cum poti sa scapi de vergeturi

Nu conteaza cate kilograme ai, vergeturile pot fi o adevarata bataie de cap, fie ca apar in urma unei sarcini sau sunt consecinta unor fluctuatii de greutate. Ele pot fi prevenite, daca avem grija de pielea noastra, atat printr-un regim alimentar corespunzator, cat si prin hidratare din exterior – prin creme, tratamente etc. Vom povesti in articolul de astazi tot ce trebuie sa stii despre vergeturi – de la aparitie pana la disparitie.

Ce sunt vergeturile?
De ce apar vergeturile?
Cum prevenim aparitia vergeturilor?
Care e diferenta dintre vergeturile rosii si cele albe?
Cum scapi de vergeturi?
Mezoterapia
Tratamente pe baza de vitamine si uleiuri

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt acele linii fine, albe pe care le vezi pe corp si care apar ca urmare a ruperii tesuturilor subcutanate. Pot aparea in absolut orice zona, de la fese sau picioare pana la abdomen sau sani. Ele sunt prezente atat la femei, cat si la barbati. Apar, in cea mai mare masura, in perioada pubertatii, pentru ca atunci au loc numeroase schimbari in corp. Studiile spun ca 70% dintre adolescente au vergeturi, in timp ce numai 40% dintre baietii adolescenti se lupta cu astfel de probleme.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


De ce apar vergeturile?

In principiu, vergeturile apar in urma unor fluctuatii mari de greutate sau in urma cresterii rapide in inaltime. De asemenea, dereglarile hormonale sau anumite probleme medicale pot fi o cauza a aparitiei vergeturilor. Ele mai pot fi dobandite, la femei, si in perioada sarcinii.  Dar mai sunt multe alte motive:  afectiuni ale glandei tiroide, care determina o lipsa de elastina in epiderma; stresul si scaderea imunitatii organismului, care nu mai permit eliminarea toxinelor; consumul de alimente sarace in vitamine si consum deficitar de lichide etc.

Aparitia vergeturilor se manifesta prin intinderea tesutului conjunctiv pana la distrugerea colagenului, acest tip de tesut nefiind la fel de elastic precum epiderma. Ruperea celulelor de colagen determina aparitia acestor mici cicatrici pe care noi le numim vergeturi. La inceput sunt rosii si mai usor de tratat. Ulterior, devin albe si tratamentele de ameliorare a acestora devin mult mai complexe.

cum apar vergeturile

Cum prevenim aparitia vergeturilor?

  1. Incearca, pe cat posibil, sa eviti ingrasarea sau slabirea brusca. Nu uita ca o dieta recomandata este cea in care nu slabesti peste noapte.  
  2. Adopta un regim alimentar bogat in vitamine, dar cu un aport redus de grasimi si sare.
  3. Nu incerca sa fortezi dezvoltarea musculara. Aviz pasionatilor de fitness! Consumul de steroizi favorizeaza aparitia vergeturilor asa ca mai bine executa exercitii destinate zonei pe care vrei sa o dezvolti. 
  4. Renunta la sedentarism si gaseste o forma placuta tie de a face miscare.
  5. Consuma multe lichide – apa, ceaiuri, sucuri naturale – pentru hidratarea organismului si pentru o circulatie buna a sangelui.
  6. Foloseste produse de ingrijire a pielii bogate in colagen, elastina si alte ingrediente intens hidratante.

Care e diferenta dintre vergeturile rosii si cele albe?

Vergeturile rosii sunt determinate de dilatarea vaselor capilare, dilatare cauzata de ruperea fibrelor de colagen. Acumularea in exces a sangelui coloreaza aceste linii fine intr-o nuanta de rosu-purpuriu. Insa odata cu trecerea timpului, acumularile de sange dispar, iar vergeturile capata culoarea alb-sidefiu, semn ca deja au trecut de faza incipienta.

Vergeturile din timpul sarcinii

Vergeturile sunt un detaliu de nelipsit din viata oricarei viitoare mamici. 90% dintre femeile insarcinate au vergeturi, din cauza presiunii foarte mari asupra pielii si din cauza acumularii de kilograme. De asemenea, cantitatea prea mare de lichid amniotic poate determina aparitia vergeturilor. Iar daca in sarcina nu ai un stil de viata sanatos si nici nu iti hidratezi corespunzator pielea, fii convinsa ca nu vei putea scapa sub nicio forma de aparitia cicatricilor.

In sarcina aparitia vergeturilor poate fi evitata prin hidratare corespunzatoare, regim alimentar, aplicarea unui ulei sau  a unor creme (de evitat cremele cu parabeni) si exercitii fizice. Mai jos iti lasam un video ca sa vezi ce exercitii poti sa faci:

In general, vergeturile se vor mai retrage dupa nastere, insa asta depinde foarte mult de mostenirea genetica.

Cum scapi de vergeturi?

  1. In faza incipienta a vergeturilor rosii, trebuie sa folosesti produse profesionale intens hidratante si sa bei foarte multe lichide, pentru a le atenua culoarea si a nu le permite sa se transforme in vergeturi albe.
  2. Tot in faza incipienta, poti apela la tratamentul cu laser, pentru a scoate complet vergeturile. Insa aici este cazul de consultatie medicala pentru ca este important sa ai recomandareaa unui specialist.
  3. Un alt tratament util in cazul vergeturilor rosii este cel cu retin A. Este un tratament local, care elimina celulele moarte si stimuleaza colagenul din piele, pentru a-i ameliora aspectul.
  4. Microdermoabraziunea corporala poate fi si ea utila in cazul vergeturilor rosii, pentru ca elimina stratul superficial al pielii, asigura exfolierea celulelor moarte si stimuleaza producerea de noi celule de elastina si colagen.
  5. Este necesar sa faci sport cel putin de doua ori pe saptamana. Poti opta pentru sedinte de electrostimulare – in 45 de minute obtii efectul a 6-8 ore de activitate fizica.
  6. Daca ai vergeturi pe abdomen, se recomanda radiofrecventa corporala, care tonifiaza muschii.
  7. Daca ai vergeturi pe picioare sau fese, apeleaza la masaj anticelulitic pentru a-ti pune in miscare sangele. Tot pentru picioare, ai la dispozitie impachetarile la rece, prin care elimini toxinele si senzatia de picioare umflate.
  8. Daca ai vergeturi pe sani, poti apela la tratamentele cu lumina intens pulsata (IPL). Aceasta ajuta la regenerarea celulelor pielii, producandu-se noi fibre de colagen si elastina, prin care se redau epidermei supletea si sanatatea. 

Mezoterapia este o solutie in cazul vergeturilor?

Mezoterapia este un tratament anticelulitic care consta in introducerea in derm, cu ajutorul microinjectiilor, a unor substante cu rol terapeutic, exact in zonele pe care dorim sa le tratam.

Ea are rolul de a stimula regenerarea celulara, hranirea si hidratarea in profunzime a pielii, dar si stimularea formarii naturale a colagenului si elastinei. Astfel, desi nu este un tratament specific pentru combaterea vergeturilor, ci a celulitei, acesta poate avea o influenta pozitiva prin stimularea producerii de colagen, atat de necesar pielii. Este, insa, un tratament pe care il poate face numai un medic specializat, in anumite conditii si in acord cu starea de sanatate a pacientei.

Tratamente pe baza de vitamine si uleiuri pentru combaterea vergeturilor

Exista doua tipuri de tratamente/remedii antivergeturi: pe baza de creme intens hidratante si pe baza de uleiuri.

creme pentru vergeturi

Cremele pe care le poti folosi trebuie sa aiba in componenta lor cel putin unul dintre urmatoarele ingrediente:

  • aloe vera – regenereaza si hidrateaza epiderma, cicatrizeaza si catifeleaza;
  • vitamina E – reface textura pielii si ajuta la formarea de noi fibre de colagen si elastina;
  • vitamina  A – stimuleaza productia de colagen si face pielea mai ferma si mai rezistenta;
  • vitamina D3 – maximizeaza efectul vitaminei A si impacteaza straturile superioare ale pielii, odata cu expunerea la soare;
  • vitamina C – uniformizeaza aspectul pielii, pentru ca este singurul ingredient care poate transforma procolagenul in colagen. Ideal e sa fie administrata pe cale orala sau prin fiole faciale.
  • acidul glicolic – imbunatateste flexibilitatea pielii si asigura exfolierea celulelor moarte, implicit a stratului de piele bolnav, cu vergeturi;
  • provitamina B5 – atenueaza vergeturile deja existente, prin imbunatatirea texturii pielii;
  • galbenelele – poti folosi crema de galbenele pentru vergeturi, este cicatrizanta, intens hidratanta si cu efect vizibil, rapid.

Uleiurile care au un efect benefic in cazul vergeturilor sunt urmatoarele:

  • uleiul de masline – regenereaza si hidrateaza epiderma, gratie continutului bogat in vitamine A, E si B-uri;
  • uleiul de argan –  contine de trei ori mai mult acid linoleic decat orice tip de ulei de masline, de aceea e puternic hidratant si are un rol activ in pastrarea elasticitatii pielii.
  • uleiul de cocos – contine acizi grasi, pentru hidratare si acid lauric, cu proprietati antifungice si de regenerare celulara;
  • uleiul de migdale – aduce un aport bogat de vitamina E, responsabila cu repararea tesutului. Are proprietati de albire, facand vergeturile mai putin vizibile pe piele.
  • uleiul de ricin – este calmant, emolient si fortifiant pentru epiderma, gratie complexului de vitamine si minerale pe care il contine.

Asadar, este important sa faci, inainte de toate, o vizita la un salon specializat, urmand apoi sa  te ocupi de prevenirea si de tratarea vergeturilor, cu produse naturiste, bazate pe vitamine si uleiuri esentiale.

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda