Dieta daneză, cunoscută și ca dieta de 13 zile sau dieta Spitalului din Copenhaga este un regim alimentar care promite o pierdere de 13 kg în doar 13 zile. Susținătorii acestei diete spun că îți stimulează metabolismul, astfel că la sfârșitul perioadei, atunci când revii la dieta zilnică obișnuită, nu te vei îngrășa la loc. Dieta daneză este atât de restrictivă încât poate fi urmată doar o dată la doi ani, iar dacă urmezi regimul dar nu poți duce la capăt cele 13 zile, poți reveni la dieta doar după șase luni.
Ce trebuie să știi înainte de a începe dieta daneză?
În ce constă dieta daneză?
Care sunt avantajele dietei daneze?
Care sunt dezavantajele dietei daneze?
Care sunt efectele secundare asociate dietei daneze?
Ce trebuie să știi înainte de a începe dieta daneză?
Înainte de a urma dieta daneză este bine să treci pe la medicul de familie pentru a solicita un set complet de analize de rutină (dieta este interzisă persoanelor cu deficiențe vitaminice, boli cronice sau femeilor însărcinate).
De asemenea, pentru a pierde kilogramele în plus, este recomandat să urmezi regimul alimentar danez întocmai (vezi mai jos). Pe parcursul dietei vei avea interzis la unele fructe, cereale, dulciuri și gumă de mestecat; meniul va include carne de vită, ouă, salată verde și cafea. Potrivit copenhagendiet.com la sfârșitul celor 13 zile nu vei mai pofti la dulciuri, iar metabolismul va fi resetat.
Cine ar trebui să evite dieta daneză?
Dacă te încadrezi în una sau mai multe dintre categoriile de mai jos ar trebui să eviți cu totul dieta daneză:
- dacă ai hipertensiune arterială
- dacă ai probleme gastrice
- dacă practici sporturi de anduranță sau petreci mult timp la sală
- dacă ești însărcinată sau alăptezi
- dacă ai peste 40 ani
- dacă ai un loc de muncă stresant
În ce constă dieta daneză?
Pe durata celor 13 zile, vei mânca două sau trei mese pe zi formate din cafea, legume, suc de fructe, lactate sau carne slabă. Numărul caloriilor variază de la o zi la alta (sunt sub necesarul zilnic al unui om sănătos) și se crede că această variație activează anumite gene care promovează arderea grăsimilor. Mai jos sunt regulile de bază ale dietei daneze:
- va dura 13 zile
- vei mânca trei mese pe zi la aceeași oră
- vei respecta planul alimentar (mai jos)
- nu vei consuma dulciuri, băuturi carbogazoase, alcool sau gustări
- nu vei adăuga sare sau condimente în mâncare
- vei bea minim 2 l de apă pe zi (inclusiv între mese dacă ți se face foame)
- nu vei mânca prăjeli sau produse fast food
- după dietă, este indicat să crești aportul caloric treptat pentru a nu da organismul peste cap
- vei lua micul dejun cel târziu la ora 8, prânzul într 13 și 14 iar cina între 17 și 18
- nu vei adăuga ulei mâncării
- nu vei consuma miere sau îndulcitori artificiali
- vei lua multivitamine pentru a combate deficiențele din timpul dietei
- nu vei continua dieta după cele 13 zile
Plan alimentar în dieta daneză
Pentru a slăbi până la 13 kg în 13 zile cu dieta daneză este bine să urmezi întocmai planul alimentar de mai jos:
Ziua 1
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr
Prânzul: 2 ouă fierte, 400 g spanac, 1 roșie medie
Cina: 200 g carne de vită fiartă, la aburi sau la cuptor, 150 g salată verde cu puțin suc de lămâie
Ziua 2
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr
Prânzul: 250 g șuncă și un iaurt (200 ml)
Cina: 200 g carne de vită fiartă, la aburi sau la cuptor, 150 g salată verde cu puțin suc de lămâie
Ziua 3
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 2 ouă fierte, 100 g șuncă și un 150 g salată verde cu puțin suc de lămâie
Cina: 1 roșie medie, 1 țelină fiartă și 1 fruct mediu (măr, portocală sau pară)
Ziua 4
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 1 iaurt (200 ml) și un pahar de suc de portocale
Cina: 1 ou fiert, 1 morcov mediu și 250 g brânză
Ziua 5
Micul dejun: 1 morcov ras sau tăiat bucăți
Prânzul: 200 g pește fiert cu un vârf de unt și suc de lămâie
Cina: 250 g carne de vită fiartă/gătită la cuptor și piure din 2 țeline
Ziua 6
