Atât pentru începătoare, cât și pentru gospodinele cu experiență, gătitul este o activitate care necesită timp și energie. De asemenea, din cauza programului încărcat, puține femei se mai pot bucura de o masă gătită în fiecare zi. Mai ales că în prezent există atât de multe modalități tentante de a evita această sarcină, este mai ușor ca oricând să amânăm prepararea mâncării pentru o altă zi.

Comenzile online, mâncarea fast food, felurile gata preparate din supermarketuri sau semipreparatele sunt toate opțiuni la care apelăm atunci când nu avem timpul necesar pentru gătit.

Însă acestea sunt extrem de nesănătoase pentru organism, mai ales în urma consumului repetat. Aceste alimente conțin o cantitate mare de zaharuri, sodiu și grăsimi. O astfel de dietă neechilibrată, săracă în vitamine și minerale, nu doar te va îngrășa cu câteva kilograme, ci îți va pune sănătatea în pericol, crescându-ți colesterolul. De asemenea, costurile se pot aduna rapid, iar din dorința de a economisi timp și energie, irosești mai mulți bani decât ți-ai dori pe mâncare.

Prepararea meselor acasă îți poate aduce mult mai multe avantaje decât ai crede. Nu doar că este mai sănătos și mai ieftin, ci poți transforma gătitul într-un obicei relaxant și creativ. Pentru a reuși acest lucru, multe dintre noi trebuie să apeleze la mici trucuri pentru a face procesul preparării unul mai scurt. Iată câteva sfaturi care pot ajuta pe oricine să se bucure de mâncare gătită în fiecare zi:

Simplifică-ți viața, folosește un robot de bucătărie

Înainte de vorbi despre tehnici sau alimente, trebuie să atragem atenția asupra ustensilelor. Pentru a fi eficientă atunci când gătești, ai nevoie de instrumentele potrivite, precum cuțite ascuțite sau tigăi și oale de calitate. Acestea îți vor scurta munca și te vor ajuta să prepari mai bine mâncarea. Pe lângă acestea, ai neapărat nevoie de un robot de bucatarie.

Datorita potențialului acestuia, un robot de bucătărie poate fi micul tău ajutor de bucătar. Poate amesteca aluat, poate tăia, rade și mărunți legume și fructe, poate pasa supe sau sosuri. Posibilitățile de a-l utiliza în procesul de preparare a felurile de mâncare sunt nelimitate. Dacă îți dorești să petreci cât mai puțin timp în bucătărie, ar trebui să investești într-un astfel de robot.

Pregătește-ți cămara și frigiderul

Pentru a putea găti, ai nevoie de alimente, iar pentru a scurta acest proces, trebuie să eviți mersul la cumpărături de fiecare dată când gătești. De aceea, este bine să îți aprovizionezi cămara și frigiderul cu tot ce ai nevoie pentru a prepara diferite feluri de mâncare. Better Health recomandă să îți faci un stoc de alimente cu termene de valabilitate lungi. Pe lista ta trebuie să existe: condimente, uleiuri și oțet, sos de roșii, carbohidrați precum paste, orez, couscous, tăieței sau linte, legume precum cartofi, morcovi și ceapă, și, nu în ultimul rând, conserve de legume și pește.

Gătește în weekend pentru întreaga săptămână

„Meal prep” a devenit un curent pe care multe persoane ocupate îl utilizează. Conform acestuia, în loc să gătești în fiecare zi, îți pregătești toate mesele într-o singură zi. Astfel, pentru fiecare masă din săptămână, vei avea o porție gata pregătită, pe care trebuie doar să o încălzești. Astfel, dacă programul încărcat nu îți permite să gătești deloc în timpul săptămânii, îți poți ocupa câteva ore din weekend pentru a prepara câteva feluri de mâncare.

Nu te teme să folosești scurtături

Cel mai important truc pentru a petrece puțin timp în bucătărie este simplificarea rețetelor. Nu te aventura în feluri complicate de mâncare pe care nu știi să le prepari, ci optează pentru cele care știi că vor dura mai puțin de 20 de minute. De asemenea, un sfat pe care Better Homes & Gardens îl oferă este de a folosi alimente care îți vor scurta procesul, precum pui la rotisor, legume congelate sau mixuri de salată.

Încearcă rețete pentru o singură oală

Un alt trend din domeniul culinar apreciat de persoanele ocupate este „one pot meal” (rețetă într-o oală). Aceste rețete implică aruncarea tuturor alimentelor într-o oală, în același timp, și să amesteci din când în când. Desigur, fără respectarea unei rețete, acest tip de gătit poate avea ca rezultat un dezastru pentru începători. Din fericire, există numeroase rețete care folosesc această tehnică pentru paste, supe, orez și tocănițe.

Sursă foto: Shutterstock 

Total
15
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda