Articol realizat împreună cu


Oamenii obișnuiesc să își vopsească părul în mod natural de peste 6000 ani. La început, în Grecia Antică, apelau la polen, ulei de măsline și particule de aur, iar apoi petreceau câteva ore la soare, pentru ca “vopseaua” să prindă. Astăzi, găsești în comerț zeci de produse care promit colorarea rapidă a părului, însă acest lucru vine cu un preț, un risc mai mare de iritații ale pielii și probleme respiratorii.

Există totuși și alternative naturale în comerț, fără amoniac și care conțin formule blânde, ce nu afectează structura firului de păr.

Cumpără Vopsea de păr naturală HAIRWONDER🛒Preț : 59,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse pentru colorarea părului

Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Din fericire, alternativele naturale încă există și sunt de multe ori benefice. Dacă apelezi la o serie de metode naturale de colorare a părului, există un risc mai mic de iritații ale pielii, expunere la substanțe chimice toxice și chiar vei face economie, deoarece aceste variante sunt mult mai ieftine. Aruncă un ochi pe sugestii de colorare și decolorare de mai jos și alege-o pe cea sau cele care ți se potrivesc cel mai bine.

Modalități naturale de colorare a părului
Modalități naturale de decolorare a părului

Modalități naturale de colorare a părului

Există o mulțime de ingrediente pe care le folosești în bucătărie sau baie care îți pot fi de ajutor atunci când vine vorba de colorarea părului. Înainte de a te stabili asupra uneia, încearcă mai multe metode de vopsire și vezi cu care te înțelegi cel mai bine. Mai jos sunt cele mai populare modalități naturale de vopsire a părului:

Henna

Pudra de henna provine dintr-o plantă folosită de mii de ani pentru a colora hainele din materiale naturale și pentru a înfrumuseța pielea cu modele orientale. Pudra de henna poate fi folosită, însă, și pentru a colora părul, de la cărămiziu la maro închis și chiar brunet, fie pentru a evidenția culoarea naturală fie pentru a schimba nuanța. Pentru cele mai bune rezultate, ai nevoie de trei linguri de pudră de henna și 130 ml apă fierbinte. Amestecă-le bine până obții o compoziție omogenă și lasă peste noapte. Aplică peste păr și lasă pentru 2-3 ore. Nu uita să folosești o cască de duș deoarece vopseaua pătează pielea și hainele. După expirarea timpului, clătește bine părul și spală-l normal cu șampon.

Cumpără Pudră de hena HENNAPLUS🛒Preț : 39,99 lei

Cumpără Pudră de hena HENNAPLUS🛒Preț : 39,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse pentru colorarea părului

Cafea

Cafeaua poate acoperi în mod natural firele de păr gri sau poate da un refresh culorii naturale (cafeaua este potrivită pentru a da strălucire nuanțelor de castaniu, maro, roșu și șaten închis). Tot ce ai de făcut este să prepari cafea (circa 1 l) în mod normal și să urmezi indicațiile de mai jos.

  • lasă cafeaua la răcit și toarn-o într-un vas încăpător
  • piaptănă părul în mod normal și scufundă-l în vasul de cafea pentru cel puțin 10 secunde; poți apela la o ceașcă pentru a ajunge în zonele greu accesibile
  • scufundă părul de cel puțin 15 ori
  • stoarce excesul de cafea deasupra chiuvetei sau a căzii pentru a evita pătarea
  • evită să prinzi părul cu un prosop deoarece riști să absoarbă cafeaua
  • prinde părul într-un coc simplu și lasă-l pentru 15-20 minute
  • clătește părul și lasă să se usuce natural

Cumpără Șampon colorant HENNAPLUS🛒Preț : 61,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse pentru colorarea părului

Sfeclă

Sucul de sfeclă și morcov este ideal pentru a colora părul în nuanțe de roșu sau pentru a pune în valoare firele de păr șterse. Pentru a te bucura de acest efect, ai nevoie de o sfeclă roșie medie și de doi morcovi. Pune-le la storcătorul de fructe/legume iar apoi aplică rezultatul după fiecare șamponare. Lasă sucul să acționeze pentru 30 minute, apoi clătește cu apă călduță. Este posibil să fie nevoie de mai multe aplicări pentru a observa schimbarea de culoare.

Rubarbă

Dacă ai luat rădăcini de rubarbă pentru plăcintă și ți-au mai rămas câteva nu trebuie să disperi. Le poți folosi pentru a da culoare sau strălucire părului deschis la culoare. Amestecă la blender 200 g de rubarbă tăiată bucăți, 1 linguriță de ulei de măsline, suc de la jumătate de lămâie și 1 linguriță de apă fierbinte. Rezultatul va fi o mască pe care o vei aplica pe păr cu ajutorul unei pensule. Lasă să acționeze pentru 40 minute apoi spală părul cu șampon.

Cumpără Vopsea păr naturală HAIRWONDER🛒Preț : 59,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse pentru colorarea părului

Praz

Prazul poate fi aliatul tău, mai ales dacă ai părul brunet sau castaniu. Toacă mărunt două tulpini de praz și fierbe-le în 500 ml de apă. După răcire, strecoară lichidul și clătește părul cu această soluție după șamponare.

Rozmarin

Dacă vrei să dai strălucire nuanțelor de șaten închis sau dacă doar vrei să acoperi firele albe răzlețe, apelează la rozmarin. Pentru rezultate remarcabile, amestecă 50 g de rozmarin cu o cantitate similară de frunze de cuișoare și urzici și adaugă totul în 500 ml de apă. Fierbe până apa devine închisă la culoare. Lasă la răcit apoi strecoară lichidul și aplică-l pe păr cu o oră înainte de duș (soluția trebuie aplicată pentru cel puțin șapte zile la rând) apoi spală părul în mod normal cu șampon.

Gălbenele

Gălbenelele pot fi un bun prieten dacă vrei să îți vopsești părul șaten deschis. Prepară ceai de gălbenele (poți folosi chiar frunze verzi) din trei linguri de plante la 500 ml apă. Lasă la răcit, apoi strecoară. Clătește părul cu acest lichid după șamponare. Alternativ, poți combina frunzele de gălbenele cu petalele de hibiscus. Pune-le împreună la fiert și repetă pașii anteriori. Singura diferență este că în acest caz, soluția obținută trebuie aplicată după duș, putând fi folosită chiar și în zilele în care nu îți speli părul.

Ceai negru

Ceaiul negru este folosit din vremuri străvechi pentru a colora sau a pune în evidență nuanțele de brunet. Prepară 500 ml de ceai negru, lasă-l să se răcească, apoi aplică lichidul pe păr imediat după spălare. Schimbările de culoare nu apar imediat așa că trebuie să ai răbdare pentru a te bucura de rezultate. Alternativ, poți prepara la fel ceai doar că de această dată vei adăuga și două linguri de frunze de salvie (verzi sau uscate). În cazul acesta, soluția trebuie lăsată să acționeze pentru cel puțin 15 minute.

Sursă foto: Pexels

Modalități de decolorare a părului

Dacă prioritatea ta atunci când vine vorba de păr este decolorarea, te afli în locul potrivit. Mai jos poți arunca un ochi pe câteva modalități naturale de decolorare a părului.

Suc de lămâie

Vitamina C din sucul de lămâie este secretul pentru a decolora părul fără substanțe toxice. Amestecă sucul de la două lămâi cu un pahar de apă. Adaugă amestecul într-un recipient cu pulverizator și aplică pe păr, concentrându-te mai ales asupra rădăcinilor. Lasă părul să se usuce în mod natural la soare (lumina naturală a soarelui este cheia pentru decolorare). După circa 1-2 ore de la uscare, spală părul cu șampon. Alternativ și pentru un efect wow, poți combina sucul de la trei lămâi cu două pahare de vodca. Lasă amestecul într-un loc ferit de lumină (de exemplu, în debara) pentru o săptămână, apoi clătește părul. Lasă să acționeze pentru 30 minute iar apoi spală părul în mod normal.

Ceai de mușețel

Dacă vrei să îți deschizi părul brunet, ceaiul de mușețel pare a fi alegerea ideală. Pune apă fierbinte peste cinci plicuri de ceai de mușețel organic. După răcire, pune soluția într-un recipient cu pulverizator și aplică de-a lungul firului de păr. Lasă să se usuce natural la soare. Clătește după 1-2 ore de la uscare și aplică un balsam de păr.

Oțet de mere

Oțetul de mere combinat cu mușețelul și lămâia pot face minuni dacă vrei să îți decolorezi părul în mod natural. Amestecă 70 ml oțet de mere cu o ceașcă de ceai de mușețel preparat clasic și răcit și suc de la jumătate de lămâie. Pune soluția rezultată într-un pulverizator și aplică pe păr, lăsându-l să se usuce în mod natural sub razele soarelui (lumina naturală este esențială pentru fixarea culorii). Este bine de știut că această soluție nu este recomandată dacă te-ai vopsit și revopsit ani la rând sau dacă apelezi regulat la tratamente profesioniste de hairstyling, deoarece va degrada părul.

Miere

Mierea poate fi o alternativă naturală la peroxidul de hidrogen (apa oxigenată).  Amestecă 4 linguri de miere cu 70 ml apă plată, 1 lingură de scorțișoară și 1 lingură de ulei de măsline (dacă ai părul mai lungă respectă proporțiile 1:4 dintre scorțișoară și miere). Aplică pe păr și lasă pentru 30 minute. S-ar putea să fie nevoie de până la 10 aplicări pentru a observa efectele. Alternativ, poți adăuga în compoziție și 100 ml de oțet alb (cu acestă metodă, decolorarea poate apărea în doar 10 minute).

Scorțișoară

Scorțișoara este un alt ingredient natural cu efect în decolorarea părului. Amestecă 100 ml de balsam de păr cu două linguri de scorțișoară și aplică pasta obținută pe părul umed. Lasă 3-4 ore sau peste noapte (acoperă părul cu o cască de duș) iar dimineața clătește cu apă călduță.

Sare

Chiar și banala sare poate fi folosită pentru a ilumina firele de păr. Amestecă sare obișnuită cu apă în raport 1:1 (la o lingură de sare o lingură de apă). Aplică soluția pe păr și lasă să se usuce în mod natural, preferabil sub razele soarelui. Nu necesită clătire.

Bicarbonat de sodiu

Un alt ingredient popular folosit în decolorarea părului este bicarbonatul de sodiu, mai ales combinat cu apa oxigenată. Amestecă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu ½ linguriță de apă oxigenată (pentru părul mai lung adaugă cantități mai mari dar respectă proporțiile). Aplică pasta obținută pe părul uscat și lasă pentru o oră. Clătește cu apă călduță și aplică balsam de păr.

Colorarea sau decolorarea părului pot fi la îndemâna oricărei persoane care vrea să evite produsele cu zeci de substanțe chimice din comerț. Indiferent de culoarea părului tau, rețetele de mai sus pot reprezenta soluția pentru a colora firele albe sau pentru a aduce un plus de strălucire.

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda