Candidoza este o infecție cauzată de ciuperca numită Candida, cel mai des fiind vorba de Candida albicans. Aceste fungi sunt aproape peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în organismul oamenilor și pe piele. Ele există inofensiv alături de bacteriile care trăiesc, în mod normal, în gura oamenilor, în tractul gastrointestinal și în vagin, fără să cauzeze probleme. Uneori însă, aceste ciuperci se pot înmulți incontrolabil și pot crea simptome neplăcute.

Iată cum recunoști candidoza, de câte tipuri este, de ce apare și cum se tratează:

Tipuri de candidoză
Simptome
Cauzele candidozei vaginale
Diagnostic
Tratament
Remedii naturale pentru candidoză
Prevenție

Candidoza apare atunci când organismul uman nu mai poate ține sub control înmulțirea ciupercilor candida. În general, bacteriile „bune” și sistemul imunitar sunt responsabile pentru prevenirea înmulțirii și răspândirii ciupercii candida în organism.

Candidoza poate afecta multe părți ale corpului, dar cel mai des creează simptome în zona gurii, genitală sau pe piele.

Candidoza vaginală este o infecție des întâlnită care poate provoca iritație, secreții abundente și senzația de mâncărime în zona vaginului și a vulvei. 3 din 4 femei vor fi afectate de la un moment dat, în cursul vieții, de această infecție. Multe dintre femei experimentează cel puțin două episoade de candidoză vaginală.

Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, deoarece poate apărea și în cazul persoanelor inactive sexual. Cu toate astea, candidoza poate fi transmisă pe cale sexuală, caz în care trebuie să se trateze, atât bărbatul, cât și femeia.

Candidoza se tratează foarte ușor prin unguente aplicate local, ovule sau pastile, iar simptomele sunt ameliorate rapid.

Candida albicans este cel mai frecvent tip de ciupercă de tip candida care provoacă infecții. 

Infecțiile cauzate de alte tipuri de ciuperci candida pot fi mai dificil de tratat și, în general, necesită terapii mai agresive.

De exemplu, Candida auris cauzează boli severe la pacienții internați în spital și este adesea rezistentă la multe dintre medicamentele antifungice.

Tipuri de candidoză

În funcție de locul unde se înmulțește, infecția cu Candida poate fi:

Candidoză orală. Deși poate afecta pe oricine, la orice vârstă – atât bărbați, cât și femei – această infecție este foarte comună la nou-născuți, persoane în vârstă sau la cei cu probleme ale sistemului imunitar sau care iau anumite medicamente. Se manifestă prin prezența unor pete albe sau galbene pe limbă, buze, gingii, cerul gurii sau pe interiorul obrajilor. Inflamația și roșeața la nivelul gurii și gâtului pot fi, de asemenea, simptome. Cauzele candidozei orale pot fi utilizarea antibioticelor, igiena orală necorespunzătoare, iar persoanele care fumează sau iau anumite tratamente ce usucă gura au mai multe șanse să dezvolte candidoză orală.

Candidoza vaginală. 75% dintre femei dezvoltă această infecție în cursul vieții, iar 45% dintre ele au infecții cu candida recurente. Femeile au mai multe șanse să dezvolte infecția dacă suferă de diabet sau dacă sunt însărcinate. Utilizarea antibioticelor sau a anticoncepționalelor pot contribui la apariția candidozei vaginale, la fel și dușurile frecvente.

Femeile infectate vor observa o modificare a secreției vaginale, vor simți mâncărimi în zona genitală, pot avea dureri în timpul contactului sexual, iritații și înroșire în zona genitală sau o senzație înțepătoare atunci când urinează.

Candidoza cutanată. Se dezvoltă de obicei în pliurile pielii. Este des întâlnită la bebeluși din cauza iritației de la scutec. De asemenea, apare în zone ale corpului care nu sunt aerisite și hidratate îndeajuns. De exemplu, poate apărea pe mâinile persoanelor care folosesc des mănuși de cauciuc, pot apărea în zonele inghinale sau sub sânii mari.

Candidoza esofagiană. Apare ca o complicație a candidozei orale. Mai exact, atunci când ciuperca ajunge în esofag, porțiunea dintre gură și stomac. Această infecție e întâlnită, în general, la persoanele cu sistemul imunitar compromis, care suferă de infecții precum HIV, sau boli precum diverse tipuri de cancer, care fac tratamente cu citostatice sau imunosupresoare. Simptomele candidozei esofagiene sunt: disconfort la înghițit, durere de stomac, vărsături sau greață.

Candidoza invazivă. Este cel mai periculos și rar tip de candidoză. Ea apare atunci când fungii contaminează sângele și se răspândesc în tot organismul. Afectează organe importante precum creierul, inima, ficatul, ochii, rinichii. Apare mai ales la nou-născuți cu greutăți foarte mici și la persoanele cu sistemul imunitar sever slăbit de boli sau medicamente. Candida poate intra în sânge prin catetere de piele, tuburi de ventilație sau răni chirurgicale. La persoanele sănătoase, poate apărea prin abuzul de droguri intravenoase, arsuri grave sau răni.

Mai rar, poate apărea candida mamară, digestivă sau intestinală, faringiană.

Simptome

Candidoza se manifestă diferit în funcție de locul unde se dezvoltă. Simptomele se pot resimți ușor, moderat sau sever și includ:

Candidoza vaginală

  • Mâncărime și iritații la nivelul vaginului și vulvei
  • Senzație de arsură, în special în timpul actului sexual sau în timpul urinării
  • Înroșirea și umflarea vulvei
  • Dureri vaginale
  • Erupții vaginale
  • Secreție vaginală, fără miros, albă, cu aspect de brânză
  • Secreție vaginală apoasă.

Candidoza din zona genitală se poate transmite sexual și poate cauza simptome atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Uneori, infecția cu candida poate fi asimptomatică, dar asta nu înseamnă că nu se poate transmite, pe cale sexuală, partenerei sau partenerului.

Candida la bărbați, în zona genitală, se manifestă astfel:

  • Pete mici albe pe penis
  • Roșeață
  • Senzație de uscăciune
  • Mâncărime și arsură

Candidoza bucală se manifestă la fel la femei și bărbați, potrivit Center for Disease Control and Prevention. Iată simptomele:

  • Un strat de alb cu leziuni pe limba, obraji, și uneori pe cerul gurii, gingiilor și amigdalelor
  • O senzație de bumbac în gură
  • Leziuni ușor ridicate cu un aspect asemănător cu brânza
  • Roșeață, arsură sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți la mâncare sau la înghițire
  • Sângerare ușoară dacă leziunile sunt frecate sau răzuite
  • Crăpături și roșeață la colțurile gurii
  • Înroșire, iritare și durere sub proteze (stomatita dentară)
  • Pierderea gustului

Cauzele candidozei vaginale

Candidoza vaginală apare atunci când echilibrul dintre fungi (inclusiv Candida albicans) și bacterii de la nivelul vaginului, este perturbat. Factorii de risc care duc la dezechilibrul florei vaginale pot fi:

Utilizarea antibioticelor. Ele distrug lactobacilii din organism, care țin sub control înmulțirea ciupercii candida și care afectează pH-ul vaginului, astfel se creează mediul propice pentru ca infecția să se declanșeze. De aceea sunt importante probioticele, în cazul utilizării antibioticelor.

Sarcina. Din cauza modificărilor la nivelul hormonilor, pH-ului vaginului este mai acid, favorizând astfel declanșarea infecției.

Diabetul de tip I sau II.

Administrarea de anticoncepționale sau terapii hormonale

Tratamentele cu corticosteroizi, prescrise în general, pentru afecțiunile autoimune.

Imunitatea slăbită

Contactul sexual neprotejat cu o persoană care are infecția

Stresul și oboseala, pentru că slăbesc sistemul imunitar.

Diagnostic

Deseori, medicul poate diagnostica candidoza bucală, cutanată sau vaginală prin simpla examinare fizică. Cu toate astea, pentru confirmarea diagnosticului, medicul specialist va lua o mostră din zona afectată prin răzuire ușoară pentru a fi analizată și pentru a se asigura că ciuperca nu este rezistentă la vreun tratament antifungic. Dacă ciuperca este deja rezistentă la medicamente antifungice, este posibil ca infecția cu candida să fi apărut din cauza unei boli nediagnosticate încă – cum ar fi diabet, cancer sau HIV. În cazul acesta, vor fi necesare alte investigații, precum analizele de sânge.

Pentru diagnosticarea candidei esofagiene, va fi nevoie de o endoscopie, astfel că medicul va introduce pe gât o cameră video flexibilă care va oferi imagini din esofag și dispozitivul va lua o mostră din zona afectată pentru a fi analizată.

Candidoza invazivă se diagnostichează prin verificarea unor probe de sânge în laborator.

Tratament

Fiecare infecție cu candida este diferită, iar medicul va decide tratamentul cel mai eficient pentru fiecare caz în parte.

În cazul infecțiilor simple, medicul va prescrie un tratament – care poate dura de la o zi până la 3 – pe bază de cremă, unguent, medicament sau ovul antifungic. De regulă, acestea au ca substanță activă clotrimazolul. Ovulele pentru candidoză sunt frecvent recomandate de medici în cazul infecției vaginale cu candida.

Dacă este vorba de o candidoză vaginală, tratamentul va fi recomandat ambilor parteneri. În funcție de gravitatea infecției, tratamentul poate dura și 14 zile. De asemenea, nu este recomandat actul sexual în timpul tratamentului.

Cel mai des, candidozele bucale, vaginale sau cutanate se tratează ușor pentru că răspund rapid la tratament.

În cazul în care infecția este recurentă, adică apare de cel puțin două ori în 6 luni, va fi nevoie de un tratament mai lung, care poate dura chiar 6 luni, dar și de analize amănunțite.

Remedii naturale pentru candidoză

Există câteva produse naturiste care ar putea ajuta la tratarea candidozei. Ele nu sunt la fel de eficiente ca tratamentul prescris de medic, însă.

Includerea în dietă a usturoiului, uleiului de cocos, dar mai ales a lactatelor este benefică în acest caz. Sunt indicate mai ales lactatele fermentate, precum iaurtul sau chefirul, întrucât conțin lactobacili, adică bacteriile care susțin o flora vaginală optimă. Iaurtul ar trebui consumat zilnic pentru un efect optim.

Igiena locală este la fel de importantă, astfel că e indicată folosirea unor săpunuri cu pH neutru.

Prevenție

Candidoza poate fi fi prevenită prin reducerea factorilor de risc, pe cât posibil. Antibioticele trebuie folosite doar cum au fost prescrise de medic și trebuie adoptat un stil de viață sănătos, cu o nutriție propice, pentru întărirea sistemului imunitar.

Purtarea unei lenjerii de bumbac sau mătase este, de asemenea, indicată.

Trebuie evitate dușurile lungi, purtatul hainelor umede, mai ales a costumelor de baie.

O altă măsură de prevenție este evitarea purtării pantalonilor foarte strâmți sau a colanților.

Persoanele cu diabet trebuie să aibă grijă să mențină glicemia la un nivel optim cât mai mult timp.

Foto: gratisography.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda