Tratamentul cu Botox este poate cea mai faimoasă descoperire din domeniul frumuseții, din secolul acesta. Nu e de mirare de ce. O ușoară injecție cu toxina botulinică promite, timp de câteva luni, „întinerirea” vizibilă a feței, eliminând efectiv ridurile. Injecția cu Botox este, însă,  un ajutor în cazul multor afecțiuni.

Iată la ce este folosită toxina botulinică, care sunt efectele secundare și contraindicațiile injecției cu Botox și cât de des trebuie repetate injecțiile:

Indicații
Injecțiile cu Botox pentru tratament cosmetic
Pregătirea pentru injecția cu Botox (Contraindicații)
Efecte secundare
Ce trebuie făcut după injecția cu Botox
Alternative la injecțiile cu Botox

Toxina botulinică este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Cunoscută și ca „toxina-miracol”, ea reușește să blocheze semnalele nervoase care contractă mușchii, rezultând astfel paralizia temporală a mușchilor.

Toxina botulinică (BTX) este utilizată cu succes pentru a ameliora simptomele mai multor boli musculare, dar și în industria frumuseții, pentru aspectul de întinerire a tenului.

Bacteria Clostridium botulinum produce 7 tipuri de toxină botulinică, însă doar tipul A și tipul B sunt disponibile pe piață. Tipul A se găsește sub denumirea de Botox și tipul B ca Myobloc.

Inițial, toxina era cunoscută ca o „otravă” care cauzează boli, însă de la începutul secolului al 19-lea, ideea că ar putea fi folosită în scopuri terapeutice începea să prindă formă. Abia la începul secolului actual, toxina botulinică a fost aprobată ca formă de tratament pentru diverse boli musculare, precum spasmul facial, blefarospasmul (zvâcnirea ochiului), strabism sau distonie cervicală.

De asemenea, Botoxul a început să fie folosit cu succes și pentru tratarea și prevenirea ridurilor, motivul care i-a adus adevărata faimă toxinei botulinice.

Nu a durat mult până când Botoxul a devenit un „must-have” în practica estetică modernă. Prin simpla injectare în diverse zone ale feței, de către un medic specialist, ridurile dispar preț de câteva luni, transformând astfel Botoxul într-o reală „poțiune” a tinereții.

Cu toate astea, injecția cu botox, făcută greșit, poate avea efecte secundare foarte neplăcute: de la reacții alergice, paralizia unui mușchi greșit – care poate transforma aspectul feței într-unul neplăcut, sau chiar imposibilitatea deschiderii ochilor timp de câteva săptămâni.

Injectată în doze mari, proteina toxică produce botulism, o afecțiune paralizantă rară.

Indicații

Toxinele botulinice A și B sunt folosite în tratamentul mai multor afecțiuni precum:

  • Strabism
  • Spasme faciale
  • Distonii
  • Tremur
  • Ticuri
  • Blefarospasm
  • Atenuarea temporară a ridurilor
  • Hipersalivație (secreție excesivă de salivă)
  • Dureri de cap
  • Transpirația excesivă (Hiperhidroza) poate fi tratată prin injectarea de Botox în axilă, iar efectul poate dura 6-8 luni, moment în care injecțiile trebuie făcute iar.

Injecțiile cu Botox pentru tratament cosmetic

Botoxul ameliorează ridurile prin relaxarea mușchilor. Este folosit tipul A de toxină botulinică, mai ales OnabotuliniumtoxinA, pentru a paraliza temporar mușchii. Această procedură reduce vizibilitatea ridurilor faciale.

Tratamentul cu Botox este minim invaziv, este considerat sigur și eficient pentru tratarea ridurilor din jurului ochilor și a frunții, evitându-se însă zona gurii și a bărbiei pentru ca zâmbetul să nu fie afectat, potrivit Health Line.

Injectarea cu Botox este rapidă și nu necesită anestezie. Toxina botulinică este injectată în următoarele zone: între sprâncene, în zona frunții, în jurul ochilor (ridurile de la colțul ochiului care formează așa numita laba gâștii), în zona buzei superioare, în mușchiul pielos al gâtului și mai este injectată uneori pentru asimetria facială

Musculatura tratată cu Botox nu se mai contractă și se relaxează, astfel pielea va rămâne întinsă și neridată. Mușchii care nu au fost injectați cu Botox se vor contracta normal, permițând astfel ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată.

De asemenea, pielea va căpăta o culoare mai aprinsă și luminoasă după injecția cu Botox.

În funcție de aria tratată, sunt necesare în jur de 4 -10 injecții. Acul este fin, iar cantitatea injectată este minoră, ceea ce înseamnă că disconfortul este foarte mic.

Botox-ul începe să-și facă efectul în 24 de ore de la administrare, iar rezultatele se pot vedea după 7-14 zile pe baza unor poze comparative realizate înainte și după tratament. Efectele durează între 3 și 6 luni.

Rezultatele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de tipurile și mărimea ridurilor și de fermitatea pielii. Ele depind și de vârsta pacientului: între 30 – 40 de ani, ridurile sunt eliminate aproape complet, însă după 40 de ani, se recomandă injectarea cu Botox în combinație cu proceduri minime de lifting.

După o perioadă, injecțiile cu Botox trebuie făcute din nou. Efectul tratamentului durează mai mult de fiecare dată, iar rezultate sunt tot mai bune. Pentru un efect constant, sunt necesare aproximativ 2-3 injectări pe an.

Pregătirea pentru injecția cu Botox (Contraindicații)

Injecția cu Botox în scopuri cosmetice este un tratament non-chirurgical, care necesită o pregătire minimă. Ar fi indicat ca pacientul să discute cu medicul înainte, pentru ca acesta să știe istoricul medical, dacă are alergii sau alte boli. De exemplu, persoanelor cu miastenia gravis – o afecțiune ce determină scăderea generală a forței musculare – le este contradindicată injectarea cu Botox. La fel și persoanelor alergice la albumina, ori femeilor însărcinate.

Înainte injectării cu Botox nu trebuie consumată, timp de 2 săptămâni, nicio aspirină sau vreun medicament antiinflamator, pentru a reduce la minim riscul apariției contuziilor.

De asemenea, trebuie evitată medicația cu substanțe care scad transmisiile neuromusculare, precum antibioticele aminoglicozidice sau medicamente blocante neuromusculare.

Efecte secundare

Tratamentul cu injecții Botox este sigur dacă este făcut de un medic estetician experimentat. Cu toate astea, pot apărea reacții adverse. Dacă apar, ele durează, cel mai des, de la câteva ore după injecție până la câteva zile, sau chiar săptămâni, rareori:

  • Umflarea zonei injectate
  • Contuzii temporare
  • Oboseala
  • Durere de cap (de scurtă durată)
  • Durere de gât
  • Vedere dublă
  • Ochi uscați
  • Reacții alergice, precum eczeme, mâncărimi sau simptomele de astm.
  • Sindrom gripal
  • Lipsa reacției la tratament
  • Ptoza palpebrală – prăbușirea pleoapelor
  • Greață
  • Indigestie

Rareori s-au înregistrat probleme cardiace după injectarea cu Botox, însă ele apar mai ales la persoanele care sufereau deja de boli de inimă.

Supradoza de Botox poate duce la botulism sau paralizie musculară.

Ce trebuie făcut după injecția cu Botox

Îngrijirea imediat după injectarea cu Botox este foarte importantă. Astfel că după injecția cu Botox este indicată evitarea atingerii, frecării sau masării zonei tratate. Asta ar putea provoca extinderea Botoxului în alte zone ale corpului.

După injectarea Botoxului între sprâncene, nu e indicat ca pacientul să se întindă sau să se aplece în următoarele trei-patru ore pentru că ar putea ca toxina botulinică să ajungă într-o pleoapă, ceea ce ar duce la „căderea” pleoapei, ce ar însemna că ar putea rămâne închisă mai mult timp.

Persoanele supuse injecției cu Botox își reiau activitatea în mod normal, după procedură.

Rezultatele vor începe să fie vizibile la o zi, două, de la tratament, iar efectul complet va fi atins la 7 -14 zile de la intervenție. Efectul va dura între 3 și 6 luni.

Alternative la injecțiile cu Botox

Metodele alternative prin care se pot obține efecte asemănătoare injecțiilor cu Botox sunt anumite proceduri cosmetice dermatologice, injectări cu substanțe de umplere a ridurilor, dar și creme și seruri pentru riduri. Rezultatele acestora nu se vor ridica însă la cele obținute în urma injecțiilor cu Botox.

Dermabraziunea și peelingul sunt proceduri cosmetice dermatologice folosite în combinație cu Botox-ul. Ele refac suprafața pielii utilizând diverse substanțe chimice sau lasere.

FOTO: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda