Unul dintre cele mai eficiente și căutate tratamente pentru păr și ten, uleiul de argan este un remediu folosit din cele mai vechi timpuri. Conține mai mulți nutrienți decât alte uleiuri, nu are efecte secundare neplăcute și poate fi inclus foarte ușor în diferite rețete home-made de măști și tratamente pentru păr sau ten.
Ce este uleiul de argan
Ce conține uleiul de argan
De unde poți cumpăra ulei de argan
Cum trebuie să folosești uleiul de argan
Beneficiile uleiului de argan asupra parului
Măști de păr cu ulei de argan preparate acasă
Beneficiile uleiului de argan asupra pielii
Cum alegem uleiul de argan original
Ce este uleiul de argan
Uleiul de argan este un ulei esențial care se extrage din sâmburii arbustului de argan, care crește numai în Maroc. De aceea, acest ulei mai este cunoscut și sub denumirea de „ulei marocan”. În țara sa de origine, uleiul de argan este folosit și ca ulei alimentar, la gătit. Este însă cunoscut și apreciat în întreaga lume ca ingredient important în produsele cosmetice.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Fructul de argan este asemănător unei nuci cu coajă groasă. Un fruct conține unul, doi sau trei sâmburi din care poate fi extras acest ulei, care are și un miros foarte plăcut, specific.
Datorită proprietăților sale excelente de hidratare este poreclit „aurul lichid” și este folosit pe scară largă în industria cosmetica. Foarte multe creme și măști de păr, de față sau de corp conțin ulei de argan.
Ce conține uleiul de argan
Uleiul de argan este foarte folosit în cosmetica deoarece conține extrem de multe vitamine și alte substanțe benefice corpului, tenului și părului. Printre nutrienții pe care îi asigură acest ulei regăsim acizii grași și vitamina E (cu rol extrem de important pentru frumusețea și sănătatea pielii și părului).
Conținutul de caroten și acizi grași nesaturați (complex Omega: Omega-3 și Omega-9) stă la baza unor beneficii substanțiale. Printre cele mai importante substanțe pe care le conține se numără acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic. În funcție de metoda folosită pentru extracție, uleiul de argan poate fi mai rezistent la oxidare decât uleiul de măsline.
Având proprietăți de hidratare și regenerare deosebite, uleiul de argan este recomandat pentru stimularea creșterii părului, prevenirea apariției mătreții și tratarea vârfurilor despicate. Uleiul de argan ca tratament pentru păr poate fi folosit sub formă de șampon, mască sau balsam.
De unde poți cumpăra ulei de argan
Produse cosmetice care conțin ulei de argan poți găsi în orice farmacie, plafar sau magazin de specialitate. Poți cumpăra creme, măști sau șampoane care conțin ca ingredient acest ulei sau îl poți cumpăra în formă pură, de ulei esențial, pe care îl aplici pe piele sau păr, ori îți prepari cu el singură acasă cosmeticele de care ai nevoie.
Cel mai bine ar fi să cumperi ulei de argan bio, care este 100% natural, fără alte ingrediente sau chimicale adăugate.
Cum trebuie să folosești uleiul de argan
Dacă nu vrei să cumperi produse cosmetice care conțin ulei de argan, ci preferi să îl folosești în stare pură, cei de la Marie Claire au câteva sfaturi foarte utile. Iată cum poți folosi pentru păr uleiul de argan pur:
- Ca mască: aplică-l pe păr înainte de șamponare, într-un strat destul de gros, apoi masează de la vârfuri spre rădăcini pentru a hidrata părul, apoi spală părul cu șamponul tău
- Ca produs de styling: aplică puțin ulei pe mână, apoi treci degetele prin păr ca să aranjezi firele rebele. Ii va conferi părului tău strălucire și suplețe. Nu afectează părul ca produsele chimice și chiar îl protejează de factorii de mediu dăunători
- Ca ingredient pentru o mască naturală de păr, pe care o poți pregăti singură acasă
- Dacă nu vrei să folosești uleiul în stare pură, pentru că este destul de scump, poți cumpăra un balsam, o mască de păr sau un șampon care conține acest ingredient.
Beneficiile uleiului de argan asupra părului
Cum spuneam și la început, uleiul de argan oferă foarte multe beneficii pentru sănătatea și frumusețea părului tău. Style Craze au făcut o listă cu avantajele folosirii acestui ulei:
- Este un balsam extraordinar, ideal mai ales dacă ai „părul rebel”, greu de aranjat sau sensibil la vopsea ori alte tratamente chimice. Înmoaie părul, îl aranjează frumos și repară firele despicate la vârfuri. În plus, îți protejează părul de factorii de mediu nocivi (soare, poluare, apă sărată) sau de folosirea plăcii sau uscătorului de păr. Totodată, stimulează creșterea părului.
- Conține antioxidanți, vitamine, acizi grași esențiali care hrănesc părul și îl regenerează, redându-i strălucirea naturală.
- Hidratează și scalpul, astfel încât previne iritarea, descuamarea pielii capului și apariția mătreții și a mâncărimilor. În plus, ajută la vindecarea și regenerarea pielii capului afectată de tratamentele cu chimicale.
- Repară părul foarte uscat și fragil, prevenind astfel căderea lui
- Protejează părul de razele novice ale soarelui
- Uleiul de argan este de asemenea folosit pentru sprâncene mai frumoase. El ajută la regenerarea lor.
Un alt aspect foarte important: folosirea uleiului de argan pentru păr și scalp nu are contraindicații sau efecte secundare. Mai ales dacă folosești uleiul în stare pură, nu ai de ce să îți faci griji, pentru că nu vei avea neplăceri.
Măști de păr cu ulei de argan preparate acasă
Îți recomandăm să folosești măști de păr cu ulei de argan pe care să le pregătești singură, acasă. Chiar dacă pe piață poți găsi foarte multe produse, cel mai bine e să folosești ingrediente 100% naturale. În plus, o mască de acest fel este foarte simplu de preparat și te costă mult mai puțin decât una cumpărată de la magazin.
Iată câteva rețete pe care le poți încerca și tu:
Mască cu ulei de argan, avocado și miere (pentru păr uscat): amestecă într-un bol un gălbenuș de ou, o linguriță de ulei de argan, o lingură de ulei de avocado și o linguriță de miere. Aplică masca pe păr, acoperă-te cu un prosop și lasă tratamentul să acționeze 15-30 de minute. La final spală părul cu șampon.
Mască cu ulei de argan și iaurt (pentru volum): amestecă jumătate de cană de iaurt cu câteva picături de ulei de argan și aplică masca pe părul umed. Lasă tratamentul să acționeze 15 minute, apoi clătește și spală bine părul.
Mască cu ulei de argan și suc de lămâie (pentru păr uscat și deteriorat): amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță de ulei de argan, o lingură de suc de lămâie și o linguriță de ulei de măsline, apoi aplică masca pe părul uscat. Lasă masca să acționeze 20-30 de minute, timp în care îți acoperi părul cu un prosop. La final spală bine părul cu șampon.
Acestea sunt cele mai folosite și eficiente măști de păr cu ulei de argan, dar poți încerca și alte rețete, în funcție de tipul de păr pe care îl ai și de nevoile tale.
Beneficiile uleiului de argan asupra pielii
Uleiul de argan este considerat cel mai benefic dintre toate uleiurile pentru pielea și pentru părul unei persoane. El oferă rezultate spectaculoase deoarece conține substanțe nutritive și are proprietăți extrem de hidratante. Uleiul de argan nu este nici prea gros, nici prea subțire. El se absoarbe ușor, dând senzația de piele catifelată. Ai nevoie doar de o picătură sau două pentru menținerea unei pieli hidratate și sănătoase.
Uleiul de argan fortifiază pielea, reduce inflamația, înmoaie petele uscate și ajută la starea generală a pielii. Iată care sunt beneficiile uleiului de argan:
Hidratează pielea – uleiul de argan conține vitamina E și alți acizi grași. Pentru că este foarte ușor, se absoarbe imediat de piele. Hidratează, hrănește, are un rol reparator și protector excelent. Deseori, crema de față poate fi înlocuită cu uleiul de argan. Acesta se potrivește tuturor tipurilor de piele, așa că nu ai de ce să-ți faci probleme.
Uleiul de argan are efecte uimitoare în repararea pielii, poate contribui la estomparea acneei și a inflamației la nivelul tenului. El are și proprietăți anti-sebum care contribuie la reducerea aspectului de ten gras.
Are efect antirid – pe măsură ce trece timpul, pielea tinde să facă riduri și să-și piardă din strălucire pentru că nu este hidratată, iar acest lucru grăbește procesul de îmbătrânire al pielii. Uleiul de argan stimulează rolul regenerator al pielii și îmbunătățește elasticitatea acesteia.
Efectul său hidratant contribuie la menținerea aspectului tânăr al tenului, reducând semne ale îmbătrânirii vizibile pe piele.
Efectul antirid este determinat nu doar de hidratarea oferită, dar și de rolul său antioxidant.
Tratează diverse afecțiuni ale pielii – diverse zone de pe piele pot fi deteriorate, ele inflamându-se si provocând mâncărime uneori, precum eczema sau dermatita atopică. Cel mai des apar din cauza deshidratării pielii. Pe lângă medicamentele normale, utilizarea uleiului de argan are un efect benefic pentru vindecare. El reduce roșeața și inflamația, așa că este recomandată o aplicare zilnică.
Protejează pielea de arsurile solare – uleiul de argan are rol antioxidant mulțumită nutrienților din compoziție. Aplicat timp de mai multe zile, acesta poate inhiba producția de melanină, substanța naturală ce conferă culoare pielii, părului și ochilor. Hiperpigmentarea apare deseori de la expunerea îndelungată la soare.
Compușii din uleiul de argan dau elasticitate pielii și luptă împotriva efectelor nocive uneori ale soarelui.
Îmbunătățește sănătatea pielii în general. Uleiul de argan conține nenumărate ingrediente care sunt considerate cele mai bune pentru menținerea sănătății pielii. O folosire constantă a uleiului de argan poate constitui o rutină de frumusețe de la care nu vei vrea să te abați. El dă vitalitate pielii, iar rezultatele vor fi vizibile rapid. Uleiul de argan este printre cele mai folosite ingrediente în creme antirid de față sau loțiuni ce pot fi aplicate pe tot corpul. Multe femei folosesc uleiul de argan pentru a trata sau doar pentru a menține tenul sănătos. Efectele trecerii timpului vor fi estompate, ceea ce îl face preferatul cosmeticelor dintre toate uleiurile vegetale existente.
Folosind ulei de argan zilnic, pe tot corpul, vei simți rezultatul după o săptămână: pielea va fi mai catifelată și mai hidratată.
Previne și reduce vergeturile. S-a descoperit recent că utilizarea uleiului de argan ar putea preveni vergeturile, datorită formulei sale hidratante.
Vindecă rănile. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante pot fi de ajutor pentru vindecarea rănilor.
Uleiul de argan ar trebui să devină unul dintre ingredientele esențiale din compoziția produselor tale de îngrijire. Îl poți folosi ca atare, aplicând o cantitate de o picătură sau două pe ten, cu utilizare dimineața și seara. El permite astfel hidratarea ideală pentru pielea ta.
Uleiul de argan organic poate fi adăugat pe discul de bumbac, alături de toner, pentru o curățare și în același timp o hidratare a tenului.
Pentru buze, poți încerca prepararea uleiul de argan cu puțin zahăr brun pentru a-ți exfolia buzele. De asemenea, el poate reprezenta una dintre cele mai bune alternative la balsamul de buze.
Uleiul de argan poate fi adăugat în produsul tău pentru îngrijirea facială. De exemplu, îl poți adăuga în serumul tău.
Cum alegi uleiul de argan original
Atunci când cauți să-ți achiziționezi ulei de argan original, trebuie să ai grijă la câteva aspecte. În primul rând, verifică ce scrie în descriere, pe eticheta produsului. Iată cum alegi uleiul de argan original și nutritiv, cu mai multe întrebuințări în frumusețe, atât pentru piele, cât și pentru păr:
Caută uleiul de argan presat la rece.
Evită produsele ce conțin parfumuri artificiale sau alte chimicale
Uleiul de argan este natural nu are nevoie de conservanți. Caută uleiul organic și natural 100%.
Uleiul de argan este scump pentru că fructul din care se extrage se găsește doar în câteva părți ale lumii, iar metoda de extragere este una complicată. Nu te lăsa păcălită de produsele prea ieftine.
Uleiul de argan este un ingredient ideal pentru produsele cosmetice indiferent de anotimp. Datorită nutrienților pe care îi conține, te va ajuta să-ți revigorezi părul și să arăți impecabil și iarna, când este foarte frig, dar și vara, sub soarele arzător. Uleiul esențial îți va proteja părul și îi va conferi suplețea și strălucirea la care visezi.
Foto: Unsplash, Pixabay
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/
http://www.altmedrev.com/archive/publications/16/3/275.pdf