Pe măsură ce înaintăm în vârstă, fără ca asta să însemne că ne apropiem de al “treilea act”, după cum frumos definește Jane Fonda trecerea pragului de 60 de ani, este necesar să urmărim graficul bolilor care au toate șansele să apară odată cu fiecare etapă. Nu ca să facem loc gândurilor negre, ci ca să putem preveni complicațiile.

Există numeroase statistici care ne arată care sunt cele mai întâlnite probleme de sănătate în cazul femeilor și care este vârsta medie la care acestea pot să apară. Un lucru este sigur: după 30 de ani, dacă nu ai moștenit toate genele norocoase, mașinăria care este corpul uman începe să scârțâie.

Există și o veste bună: femeile au o speranță de viață ridicată, în toate societățile umane, în mare parte datorită unui avantaj biologic de care bărbații nu se bucură, din păcate: structura cromozomială XX le permite femeilor să facă față mai bine unei mutații genetice, care are loc la nivelul cromozomului X, pentru simplul motiv că al doilea cromozom X compensează. Femeile sunt mai longevive și din alte motive, însă: se prezintă mai des la medic și sunt mai atente atunci când vine vorba despre stilul de viață (alimentație, sport, obiceiuri sănătoase).

Chiar și așa, în ultimii ani au putut fi observate câteva cifre alarmante: a crescut, în rândul femeilor tinere, numărul afecțiunilor asociate, de obicei, cu vârsta înaintată. Motivele par să țină de stilul de viață, stresul și o alimentație nu tocmai echilibrată numărându-se printre factorii menționați adesea ca responsabili de apariția diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare la vârste tinere.

Iată cu ce probleme de sănătate specifice mai degrabă vârstei înaintate se confruntă tot mai multe femei tinere:

Bolile cardiovasculare

Medicii cardiologi raportează creșterea numărului pacientelor cu boli cardiovasculare, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 29 și 45 de ani, în condițiile în care testele care depistează astfel de afecțiuni nu sunt considerate obligatorii la această vârstă. Un studiu realizat în Suedia, în 2011, dă vina, printre altele, pe antibioticele prezente în carnea procesată, pesticide și alte toxine, dar medicii sunt de părere că un rol important îl joacă mai ales stresul, obezitatea, hipertensiunea și prezența diabetului de tip 2. Sarcina și nașterea pot fi, de asemenea, o sursă de stres pentru organism, cu precădere atunci când există diverse probleme de sănătate.

Femeile sunt îndemnate să se prezinte mai des la control și să își testeze, printre altele, tensiunea arterială. În acest articol, poți afla mai multe informații despre valorile normale ale tensiunii arteriale.

Diabetul de tip 2

Pare forma simplă a diabetului, dar nu te lăsa înșelată: cu toate că este o afecțiune mai degrabă tăcută, este cât se poate de serioasă. Stresul se numără, din nou, printre principalele cauze ale apariției bolii, dar diabetul de tip 2 este determinat și de alți factori: exces ponderal, hipertensiune arterială și colesterol mărit.

Diabetul de tip 2 apare mai ales în cazul persoanelor care au trecut de pragul de 30 de ani, spre deosebire de diabetul de tip 1, care este diagnosticat, adesea, în copilărie. Vestea bună este că reprezintă o afecțiune care poate fi prevenită sau întârziată, prin adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață echilibrat și activ.

Sursa foto: Shutterstock.com

Total
10
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda