Infecțiile urinare afectează aproximativ 50% dintre femei, de multe ori boala recidivând. Acestă prevalență face ca infecțiile urinare să fie pe locul doi după infecțiile respiratorii, de obicei cauza fiind multiplicarea anormală a unor viruși, bacterii sau fungi.
De câte tipuri sunt infecțiile urinare?
Care sunt cauzele infecțiilor urinare?
Care sunt simptomele infecțiilor urinare?
În ce constă diagnosticarea bolii?
Cum sunt tratate infecțiile urinare?
Cum pot fi prevenite infecțiile urinare?
De câte tipuri sunt infecțiile urinare?
Infecțiile urinare sunt împărțite, în funcție de zona afectată, în:
- Pielonefrită (numită și infecție urinară înaltă) – afectează rinichii și se manifestă prin durere de spate, febră, frisoane, amețeli și vărsături.
- Cistită (infecție urinară joasă) – afectează vezica urinară, primele semne fiind durere în partea inferioară a abdomenului, urinare dureroasă, presiune în regiunea pelviană și sânge în urină.
- Uretrită (infecție urinară joasă) – afectează uretra și se manifestă prin senzație de arsură la urinare.
- Prostatită (infecție urinară joasă) – afectează prostata, primele semne fiind urinările frecvente și dureroase, febra și durerile musculare.
Care sunt cauzele infecțiilor urinare?
Deși principala cauză este infecția bacteriană sau virală, infecțiile urinare pot avea și alte cauze:
- Contactul sexual neprotejat
- Deshidratarea
- Igiena deficitară sau excesivă
- Schimbări hormonale (pubertate, sarcină, menopauză)
- Un sistem imunitar slăbit
De asemenea, nu trebuie uitați nici factorii de risc care contribuie la creșterea probabilității de îmbolnăvire:
- Sexul – femeile sunt mult mai predispuse la infecții urinare deoarece au uretra de dimensiuni mult mai mici (acest lucru permite bacteriilor să ajungă mult mai repede pentru a declanșa infecția).
- Vârsta – persoanele peste 40 de ani au un risc crescut.
- Anumite contraceptive – de exemplu, femeile care folosesc diafragma sau produse cu spermicide.
- Existența unui defect din naștere care duce la anomalii ale aparatului urinar.
- Existența unui blocaj de-a lungul tractului urinar – de exemplu, pietrele la rinichi sau o prostată mărită cresc riscul de infecție urinară.
- Existența unor probleme neurologice care împiedică bolnavul să urineze.
- Existența unei intervenții asupra aparatului urinar.
- Sarcina.
Care sunt simptomele infecțiilor urinare?
Infecția urinară este recunoscută prin durere și senzație de usturime în momentul urinării dar nu numai. Mai jos sunt principalele simptome ale infecțiilor urinare:
- Polakiurie (urinări dese în cantități reduse)
- Febră (primul semn al infecției rinichilor)
- Frisoane, însoțite uneori de amețeli și vărsături
- Dureri de spate și abdomen
- Urină închisă la culoare sau cu sânge
- Urină cu miros anormal
- Senzație de oboseală
- Dureri rectale la bărbați
- Stare de iritabilitate, febră, usturime la urinare și urinare în pat în cazul infecțiilor urinare la copii
În ce constă diagnosticarea bolii?
Dacă infecția urinară nu dispare după câteva zile va trebui să mergi la doctor. Acesta va realiza mai multe teste pentru a stabili tipul de infecție urinară precum și gravitatea sa. Mai jos sunt cele mai răspândite teste care ajută la stabilirea diagnosticului.
- probă de urină – doctorul va analiza mostra pentru a stabili despre ce bacterie este vorba dar și pentru a fi sigur că elementele componente ale urinei au valori normale. În unele cazuri, vei fi rugată să te ștergi cu un șervețel antiseptic înainte de colectarea urinei.
- analiza bacteriilor din proba de urină pentru a determina care este medicamentul potrivit.
- tomografie computerizată sau RMN – Dacă doctorul crede că există o anomalie a unei componente a tractului urinar îți va recomanda să realizezi unul dintre aceste teste (sau ambele) pentru a confirma. Există cazuri în care doctorul injectează o substanță de contrast pentru a evidenția mai bine problemele aparatului urinar.
- Histeroscopie – Constă în introducerea în cavitatea uterină a unui aparat prevăzut cu o cameră video. Doctorul va vedea în timp real eventualele malformații care cresc riscul de infecție urinară.
Cum sunt tratate infecțiile urinare?
Tratamentul infecțiilor urinare depinde foarte mult de gravitatea bolii. Dacă este detectată din timp și nu este gravă, tratamentul poate consta în măsuri de igienă mai riguroase, un consum mai mare de lichide, în special apă, și o serie de măsuri naturiste.
Tratamente naturiste
Poate cel mai popular tratament naturist împotriva infecțiilor urinare este sucul de merișoare neîndulcit. Acesta are rol antiinflamator și poate servi ca tratament și, atunci când este cazul (de regulă, infecțiile urinare sunt recurente), preveni reapariția infecției. Este bine de știut, totuși, că trebuie băut cu moderație deoarece excesul duce la dureri de stomac și diaree. De asemenea, sucul de merișoare este interzis persoanelor care iau medicație care subțiază sângele (de exemplu, warfarina).
Un nivel crescut al vitaminei C duce la creșterea acidității urinei, eliminând astfel bacteriile. O porție de gogoșari, kiwi sau grepfrut conține cantitatea zilnică recomandată de vitamina C necesară pentru a combate infecția urinară.
Prebioticele reprezintă o altă soluție naturistă pentru a trata infecția urinară. Acestea echilibrează nivelul bacteriilor. Un studiu a arătat că bacteria Lactobacillus din iaurt și kefir previne reapariția infecției urinare.
Alte studii au arătat că frunzele de strugurii-ursului, combinate cu rădăcină și frunze de păpădie, ajută la tratarea infecției urinare și previn reapariția acesteia. De asemenea, extractul de usturoi are proprietăți antimicrobiene, consumul său stopând înmulțirea bacteriilor.
Tratament medicamentos
Dacă infecția urinară nu dispare după câteva zile iar analizele medicale indică un caz complex de infecție, doctorul va recomanda medicamente precum antibiotice (de exemplu, ciprofloxacină sau levofloxacină), penicilină sau amoxicilină.
Evită să iei antibiotice la întâmplare fără a merge la doctor. Simptomele vor dispărea după 2-3 zile însă infecția nu va trece. De aceea este important ca doctorul să prescrie antibiotice după realizarea testelor care indică bacteria sau virusul responsabil.
Cum pot fi prevenite infecțiile urinare?
Urmând câteva sfaturi simple, poți preveni apariția sau reapariția infecțiilor urinare.
- Consumă minim 2 litri de lichide pe zi.
- Acordă atenție igienei organelor genitale.
- Nu amâna micțiunea până la umplerea vezicii urinare.
- Șterge-te dinspre față înspre spate.
- Evită săpunurile și gelurile de duș parfumate – cresc iritația.
- Curăță organele genitale înainte de contactul sexual; folosește prezervative cu lubrifiant și evită diafragma și sprayurile spermicide – cresc riscul de infecție.
- Mergi la toaletă după sex pentru a elimina eventualele bacterii care au ajuns în uretră.
- Evită hainele strâmte și lenjeria intimă din fibre sintetice – cresc riscul de înmulțire a bacteriilor.
Dacă nu ai probleme cronice de sănătate, hidratarea pe parcursul întregii zile, igiena adecvată a zonei intime, precum și consumul de alimente bogate în vitamina C vor fi suficiente pentru a ține la distanță infecțiile urinare.
Sursa foto: Shutterstock