Cu toții vrem să avem un ten perfect, iar pielea întinsă să strălucească de vitalitate; însă uneori problemele pielii ne dau bătăi de cap. Dintre acestea, cuperoza (numită în cercuri medicale și rozacee) este una dintre cele mai răspândite, afectând aproximativ 45 milioane de oameni la nivel global dintre care cei mai mulți cred că au doar pielea sensibilă.
Ce este cuperoza
Care persoane sunt mai predispuse la cuperoză
Care sunt simptomele cuperozei
Care sunt factorii de risc ai cuperozei
Ce diferențe există între cuperoză și acnee rozacee
Cum poate fi prevenită cuperoza
Ce implică vizita la dermatolog
În ce constă tratamentul medicamentos
Tratamentul cu laser pentru cuperoză
Care sunt alternativele naturiste pentru tratarea cuperozei
Cum poate fi prevenită cuperoza
Ce este cuperoza
Numită popular “boala obrajilor roșii”, cuperoza reprezintă o afecțiune cronică a pielii incurabilă care apare sau dispare periodic în funcție de condițiile de mediu, alimentație, dezechilibre hormonale sau nivelul de stres (programul prelungit și agitația zi de zi poate crește riscul de probleme dermatologice).
Care persoane sunt mai predispuse la cuperoză
Profilul acestei boli este unul precis; afectează persoanele a căror piele are culoarea mai deschisă, în special popoarele nordice, semnele incluzând înroșirea nasului, frunții, obrajilor și bărbiei.
În general, cuperoza apare la femeile de peste 20 de ani și începe să devină mai rară după vârsta de 50 de ani.
Care sunt simptomele cuperozei
Deși cuperoza se remarcă prin înroșirea pielii, aceasta este doar un semn al afecțiunii. Mai jos sunt principalele simptome ale cuperozei.
- Înroșirea pielii pe o porțiune întinsă (principalul simptom care afectează majoritatea pacienților care au cuperoză)
- Sensibilitate pronunțată – la soare sau ger, praf, apă prea rece sau prea fierbinte
- (mai multe) pete roșietice
- Senzația de arsură la nivelul pielii
- Sensibilitate oculară
- Piele uscată
- Rareori, mici umflături
- Îngrășarea tenului mai ales în zona nasului
Aceste simptome apar și dispar. Pielea poate fi normală săptămâni la rând, apoi poate începe să se înroșească. Fiind o afecțiune cu semne vizibile, boala poate avea un efect psihologic negativ din cauza unei confuzii frecvente cu stigmatul alcoolismului. Este bine de știut, totuși, că în lipsa unui tratament simptomele se agravează.
Care sunt factorii de risc ai cuperozei
Deși are cauze incerte (unii specialiști au descoperit o legătură între bacteria Helicobacter Pylori și cuperoză însă rezultatele nu au fost confirmate de alți oameni de știință), experții în dermatologie au ajuns la un acord privind existența anumitor factori de risc și elemente care contribuie la dezvoltarea cuperozei, uneori agravându-i simptomele.
- Consumul excesiv de alimente picante sau foarte fierbinți
- Excesul de alcool
- Tutunul
- Poluarea
- Expunerea excesivă la soare la orele prânzului sau fără cremă de protecție
- Expunerea prelungită la stres – acesta duce la dilatarea vaselor capilare care duce la înroșirea pielii
- Excesul de praf sau gerul (în timpul iernii)
- Schimbările bruște de temperatură
- Sauna sau băile fierbinți
- Băuturi fierbinți inclusiv cafea, ciocolată caldă, sau ceai
- Moștenirea genetică – dacă ai în familie rude care au boli vasculare, sensibilitate a vaselor de sânge, sau tenul extrem de uscat
- Menstruație – în timpul acelei perioade a lunii tenul este mai sensibil
- Anumite medicamente – medicamente vasodilatatoare, niacină (vitamina B3), steroizi aplicați local
- Consumul anumitor alimente – iaurt, brânză, ciocolată, soia, avocado, vinete, spanac, unele tipuri de fasole, roșiile, bananele
- Menopauza
- Boli ale sistemului endocrin
- Boli ale tractului gastrointestinal
- Un stil de viață sedentar
- Exces de sport
- Produsele de îngrijire pe bază de alcool, mentă, parfum, hamamelis sau acid salicilic
- Machiajul expirat
- Neîngrijirea adecvată a tenului sau folosirea excesivă a produselor de îngrijire.
Ce diferențe există între cuperoză și acneea rozacee
Cuperoza și acneea rozacee sunt printre cele mai răspândite probleme ale pielii și sunt responsabile pentru roșeața și capilarele vizibile de la nivelul tenului. În ciuda ariei mari de răspândire, alegerea unui tratament poate deveni o provocare mai ales dacă una este luată drept cealaltă. Primul pas este să descoperi ce afecțiune ai de fapt. Dacă nu ești sigur dacă ai cuperoză sau acnee rozacee sau poate amândouă citește mai jos pentru a afla ce le dă de gol.
Fii atent la umflături
Deși majoritatea femeilor au roșeață, unele forme de cuperoză pot implica și mici umflături asemănătoare coșurilor (dar care nu sunt coșuri). Cel mai comun subtip de cuperoză include atât roșeață cât și mici pustule (coșuri).
Cum le distingi până la urmă: În cazul acneei rozacee coșurile sunt însoțite și de puncte negre. Acestea sunt absente în cazul cuperozei. Punctele negre (deschise sau închise) sunt pori dilatați dar neinflamați. Dacă apar cazuri de pori dilatați albi care au o mică umflătură în mijloc este vorba de acnee rozacee.
Fii atent la factorii declanșatori
De cele mai multe ori, cuperoza este declanșată de expunerea la soare, căldură, frig, stres, alcool, emoții puternice și mâncăruri picante. Uneori poate apărea și ca urmare a folosirii unor produse de îngrijire agresive (de exemplu, tratamente pentru acnee).
Acneea rozacee, pe de altă parte, este declanșată de fluctuații hormonale (care afectează pubertatea, sarcina, menstruația și menopauza). De asemenea, administrarea unor medicamente poate provoca acneea. Aici intră unele anticoncepționale, steroizii, dispozitivele intrauterine, terapia hormonală (mai ales pe bază de testosteron) și unele medicamente pentru sindrom bipolar.
Cel mai ușor de detectat diferența dintre cele două este să ții minte că acneea rozacee este declanșată intern iar cuperoza este declanșată de condiții externe. Dacă pielea ți se înroșește după o tură în parc în bătaia vântului, probabil că te confrunți cu cuperoză; dacă apare în timpul menstruației probabil că ai acnee rozacee. Vârsta joacă și el un factor important. Acneea rozacee apare de regulă la pubertate sau în primii ani după adolescență. Cuperoza, pe de altă parte, apare după 30 ani. De asemenea, cuperoza afectează mijlocul feței (obraji, bărbie, frunte și nas) în timp ce acneea rozacee poate apărea atât pe față cât și pe corp.
Ce implică vizita la dermatolog?
Dermatologul va analiza pielea pentru a-și da seama dacă vreo altă boală de piele cauzează cuperoza și pentru a stabili un diagnostic corect. În cazul existenței unor alte afecțiuni, medicul specialist le va trata mai întâi pe acelea, iar dacă roșeața nu dispare recomandarea doctorului include un tratament pentru cuperoză. Cere informații suplimentare dacă suferi de boli cronice a căror tratament s-au putea intersecta cu cel penteu cuperoză.
În cazuri rare, este nevoie de analize suplimentare (de exemplu, este nevoie de o biopsie de piele pentru a confirma boala) iar uneori sunt recomandate teste de sânge pentru a elimina posibilitatea existenței altor afecțiuni.
Deși în general cuperoza este detectată ușor, există cazuri în care simptomele sunt identice cu cele ale altor afecțiuni, motiv pentru care dacă roșeața persistentă alternează cu perioade cu pielea sănătoasă ar trebui să faci un drum la dermatolog. Mai jos sunt principalele afecțiuni care au simptome similare cuperozei:
- Anumite boli autoimune
- Dermatomiozita
- Lupus sistemic
- Infecție cu stafilococi
- Dermatită seboreică
- Reacție adversă la niacină
- Alergii
- Eczemă
- Conjunctivită alergică
- Impetigo
- Herpes simplex
- În cazuri rare, diabet, boala inflamatorie intestinală, boli ale sistemului cardiovascular.
În ce constă tratamentul medicamentos
Cuperoza este tratată de cele mai multe ori cu ajutorul unor creme antibacteriene, cazurile grave fiind tratate prin metode moderne pe bază de laser și realizate în clinici dermatologice. Nu poate fi vorba de vindecarea cuperozei ci de ameliorarea simptomelor.
Tratamentul cuperozei variază de la cele mai simple variante (acid hialuronic, acid citric, elastină) la medicamente care pot fi luate doar cu rețetă de la medic. Mai jos este o listă a principalelor medicamente recomandate de doctori în cazul cuperozei.
- Vitamina C
- Acid hialuronic
- Acid citric
- Colagen
- Siliciu organic
- Coenzima Q10
- L-carnitină
- Antibiotice – de exemplu metronidazol sau acid azelaic, dar și tetraciclină, doxiciclină sau minociclină
- Creme pe bază de eritromicină, clindamicină sau ivermectină
- Sulfacetamidă de sodiu
- Gel de brimonidină
- Cremă cu desonid sau hidrocortizon
- Tretinoin, tazaroten sau adapalen – medicamente tipice pentru acnee dar care au dat rezultate și în cazul cuperozei
- Izotretinoină – recomandată mai ales în cazurile grave în care medicamentele anterioare nu au avut efect
- Terapie fotodinamică – folosirea luminii din spectrul roșu sau albastru pe pielea afectată peste care s-a aplicat anterior cremă cu acid aminolevulinic. În unele cazuri un astfel de tratament a ținut la distanță cuperoza ani la rând.
- Peeling cu acid glicolic – realizat tot în cabinetul dermatologului, acest tratament implică aplicarea unui amestec pe bază de acid glicolic pentru a îndepărta cuperoza. Acest tratament (o ședință la 2-4 săptămâni) este dur pentru tenul deja sensibil așa că nu este recomandat foarte des.
Tratamentul cu laser pentru cuperoză
Cuperoza poate fi tratată cu mai multe forme de laser. Mai jos sunt formele principale de laser utilizate pentru tratarea cuperozei:
- Laser cu Erbium – acest tratament se concentrează asupra vaselor de sânge vizibile. Se folosește și pentru a trata excesul de țesut care face nasul să pară bulbos (un simptom al cuperozei fimatoase)
- Laser cu pulsații – lumina este pulsată la intervale regulate pentru a penetra zonele vasculare ale pielii. Reduce roșeața în mod vizibil și calmează inflamațiile
- Laser cu dioxid de carbon (CO2) – ajută la remodelarea nasului sau a altor părți ale feței și reduce cicatricile
- Laser IPL – folosește mai multe fluxuri de lumină pentru a reduce zonele pigmentate și roșeața și pentru a nivela tonurile pielii. Spre deosebire de alte tipuri de laser medical, intensitatea laserului IPL este superioară
Cât de eficient este tratamentul cu laser?
De cele mai multe ori, tratamentele cu laser sunt foarte eficiente în tratarea cuperozei. Potrivit datelor oficiale pacienții au o reducere de 50-75% a simptomelor după 1-3 tratamente realizate pe o perioadă de până la cinci ani.
Potrivit unui studiu de mici dimensiuni, tratamentul cu laser Erbium, 50% dintre voluntari au avut o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul a fost mai benefic în cazul persoanelor cu leziuni vasculare decât în cazul celor cu pustule.
Un alt studiu publicat în 2004 realizat pe 40 voluntari a avut rezultate îmbucurătoare pentru toți participanții. De asemenea, tratamentul cu laser cu dioxid de carbon remodelează forma nasului iar rezultatele au fost satisfăcătoare pentru toți participanții.
În ceea ce privește tratamentul cu laser IPL, studiile au arătat că acesta este eficient în reducerea vizibilității vaselor de sânge și a fost eficient în 77,8% dintre participanți.
Care sunt alternativele naturiste pentru tratarea cuperozei
În cazurile ușoare de cuperoză, poți folosi unul dintre ingredientele naturale (dar niciodată combinate) pentru a trata această afecțiune a pielii. Mai jos sunt principalele remedii naturiste folosite pentru tratarea cuperozei.
-
Uleiul de jojoba
Uleiul de jojoba are rol antibacterian și nu are efecte adverse. Aplică 2-3 picături și masează ușor cu mișcări circulare.
-
Ceapa
Ceapa conține vitamine și minerale și are rol antiinflamator, esențial în tratarea cuperozei. Pentru rezultate rapide aplică în părți egale suc de ceapă și ulei de măsline. Lasă o oră apoi clătește cu apă călduță. Tratamentul poate fi aplicat de 2-3 ori pe săptămână.
-
Lăptuca
Lăptuca conține vitamine, minerale, flavonoizi și acizi organici utili tratării cuperozei. Are proprietatea de a calma pielea iritată. Zdrobește câteva frunze și aplică-le pe zona afectată. Lasă 20 minute, apoi clătește cu apă călduță.
-
Levănțică
Levănțica are rol calmant și antibacterian, tratamentul fiind un adjuvant în combaterea cuperozei. Fă un ceai din levănțică la care adaugi o lingură de flori uscate. Lasă ceaiul să ajungă la temperatura camerei, apoi aplică lichidul cu ajutorul unei dischete demachiante pe zonele afectate. Acest tratament poate fi repetat de 2-3 ori pe zi.
-
Nalba albă
Nalba albă este un ingredient cheie în tratare bolilor pielii. Pentru tratarea cuperozei lasă la macerat (3-5 ore) 15 g de nalbă în 200 ml de apă rece. Strecoară și aplică lichidul pe zona cu probleme.
-
Rozmarinul
Rozmarinul are beneficii în îmbunătățirea circulației periferice ajutând la regenerarea celulară. Lasă la fiert 20 g de rozmarin în 250 ml de apă iar apoi la răcit cel puțin 30 minute. Strecoară și șterge fața cu acest ceai.
-
Oțet din vin
Oțetul din vin combate bacteriile și astfel ajută la dezinfectarea zonei afectate de cuperoză. Amestecă oțet cu apă, o parte de oțet la 5 părți apă. Înainte de a șterge fața aplică amestecul pe o porțiune mică pentru a vedea dacă apar reacții adverse – anumite persoane sunt sensibile la oțet.
-
Ceaiul verde
Ceaiul verde are rol antiinflamator, fiind un ingredient esențial în numeroase creme care tratează problemele de piele. Acasă poți aplica ceaiul verde (după răcire) pe față pentru a te bucura de aceleași efecte.
-
Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz ajută la calmarea cuperozei, hidratează pielea, și îndepărtează senzația de mâncărime. Aplică pe zonele cu probleme un amestec de fulgi de ovăz și săpun lichid fără parfum. Masează ușor cu mișcări circulare și clătește după 10 minute.
Cum poate fi prevenită cuperoza
Urmând câteva sfaturi simple, poți contribui la prevenirea cuperozei (deși nu poate fi vorba de vindecare, urmarea unor măsuri preventive poate ajuta la reducerea roșeții feței). Mai jos sunt câteva dintre ele:
- Curăță tenul regulat cu produse de calitate potrivite tenului tău – dacă ai pielea sensibilă renunță la săpunul agresiv sau soluțiile care dau senzația că îți “ard” fața. În schimb produsul pentru curățare trebuie să specifice “pentru piele sensibilă” iar dacă alegi soluții hidratante, ele trebuie să fie fără parfum
- Evită schimbările (bruște) de temperatură
- Evită alimentele picante
- Bea cel puțin 2 litri de lichide pe zi
- Consumă regulat fructe și legume și redu alimentele semipreparate cu exces de sare sau zahăr
- Evită expunerea la soare la orele prânzului, când razele ultraviolete sunt cele mai agresive
- Include câteva minute de activitate fizică în fiecare zi – poate să amelioreze circulația, ajutând astfel la prevenirea cuperozei
- Evită acele dermatocosmetice care îți irită tenul și folosește produse profesionale adaptate la tenul predispus la cuperoză
- Dacă ai mai avut cuperoză, mergi regulat la controale dermatologice pentru a preveni reapariția bolii
Cuperoza este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii. Din fericire, indiferent dacă ai dobândit-o din cauza unui stil de viață dezordonat sau este o moștenire genetică, un lucru este sigur: poate fi ținută în frâu dacă ai grijă de ten.
Sursa foto: Shutterstock