și poate oferi un plus de energie organismului. De asemenea, toxinele vor fi eliminate mai ușor datorită cofeinei.

Procesarea băuturilor pe bază de cofeină se efectuează destul de rapid. Efectele generale ale cafeinei ajung la apogeu la o oră după ce aceasta a fost băută, iar corpul elimină jumătate din ea de la patru până la 6 ore. Cu toate astea, modul în care oamenii reacționează după ce consumă cofeină variază în funcție de sensibilitatea lor și cât de rapid este ea digerată.

Deși cafeaua băutură cu cofeină ce se bucură ce cea mai mare utilizare, ceaiul negru este una dintre cele mai populare alternative deoarce conține o cantitate considerabilă de cofeină.

Cu toate astea, ceaiul negru pare a fi alternativa mai sănătoasă oferind niște beneficii în plus, față de cafea. Printre acestea se numără: un somn mai odihnitor, ai putea avea mai puține arsuri gastrice sau reflex gastroesofagian, vei scădea riscul de apariției a diabetului de tip 2, poți evita crampele musculare și vei fi mai bine hidratat cu ceaiul negru decât cu cafeaua.

Ceaiul negru conține cofeină de 2% până la 4%, ceea ce afectează gândirea și vigilența, crește producția de urină și poate reduce simptomele bolii Parkinson. De asemenea, proprietățile sale antioxidante sunt necesare pentru o viață sănătoasă. Aceștia pot ajuta la protejarea inimii și a vaselor de sânge. Rezultatele consumului de ceai negru pot fi uneori miraculoase, dacă produsul este de calitate și dacă acesta este băut în cantitățile potrivite.

O ceașcă de aproximativ 220 de mililitri de ceai negru oferă între 40 și 120 mg de cafeină, ingredientul activ. Iată care este cantitatea ideală în funcție de scopul pentru care îl bei:

Cercetătorii au studiat care este doza de ceai negru care ar trebui consumată, în funcție de scopul pentru care aceasta se bea:

  • Pentru a îmbunătăți alerta psihică: 1-3 cești de ceai negru ce conțin 30-100 mg de cafeină.
  • Pentru prevenirea infarctului: cel puțin o ceașcă pe zi. Ceaiul negru este considerat un ajutor pentru inimă.
  • Pentru prevenirea cancerului ovarian: cel puțin 2 cești pe zi.
  • Pentru prevenirea bolii Parkinson: bărbații care au băut între 5 și 33 de cești de ceai negru pe zi au avut riscul cel mai scăzut de a dezvolta Parkinson, în comparație cu alți bărbați. Cu toate astea, și bărbații care consumă 1-3 cești de ceai negru pe zi au șanse mai mici să facă această boală neurodegerativă. În cazul femeilor, 1-4 cești de ceai negru par a fi de ajuns.

Contraindicații

Din cauza faptului că este energizant, consumul de ceai negru are anumite contraindicații:

  • Nu ar trebui consumat seara. Poate duce la insomnie și, în anumite condiții, rare, poate contribui la starea de anxietate.
  • Nu ar trebui consumat de către copii.
  • Femeile care alăptează ar trebui să consume acest ceai cu moderație și doar după o discuție cu un medic specialist. 
  • Scade absorbția fierului, motiv pentru care ar trebui consumat doar între mese. Din acest motiv, nu este recomandat în cazul celor care suferă de anemie sau în cazul femeilor însărcinate.
  • Ceaiul negru este mai acid decât alte tipuri de ceai și poate agrava simptomele ulcerului.
  • Ar putea afecta modul de absorbție a anumitor antibiotice și poate chiar anula efectul somniferelor.
  • Poate încetini coagularea sângelui și ar trebui consumat cu măsură de către cei care suferă de anumite afecțiuni care-i predispun la hemoragii.

Totuși, concentrația substanțelor care stau la baza acestor contraindicații nu este atât de ridicată încât să pună probleme serioase, câtă vreme ceaiul negru este infuzat în suficientă apă și este consumat cu moderație.

Dacă este consumat în cantități mari, ceaiul negru poate produce câteva efecte adverse, cum ar fi palpitațiile sau insomniile. De asemenea, ceaiul negru poate să contribuie la creșterea tensiunii arteriale. În acest caz, e indicată reducerea consumului de ceai negru. El nu trebuie consumat, în mod special, înainte și după masă, ci la cel puțin o oră înainte de a mânca sau după masă.

Ținând cont de toate proprietățile lui benefice pentru organismul uman, ceaiul negru este încă una din acele minuni naturale care ne sunt la îndemână pentru a ne menține sănătatea. Alege, după gust, un ceai negru de calitate, include-l în programul tău zilnic și consumă-l în fiecare dimineață, ca parte a rutinei tale. Astfel, vei putea chiar înlocui cafeaua cu un stimulent mai blând, dar eficient pentru energia ta zilnică un timp mai îndelungat.

Realitatea este că ceaiul negru ar trebui să ocupe o poziție specială în lista de produse sănătoase pe care vrei să le consumi.

Imagini: Unsplash, The Indian Spot, Shutterstock, Amazon, Etsy

Total
22
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda