amanarea menstruatiei

Vrei să pleci în vacanță dar constați că “zilele acelea” se suprapun cu zilele în care voiai să te bălăcești la piscină? Continuă să citești pentru a afla cum îți poți amâna menstruația, suficient pentru a te putea bucura de zilele libere fără a trebui să îți faci depozite de ibuprofen.

În ce constă amânarea menstruației?
Cum poți amâna menstruația?
Care sunt alternativele naturale care pot amâna menstruația?
Ce riscuri implică amânarea menstruației?

În ce constă amânarea menstruației?

Amânarea menstruației se referă, așa cum îi spune și numele, la o pauză de câteva zile înainte de menstruația calendaristică.

Trebuie să știi că acest lucru reprezintă un șoc hormonal și îți poate da peste cap întregul sistem endocrin.

De asemenea, chiar dacă amânarea ți se pare atractivă nu o pune în aplicare mai des de o dată pe an deoarece poate duce la probleme ale sistemului endocrin care conduc la infertilitate.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Cum poți amâna menstruația?

Amânarea menstruației se poate realiza prin mai multe metode: prin pilula contraceptivă, cu ajutorul pilulelor cu progesteron, prin intermediul cupei menstruale, administrarea de vitamina K sau orgametril.

Pilule contraceptive

Folosirea de pilule contraceptive pentru amânarea menstruației este probabil cea mai sigură metodă.

Medicamentele sunt recomandate de medicul ginecolog în funcție de nevoile organismului tău, așa că este bine să vorbești cu el și când vine vorba de amânarea menstruației.

Doctorul îți va spune cum și când să iei contraceptivele (în general, este recomandat să iei anticoncepționale și în cele șapte zile pe care tinzi să le sari) pentru amânare și care sunt primele semne ale unor eventuale probleme.

Este bine de știut că administrarea continuă a contraceptivelor nu garantează sângerarea, însă fluxul acesteia este, în cazurile în care nu lipsește cu totul, foarte redus, iar durerea devine insesizabilă.

Pilule cu progesteron

O altă metodă utilă în amânarea menstruației este folosirea pilulelor cu progesteron.

Acestea elimină complet riscul de menstruație, sunt eliberate doar pe bază de rețetă, fiind utile mai ales femeilor care nu iau anticoncepționale.

Sângerarea apare atunci când nivelul progesteronului este redus. Prin administrarea de medicamente cu progesteron menții un nivel crescut al acestui hormon iar menstruația este amânată.

Există mai multe variante de medicamente cu progesteron, fiecare având modul său specific de administrare.

Cu toate acestea, medicii nu recomandă folosirea de medicamente cu progesteron deoarece acestea pot dezechilibra producția hormonală din organism.

Noretisterona

O alternativă la pilulele cu progesteron este noretisterona (sau acetat de noretisteronă). Poate fi folosit doar cu prescripție medicală și trebuie luat de trei ori pe zi cu trei zile înainte de începerea normală a menstruației.

La două zile după oprirea tratamentului (noretisterona se ia maxim 20 zile), va reveni și menstruația. Acest tratament nu reprezintă protecție împotriva unei sarcini nedorite și nici o barieră pentru bolile cu transmitere sexuală.

Nu uita însă că și aceste medicament vine la pachet cu avertismente medicale, menționând atât posibile dezechilibre hormonale cât și posibile complicații ale bolilor aparatului reproducător.

De asemenea, este bine de știut că acest medicament este interzis femeilor care au avut sau au cancer la sân, endometrioză, tromboză venoasă, accident vascular cerebral, infarct miocardic, sau boli de sânge.  

Sursa foto : Pinterest

Cupa menstruală

Deși nu amână în sine menstruația, cupa o face aproape “invizibilă”. Acest dispozitiv este amplasat în apropierea colului uterin de unde colectează sângele menstrual.

Partea bună este că poate fi schimbat la 6-8 ore și că nu are efecte negative asupra echilibrului bacterian al vaginului sau al hormonilor din organism.

Mai mult, te poți bucura de sex fără probleme deoarece partenerul tău nici nu va simți cupa.

Reține doar că acest dispozitiv nu este o metodă contraceptivă și nici nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Vitamina K

Atât pe forumurile americane cât și pe cele românești, femeile recomandă folosirea vitaminei K (administrată pentru rolul său de coagulant) pentru amânarea menstruației.

Această metodă însă este extrem de periculoasă deoarece duce la coagularea sângelui și crește riscul apariției de hemoragii interne, accident vascular și probleme renale.

În acest context, vitamina K este recomandată și administrată sub stricta supraveghere a medicului.

Orgametril

Orgametril este un alt medicament folosit pentru amânarea menstruației. Aceste pastile sunt foarte asemănătoare progesteronului, substanța de bază fiind linestrenolul.

Tratamentul implică luarea acestor pastile cu două săptămâni înainte de data menstruației, administrarea oprindu-se atunci când ești pregătită pentru instalarea menstruației.

Ca și în cazul altor medicamente similare, orgametrilul poate dezechilibra nivelul hormonilor din organism, motiv pentru care doctorii îl recomandă doar pe bază de prescripție medicală.

Sursa foto : Pinterest

Care sunt alternativele naturale care pot amâna menstruația?

Pentru a evita dezechilibrele hormonale cauzate de medicamentele care ajută la amânarea menstruației, poți apela la o serie de alternative naturale care deși nu au fost demonstrate științific au ajutat multe femei să amâne cu câteva zile perioada cea mai delicată a lunii.

În cazul alternativelor naturale, principiul de acțiune nu este constituit de amânarea propriu-zisă, ci de declanșare a menstruației mai devreme. În general, cele mai recomandate sunt plantele și legumele folosite și pentru a trata amenoreea (lipsa menstruației).

Dintre acestea se remarcă frunzele de pătrunjel (stimulează contracțiile uterine și astfel duce la apariția menstruației mai devreme), ceaiul de ghimbir, coada șoricelului sau mărar, sucul de țelină sau morcovi, dar și vinul roșu (consumat cu moderație). Ceaiul de zmeură și leuștean, dar și semințele de mărar, au avut și ele rezultate bune.

În general, ceaiul pentru provocarea menstruației trebuie preparat din frunze proaspete fierte într-un vas în care sunt lăsat la infuzate pentru 30 minute. Consumă trei căni pe zi.

Evită papaya sau usturoiul, care deși ajută la reglarea fluxului menstrual, susțin apariția menstruației la timp.

Alte variante ceva mai controversate implică un consum mare de apă, controlul stresului și creșterea numărului de ore petrecut la sală.

O altă metodă nonconformistă constă în eliminarea mâncărurilor picante din dieta zilnică, consumul regulat de suc de lămâie (cel puțin o săptămână), dar și cel puțin o masă pe zi care să conțină linte. În fine, unele persoane recomandă oțet cu apă după mese (timp de o săptămână) și gelatină muiată în apă.

Este important de știut că nu trebuie consumate toate aceste ceaiuri în același timp. Alege o variantă și treci la următoarea doar dacă aceasta nu funcționează.

Ce riscuri implică amânarea menstruației?

Amânarea menstruației chiar și cu 2-3 zile poate avea consecințe grave asupra organismului de la apariția unor dereglări hormonale mai simple sau mai complexe (în funcție de metoda aleasă) la apariția infertilității și creșterea riscului unor boli precum fibromul uterin sau chistul ovarian.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să evităm conceperea unui copil pentru cel puțin două luni după amânarea menstruației.

Pe de altă parte, atunci când menstruația revine, sângerarea poate avea loc în intervale neregulate.

Acest lucru apare ca urmare a dezechilibrelor hormonale. Mai mult, consumul excesiv de pilule contraceptive, progesteron sau noretisteronă induce pe lângă amânarea menstruației și o serie de efecte secundare precum balonare, dureri ale sânilor, migrene, retenție de apă și îngrășare.

Gândește-te bine dacă merită să amâni câteva zile menstruația, dacă acest lucru poate avea consecințe grave pe termen lung. Pune în balanță beneficiile (3-4 zile fără menstruație) și posibilele consecințe (probleme de concepere a unui copil, boli ale aparatului reproducător sau urinar etc.) și fă cea mai bună alegere pentru tine și pentru vacanța ta.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda