În ultimul an, croielile avangardiste și hainele cu tăieturi asimetrice par sa aibă din ce în ce mai mulți adepți. Piesele care urmează acest trend nu trec nesesizate și se remarcă prin versatilitatea oferită de formele geometrice.
Asimetria este iubită de brandurile mari de îmbrăcăminte, dar și de designerii români care creează piese inedite, precum cămăși deconstruite, tricouri supradimensionate sau rochii sculpturale.
De ce să apelezi la croiala asimetrică?
Formele geometrice le permit designerilor să se joace cu tiparele clasice și să reinventeze produsele pe care le purtăm zi de zi, adăugând un plus de eleganță. Asortate corect, aceste piese vestimentare pun în valoare trăsăturile noastre cele mai frumoase și ascund zonele pe care le considerăm mai puțin flatante.
Trendul international
Phillip Lim este celebru pentru creațiile sale care îmbină într-un mod eficient culorile puternice cu asimetriile, rezultând haine adresate femeilor active din mediul urban. Piesele sale pot fi purtate împreună sau individual, suprapuse sau accesorizate după preferințele purtătoarei.
Jil Sander este un alt brand contemporan care și-a consolidat renumele prin creațiile minimaliste și asimetrice. Liniile curate se îmbină omogen cu nuanțele neutre, rezultând siluete clare care potențează frumusețea purtătoarei.
Alte case de modă care sunt cunoscute pentru croielile dramatice și liniile asimetrice sunt: Viktor & Rolf, Comme des Garcons, Maison Martin Margiela sau Yohji Yamamoto.
Ce se întâmplă în România?
Pe plan local, designerii români dau dovadă de multă imaginație și experimentează cu noi texturi, suprapuneri, forme sau culori.
Cererea pentru piese din serii limitate, bine gândite și concepute pentru a fi purtate de dimineață (în cadrul evenimentelor casual sau formale) până seara (la ieșirile în oraș) este tot mai mare.
Deși piața autohtonă se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, putem regăsi nume din designul românesc contemporan care propun ținute cu croieli asimetrice și îndrăznesc să împingă limitele purtătoarele prin creațiile lor. Unul dintre acești designeri este Edita Lupea.
Edita este unul dintre primii designeri care au adus avangardismul în România, propunând ținute multifuncționale. Hainele acesteia se transformă și pot fi purtate adesea în două sau trei moduri diferite. Hainele Editei Lupea se remarcă prin influențele arhitecturale folosite, materialele texturate și siluetele inconfundabile.
Un alt designer autohton care se folosește des de croiul asimetric este Larisa Dragna. Aceasta creează piese feminine, caracterizate de contrastul puternic dintre materialele și culorile folosite îmbinate cu croiul asimetric contemporan.
Designul contemporan minimalist și structurat e susținut și de brandul bulgăresc Metamorphoza, prezent de cateva luni și pe piața din România.
Ținutele acestui brand reprezintă propuneri moderne care se adresează femeilor pasionate de haine multifuncționale, în culori ușor de purtat.
Asimetria este un trend născut din nevoia femeilor moderne de a purta haine cu un tipar deosebit, dar care sa fie în egală măsură confortabile și versatile. Ușor de purtat de către orice tip de silueta, noile tipare avantajează și susțin frumusețea naturală a purtătoarei. Prin urmare, la viitoarea sesiune de shopping, probează cu încredere piese asimetrice și pregătește-te să te îndrăgostești!
Credite foto: Band of Creators, Larisa Dragna, Metamorphoza, Vogue USA