Este momentul perfect să începi o dietă dacă vrei să întorci toate capetele, la vară, la mare. Și dacă ești suficient de motivată, ambițioasă în limite normale și capabilă să respecți rigorile unei diete, atunci acesta este planul pentru o cură de slăbire eficientă. Poate cel mai bun!
Ce trebuie sa știi despre dieta balerina
Cine poate ține dieta balerina
Alimentele de bază ale dietei
Alimente interzise în dieta balerina
Reguli alimentare
Exemplu de meniu
Ce trebuie să știi despre dieta balerina
De ce se numeste dieta balerina? Pentru că se adresează femeilor organizate, care vor să scape de kilogramele în plus și, apoi, să-și păstreze silueta, dar care nu își privează organismul de nutrienții esențiali și care nu-și dau peste cap metabolismul cu diete restrictive absurde care vin la pachet cu efectul yo-yo (acumularea rapidă de kilograme după o cură de slăbire severă).
Numele primit de această dietă nu deloc este întâmplător. Respectată ca la carte, te poate ajuta să slăbești un kilogram pe zi. Dar, pe de altă parte, te ajută să-ți menții greutatea. Cea mai mare problemă în cursul unui regim este că te simți lipsită de energie și obosită. O balerină nu-și poate permite asta, pentru că face efort fizic susținut și are nevoie de energie pentru a dansa. Exact asta oferă planul alimentar și stilul impus de dietă: o siluetă de balerină și energie!
Condițiile esențiale pe care această dietă le impune sunt o alimentație sănătoasă, organizare și menținerea unui stil de viață activ.
Cine poate ține dieta balerina
O regulă generală care trebuie respectată înainte de a începe orice dietă este aceea de a face un minim control general al stării de sănătate. Orice variantă a dietei balerina trebuie începută după o vizită la medic și câteva analize uzuale.
Oricât de mult ai dori să faci asta, cura de slăbire este complet interzisă persoanelor care suferă de anemie, celor care au probleme cardiovasculare sau renale grave, persoanelor care au diabet ori afecțiuni metabolice și, evident, femeilor insarcinate.
Planul alimentar a fost conceput plecând exact de la stilul alimentar și restricțiile care sunt impuse în dieta zilnică a unei balerine. Deși este una hipocalorică, deci cu un aport redus de calorii, ceea ce mănâncă o dansatoare pe parcursul unei zile îi oferă energia și tonusul de care are nevoie pentru efortul fizic susținut pe care îl face, fie că este vorba de antrenamente zilnice, fie de spectacole.
Alimentele de bază ale dietei
Dieta nu este draconică, iar alimentele permise sunt variate, astfel încât să asigure un echilibru nutrițional corect.
În dieta balerina este permis consumul de ouă (de găină și prepeliță), carnea de pui, curcan, iepure, fructe de mare și pește. Este permis consumul de legume mai ales verzi (spanac, salată, broccoli, fasole verde), dar și conopidă, vinete, ceapă, morcovi, țelină, dovlecei, varză, ciuperci. Sunt permise fructele (mai ales cele de pădure, citrice, mere, pere), fructele cu sâmburi (cireșe, vișine, piersici, rodie), ocazional banane și alte fructe foarte dulci (pepene roșu, de exemplu). În această dietă este recomandat și consumul de seminte și nuci, dar neapărat crude, fără sare. Se pot consuma și măsline nesărate, verzi.
La capitolul lactate, sunt acceptate produsele sărace în grăsimi: iaurt, chefir, brânza proaspătă de vaci, de tip cottage, dar și laptele degresat și, ocazional, iaurtul grecesc.
Grăsimile sunt esențiale unei vieți echilibrate, iar un metabolism sănătos nu poate funcționa fără ele, astfel că printre alimentele permise în dietă se numără și avocado, ca sursă importantă de grăsimi sănătoase, dar și uleiurile vegetale (de măsline, rapiță și porumb).
Alimente interzise în dieta balerina
Dieta balerina nu permite consumul de zahăr, excesul de sare și carbohidrați. În plus, trebuie redus la minimum consumul de carne de vită și porc. Trebuie excluse din dietă pâinea albă, pastele făinoase, orezul.
Dacă dieta nu urmărește neapărat scăderea în greutate, ci doar menținerea siluetei, se pot consuma carbohidrați complecși, ocazional. Câteva dintre alimentele care îi conțin sunt: orezul și pastele integrale, lintea, mazărea.
Nu ai voie cașcaval, mozzarella, mezeluri din comerț sau iaurturi cu fructe și niciun fel de sucuri de fructe sau legume, cu excepția celui de roșii.
Reguli alimentare
Pentru un rezultat bun, este esențială respectarea regulilor. Niciuna nu este imposibilă, toate pot fi aplicate ușor, fără stres.
- Carnea de pui și curcan se consumă fără piele;
- Trebuie redus consumul de sare sau chiar eliminat;
- Se pot mânca două sau trei fructe pe zi, de preferat dimineața;
- Legumele trebuie variate de la o zi la alta și se pot consuma fierte la abur, în stare crudă, sub formă de salată, ori coapte;
- Nu se consumă mai multe tipuri de proteine la aceeași masă; carnea nu se asociază cu ou sau cu lactate;
- Supa este o masă în sine; sunt recomandate supele cremă din legume (fără cartofi).
În cura de slăbire balerina este foarte important să ții cont de câteva aspecte esențiale:
- Dieta este o cură de slăbire, dacă porțiile sunt mici, astfel încât aportul caloric zilnic să nu depășească 1200 de calorii (vezi mai jos meniul extrem);
- Dacă respecți acest plan alimentar ca formulă de dietă zilnică pentru a-ți menține greutatea, aportul caloric poate ajunge la 1500 calorii (vezi mai jos meniul blând);
- Este obligatoriu consumul de apă, circa 10 pahare pe zi;
- Masa principală a zilei este cea de prânz, micul dejun și cina fiind cât se poate de simple și sumare;
- Dieta nu are rezultate dacă nu faci mișcare în fiecare zi, cel puțin 30 de minute de sport intens sau două ore de activitate fizică lejeră;
- Esențial pentru rezultatele dietei este să respecți ore fixe pentru fiecare masă, în fiecare zi.
Exemplu de meniu
Regimul balerina este de două tipuri. Unul extrem, care reprezintă cura de slăbire și altul mai blând, care te va ajuta să-ți menții silueta. Primul meniu de regim balerina nu poate fi respectat pe perioade mai lungi de o lună, însă al doilea poate fi un stil de viață în sine.
Meniu extrem
Ora 08:00 – o cafea mare sau un ceai verde ori negru;
Ora 10:00 – două ouă fierte sau un avocado mic și un ou sau un iaurt de 150 de grame și patru nuci;
Ora 12:00 – un pahar de suc de roșii preparat în casă sau un bol mic de supă de roșii;
Ora 14:00 – 100 g de carne la grătar (pui, pește sau curcan) și o felie de pâine integrală sau 100 de grame de carne la grătar și un bol de legume fierte la aburi;
Ora 16:00 – un măr sau o portocală ori 200 de grame de fructe de pădure;
Ora 18:00 – 100 g brânză de capră, oaie sau vacă și un bol mare de salată verde cu o linguriță de ulei de măsline.
Meniu blând
Ora 08:00 – 50 de grame de brânză slabă de capră sau oaie și un pahar de lapte cald cu 1% grăsime sau iaurt degresat. O altă variantă poate să includă două ouă, un iaurt mic și o felie de pâine integrală;
Ora 10:00 – o felie de pâine cu unt (dacă nu ai mâncat mai devreme), o cană de cafea cu o lingură mică de miere sau o cafea și o banană;
Ora 12:00 – un bol mic de supă limpede de legume, un bol mic cu legume și o bucată de carne ori pește sau fructe de mare (maximum 150 de grame) la grătar;
Ora 16:00 – un fruct acru;
Cina se ia cu două ore înainte de culcare – un pahar de lapte cald cu o linguriță de miere sau un pahar de iaurt și un fruct (măr, de preferat sau fructe de pădure).
Dieta balerina este o dietă dificilă, dar rezultatele pe care le aduce sunt mai mult decât mulțumitoare. Senzația de foame, prezentă în primele zile de dietă, dispare în câteva zile, după ce metabolismul se reglează și nivelul glicemiei – responsabilă pentru senzația de foame, se stabilizează.
Sursa foto: pexels.com