Acidul hialuronic sau hialuronatul este acel ingredient minune menționat în mai toate reclamele pentru creme hidratante și anti-aging. Toate aceste produse ne sunt prezentate cu aceeași promisiune: acidul hialuronic ne va reda suplețea pielii și ne va întineri peste noapte, ba chiar ne va schimba și viața. Dar cât adevăr se află în spatele acestor povești à la Benjamin Button și ce este, mai exact, hialuronatul?

Ce este acidul hialuronic?
Care sunt proprietățile acestei substanțe?
Efectele cosmetice ale acidului hialuronic
Utilitatea medicală a hialuronatului
Prezența acidului hialuronic în alimentație și beneficiile acestuia
Efectele secundare ale administrării acidului hialuronic

Ce este, de fapt, acidul hialuronic?

Deși numele acestuia este înșelător, acidul hialuronic nu este de fapt un tip de acid, ci un tip de polizaharidă, un carbohidrat de origine naturală cu o structură macromoleculară. Această substanță se găsește la nivelul pielii și al articulațiilor, în țesutul conjunctiv și în oase, ba chiar și la nivelul gingiilor sau al globilor oculari.

Acid hialuronic 1

Care sunt proprietățile acestei substanțe?

Rolul acidului hialuronic este acela de a atrage substanțele nutritive în celule, hrănindu-le. În același timp, acest acid are darul de a reține apa în țesuturi, hidratându-le. Deși toate curele de slăbire populare înfierează retenția de apă ca pe un lucru negativ, hidratarea în profunzime a țesuturilor este de fapt sinonimă cu tinerețea.

În primele decenii de viață, acidul hialuronic produs din abundență de către organismul nostru ne permite să ne mișcăm în voie, lubrefiindu-ne articulațiile. De asemenea, acesta ne oferă o vedere cât de poate de bună, fără a avea nevoie de ochelari. În plus, aspectul tineresc al pielii se datorează tot acestei substanțe, care ne menține tenul suplu, bine hidratat și întins.

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de acid hialuronic din organismul nostru scade. De aceea, în domeniul medical și cu precădere în cel al cosmeticii, se realizează cercetări continue pentru a sintetiza această substanță, cu scopul de a suplimenta cantitatea redusă de acid hialuronic pe care organismul ajunge să o producă în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă.

Efectele cosmetice ale acidului hialuronic

Deși nu există încă un elixir al tinereții, tehnologia actuală ne oferă ocazia de a estompa efectele lăsate de trecerea timpului prin diverse soluții injectabile și creme cu hialuronat.

Acest compus creează o punte de legătură între colagen și elastină, două proteine care mențin fermitatea, respectiv elasticitatea pielii. În timp, din cauza înaintării în vârstă, a expunerii prelungite la soare, dar și a unor carențe în alimentație, nivelul tuturor acestor substanțe scade. Drept urmare, pielea își pierde tonusul, făcând loc apariției ridurilor.

Acid hialuronic 2

Pentru a contracara acest efect, cercetătorii din industria cosmetică au inclus această substanță în creme, diverse suplimente și substanțe injectabile cunoscute și sub numele de fillers. Acidul hialuronic utilizat în aceste produse nu este de proveniență umană, ci este sintetizat în laborator sau este derivat din surse animale (cel mai adesea creasta de cocoș).

Deși cremele cu hialuronat promit ștergerea ridurilor, acestea oferă doar o soluție temporară. Ridurile sunt într-adevăr estompate, datorită faptului că această substanță atrage și reține apa în țesuturi, „umplând” ridurile. Totuși, cremele sunt constituite din molecule prea mari pentru a putea pătrunde cu adevărat în straturile profunde ale pielii. În schimb, serurile au o concentrație mai ridicată de substanțe active precum acidul hialuronic și au o consistență mai fină, care intră mai ușor în piele, motiv pentru care unii dermatologi susțin că acestea pot trata mai bine diferitele afecțiuni ale pielii.

O alte cale de a umple ridurile este cea de a injecta acid hialuronic în anumite puncte strategice ale feței cu așa-numitele fillers. Acidul hialuronic este biodegradabil, motiv pentru care este considerat cea mai sigură substanță pentru astfel de tratamente injectabile.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/-R9H2JKFpl8″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Efectul acestui tip de procedură se menține pentru o perioadă de la șase luni până la doi ani de zile, iar injecțiile se pot efectua periodic, pentru a menține aspectul neted al pielii; însă orice tip de procedură cosmetică ar trebui utilizată cu măsură, pentru a obține un efect natural. Deși substanța propriu-zisă nu creează o dependență fizică, psihologii au identificat riscul unei dependențe de intervenții estetice, care apare la nivel psihic.

Pentru ca acestea să fie administrate în deplină siguranță, este deosebit de important ca fillerele să fie efectuate de un medic specialist certificat. Dacă aceste injecții sunt administrate greșit sau conțin soluții de proveniență incertă, pot apărea complicații precum: o ușoară asimetrie a feței, secționarea anumitor nervi sau a unor vase de sânge ori chiar formarea unui granulom, în cazul în care substanța este respinsă de organism.

Utilitatea medicală a hialuronatului

Datorită abilității sale de a reface integritatea pielii, acidul hialuronic este utilizat în diverse creme speciale pentru tratarea rănilor, ulcerațiilor sau arsurilor solare, ba chiar și a dermatitei atopice. Pin aplicarea acestor creme, pielea rănită se menține hidratată și se regenerează mai rapid, iar eventualele cicatrici sunt reduse în dimensiune.

De asemenea, picăturile pentru ochi care conțin acid hialuronic sunt recomandate pentru tratarea senzației cronice de iritație și uscăciune a ochilor. Această substanță se găsește în mod normal din abundență în fluidul prezent în cavitatea orbitală, iar atunci când nivelul acestuia descrește, picăturile cu acid hialuronic sunt ideale pentru a reda confortul ochilor obosiți.

Acidul hialuronic are chiar și un rol protector împotriva acțiunii nocive pe care expunerea prelungită la soare o poate avea asupra ochilor. În plus, medicii recomandă utilizarea unei soluții pe bază de hialuronat și în cazul unor afecțiuni oculare mai serioase, cum ar fi cataracta sau desprinderea de retină, printre altele.

La nivelul articulațiilor, avansarea în vârstă se resimte puternic tocmai din cauza faptului că organismul uman nu mai produce aceeași cantitate de acid hialuronic ca în cazul persoanelor tinere. Din acest motiv, articulațiile nu mai sunt suficient lubrifiate, iar cartilajul care le acoperă începe să se degradeze și să se osifice. În cele din urmă, se instalează boli articulare degenerative precum artrita și artroza, care provoacă dureri cronice și duc în cele din urmă la pierderea mobilității persoanelor care suferă de aceste afecțiuni.

Pentru aceste cazuri, injecțiile cu acid hialuronic se utilizează cu succes, cu scopul de a reduce (chiar și temporar) durerile cronice și celelalte simptome asociate cu aceste boli. Acestea se administrează săptămânal, timp de câteva săptămâni consecutive, doar de către un cadru medical specializat.

Acid hialuronic 3

Prezența acidului hialuronic în alimentație

Dacă preferi să ocolești cremele și injecțiile cu acid hialuronic, dar vrei să suplimentezi nivelul acestei substanțe prin alimentație, câteva alimente sunt recunoscute pentru cantitatea crescută de hialuronat pe care îl conțin.

Printre acestea se află supa obținută prin fierberea organelor, a oaselor și a cartilagiilor provenite de la animale pentru un timp îndelungat, astfel încât acestea să-și lase aroma și nutrienții în supa obținută.

De asemenea, se consideră că produsele alimentare din soia (bogată în estrogen) au un conținut ridicat de acid hialuronic, deoarece studiile recente indică o legătură direct proporțională între cantitatea de estrogen și producția de acid hialuronic.

Legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, ridichiile sau sfecla, sunt verdețurile care conțin cel mai mult acid hialuronic. În plus, acestea sunt bogate și în magneziu, care contribuie la asimilarea hialuronatului, pe lângă faptul că reprezintă o sursă excelentă de potasiu, fibre și diverse vitamine.

Pe lângă alimentație, o altă cale de administrare orală a acidului hialuronic este prin intermediul suplimentelor sub formă de comprimate. Acestea sunt în primul rând recomandate celor care se confruntă cu probleme articulare cronice. În plus, suplimentele sunt promovate și ca remedii pentru afecțiuni de altă natură, cum ar fi: fibromialgia, stări de oboseală sau durere cronică ori osteoporoză.

Deși studiile indică rezultate pozitive în cazul utilizării acestor suplimente pentru tratamentul artritei, în privința eficacității acestor pastile în atenuarea celorlalte afecțiuni, cercetările se află încă într-un stadiu incipient.

Efecte secundare ale administrării acidului hialuronic

Deși această substanță este prezentă în mod natural în corpul nostru, modul în care se administrează aceasta pe cale externă poate avea câteva efecte secundare. Dacă serurile și cremele cu acid hialuronic sunt inofensive, injecțiile cu hialuronat pot fi respinse de către organism dacă nu sunt administrate în mod corect.

De asemenea, suplimentele cu acid hialuronic și efectele lor nu au fost încă cercetate îndeajuns pentru a se oferi un verdict clar despre eficacitatea acestora în privința altor afecțiuni decât a celor articulare. Din acest motiv, anumiți cercetători nu exclud ipoteza ca această substanță administrată oral să stimuleze creșterea numărului de celule din organismul uman, fapt îngrijorător în cazul persoanelor care suferă de cancer. De aceea, înainte de a urma orice tip de tratament, discută cu un medic specialist și informează-te despre potențialele riscuri existente.

Acidul hialuronic este cu siguranță o substanță benefică organismului nostru, fiind proclamată drept „o fântână a tinereții veșnice”. Din păcate, atunci când corpul nostru nu mai produce o cantitate suficientă de hialuronat, începem să ne resimțim, iar specialiștii se străduiesc să ne ofere soluții alternative, încercând să imite natura. Deși niciuna dintre acestea nu va face minuni, alternativele moderne pot încetini într-o oarecare măsură trecerea timpului. Iar asta ne dorim cu toții, nu-i așa?

Imagine: Shutterstock, Shutterstock, Dr. Axe,

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda