În lipsa unei băi de serviciu, baia principală devine un adevărat punct de atracție la nivelul întregii locuințe. Cu puțină creativitate, chiar și în lipsa unei consilieri din partea unui specialist, acest spațiu poate fi valorificat și integrat perfect în ansamblul locuinței. În principiu, este esențial să nu te lași amăgită de locul generos și să achiziționezi prea multe lucruri. E o capcană frecventă în rândul celor care aleg să-și amenajeze singuri baia. Există riscul unei aglomerări de lucruri inutile și de conturarea unei senzații de îngrămădeală. Chiar dacă nu ești adeptul sfaturilor de orice fel, poți ține seama de câteva recomandări.

Mobilierul

Atunci când alegi piesele de mobilier, cel mai bine e să nu te abați de la stilul minimalist, pentru a nu suprapopula baia și a nu transforma spațiul într-un depozit de lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie. Alege în primul rând un mobilier baie rezistent la umezeală și la schimbări de temperatură. Dacă alegi un stil anume pentru dulap sau etajere, încearcă să le achiziționezi din aceeași gamă pentru a configura un stil coerent. În general, există patru stiluri în funcție de care să amenajezi: clasic, modern, minimalist și vintage. Desigur, pot exista și îmbinări inedite, mai ales că minimalismul a devenit în ultimii ani mai degrabă o tendință care poate defini orice design interior. Dacă ai copii, ia în considerare faptul că vei avea nevoie de o cutie sau un dulăpior suspendat în care să le păstrezi jucăriile, șampoanele și gelurile de duș speciale. Nu uita de importanța oglinzii, care poate fi încorporată în dulap și care, pe lângă utilitate, rafinament, mărește optic încăperea.Cada, lavoarul vasul de toaletă 

Dacă nu ești constrâns să amenajezi baia într-un perimetru restrâns, atunci îți poți permite răsfățul de a alege o cadă de baie, un lavoar chiar dublu și un vas de toaletă cu picior. În primul rând, nu trebuie să faci rabat de la calitate, să stabilești de la început dacă mergi pe un design clasic sau, dimpotrivă, unul extravagant. De exemplu, poți alege o cadă pătrată, ovală, una asimetrică sau una tip insulă, colorată, care poate fi așezată chiar și pe mijlocul băii, deși nu este recomandat. Dacă ai spațiu suficient, poți alege un lavoar cu două cuve, mai ales dacă ai o familie mare, iar acesta poate fi montat pe blat sau încastrat. În privința vasului de toaletă, poți alege un model clasic, cu picior, sau poți opta pentru montarea unui vas suspendat, care nu atinge pardoseala și este ușor de curățat. În plus, poți să achiziționezi un bideu care te va ajuta foarte mult, mai ales dacă ai un copil care nu ajunge la chiuvetă și care se va putea spăla pe mâini mult mai ușor.

Culorile și iluminatul

Dacă o baie mică impune folosirea nuanțelor calde pentru faianță tonuri de bej, crem, olive și maro deschis sau alb , în cazul uneia în care nu există limitări de spațiu, poți alege ceea ce îți place, chiar culori tari și vii, de tipul verdelui neon sau roșu intens. Poți să creezi un perete accent, diferit față de restul, poți alege o gresie colorată, practic ai o mare libertate de alegeri. Cu toate acestea, încearcă să te limitezi la maximum două-trei culori și să creezi un echilibru, pentru a nu da în lipsă de gust. Dacă ai posibilitatea, poți mări fereastra băii, ceea ce va genera mai multă lumină naturală. În rest, poți opta pentru lămpi cu spoturi, cu halogen sau cu LED, aplice, plafoniere, ba chiar veioze, dar ultimile în scop mai mult decorativ, mai ales dacă mizezi pe rafinament și eleganță. Ține seama de faptul că utilizarea surselor de iluminat e de preferat să fie strategică, chiar în corpurile de mobilier sau oglinzi, astfel încât să accentuezi obiectele de decor de la tablouri, la plante, candele și statuete.

Indiferent de ideile pe care le ai în legătură cu amenajarea băii principale, important e să te apuci de transformare și să îți creezi în minte un plan pe care să încerci să îl respecți.

Sursă foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda