Multe femei aleg să își vopsească unghiile. Nivelurile de complexitate ale manichiurilor diferă în funcție de gustul și personalitatea fiecărei persoane care alege o astfel de metodă de înfrumusețare.

Unele dintre femei își fac unghiile în nuanțe nude și aleg manichiuri simple pe care și le reînnoiesc săptămânal sau lunar. Altele preferă culorile și folosesc fie lac clasic, fie lac semipermanent. Mai sunt cele care aleg să își aplice modele sau să folosească gelul cu acril pentru fixarea unghiilor false.

Indiferent de cât de complexă devine manichiura ta la un moment dat în viață, ia-ți un răgaz și pune-ți întrebarea: am grijă de sănătatea unghiilor mele sau doar de aspectul lor?

O unghie frumos vopsită la exterior poate ascunde o bază uscată care se degradează și care, în lipsa unei culori care să o acopere, are și un aspect neplăcut.

Iată câteva lucruri esențiale despre elementele de bază în îngrijirea unghiilor, peste care nu este indicat să treci indiferent de stilul de manichiură pe care îl alegi.

1. Îngrijește-ți cuticulele

Cuticulele nu trebuie tăiate sau împinse. Din contră, este indicat să nu umbli la ele, pentru a evita infecția unghiei. De asemenea, atunci când o parte din cuticulă se desprinde, recomandarea este să nu tragi de ea în mod repetat, pentru că îți vei provoca o mică rană. Încearcă să o tai cu o forfecuță și apoi să aplici un plasture pentru a permite reintegrarea ei în forma inițială.

Ca să eviți desprinderea cuticulelor, aplică periodic un tratament de unghii astfel încât să hidratezi zona de la bază care are tendința de a se usca și întări. Cuticulele sănătoase stau la locul lor, delimitează unghia într-un mod vizual plăcut și, la atingere sunt moi și flexibile, asemenea pielii fine de pe degete.

Foto: rawpixel.com

2.  Înmoaie-ți unghiile în apă înainte să le tai

Dacă îți faci manichiura acasă, asigură-te că treci prin acest prim pas: înmoaie-ți unghiile în apă caldă înainte să le tai. Fie că faci o baie sau doar îți ții unghiile în apă pentru 5-10 minute, îți va fi mult mai ușor să le tai și vei evita ruperea lor ulterioară. Atunci când îți tai unghiile fără a le înmuia în prealabil, ele rămân aspre și încep să zgârie și să se agațe de diverse obiecte, conducând la ruperea lor.

3. Nu îți roade unghiile

Chiar dacă sunt la îndemână și vrei să faci ceva ca să îți calmezi anxietatea, mușcatul unghiilor nu este o soluție. Nu este sănătos nici pentru ele și nici pentru psihicul tău. Unghiile vor fi afectate pentru că nu sunt lăsate să crească în mod natural, pielea din jurul lor este agresată în mod constant, iar tu nu vei reuși să te liniștești decât luându-ți un moment și încercând să afli ce se întâmplă cu tine. Rosul unghiilor nu te calmează. Poți încerca mai degrabă o ieșire pe balcon, la soare, o pauză pentru măr sau o conversație cu un coleg sau o colegă. Toate sunt alternative la fel de bune pentru tine și sănătatea unghiilor tale.

4. Alege manichiuri simple

O manichiură mai complexă uneori îți poate da o stare de bine. Din când în când este frecvență recomandată pentru sănătatea unghiilor tale. Dacă îți faci o manichiură cu lac semipermanent azi, în următoarele două, trei dăți alege ceva simplu precum un lac clasic. În acest fel, poți preveni eventualele accidentări sau infecții atunci când îndepărtezi lacul semipermanent, dar și oferi unghiei posibilitatea de a crește și a-și păstra proprietățile și sănătatea.

5. Folosește mănuși pentru treburile casnice

Pe lângă hidratarea zilnică a mâinilor și, implicit, a cuticulelor, este recomandat să eviți factorii care pot duce la uscarea acestora. Un exemplu este spălatul vaselor sau a rufelor cu mâinile neacoperite de mănuși. Sub jetul de apă fierbinte și cu detergenții care acționează direct pe piele, pagubele asupra acesteia se văd imediat Probabil că deja ai testat și ai văzut cât de uscate și aspre sunt mâinile tale după ce speli vase sau rufe în acest fel. Achiziționează-ți câteva perechi de mănuși chirurgicale din farmacii și folosește-le cu regularitate.

Foto: rawpixel.com

6. Alege un dizolvant de ojă fără acetonă

Dacă nu intenționezi să mergi la salon să îți refaci manichiura și vrei să iei acea pauză recomandată, îndepărtează lacul de unghii cu un dizolvant fără acetonă. Deși ți se va părea că îți curăță mai greu unghiile, nu trebuie decât să ai puțină răbdarea și acestea vor fi mai puțin aspre, uscate și dureroase decât atunci când folosești dizolvantul cu acetonă.

7. Dezinfectează-ți instrumentele de îngrijire

Fie că este vorba despre unghieră, forfecuță sau pilă, asigură-te că le dezinfectezi fie înainte de fiecare folosire, fie după. Poți folosi atât apă și săpun, dar și dezinfectanți obișnuiți. Ce este important de reținut dacă alegi să cureți instrumentele înainte de folosire este să le ștergi bine și să te asiguri că sunt uscate.

8. Monitorizează sănătatea unghiilor

Urmăreşte schimbările de culoare ale unghiilor tale, pentru că acestea pot indica apariţia unor probleme de sănătate. De exemplu, îngălbenirea poate indica existenţa unei ciuperci care a cauzat o infecţie. Dacă observi o mică schimbare în aspectul unghiilor tale, nu le vopsi în următoarele două, trei săptămâni pentru a putea observa cum şi dacă acesta evoluează în vreun fel.

În final, sperăm că vei urma cele opt sfaturi de bază în îngrijirea unghiilor şi păstrarea sănătăţii acestora. Asigură-te că ele vor sta mereu la baza oricărei decizii legate de o nouă manichiură sau un nou stil de viaţă şi că nu vei sări aceste etape minime de îngrijire. Este foarte posibil să ştii toate lucrurile acestea, dar e necesar să le pui şi în practică.

Fotografie principală: Tiko Giorgadze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda