În prezent, există numeroase variante de pastile de slăbit, de la medicamentele care se administrează pe bază de prescripție medicală la comprimatele și suplimentele pe care le poți cumpăra fără nicio restricție de la supermarket sau din magazinele online. Dar care sunt diferențele dintre toate acestea și cât de benefic este consumul lor pentru organismul nostru?

Tipuri de pastile de slăbit
Când se recomandă pastilele pentru slăbit
Efecte adverse si contraindicatii

Tipuri de pastile de slăbit

Comprimatele pentru slăbit se împart în diferite categorii, în funcție de modul lor de funcționare și tipul de ingrediente pe care le au în compoziție.

Astfel, aceste pastile se pot diferenția în funcție de compoziția lor chimică:

 • Pastilele care sunt alcătuite preponderent din ingrediente sintetice au adesea o concentrație mai puternică. Din acest motiv, acestea ar trebui eliberate pe bază de rețetă, doar în farmacii. Din cauza efectelor lor adverse și a faptului că pot da dependență, aceste comprimate se administrează doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Din păcate, deoarece nu există o reglementare universal valabilă cu privire la ingredientele care pot fi incluse în pastilele de slăbit, uneori acestea ajung pe piață înainte de a trece prin toate testele de rigoare la care sunt supuse alte tipuri de medicamente.

 • Pastilele bazate în mare parte pe ingrediente naturale sunt considerate mai degrabă suplimente naturiste, motiv pentru care sunt mai ușor accesibile și se găsesc în supermarketuri sau în magazine cu produse naturiste. Cele mai populare capsule de acest gen sunt cele cu extract de cafea sau ceai verde, aloe vera sau ananas.

Totuși, specialiștii ne avertizează că unele dintre aceste suplimente pot avea aceleași efecte adverse ca și cele preponderent sintetice, iar în acest caz termenul „naturist” nu înseamnă și sănătos. Anumite ingrediente precum guarana sau efedra (care conține efedrine) sunt de origine vegetală, însă pot avea efecte adverse puternice, printre care se numără creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii.

Un alt mod de a clasifica pastilele de slăbit este în funcție de acțiunea lor asupra organismului:

 • Cele care reduc apetitul conțin ingrediente care dau o senzație de sațietate ce se instalează mai repede și durează mai mult decât în mod normal, determinându-te să mănânci mai puțin. Acestea se mai numesc și anorexiante, din motive evidente… și scad apetitul prin creșterea nivelului de serotonină sau de catecolamine eliberat de creier.
 • Cele care reduc absorbția anumitor substanțe nutritive în organism împiedică asimilarea tuturor lipidelor din dietă.
 • Pastilele care accelerează metabolismul grăbesc arderea caloriilor ingerate și a lipidelor din organism.

Când se recomandă pastilele de slăbit?

Din cauza ingredientelor active conținute de aceste pastile, a modului în care acestea sunt metabolizate și a efectelor secundare pe care le au, pastilele de slăbit ar trebui să se administreze numai la recomandarea medicului, în urma unui consult de specialitate.

Un doctor va prescrie acest tip de medicamente doar celor care suferă de obezitate și au un indice al masei corporale (BMI – Body Mass Index) de peste 30 sau celor supraponderali cu un indice de peste 27 și alte circumstanțe agravante, precum diabetul zaharat. Totuși, aceste pastile nu pot substitui un stil de viață sănătos, ci administrarea lor trebuie să fie însoțită de un regim alimentar și de un program de exerciții adecvat.

Pastile 1

În aceste condiții, tratamentul cu astfel de comprimate va duce la o pierdere în greutate de 5 – 10% din greutatea corporală inițială, pe parcursul unui an de zile. Așadar, nici pastilele care au o concentrație ridicată de ingrediente active și care se prescriu doar pe bază de rețetă nu au efecte miraculoase și nu ar trebui să ducă la scăderi bruște în greutate, peste noapte.

Chiar dacă nu te înscrii în categoria de mai sus, dar vrei să iei suplimente de acest gen, nu da crezare reclamelor care promovează toate aceste pastile și nu le lua în urma sfatului prietenilor sau cunoștințelor, ci înainte de toate consultă un medic specialist. Acesta îți va face analizele necesare și va lua în calcul fiecare medicament sau supliment pe care îl iei, pentru a se asigura că pastilele de slăbit nu vor interacționa cu celelalte medicamente într-un mod care să aibă implicații negative serioase asupra stării tale de sănătate.

Efecte adverse și contraindicații

Este important să ții cont de faptul că unele dintre suplimentele prezente pe piață nu au fost supuse unor proceduri riguroase de cercetare, care să le ateste eficacitatea reală în procesul de slăbire. Așadar, nu da crezare reclamelor care promovează efectele miraculoase ale acestor pastile și nu lua astfel de comprimate în urma sfatului prietenilor sau cunoștințelor.

În plus, pastilele de slăbit nu se administrează copiilor și adolescenților, al căror corp este încă în dezvoltare, nici bătrânilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, cei care suferă de boli cronice trebuie să fie atent monitorizați de către un specialist în cazul în care urmează un astfel de tratament.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/W3pwpfTV0nk” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Printre efectele secundare cele mai frecvente ale pastilelor de slăbit se numără:

 • Creșterea rapidă în greutate în urma întreruperii tratamentului, câtă vreme nu se menține un stil de viață sănătos;
 • Dependența dată de anumite „substanțe controlate” incluse în comprimatele de acest tip, inclusiv efedrina sau metamfetamina;
 • Dezvoltarea unei toleranțe la aceste substanțe, în termen de câteva săptămâni sau luni de la începerea administrării tratamentului, ceea ce înseamnă că medicamentul nu mai are efect decât în condițiile administrării unui dozaj periculos, mai mare decât cel admis;
 • Apariția sau agravarea problemelor cardiace precum hipertensiune, palpitații sau alte complicații;
 • Stări de vertij, somnolență și dureri de cap, motiv pentru care nu este indicat să conduci pe perioada administrării acestui tratament;
 • Transpirație excesivă, deshidratare și senzație constantă de sete;
 • Constipație, tulburări digestive;
 • Ritm cardiac neregulat, dureri în piept;
 • Insomnii, stări de agitație, anxietate și schimbări ale dispoziției, fapt pentru care pastilele de slăbit nu sunt recomandate celor care suferă de tulburări psihice și au tendințe depresive;
 • Afectarea ficatului;
 • Umflături și edeme la nivelul corpului, mai ales al membrelor inferioare;
 • Interacțiuni cu alte medicamente, o consecință serioasă în cazul celor cu probleme cronice de sănătate, care depind de mai multe tipuri de medicamente.

Deși acestea sunt efectele adverse cele mai întâlnite în urma unei cure cu pastile de slăbit, acestea apar și se manifestă în mod diferit în cazul fiecărui tip de comprimat și al fiecărui individ. Unii ar putea suferi doar efecte secundare ușoare, iar alții s-ar putea confrunta cu probleme severe din cauza acestor medicamente.

Pentru a diminua pe cât posibil aceste consecințe, este indicat să urmezi câteva principii:

 • Nu depăși doza prescrisă sau recomandată pe ambalaj;
 • Ține pastilele în ambalajul original și nu le lăsa la îndemâna copiilor sau a animalelor de casă, cărora le-ar putea stârni curiozitatea;
 • Ține-le la temperatura camerei, ferite de umezeală sau căldură excesivă, așadar evită să le depozitezi în baie.
 • Dacă suplimentele sau medicamentele și-au depășit termenul de valabilitate, aruncă-le imediat.

Acum că știi care sunt opțiunile în privința diferitelor tipuri de pastile de slăbit și care sunt efectele acestora, depinde de tine să alegi care sunt pașii pe care vrei să-i urmezi. Însă, indiferent de opțiunea ta, consultă înainte de toate un medic. Astfel, dacă ai adoptat deja un stil de viață sănătos, dar scăderea în greutate tot se lasă așteptată, un consult avizat va fi cel mai bun punct de plecare pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Imagini: Shutterstock, Unsplash

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*