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 2 ouă fierte și un morcov ras/tăiat bucăți
Cina: 300 g carne de pui fiartă și 150 g salată verde cu suc de lămâie
Ziua 7
Micul dejun: o cafea fără zahăr
Prânzul: apă în cantitate nelimitată
Cina: 200 g carne de miel la cuptor și 1 măr mediu
Ziua 8
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr
Prânzul: 2 ouă fierte, 400 g spanac fiert și 1 roșie medie
Cina: 200 g carne fiartă de vită și 150 g salată verde cu suc de lămâie
Ziua 9
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr
Prânzul: 250 g șuncă și un iaurt (200 ml)
Cina: 250 g carne fiartă de vită și 150 g salată verde cu suc de lămâie
Ziua 10
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 2 ouă fierte, 100 g șuncă și 100 g salată verde
Cina: 1 țelină fiartă, 1 roșie medie și un fruct mediu (măr, pară, portocală)
Ziua 11
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 1 iaurt (200 ml) și 200 ml suc de portocale
Cina: 1 ou fiert, 1 morcov ras și 250 g brânză
Ziua 12
Micul dejun: 1 morcov ras
Prânzul: 200 g pește fiert cu un vârf de unt și suc de lămâie
Cina: 250 g carne de vită și piure din două țeline
Ziua 13
Micul dejun: o cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânzul: 2 ouă fierte și 1 morcov ras
Cina: apă
Dacă ești vegetariană poți înlocui alimentele animale după cum urmează:
- peștele cu tempeh
- carnea de pui cu vinetele sau conopida
- carnea de vită cu fasolea
- șunca cu jackfruit (un fruct cu gust de carne)
- brânza cu brânză din soia
- iaurt cu iaurt din soia sau lapte de cocos
Care sunt avantajele dietei daneze?
Potrivit celor care au urmat dieta, kilogramele pierdute în timpul acestui regim alimentar nu revin înapoi iar noua greutate se menține timp de cel puțin doi ani. Mai jos sunt alte avantaje ale dietei daneze:
- vei slăbi până la 13 kg
- vei contribui la stimularea metabolismului
- vei ajuta la reducerea celulitei
- vei susține sănătatea inimii
- vei consuma cantități mari de apă (scade riscul de deshidratare)
- vei aprecia mai mult mâncarea după terminarea dietei
Care sunt dezavantajele dietei daneze?
Ca orice alt regim alimentar și dieta daneză are dezavantajele sale care ar trebui luate în considerare înainte de a te apuca de regim. Mai jos sunt cele mai semnificative dintre ele:
- nu vei consuma suficiente substanțe nutritive, fapt care poate crea anumite tulburări alimentare
- riști să treci prin șoc caloric – vei consuma în jur de 800 calorii iar pentru funcționarea normală a organismului este nevoie de minim 2000 calorii
- sistemul imunitar va fi slăbit și va crește riscul de infecții
- riști să apară boli de rinichi sau afecțiuni gastrointestinale
- îți va fi greu să te concentrezi la locul de muncă (de aceea este indicat să urmezi dieta când ești în concediu)
- există riscul de încetinire a metabolismului și pierderea masei musculare
Care sunt efectele secundare asociate dietei daneze?
Datorită conținutul redus de calorii (800 față de minimul admis de 2000) există o probabilitate destul de mare să resimți unul sau mai multe dintre efectele secundare de mai jos:
- lipsă de energie
- dureri de cap
- dureri de stomac
- senzație de vomă
- stare de nervozitate
- tremur
- stări de anxietate sau depresie
- senzație de foame
- slăbiciune musculară
- dezechilibre ale colesterolului
- constipație sau diaree
De asemenea, vei fi prea slăbită pentru a alerga sau a merge la sală iar dacă totuși te încăpățânezi să faci acest lucru riști să leșini sau să te extenuezi și mai mult.
Dacă totuși te decizi să urmezi dieta daneză, fii sigură că nu urmezi regimul mai mult de 13 zile și că treci ușor spre un regim zilnic normal (crește numărul de calorii progresiv). Dieta daneză face parte din regimurile alimentare care au la bază înfometarea și deci la finalul zilei au mai multe dezavantaje decât avantaje. Încearcă să apelezi la această dietă doar în cazuri rare sau urgente (de exemplu, dacă vrei să slăbești pentru o petrecere). Sănătatea ta este mai importantă decât timpul în care pierzi kilogramele.
Sursa foto: Shutterstock