Apărută cu mai bine de 70 de ani în urmă, cupa menstruală te poate ajuta să te bucuri de zilele frumoase chiar și atunci când ești în perioada “aceea” a lunii. Citește mai jos pentru a afla de ce merită să alegi acestă metodă de în locul produselor clasice.

Ce este cupa menstruală?
Cum se folosește o cupă menstruală?
Care sunt avantajele folosirii unei cupe menstruale?
Care sunt dezavantajele și contraindicațiile folosirii unei cupe menstruale?

Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală este un mic dispozitiv din silicon medicinal în general sub forma unui clopoțel care odată pliat și inserat în vagin colectează sângele menstrual. Acest produs vine într-un număr mare de culori și mărimi (persoanele cu un flux mai mare, de exemplu, au nevoie de o cupă mai mare), colectează mai mult sânge decât un absorbant sau un tampon și poate fi păstrat înăuntru între 5-12 ore fără a trebui să îți faci griji că îți vei păta lenjeria intimă.

Spre deosebire de absorbante sau tampoane care solidifică sângele, cupa menstruală îl păstrează în stare lichidă. După limita de ore, cupa trebuie clătită (sau fiartă, în funcție de firma producătoare) și poate fi inserată din nou.

O altă diferență importantă față de produsele clasice o reprezintă materialul cupei menstruale. Aceasta nu este îmbogățită cu substanțe chimice și astfel nu afectează flora vaginală și scade riscul de infecții sau sindrom de șoc toxic (asociat folosirii tampoanelor).

MenstroCup by Femogene

Sursă foto: Pinterest

Cum alegi o cupă menstruală?

Alegerea unei cupe menstruale depinde de câțiva factori importanți, produsul neputând fi returnat, potrivit legislației în vigoare.

  • conformație/statură
  • număr de nașteri
  • stil de viață – o femeie care practică regulat sport (fitness, yoga, pilates, etc.) va avea nevoie de o cupă menstruală mai mică

În general există patru dimensiuni de cupe menstruale, fiecare cu particularitățile sale:

  • mărime mică (A) – femeie sub 30 de ani, fără copii, cu un flux redus și o înălțime sub 160 cm, statură mică
  • mărime medie (B) – femeie de cel mult 30 de ani, cu cel puțin o naștere prin cezariană, flux mediu, o înălțime de maxim 170 cm, statură medie
  • mărime mare (C) – femeie mai mare de 30 de ani, cu cel puțin o naștere naturală, flux abundent, o înălțime de cel puțin 170 cm, statură mare
  • mărime foarte mare (D) – femeie mai mare de 30 de ani, cu cel puțin trei nașteri naturale, flux foarte abundent, o înălțime de cel puțin 180 cm, statură mare.

De asemenea trebuie avut în vedere alte caracteristici importante ale cupelor menstruale care pot face diferența dintre un dispozitiv care stă la locul lui și unul incomod. Materialul, gradul de flexibilitate și modul de prindere sunt doar câteva aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a alege o cupă menstruală.

Materialul cupei menstruale este esențial. Cele mai populare materiale sunt siliconul medical și termoplasticul elastomer, ambele fiind recunoscute și folosite pe scară largă de instituțiile medicale. Acestea sunt materiale sigure care nu irită pielea sensibilă.

Gradul de flexibilitate este important mai ales atunci când vine vorba de fermitatea cupei menstruale – cu cât este mai fermă, cu atât sunt șanse mai mari de a forma un vid cu pereții vaginului, nepermițând scurgerile. Acest aspect poate provoca unor femei sensibile un oarecare disconfort. Prin comparație, o cupă menstruală ceva mai flexibilă este ușor de pliat și introdus, fiind potrivită mai ales pentru acele persoane care nu au mai folosit cupe menstruale. Aceste cupe formează și ele un vid cu pereții vaginali, însă ceva mai slab decât în cazul cupelor menstruale ferme. Informații legate de flexibilitate sunt trecute pe ambalajele produselor, cupele flexibile fiind de regulă trecute la categoria “soft”.

Modalitatea de prindere vizează forma sau mărimea piciorușului cupei menstruale. În cazul multor branduri de cupe menstruale piciorușul apare ca o codiță discretă cu ajutorul căreia cupa poate fi extrasă. În cazuri mai rare piciorul poate avea formă de inel sau o formă ceva mai discretă de biluță.

Acum ești la curent cu informațiile de care ai nevoie pentru a alege cupa menstruală potrivită. Continuă să citești mai jos pentru a afla cum se folosește o astfel de cupă menstruală (îți promitem că nu va fi așa de complicat precum pare!).

Sursă foto: Pinterest

Cum se folosește o cupă menstruală?

Folosirea unei cupe menstruale este destul de simplă, însă ca în orice experiență nouă începutul este mai greu. Fii sigură că sterilizezi cupa menstruală chiar și înainte de prima folosire. Nu uita să te speli bine pe mâini înainte de introducere.

Cum se introduce cupa menstruală?

  • Adoptă poziția de “broască” (pe vine) și pliază cupa menstruală precum în imaginea de mai jos.

Sursă foto: Pinterest

  • găsește cu degetele intrarea vaginală și împinge cupa menstruală pliată anterior în sus
  • verifică dacă este deschisă rotind ușor cupa.

Cupa menstruală odată așezată corect, trebuie scoasă după 5-6 ore în cazul unui flux abundent sau după maxim 10 ore în cazul unui flux redus.

Cum se scoate cupa menstruală?

Procesul de scoatere a cupei menstruale implică, înainte de toate, o nouă spălare pe mâini. Unor femei scoaterea cupei li se pare dificilă, mai ales la început, în primul rând datorită mușchilor încordați. Încearcă să te relaxezi și procesul nu va durea deloc.

  • adoptă o poziție similară celei în care ai introdus cupa menstruală
  • apucă cu degetele piciorușul cupei și trage ușor în jos
  • apasă ușor cu un deget pe marginea pereților cupei pentru a mai reduce din etanșarea dintre aceasta și pereții vaginali
  • atunci când baza este aproape afară, înclin-o puțin pentru a te asigura că lichidul rămâne înăuntru
  • în funcție de modelul cupei alese (poți alege o cupă menstruală care trebuie curățată cu apă fierbinte sau una care poate fi clătită la chiuvetă), o poți spăla și apoi o poți introduce la loc. Multe femei, însă, aleg să își ia două cupe menstruale pentru a avea una uscată la dispoziție, după curățarea celeilalte.

Asigură-te că în momentul curățării nu mai rămân resturi de săpun – acestea pot irita pielea sensibilă a vaginului. Între menstre este recomandat să sterilizezi cupele menstruale cu apă la temperatura fierberii. Dacă știi că trebuie să schimbi cupa în locuri publice, fii sigură că ai la tine șervețele intime fără parfum, o punguță pentru a pune cupa proaspăt ștearsă și o alta pentru a fi folosită.

Care sunt avantajele folosirii unei cupe menstruale?

Dacă ușurința de inserare și de extracție ți se par cele mai mari avantaje, trebuie să știi că aceste aspecte sunt doar vârful icebergului. Mai jos poți arunca o privire peste alte beneficii ale cupei menstruale.

  • este economică – o cupă menstruală de calitate (costă în jur de 150 lei dar poate fi găsită mai ieftin în zilele de reduceri) poate fi folosită până la 10 ani
  • siliconul sau varietățile de termoplastic elastomer sunt hipoalergenice și biodegradabile
  • nu va mai trebui să îți faci griji atunci când îți alegi ținuta și nici dacă vrei să înoți în zilele dificile ale lunii (sportul este chiar recomandat deoarece atenuează din disconfort)
  • mirosul neplăcut din timpul menstrelor este diminuat sau chiar imperceptibil
  • poate fi folosită chiar și noaptea – cupa păstrează până la 30 ml de lichid
  • cupa menstruală nu afectează lubrifierea naturală a vaginului
  • riscul de dezvoltare a sindromului șocului toxic scade în comparație cu folosirea tampoanelor interne.

Acum că știi care sunt avantajele unei cupe menstruale, continuă să citești pentru a vedea dacă “ieși pe plus” atunci când le confrunți cu dezavantajele.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt dezavantajele și contraindicațiile folosirii unei cupe menstruale?

În principiu dezavantajele și contraindicațiile apar mai ales în cazul persoanelor care au pielea vaginului extrem de sensibilă sau pentru femeile care suferă de boli la nivelul colului. Mai jos sunt principalele dezavantaje și contraindicații în folosirea cupei menstruale.

  • nu este recomandată femeilor care au infecții vaginale recidivante sau prolaps genital
  • introducerea dar și scoaterea cupei menstruale poate constitui un disconfort fizic sau psihic (însă doar la primele utilizări)
  • cupa menstruală poate duce la deteriorarea himenului – de aceea nu este recomandată virginelor
  • dacă folosești un dispozitiv contraceptiv intrauterin, cupa menstruală poate muta acest dispozitiv sau chiar conduce la extragerea sa
  • este incomod și neplăcut să golești cupa menstruală la o baie publică
  • dacă nu știi ce mărime să alegi este posibil să trebuiască să treci prin mai multe cupe menstruale (dacă nu ți se potrivește, nu o poți returna la magazin)
  • nu este recomandată persoanelor care suferă de sindrom de șoc toxic, fibrom sau uter coborât
  • în cazuri rare duce la slăbirea musculaturii vaginului
  • la fel, în cazuri extrem de rare, unele femei au suferit de iritații, frecări sau mâncărimi cauzate de folosirea cupei menstruale. Acest lucru poate apărea din mai multe cauze: cupa nu este aleasă în mărimea potrivită sau nu a fost curățată cum trebuie (curățarea improprie duce la păstrarea unor bacterii pe cupă, care la rândul lor produc uscarea vaginului)
  • dacă ai alergie la silicon (un alt caz rar) ar trebui să eviți cupele menstruale (multe dintre ele conțin 100% silicon medical) fabricate din acest material
  • evită cupa menstruală dacă ai avut (recent) o operație ginecologică, ai născut sau ai pierdut o sarcină.

În concluzie, poți folosi fără grijă o cupă menstruală dacă ești activă sexual și nu suferi de o boală vaginală. Folosirea acestui dispozitiv îți va permite să te bucuri de timpul petrecut la piscină chiar și în zilele în care întâmpini acel fel de dificultăți și să porți orice ținută care te face să simți că poți cuceri lumea.

Sursa foto: Pexels

Total
5
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda