Cafeaua, numită pe bună dreptate o “licoare magică” pentru că ne umple de energie chiar și în diminețile de după o noapte pierdută, poate avea și efecte negative asupra sănătății.

Care sunt efectele negative ale cafelei?
De ce să alegi o alternativă la cafea
Ceai Maté
Apă de cocos cu semințe de chia
Apă călduță cu lămâie
Ceai matcha
Lapte cu cacao
Latte din maca
Cicoare
Ceai negru
Oshawa
Suc verde, din iarba de grau

Care sunt efectele negative ale cafelei?

Cafeaua are efecte negative asupra sănătății în două cazuri: atunci când suferi deja de o afecțiune (de care ești conștientă sau nu) și cafeaua îți agravează simptomele sau intră în conflict cu anumite medicamente sau atunci când consumi prea multă într-o singură zi.

Consumată în cantități mari poate duce la apariția nervozității și a anxietății, amețeli, creșterea sentimentului că ești stresată, accelerarea respirației. De asemenea, chiar dacă bei cafea cu șase ore înainte de ora de culcare, îți va lua mai mult timp să adormi decât dacă înlocuiești acestă băutură cu una fără cofeină, potrivit unui studiu.

Consumul de cafea poate duce și la afecțiuni digestive. În cantități mici cafeaua are un ușor efect laxativ, însă creșterea consumului de cafea poate duce la apariția unul peristaltism accentuat al intestinelor și, în cazuri mai rare, la diaree. Alte studii au arătat că această băutură poate agrava simptomele refluxului gastro-esofagian.

În cazuri extrem de rare, consumul de cafea a dus la apariția rabdomiolizei (o boală care distruge, în timp, celulele musculare) și probleme cu rinichii.

În unele cazuri de consum excesiv este necesară spitalizarea, ca în cazul unei femei care a băut un litru de cafea. Urmările au fost neplăcute: amețeli, vomă și urină închisă la culoare. Din fericire, și-a revenit după ce medicii i-au administrat fluide și medicamente.

Cazurile de tensiune arterială crescută nu sunt puține în cazul persoanelor consumatoare de cafea. De asemenea, consumul ridicat de cafea crește tensiunea arterială chiar și în cazul persoanelor sănătoase care practică sport. Creșterea rapidă a pulsului și apariția unor probleme ale rinichilor a fost o altă consecință a consumului crescut de cafea.

Nu în ultimul rând, consumul regulat de cafea duce la dependență. Deși cafeina stimulează aceleași zone din creier precum cocaina sau amfetaminele, oamenii de știință susțin că dependența de cafea evoluează într-un mod diferit.

Un studiu pe consumatori ocazionali de cafea și consumatori regulați a arătat că acele persoane care beau cafea în fiecare zi erau mult mai dispuse să mai ia o ceașcă de la o zi la alta. Un alt studiu în care voluntarii (consumatori frecvenți de cafea) erau nevoiți să nu mai bea timp de 16 ore a concluzionat că aceștia sufereau de dureri de cap și letargie, simptome care nu apăreau la acele persoane care nu consumau băutura în fiecare zi.

Ce înseamnă prea multă cafea?

Potrivit Mayo Clinic cantitatea maximă permisă este de patru cești de cafea pe zi. Depășirea acestor limite duce la apariția migrenelor, insomnie, nervozitate, agitare, urinare frecventă, tremur muscular.

Fie din motive de sănătate, fie pentru a ne schimba stilul de viață, alegem opțiuni mai sănătoase și începem să ne reorientăm spre alternativele cafelei.

3.36 alternativecafea@womenontop 2.1

Sursă foto: Pexels

De ce să alegi o alternativă la cafea

Este bine și chiar recomandat de doctori în unele cazuri să renunți la cafea dacă modifică acțiunea unor medicamente sau dacă excesul de cafea a avut efecte neplăcute asupra organismului tău.

Alternativele la cafea, multe dintre ele bazate pe plante naturiste sau cereale, oferă pe lângă o aromă deosebită, uneori asemănătoare cu cea a cafelei, și numeroase beneficii pentru sănătate.

În plus, alegând să renunți la cafea vei face economie la cheltuielile lunare și nu va mai trebui să stai la coadă la cafeneaua aceea cool din centru pentru a-ți lua porția de energie; o vei lua din natură.

3.36 alternativecafea@womenontop 3.1

Sursă foto: Pinterest

Ceai Maté

Ceaiul Maté (cunoscut și ca Yerba Mate) este o bună alternativă la cafea, reprezintă o sursă importantă de antioxidanți (mai mult decât are ceaiul verde, de exemplu) și conține suficientă cofeină pentru a-ți oferi un boost de energie dimineața.

Ceaiul se prepară într-un vas special care se umple ⅔ cu această plantă; se adaugă apă fierbinte (aproximativ 80 grade Celsius) și se lasă timp de 3-5 minute; se bea cu un pai special numit bombilla.

https://www.youtube.com/watch?v=-BW1-pE4XaE

sau

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/-BW1-pE4XaE?controls=0&amp;showinfo=0″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Beneficii ale ceaiului Maté

Datorită conținutului de cofeină acest ceai amplifică puterea de concentrare a creierului, stimulând hipocampul, zona din creier unde se află centrii memoriei. De asemenea, consumul unei singure cești de ceai Maté ajută la arderea cu până la 25% mai mult a grăsimilor din corp pe parcursul antrenamentelor sportive.

Datorită unei substanțe din componența sa, acest ceai combate infecțiile, în special cele cu E. coli (care pot duce la toxiinfecții alimentare, dureri de stomac, și diaree) .

Contraindicații și precauții în consumul de ceai Maté

Efectele secundare ale ceaiului Maté provin mai ales din conținutul de cafeină. Astfel, consumat în cantități mari (mai mult de două cești pe zi) acest ceai poate provoca nervozitate, insomnie, amețeli, creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap, și bătăi neregulate ale inimii.

Nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul femeilor însărcinate, consumul de cafeină poate duce la pierderi de sarcină sau nașteri premature. În cazul femeilor care alăptează sugarul poate dezvolta probleme intestinale.

De asemenea, dacă ai o boală a inimii, ar trebui să eviți acest ceai întrucât provoacă bătăi ale inimii neregulate. Combinat cu medicația pentru diabet, duce la o scădere a periculoasă a nivelului zahărului din sânge, așa că nu este recomandat.

Consumul ceaiului Maté prea fierbinte poate duce la dezvoltarea unor cancere ale cavității bucale (gură, gât sau esofag).

În cazuri rare, consumul de ceai Maté pe termen lung a dus la apariția unor boli ale ficatului.

Dacă ai o predispoziție la infecții sau suferi de o boală cronică ar trebui fie să eviți acest ceai cu totul, fie să îl consumi doar cu acordul doctorului.

3.36 alternativecafea@womenontop 4.1

Sursă foto: Pinterest

Apă de cocos cu semințe de chia

Apa de cocos în combinație cu semințele de chia creează o băutură aromată, plină de fibre și Omega 3, care poate înlocui cu succes cafeaua din dieta zilnică.

Apa de cocos și semințele de chia se găsesc la Plafar. Tot ceea ce ai de făcut pentru a te bucura de toate beneficiile acestei combinații este să pui într-un pahar 1 linguriță și jumătate de semințe de chia peste care adaugi apă de cocos (200-300 ml). Lasă timp de 1-2 ore pentru ca semințele de chia să absoarbă din lichid. Bea acest amestec în locul unei gustări.

Beneficii ale apei de cocos cu semințe de chia

Atât apa de cocos cât și semințele de chia au beneficii nenumărate pentru sănătate, motive cu totul întemeiate pentru a fi numite “alimente-minune”.

Astfel, apa de cocos are un număr redus de calorii și de zaharuri, fapt pentru care poate fi consumată chiar și de către persoanele care au diabet sau țin dietă.

Datorită conținutului mare de potasiu (12% din DZR) poate fi un bun înlocuitor pentru băuturile energizante ale celor care practică sport.

Un studiu din 2005 a arătat că tensiunea arterială scade cu până la 70% după consumul de apă de cocos (voluntarii au consumat acest lichid timp de două săptămâni).

În plus, acest lichid poate scădea colesterolul rău și valorile trigliceridelor, oamenii de știință spunând că aceste efecte sunt datorate conținutului de potasiu, calciu și magneziu.

De asemenea, consumul regulat de apă de cocos hidratează organismul și reduce stresul muscular.

Semințele de chia, pe de altă parte, contribuie cu propriile beneficii pentru sănătate: potolesc foamea, susțin slăbirea, reprezintă o sursă importantă de fibre, echilibrează valorile glicemiei, fortifică oasele (datorită conținutului bogat de calciu – 20% din DZR), încetinește îmbătrânirea prematură a creierului, ajută la scăderea tensiunii arteriale, previn diverticulita.

Contraindicații și precauții în consumul de apă de cocos cu semințe de chia

Probleme legate de consumul de apă de cocos apar dacă ești alergică la cocos sau dacă ai consumat prea mult din acest lichid.

De exemplu, un pahar de apă de cocos plus semințe de chia acoperă circa 20% din DZR de sodiu. Consumul mai multor pahare poate duce la depășirea aceste doze zilnice de sodiu și, în consecință, la propriile efecte nedorite: creșterea tensiunii articulare și, în timp, apariția bolilor de stomac.

Pe de altă parte, nici excesul de potasiu nu este indicat. Dacă în cantități mici această substanță ajută la refacerea organismului după efort fizic, în cantități prea mari (mai mult de trei pahare pe zi) duce la amețeli și pierderea cunoștinței.

Fibrele și Omega 3 sunt bune în cantități limitate. Din nou, excesul duce la dureri abdominale, balonare, și diaree.

Încă nu există suficiente date despre efectele asupra femeilor însărcinate sau care alăptează însă pentru a fi sigură, evită această băutură pe durata sarcinii și imediat după.

Alergia la acest amestec energetic sunt foarte rare și se manifestă prin erupții la nivelul pielii și amețeli.

Cu alte cuvinte, dacă nu suferi de vreun dezechilibru de vitamine sau minerale sau o boală cronică, poți consuma maxim trei pahare de apă de cocos pe zi.

3.36 alternativecafea@womenontop 5.0

Sursă foto: Pinterest

Apă călduță cu lămâie

Unul dintre beneficiile apei cu lămâie este timpul redus necesar preparării sale. Ai nevoie de lămâi, de un storcător manual sau electric, și după câteva secunde poți bea apa energizantă. Pentru variație poți adăuga câteva frunze de mentă proaspete, o feliuță de ghimbir și miere după gust.

Beneficii ale apei calde cu lămâie

Lămâile sunt bogate în vitamina C, care la rândul ei luptă împotriva formării radicalilor liberi (care duc la îmbătrânire prematură). 60 ml de suc de lămâie acoperă 30% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Acestă vitamină a fost studiată pentru corelația sa cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, precum și menținerea unei tensiuni arteriale normale.

De asemenea, tot vitamina C din sucul de lămâie a fost demonstrată ca având efecte benefice asupra pielii uscate. Adaosul de apă vine ca un bonus pentru hidratarea organismului.

Un alt beneficiu al sucului de lămâie este dat de conținutul de antioxidanți polifenolici. Studiile au arătat că aceștia susțin pierderea în greutate și reglează nivelul zahărului din sânge.

Lipsa de hidratare și de vitamine duce la apariția pietrelor la rinichi. Apa cu lămâie îți alcalinizează corpul și îți pune metabolismul la treabă, acidul citric din lămâie prevenind formarea de calculi.

Contraindicații și precauții în consumul de apă cu lămâie

În general apa cu lămâie poate fi consumată fără probleme chiar și pe termen lung, însă este bine să știi care sunt excepțiile.

În primul rând, datorită conținutului de acid citric apa cu lămâie nu doar că îți dă energie la prima oră a dimineții ci, în timp, duce și la erodarea smalțului dentar. Pentru a evita acest neajuns, bea apa cu lămâie cu ajutorul unui pai și clătește gura după consum.

Atunci când vine vorba de arsurile gastrice părerile sunt împărțite. Unor persoane le ușurează durerea iar altora le agravează simptomele. Dacă te regăsești în grupul restrâns al acelor persoane care au probleme cu stomacul după ce beau apă cu lămâie, evită această băutură.

De asemenea, tot în cazuri sporadice, consumul de apă cu lămâie a crescut numărul drumurile la toaletă. Acest lucru se datorează rolului diuretic al sucului de lămâie. La fel ca mai sus, unele persoane resimt acest neajuns, altele nu. Dacă drumul prea des la toaletă reprezintă un inconvenient, nu mai consuma acest lichid.

În cazuri foarte rare au apărut infecții ale unor răni temporare din cavitatea bucală, simptome similare ulcerului, amețeală, probleme ale stomacului, și vomă, atunci când se consumă prea mult (acest efect apare mai ales dacă deja iei suplimente de vitamina C).

3.36 alternativecafea@womenontop 6.1

Sursă foto: Pinterest

Ceai matcha

Consumat de cel puțin 800 de ani de către locuitorii Japoniei, ceaiul matcha este considerat de mulți “noul ceai verde”. Rețeta de preparare este strictă dar relativ simplă, cel mai mult contând fermitatea spumei – de acest lucru depinde reușita acestui ceai. Se pun 1-2 g de ceai într-un bol (în cazul ideal se măsoară cu o lingură specială din bambus numită Chashaku) peste care se adaugă 70-80 ml de apă fierbinte (atenție! nu adusă la fierbere ci la 80 de grade Celsius) și se amestecă cu un tel (în rețeta clasică acesta este din bambus și se numește Chasen) până ce băutura capătă un aspect spumos. Acest ceai este celebru pentru că reprezintă o sursă importantă de antioxidanți și oferă energie, astfel este recomandat a fi consumat în prima parte a zilei.

how to video

https://www.youtube.com/watch?v=48UmgzXBnKg

sau

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/48UmgzXBnKg?controls=0&amp;showinfo=0″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Beneficii ale ceaiului matcha

Ceaiul matcha a fost confirmat ca fiind o sursă superioară de antioxidanți, de până la 137 de ori mai mulți decât cei conținuți în ceaiul verde. Acești antioxidanți din matcha luptă împotriva radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Aceiași antioxidanți ajută la prevenția unor boli cronice precum diabetul sau bolile de inimă.

Un alt beneficiu important al ceaiului matcha este rolul său în protecția rinichilor și a ficatului în cazul bolnavilor de diabet. Un experiment efectuat pe parcursul a 16 săptămâni a arătat acest lucru.

Un alt studiu care a comparat ceaiul matcha (4g pe zi) cu un ceai placebo a demonstrat efectele benefice ale primului asupra atenției și a timpului de reacție, având rol și în susținerea memoriei.

În ceea ce privește rolul său ca sursă de energie, ceaiul matcha are avantajul că, spre deosebire de cafea, care îți oferă câteva ore de energie urmate de letargie, el conține pe lângă cofeina care ne ține alerți și un compus numit L-teanină care ajută la atenuarea moleșelii apărute în jurul amiezii. Această L-teanină contribuie, de asemenea, la reducerea stresului zilnic, inducând o stare de relaxare.

Alte efecte benefice studiate încă prea puțin includ combaterea cancerului (datorită unei substanțe numite epigalocatechina-3-galat), detoxifierea organismului, fortificarea sistemului imunitar, scăderea colesterolului rău, pierderea kilogramelor în plus, protecția împotriva HIV (tot datorită conținutului de epigalocatechina-3-galat), prevenirea orbirii cauzate de cataractă.

Contraindicații și precauții în consumul de ceai matcha

Majoritatea efectelor secundare ale ceaiului matcha sunt datorate conținutului de cafeină. Astfel depășirea cantității de ceai recomandată (1-2 cești pe zi) poate duce la dureri de cap, iritabilitate, insomnie, amețeli, arsuri la stomac, greață, constipație sau diaree.

De asemenea, consumul excesiv de ceai matcha poate duce la bătăi neregulate ale inimii, agravări ale simptomelor anxietății, și creșterea tensiunii arteriale în cazul persoanelor cu predispoziție la boli ale inimii.

Dacă în cantități mici, ceaiul matcha protejează ficatul, odată cu creșterea cantității consumate efectele se inversează, ajungându-se la boli ale ficatului.

Doctorii recomandă evitarea acestui ceai de către copii și femeile însărcinate sau care alăptează, precum și de către persoanele cu probleme de inimă, ficat, rinichi sau boli ale sistemului nervos.

3.36 alternativecafea@womenontop 7.1

Sursă foto: Pinterest

Lapte cu cacao

Laptele cu cacao este în principal un desert pentru cei mici, dar și adulții se pot bucura de efectele sale, mai ales dacă îl prepari după rețeta ce urmează.

Vei avea nevoie de 200 ml de ceai obișnuit (unul pe care îl consumi regulat dar nu îți provoacă somnolență), două linguri de pudră de cacao, 1-2 lingurițe de zahăr sau miere, un vârf de vanilie, 100 ml de lapte (dacă ai intoleranță la lactoză poți folosi lapte de migdale sau caju). Pune toate ingredientele într-un vas, lasă amestecul la fiert 1-3 minute. După răcire poți pune lichidul la blender (10-15 secunde) pentru a obține o textură spumoasă.

Beneficii ale laptelui cu cacao

Beneficiile acestei băuturi energizante vin din combinarea beneficiilor ingredientelor sale principale: cacao și lapte (cel clasic sau cel din migdale/cazu/nuci/etc.).

Cacao, pentru început, scade tensiunea articulară, este o sursă importantă de antioxidanți (are mai mulți decât ceaiul verde sau vinul roșu), îmbunătățește puterea de concentrare și memoria, tratează bolile cardiovasculare, reduce nivelul colesterolului rău, echilibrează nivelul zahărului din sânge, calmează astmul bronșic (datorită conținutului de teofilină, o substanță esențială în deschiderea căilor bronșice), ajută la eliminarea Helicobacter pylori din organism, ajută la tratarea obezității, oferă o stare de bine, iar feniletilamina din componență are efecte afrodiziace.

Laptele clasic ajută la formarea și menținerea sănătății oaselor, a unghiilor, și a părului, facilitează un somn odihnitor, reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive (vitamina D, B2, B12, E, potasiu, fosfor, seleniu, Omega 3, antioxidanți), reprezintă o sursă bogată de proteine complete (conține toți aminoacizii necesari bunei funcționări a organismului), ajută la refacerea corpului după efort fizic prelungit, contribuie la reducerea inflamațiilor, luptă împotriva osteoporozei prin conținutul său ridicat de calciu și reduce obezitatea la copii.

Laptele de migdale, pe de altă parte, este asociat cu beneficii pentru sănătate care nu trebuie ignorate (de fapt poți oricând alterna tipul de lapte din băutura ta de cacao cu lapte): are puține calorii (laptele de vacă are în jur de 140 de calorii la o cană de 250 ml în timp ce aceeași cantitate de lapte de migdale are 50 de calorii), are mai puțin zahăr, astfel putând fi o bună alternativă la lapte pentru cei care suferă de diabet (1-2 g de glucide versus 13 g), o sursă bogată de vitamina E (conține 37% din DZR), care la rândul ei ajută la combaterea inflamațiilor, susține sănătatea oaselor și a ochilor, previne bolile cardiovasculare, și are un rol în prevenția cancerului, o sursă naturală de vitamina D, esențială pentru acele persoane care au deficiență a acestei substanțe – 250 ml de lapte de migdale acoperă 25% din necesarul zilnic de vitamina D.

Contraindicații și precauții în consumul de lapte cu cacao

Contraindicațiile apar mai ales atunci când vine vorba de laptele de migdale de la magazin, care de multe ori conține zahăr și prea puține migdale (laptele de migdale de casă se prepară simplu, trebuie doar să lași la muiat de cu seară migdalele iar dimineața să le dai prin blender amestecate cu apă).

Dintre efectele negative ale pulberii de cacao, care apar mai ales când se consumă mai mult de trei căni de lapte cu cacao pe zi, cele mai notabile sunt: problemele gastro-intestinale (dureri de stomac, greață, constipație), agitație, nervozitate, iritabilitate, neatenție, tremur, dureri de cap, insomnie, creșterea rapidă a bătăilor inimii, agravarea simptomelor anxietății.

Foarte rar apar alergii la cacao care se fac simțite prin dificultăți de respirație, mâncărimi, înroșirea pielii.

Se poate consuma de către femeile însărcinate sau care alăptează însă nu mai mult de o cană pe zi, recomandată dimineața.

Laptele de migdale poate provoca efecte adverse persoanelor alergice. Acestea apar la două ore după consumul laptelui cu cacao, simptomele variind de la mâncărimi ale pielii la umflarea limbii și pierderea cunoștinței.

Mai mult de trei căni de lapte cu cacao pe zi pot duce la probleme ale glandei tiroide, balonare, dureri abdominale, migrene, și în cazuri foarte rare șoc anafilactic.

3.36 alternativecafea@womenontop 8.1

Sursă foto: Pinterest

Latte din maca

Pundra de maca este cunoscută locuitorilor din America de Sud mai ales ca remediu pentru disfuncțiile sexuale. În ultimii ani, însă, oamenii de știință au început să o studieze și, cel mai important, au descoperit o serie de substanțe nutritive care fac până la urmă din maca latte un bun înlocuitor al cafelei și o sursă importantă de energie dimineața.

Pentru a prepara latte din maca ai nevoie de o cană de apă fierbinte (80 grade Celsius), 100 ml de lapte (poți înlocui cu lapte de migdale), o lingură de pudră de maca, un praf de sare, zahăr sau miere după gust. Amestecă toate ingredientele în blender până se obține o textură cremoasă (10-15 secunde).

Beneficii ale maca latte

Printre beneficiile pudrei de maca se numără:

  • sursă bogată de substanțe nutritive – două linguri conțin 133% din DZR de vitamina C, 85% din DZR de cupru, 23% din DZR de fier, 16% din DZR de potasiu, 15% din DZR de vitamina B6, 10% din DZR de mangan;
  • crește libido-ul la femei și bărbați – studiul a demonstrat apariția acestui efect după un consum de șase săptămâni;
  • poate crește fertilitate la bărbați;
  • atenuează efectele menopauzei, inclusiv transpirația nocturnă și insomnia;
  • susține sănătatea oaselor;
  • reduce efectele depresiei;
  • crește rezistența persoanelor care practică sport;
  • crește capacitatea de concentrare;
  • previne mărirea în volum a prostatei la bărbați în vârstă.

Contraindicații și precauții în consumul de maca latte

Dacă ai probleme cu tiroida ar trebui să eviți maca latte. Pudra de maca conține factori goitrogeni, substanțe care anulează efectele medicației pentru bolile tiroidei.

De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte doctorul înainte de a consuma maca latte.

3.36 alternativecafea@womenontop 9.0

Sursă foto: Pinterest

Cicoare

Cicoarea este unul dintre cei mai populari înlocuitori ai cafelei. Acest lucru se datorează mai ales gustului asemănător. Chiar și rețeta pentru cafeaua din cicoare este foarte asemănătoare rețetei cafelei clasice. Vei avea nevoie de un ibric în care vei pune două lingurițe de cicoare și o cană de apă. Totul se lasă la fiert aproximativ trei minute. Se ia de pe foc, se lasă încă un minut și apoi se strecoară și se îndulcește cu zahăr sau miere.

Beneficii ale băuturii de cicoare

Dintre numeroasele beneficii ale cicorii merită menționate:

  •  reprezintă o sursă de energie – conținutul de substanțe nutritive asigură acest lucru:
    • fibre
    • mangan
    • vitamina B6
    • potasiu
    • vitamina C
    • fosfor
    • acid folic
  • susține pierderea în greutate datorită inulinei, o substanță prebiotică care a fost demonstrată ca având efecte pozitive în slăbire;
  • promovează sănătatea creierului prin combinația de mangan și vitamina B6;
  • susține flora microbiană a stomacului datorită conținutului de fibre;
  • promovează sănătatea colonului;
  • reduce constipația;
  • susține peristaltismul;
  • echilibrează nivelul zahărului din sânge și scade glicemia cu până la 8.5% la femeile care suferă de diabet;
  • protejează ficatul;
  • ameliorează simptomele osteoartitei;
  • are rol anti-inflamator;
  • nu conține cofeină așa că poate fi consumată în orice parte a zilei.

Contraindicații și precauții în consumul de cicoare

Deși poate fi consumată de persoanele sănătoase (dar nu mai mult de trei cești pe zi) cafeaua din cicoare poate avea efecte negative asupra unor categorii de persoane.

Astfel, alergia la cicoare se manifestă prin durere, umflături și furnicături ale gurii. Dacă apar aceste semnale mergi urgent la doctor.

De asemenea, oamenii de știință le sfătuie pe acele persoane care suferă de astm sau rinoconjunctivită să nu consume cicoare.

Dacă apar dureri de cap, stomac, stări de amețeală sau o stare generală de rău nu mai consuma cafeaua din cicoare și treci pe la medic.

Femeilor însărcinate le este interzisă cafeaua din cicoare pentru că poate provoca pierderi de sarcină și sângerări menstruale.

Cât despre femeile care alăptează, consumul de băutură pe bază de cicoare nu le este interzis, ci doar limitat (maxim o ceașcă pe zi). Pentru a fi sigură dacă ai voie în această perioadă întreabă-ți doctorul.

3.36 alternativecafea@womenontop 10.1

Sursă foto: Pinterest

Ceai negru

Ceaiul negru este unul dintre cele mai energizante (conține între 14 și 70 mg de cafeină, în funcție de sortiment) suplimente alimentare. Se găsește sub formă de pliculețe sau vrac la magazinele Plafar. Se prepară în modul clasic – un plic sau 1-2 g de frunze uscate într-o ceașcă peste care se adaugă apă fierbinte (la 90 grade Celsius). Se lasă timp de cinci minute după care se consumă îndulcit cu zahăr sau miere; pentru a mai tăia din gustul amar poți adăuga o lingură de lapte (alternativ lapte de migdale).

Beneficii ale consumului de ceai negru

Un concurent serios al ceaiului verde și chiar al cafelei (ceaiul negru conține la rândul său cafeină), ceaiul negru are o serie de beneficii asupra sănătății care fac din această băutură nu doar un înlocuitor pentru cafea, ci și un susținător al sănătății.

  • susține sănătatea inimii;
  • are rol antioxidant;
  • o sursă importantă de mangan – 26% din DZR;
  • scade nivelul trigliceridelor și al colesterolului “rău”;
  • atenuează simptomele cancerului;
  • scade riscul de diabet cu până la 40%;
  • previne accidentul vascular cerebral în cazul consumului a trei cești de ceai negru pe zi;
  • reduce diareea;
  • are rol antibacterian iar dacă este consumat cu miere ajută la eliminarea bacteriei Helicobacter Pylori;
  • reduce stresul.

Contraindicații și precauții în consumul de ceai negru

Ca și în cazul cafelei, ce e prea mult strică. De aceea, este recomandat să nu depășești cinci cești de ceai negru pe zi.

Dacă suferi de o boală cronică ar trebui să treci pe la doctor înainte de a consuma ceai negru.

În plus, dacă știi că ai o deficiență de fier, ar trebui să eviți acest tip de ceai. Ceaiul negru poate interacționa, în cazuri rare, cu suplimente alimentare pe bază de calciu și magneziu, portocală amară, echinacee, acid folic, melatonină și trifoi roșu.

Pot exista, tot în cazuri foarte rare, alergii. Semnele sunt înroșirea pielii, stare generală rea, dureri de cap, greață.

Ceaiul negru poate fi consumat de femeile însărcinate, însă nu mai mult de două cești pe zi. Mai mult de atât este considerat periculos și poate duce la pierderi de sarcină, moartea fetusului, sau naștere prematură.

3.36 alternativecafea@womenontop 11.1

Sursă foto: Pinterest

Oshawa

Oshawa este o cafea naturală obținută ca un amestec de cicoare, orez și năut. Dacă cicoarea și năutul se găsesc sub formă de pulbere la magazin, orezul necesar preparării Oshawa trebuie gătit acasă. Ai nevoie de o lingură de orez negătit, pe care îl pui într-o tigaie încinsă pe foc, fără ulei. Lași orezul până capătă o nuanță aurie, aproximativ 1-2 minute. Iei orezul de pe foc și ai boabele necesare pentru a pregăti Oshawa.

Pune într-un ibric aproximativ 250 ml de apă,  o lingură de cicoare, boabele de orez prăjite anterior și jumătate de lingură de năut. Fierbe amestecul cum ai fierbe o cafea obișnuită. Lasă cinci minute ca să se așeze. Strecoară și consumă cu zahăr sau miere. Opțional poți adăuga lapte (alternativ lapte de migdale).

Beneficii ale consumului de Oshawa

Printre beneficiile acestei băuturi cu rădăcinile în estul Asiei se numără:

  • stimularea memoriei;
  • rol antiinflamator;
  • efect energizant;
  • regularizare peristaltismului intestinal;
  • stabilizarea nivelului zahărului din sânge;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire;
  • o sursă importantă de vitamina B1;
  • reduce tensiunea arterială ridicată;
  • susține sănătatea inimii;
  • susține imunitatea;
  • reglează digestia;
  • susține pierderea în greutate;
  • are rol antioxidant, esențial prevenției cancerului de sân;
  • reduce simptomele anemiei;
  • năutul din componența acestei băuturi este o comoară nutrițională:
    • fibre
    • vitamina A
    • vitamina C
    • vitamina E
    • vitamina K
    • tiamină
    • niacină
    • riboflavonoizi
    • acid folic
    • calciu
    • magneziu
    • fosfor
    • potasiu
    • fier
    • zinc
    • seleniu

Contraindicații în consumul de Oshawa

Numeroasele ingrediente ale acestei băuturi miraculoase fac din Oshawa nu doar un bun înlocuitor al cafelei ci și o comoară pentru sănătate. Cu toate acestea, este bine de știut care sunt efectele adverse și ce categorii trebuie să se ferească de cafeaua Oshawa.

Mai întâi, ca în cazul tuturor alternativelor la cafea dar și al cafelei, excesul nu face bine. Astfel, dacă în cantități mici (1-2 cești pe zi) susține buna funcționare a stomacului, odată depășită acestă limită apar durerile de stomac, balonarea, crampe, diaree și acumularea de gaze.

Năutul folosit la prepararea Oshawa trebuie lăsat la muiat peste noapte. În caz contrar crește nivelul acidității stomacului.

De asemenea, dacă ești alergică la oricare dintre ingredientele Oshawa nu ar trebui să consumi această băutură. Primele simptome ale alergiei sunt durerile de cap și stomac, greață, diaree.

În ceea ce privește consumul Oshawa pe timpul sarcinii sau alăptării, părerile sunt împărțite, însă pentru a fi sigură că faci ce trebuie întreabă doctorul și informează-l cu privire la lista de ingrediente.

3.36 alternativecafea@womenontop 12.1

Sursă foto: Pinterest

Suc verde din iarbă de grâu

Dacă ești adepta alimentației raw vegane, sucul verde din iarbă de grâu este înlocuitorul perfect pentru cafea. Este un energizant natural, conținând vitamine și minerale.

Pentru a obține acest suc ai nevoie de iarbă de grâu care se poate cultiva acasă, chiar și într-un apartament. Se lasă 2-3 pumni de semințe de grâu într-un borcan, acoperite cu apă plată din plin, timp de 24 de ore. Mai amestecă din când în când în borcan cu ajutorul unei linguri de lemn. Se clătește bine conținutul tot cu apă plată, se scurge de apă și se lasă semințele trei zile acoperite cu un ziar. În acest timp grâul se clătește de trei ori pe zi, dimineața, la amiază și seara. După cele 72 de ore ar trebui să încolțească. Acum poți așeza grâul încolțit într-un recipient cu pământ și se acoperă cu pământ. Se udă dimineața și seara doar se stropește. Iarba va începe să crească încetul cu încetul. După aproximativ o săptămână iarba crește până la 10-15 cm, moment în care poate fi tăiată. Iarba de grâu este stoarsă cu ajutorul unui storcător de fructe, iar sucul astfel obținut se consumă.

Beneficii ale consumului de suc verde din iarbă de grâu

Cunoscut și ca sângele verde datorită conținutului bogat de clorofilă, sucul din iarbă de grâu are o mulțime de beneficii pentru sănătate:

  • o sursă importantă de substanțe nutritive – conține:
    • fier
    • calciu
    • enzime
    • magneziu
    • fitonutrienți
    • 17 aminoacizi
    • vitamina A
    • vitamina C
    • vitamina E
    • vitamina K
    • complexul de vitamine B
    • clorofilă
    • proteine
  • ajută la detoxifierea organismului;
  • susține digestia;
  • are rol antioxidant;
  • previne îmbătrânirea prematură;
  • accelerează metabolismul;
  • scade colesterolul rău după 10 săptămâni de consum;
  • susține sistemul imunitar;
  • scade tensiunea arterială;
  • calmează simptomele anxietății;
  • poate trata Alzheimer;
  • încetinește răspândirea celulelor bolnave în cazul bolnavilor de leucemie;
  • diminuează răspândirea celulelor canceroase;
  • reduce efectele negative ale chimioterapiei;
  • reglează nivelul zahărului din sânge;
  • are rol antiinflamator;
  • atenuează simptomele artritei;
  • reduce severitatea colitei ulcerative – inclus în dietă în cantitate de 100 ml pe zi timp de o lună;
  • ajută la pierderea în greutate datorită tilacoidelor, niște compuși conținuți în plantele cu clorofilă și care suprimă pofta de mâncare;

Contraindicații în consumul de suc din iarbă de grâu

Poți consuma câte 150 ml de suc din iarbă de grâu de două ori pe zi. Depășirea acestei doze duce la amețeli, dureri de cap, constipație, dureri de stomac, febră. Aceste simptome dispar după aproximativ o săptămână, după ce organismul ajunge să se obișnuiască cu această băutură. Dacă efectele negative persistă, întrerupe consumul și mergi la doctor.

Pot apărea reacții alergice (înroșirea pielii, greață, dureri de cap, stare de rău), iar dacă ai boli ale sângelui, boală celiacă sau intoleranță la lactoză, ar trebui să eviți iarba de grâu cu totul.

Consumul de suc de iarbă de grâu este interzis femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Alternativele la cafea le surâd multora dintre noi fie pentru că medicul ne-a interzis cafeaua fie pentru că ne-am reorientat spre un stil de viață sănătos. Indiferent de motivele alegerii unui înlocuitor pentru cafea, cuvântul de ordine este cumpătarea. Consumă 1-2 cești pe zi (doza recomandată în cazul majorității acestor alternative la cafea) și astfel vei evita efectele negative, bucurându-te de numeroasele efecte benefice asupra sănătății tale.

Sursa foto: Pexels

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda