Infecția cu HPV reprezintă un motiv de îngrijorare pentru orice femeie. Nu e de mirare de ce, având în vedere că este foarte comună și că știința a dovedit clar că HPV este motivul apariției cancerului de col uterin. Puțină lume știe însă că acest virus este, cel mai des, inofensiv, trece de la sine, iar până să ajungă la cancer drumul e lung.

Iată când poate deveni HPV un motiv de îngrijorare, cum se manifestă, ce investigații trebuie făcute și ce tratamente recomandă medicii:

Tipuri de HPV
Cauzele infecției cu HPV
Simptome
Factori de risc
Diagnostic
Tratament
Complicații
Prevenție
Mituri despre HPV

Infecția cu HPV (Human Papillomavirus) este cea mai comună infecție virală, care se transmite între oameni. Există mai mult de 100 de tulpini de HPV, dintre care 30 se transmit pe cale sexuală. HPV-ul se poate manifesta inestetic prin negi sau poate duce chiar la cancer de col uterin, în funcție de tulpina cu care este infectată persoana. Tipurile de HPV care provoacă negi nu sunt aceleași cu cele care pot duce la cancer.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Aproximativ 80% dintre persoanele active sexual sunt infectate cu HPV, la un anumit punct în viață, iar cei mai mulți dintre ei nici nu ajung să știe că au avut virusul. Tocmai de aceea este și foarte răspândit.

Cel mai des virusul dispare singur după un an sau doi de la infectare, el fiind neutralizat de sistemul imunitar.

Mai multe tulpini de HPV nu produc niciun simptom, însă acestea pot duce la cancer mai târziu în viață, dacă nu se iau măsuri din timp.

Complicația cea mai mare a infecției cu HPV este la femei, deoarece anumite tulpini de HPV sunt asociate cu peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin. În cazul bărbaților, riscul de cancer este mult mai mic, aproape inexistent, în comparație cu femeile.

Tipuri de HPV

Cele aproximativ 30 de tipuri de HPV care se transmit sexual se împart în două grupuri: cu risc scăzut de cancer sau cu risc crescut de cancer. Fiecare virus este „numit” cu un număr, în ordinea descoperirii lui.

Tulpinile de HPV cu risc scăzut oncologic sunt numite în felul acesta pentru că nu cauzează cancer cervical. Cu toate astea, ele cauzează negi genitali sau schimbări minore la nivelul celulelor de la colul uterin. Aceste tulpini sunt: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 și 81. Tipurile 6 și 11 sunt cele mai comune, ele fiind asociate cu 90% dintre cazurile de negi inghinali.

Tulpinile HPV cu risc crescut oncologic pot cauza formarea unor celule anormale în colul uterin. Aceste schimbări ale celulelor se pot înmulți și pot duce la cancer de col dacă nu sunt înlăturate. Au fost depistate 13 tulpini HPV cu risc oncogen crescut: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 și 68. Tipurile 16 și 18 sunt cele mai periculoase, întrucât cauzează 70% dintre cazurile de cancer de col, potrivit World Health Organization.

Potrivit studiilor Institutului american de cancer, 10% dintre femeile infectate cu tulpini 16 și 18 dezvoltă celule precanceroase avansate (CIN3) la nivelul colului uterin în următorii trei ani de la infectare, ele fiind astfel la un pas de a dezvolta cancer.

Cauzele infecției cu HPV

Infecțiile genitale HPV sunt transmise prin contact sexual, sex anal și alte contacte cutanate la piele în regiunea genitală. Unele infecții cu HPV care duc la leziuni respiratorii orale sau superioare sunt transmise prin sex oral.

Infecția cu HPV apare atunci când virusul intră în corp, de obicei printr-o tăietură sau crăpătură mică în piele. Astfel că dacă o femeie are o leziune pe colul uterin, se poate infecta mai ușor cu HPV, iar virusul se va cuibări astfel în mucoasa uterină. HPV-ul la rândul lui produce leziuni în mucoasele infectate.

Virusul este transferat și prin contactul piele-cu-piele, prin atingerea tegumentele genitale infectate, nefiind nevoie de penetrare uneori. Acest lucru se întâmplă cel mai des în cazul persoanelor cu negi (veruci), care se pot situa în zona inghinală, în jurul vulvei, vaginului și anal, în cazul femeilor. La bărbați negii sunt localizați frecvent pe suprafața scrotului, anusului și penisului. Negii se pot răspândi, de asemenea, atunci când cineva atinge ceva care deja a atins un neg.

Negi genitali pot să apară la săptămâni, luni sau chiar ani după contactul sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană care este infectată cu un virus HPV. Acea persoană s-ar putea să nu știe că este infectată.

Negii pot crește, de asemenea, în zona gâtului (mai ales tipurile 6 și 11) și pot duce la creșterea unor tumori care pot împiedica aerul să circule cum ar trebui, îngreunând respirația. Deși aceste afecțiuni rareori duc la moarte, ele sunt destul de recurente.

O altă cale de transmitere HPV demonstrată este cea verticală, de la mamă la făt.

Simptome

Verucile genitale sunt un semn al HPV. Aceste creșteri nu arată la fel. Ele pot fi ridicate, plate, roz sau colorate în carne. Ar putea fi chiar în formă de conopidă. Oamenii pot avea un singur tip de negi sau mai multe. Ei pot fi mici sau mari. Negii sunt foarte comuni și pot afecta viața sexuală.

Negii pot veni la pachet cu un disconfort fizic, fiind uneori dureroși și asociați cu mâncărimi.

Aceleași tulpini de HPV care provoaca negi genitali pot, totodată, să cauzeze apariția negilor în gură sau în gât. Aceasta se numește infecție orală cu HPV.

Verucile pot fi: plantare – atunci când se situează la nivelul tălpilor, vulgare – când se situează la nivelul mâinilor, pe degete, filiforme – sunt excrescențele de culorea pielii și pot fi pe fața, pe gât, la nivelul scaplului, plane – sunt mici papule ieșite în relief rozalii sau gălbui sau condiloame (vegetații veneriene) care apar în zona genitală și de obicei au formă de conopidă, ori leziuni ușor reliefate roz sau maro. Aceste veruci nu sunt cancerigene și pot apărea atât la femei cât și la bărbați.

În cazul în care infecția se situează la gât poate apărea răgușeala, durera în gât care nu dispare, durere la înghițire, scădere inexplicabilă în greutatea, durere de ureche, noduli limfatici umflați.

În cazul infecției cu una dintre tulpinile HPV cu risc oncogen crescut, simptomele sunt cel mai des aproape inexistente. Abia la apariția cancerului apar. De aceea este indicat ca femeile active sexual să meargă periodic să facă testul Babeș Papanicolau.

Cancerul de col poate apărea dacă există o leziune la nivelul colului și o infecție cu HPV cu risc înalt oncogen. Durează în jur de 15-20 de ani ca să se dezvolte cancerul de col uterin, în cazul femeilor cu un sistem imunitar normal. În cazul femeilor cu sistem imunitar deficitar, poate dura între 5 și 10 ani.

Simptomele cancerului de col uterin sunt: secreții vaginale cu miros neplăcut, sângerări abundente, dureri pelviene, dureri în timpul contactelor sexuale, sângerări între menstruații sau sângerări după actul sexual. În stadii avansate, poate apărea anemia, durerea în zona lombară, durerea la nivelul picioarelor și scăderea bruscă în greutate.

HPV la bărbați, cel mai des, nu se manifestă în niciun fel, mai ales dacă tulpina cu care e infectat este cancerigenă.

Factori de risc

  • Tipul HPV – dacă este o infecție cu o tulpină cu risc oncogen crescut;
  • Sistemul imunitar – persoanele cu imunitate extrem de scăzută, cum ar fi cele care trăiesc cu HIV – sunt mai susceptibile să aibă infecții persistente cu HPV și o progresie mai rapidă la precancer și cancer;
  • Infecția cu alți agenți transmiși sexual, cum ar fi cei care cauzează herpes simplex, chlamydia și gonoreea;
  • Numărul copiilor născuți și vârsta tânără la prima naștere;
  • Fumatul.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica negii prin examinarea zonei și să stabilească ce tratament poate fi necesar. În general, pentru verucă nu e nevoie de biopsie. Cu toate acestea, dacă medicul suspectează că modificările ar putea fi canceroase, poate fi necesară o biopsie cutanată. Astfel că o bucată mică de țesut este îndepărtată și examinată sub microscop.

Persoanele cu veruci plantare pot resimți durere pe tălpi când merg. Medicul va examina piciorul cu veruci plantare și se va asigura că nu există probleme de os, articulație sau tendon care ar explica durerea. Negii plantari ar putea să nu fie cauza reală a durerii piciorului.

În cazul persoanelor cu condiloame genitale, medicul le va întreba despre practicile sexuale, inclusiv utilizarea prezervativului și sexul anal. Prezervativele contribuie la scăderea riscului de infectare cu HPV. Dar HPV ar putea exista în zone care nu sunt acoperite de prezervativ. Este posibil ca medicul să examineze și zona anală, pentru a se asigura că nu sunt leziuni, dar și în gură și pe limbă pentru a se asigura că nu există pete decolorate, ce ar putea indica prezența HPV-ului și acolo.

Femeile vor fi îndrumate către un test Papanicolau pentru a căuta precancerul microscopic sau cancerul precoce al colului uterin cauzat de HPV.

Este posibil ca femeile să fie îndrumate către o colposcopie, o investigație făcută în cabinetul medicului ginecolog. Medicul va analiza astfel detaliat, cu un instrument asemănător microscopului, colul uterin, vaginul și vulva. Este posibil să fie nevoie de o biopsie a țesutului cervical anormal pentru a verifica dacă este prezent cancer de col uterin.

De asemenea, femeile vor face un test specific de infecție cu HPV (genotipare HPV), cu celulele prelevate de la colul uterin pentru a verifica dacă tulpina de HPV contractată este cu grad mărit oncologic. Un rezultat de HPV pozitiv, înseamnă că femeia are o tulpină cu risc crescut.

Medicii avertizează că testul Papanicolau trebuie efectuat periodic de orice femeie activă sexual. În cazul în care sunt probleme, medicul poate indica refacerea testului la 6 luni sau la un an.

În cazul în care toate testele PAP au fost ieșit normale, probabil testul va fi refăcut la 5 ani.

În cazul bărbaților, nu există momentan un test pe care să-l facă pentru a depista infecția cu HPV. El se poate prezenta la medic în cazul apariției negilor, însă bărbatul poate fi infectat cu o tulpină cancerigenă, care este asimptomatică, și o poate transmite mai departe, prin sex neprotejat, fără să știe. Riscul bărbaților infectați cu HPV să dezvolte cancer este foarte mic.

Tratament

Momentan nu există tratament pentru HPV. Dar, partea bună e că majoritatea cazurile de HPV trec de la sine într-un an sau doi, așa că nu e nevoie de tratament. Cu toate astea, e importantă vizita periodică la medic pentru ca acesta să verifice cât persistă infecția. O persoană infectată cu HPV, fără complicații, ar putea fi chemată la un an pentru a reface testele. Medicii recomandă deseori pastile pentru întărirea imunității. Ele pot fi inclusiv sub formă de suplimente alimentare.

În cazul în care HPV a produs leziuni avansate în colul uterin, se pot face tratamente locale precum: excizia cu ansa electrificată (ERAD) – prin care o buclă subțire de sârmă care poartă curent electric este utilizată pentru a elimina zonele anormale ale colului uterin, conizația – se îndepărtează o bucată de formă conică din cervix cu celule anormale. Se poate recurge și la tratamente ablative ale leziunilor precanceroase cervicale: crioterapia și terapie cu laser.

Negii genitali pot fi distruși prin aplicarea unor medicamente sau prin tratamente efectuate la cabinetele medicale. Ei vor apărea însă din nou, atâta timp cât virusul este în corp. De aceea e importantă întărirea imunității.

Printre remediile naturiste pentru eliminarea HPV-ului, potrivit unui studiu efectuat în 2014, ciuperca shiitake (AHCC) ar putea fi un ajutor. Din 10 femei infectate, 3 au eliminat HPV, 2 au avut valori diminuate de virus în corp, iar alte 5 au rămas cu infecția, după ce au consumat zilnic AHCC timp de trei luni, potrivit Science News

Alte suplimente care întăresc imunitatea sunt un ajutor: vitamina C, echinacea, suplimente cu usturoi. Este de asemenea, recomandată o dietă sănătoasă, cu fructe și legume zilnic, sport, dar și renunțarea la fumat, dacă e cazul.

Complicații

Infecția cu HPV poate duce la cancer de col uterin. Acest lucru se întâmplă dacă o femeie e infectată cu o tulpină cu risc crescut oncologic și dacă nu merge periodic la medic pentru a ține sub control leziunea. Mai rar, HPV poate da și cancer vulvar, vaginal, anal, rectal , orofaringian, penian și cancer în zona scrotului.

Prevenție

Vaccinul anti-HPV poate fi efectuat până la vârsta de 45 de ani, au descoperit recent oamenii de știință. El protejează împotriva celor mai comune tulpini de HPV: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Vaccinul se adresează doar persoanelor care nu au contractat niciuna dintre aceste tulpini de virus. În cazul în care pacientul a contractat o altă tulpină de HPV, poate face vaccinul. Se protejează astfel de celelalte tulpini. Vaccinul nu înseamnă însă că va scăpa de tulpina pe care o are deja.

În cazul bărbaților nu este recomandat vaccinul.

Alte metode de prevenție sunt: un număr mic de parteneri, alimentație sănătoasă pentru sistemul imunitar, folosirea prezervativului în timpul actului sexual, testarea periodică pentru depistarea din timp.

Mituri despre HPV

HPV este același lucru cu HIV. Este total greșit. Este vorba de două virusuri diferite. Deși amândouă sunt infecții transmise sexual, HIV va rămâne în corp toată viața, iar HPV are șanse mari să dispară după maxim 2 ani

Virusul HPV se transmite doar sexual. Deși cel mai des se transmite astfel, uneori HPV poate fi luat prin atingerea tegumentele genitale infectate și, rareori, prin folosirea aceluiași prosop, dacă e vorba de HPV cu negi.

Infecția cu HPV cauzează obligatoriu cancer. Având în vedere că organismul uman are puterea să elimine virusul, foarte rar se ajunge de fapt la cancer. În cazul în care HPV persistă mult în organism, atunci se iau măsuri medicale de îndepărtarea a leziunilor provocate.

Vaccinarea anti-HPV oferă protecție pentru întreaga viață. Imunizarea prin vaccin durează între 7 și 10 ani, așa că vaccinul trebuie refăcut.

Virusul poate fi contractat doar de femeie. Bărbații sunt în egală măsură infectați cu HPV, însă virusul este mai blând cu ei, având un risc mult mai mic de a dezvolta cancer, față de femei.

Așadar, dacă ai fost diagnosticată cu HPV, nu ai motiv de îngrijorare, dar nici de fericire. Atât timp cât mergi periodic la medic, infecția va fi ținută sub control.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda