Coenzima Q10 nu este doar o poveste frumoasă, spusă de reclamele și tratamentele antirid. Antioxidantul există în orice organism și este responsabil de procese celulare importante pentru sănătate și longevitate. 

Nivelul de coenzimă din organism scade pe măsură ce trec anii, însă asta nu înseamna că nu putem beneficia de efectele sale prin hrană și suplimente concentrate. 

Ce este coenzima Q10
Cum acționează în organism
Când avem nevoie de mai multă coenzimă
Beneficiile aportului de Q10
Suplimente și recomandări de administrare
Posibile reacții adverse ale suplimentelor
Contraindicații de administrare
Alimente bogate în coenzima Q10
Bibliografie

Ce este coenzima Q10

Este un antioxidant natural cu proprietăți similare unei vitamine. Celulele folosesc coenzima Q10 pentru întreținere, multiplicare și schimb de energie cu celelalte celule. Concentrația cea mai mare se găsește la nivelul celulelor inimii, unde schimburile de energie sunt foarte intense, a ficatului și creierului. 

Substanța stă la baza fiecărei celule și a fiecărei reacții chimice. Rolul său este să producă energie, fiind esențială pentru sănătatea celulelor, a țesuturilor și a organelor. Este indispensabilă pentru organism – absența ar stopa procesele biochimice. 

Cum acționează în organism

Rolul nu se rezumă la schimbul de energie, fiind responsabilă de multe alte procese:

  • Ajută fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sânge
  • Responsabilă cu absorbția de oxigen în celule
  • Asigură asimilarea nutrienților 
  • Protejează și întărește sistemul imunitar
  • Contribuie la producția de energie sub formă de ATP – energie stocată la nivel celular, importantă pentru o dezvoltare armonioasă a masei musculare

Când avem nevoie de mai multă coenzimă

Multe afecțiuni medicale au fost asociate cu nivelul scăzut de coenzimă în organism, însă asta nu înseamnă că varianta sintetizată în laborator sub formă de suplimente poate regresa boala. Suplimentele ajută la ameliorarea unor probleme de sănătate și previn apariția unor afecțiuni. 

Conform studiilor, coenzima Q10 pare să acționeze ca un super-erou pentru inimă. Suplimentele s-au dovedit eficiente în cazuri de insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială.

Pentru cei care tânjesc să-și mențină tinerețea, studiile sunt încurajatoare. Coenzima este un puternic antioxidant pentru stoparea îmbătrânirii premature a celulelor, menținerea tonusului și elasticității pielii. Fiind eliberată natural de organism până în preajma vârstei de 30 de ani, la maturitate se recomandă o suplimentare de coenzimă prin alimentație și capsule. 

Studiile nu susțin în totalitate efectele miraculoase produse de suplimentele nutritive cu coenzima Q10, iar acestea nu pot înlocui tratamentul medicamentos. 

Beneficiile aportului de coenzima Q10

Coenzima Q10 este esențială vieții. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante beneficii ale coenzimei Q10 pentru organism:

Previne și tratează afecțiunile inimii

Coenzima Q10 susține sănătatea inimii și poate preveni apariția unor probleme cardiovasculare. Aceasta acționează precum un antioxidant și combate efectele negative ale radicalilor liberi (aceștia pot crește riscul de boli de inimă). 

De asemenea, administrarea de suplimente cu coenzima Q10 reduce din efectele secundare asociate medicației pentru bolile de inimă și grăbește recuperarea în cazul persoanelor care au avut infarct. 

Susține fertilitatea

Odată cu trecerea timpului, fertilitatea femeilor scade, la fel și calitatea ovulelor. Coenzima Q10 este direct implicată în  fertilitate. 

Nivelul său din organism scade pe măsură cu trecerea anilor, iar organismul trebuie să depună un efort în plus pentru protecția ovulelor în fața stresului oxidativ. 

Luarea unui supliment pe bază de coenzima Q10 poate inversa declinul calității și cantității de ovule. 

În același timp, coenzima Q10 protejează și sperma de efectele negative ale stresului oxidativ (acesta din urmă afectează numărul spermatozoizilor, calitatea precum și gradul de fertilitate al bărbaților). 

Este o sursă de energie pentru organism

Scopul principal al coenzimei Q10 este să ofere energie celulelor corpului (coenzima Q10 susține funcțiile vitale ale tuturor organelor) potrivit unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine. Oamenii ingerează alimente, acestea sunt digerate în tubul digestiv, nutrienții ajung în sânge și apoi se transformă în energie prin intermediul celulelor. Un rol important în acest proces de transformare al alimentelor în energie îl are coenzima Q10. Ea acționează ca un catalizator, declanșând producerea de energie. 

Luarea unui supliment de coenzima Q10 oferă un plus de energie organismului și poate fi un adjuvant în performanțele sportive

Reduce nivelul colesterolului “rău”

Coenzima Q10 este un antioxidant puternic care reduce nivelul colesterolului “rău” și crește nivelul colesterolului “bun”. 

Potrivit altor studii ubiquinona (numele științific al coenzimei Q10) împiedică depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge (un colesterol ridicat reprezintă un pericol pentru rinichi și crește riscul de boli de inimă). 

Reglarea hipertensiunii arteriale

Coenzima Q10 are efect vasodilatator ușor, reducât astfel riscul de hipertensiune arterială (acest lucru, la rândul său, crește riscul de atac de cord și atac vascular cerebral). 

Suplimentele pe bază de coenzima Q10 scad nivelul de citokine, o serie de compuși care favorizează inflamația și cresc riscul de complicații. Pe de altă parte, 39% dintre hipertensivi au deficit de coenzima Q10 (principalele cauze care stau la baza acestei statistici sunt o biosinteză redusă a coenzimei sau o utilizare crescută de către organism) iar o scădere de doar 25% a nivelului coenzimei Q10 crește semnificativ riscul de boli de inimă, deci suplimentarea este binevenită. 

Are rol antioxidant și efect anti-aging

Coenzima Q10 este cunoscută pentru efectul antioxidant. Antioxidanții reduc din efectele negative ale radicalilor liberi și protejează astfel împotriva  efectului de îmbătrânire prematură a pielii. 

Pentru un efect sporit este nevoie de combinarea coenzimei Q10 (cu o concentrație de 2-6%) cu vitamina E și C (principalul efect este liftingul facial și întindere a pielii). Studiile au arătat că substanța este absorbită sub formă de suplimente orale dar și sub formă de cremă. 

Susține sănătatea gingiilor

O deficiență a coenzimei Q10 este asociată gingiilor umflate, care sângerează. Studiile au arătat că suplimentele alimentare sau apa de gură pe bază de coenzima Q10 ajută la vindecarea mai rapidă a gingiilor.

Întărește sistemul imunitar

Luarea de suplimente pe bază de coenzima Q10 ajută la stimularea sistemului imunitar. Pe termen lung, coenzima Q10 crește inclusiv numărul de anticorpi. 

Încetinește degenerarea funcțiilor cognitive

Funcționarea normală a mitocondriilor asigură o cantitate suficientă de energie pentru celulele cerebrale. 

Din păcate, funcțiile acestora se diminuează odată cu trecerea timpului, iar disfuncțiile cresc riscul unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. 

Administrarea de suplimente cu coenzima Q10 susține buna funcționare a mitocondriilor și încetinește riscul de degenerare cognitivă. Mai mult, coenzima Q10 reduce din efectele negative ale radicalilor liberi asupra creierului. În acest sens, suplimentul poate fi luat doar după diagnostic. Doctorul va face investigațiile necesare pentru a vedea dacă mitocondriile funcționează deficitar. 

Reglează nivelul zahărului din sânge

În timp, stresul oxidativ, poate crește probabilitatea de apariție a diabetului și a altor boli ce afectează metabolismul (pe lista afecțiunilor metabolice mai intră obezitatea, hipertiroidismul, hipotiroidismul și guta). Coenzima Q10 crește rezistența la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge. Luarea de suplimente pe bază de coenzima Q10 timp de minim 12 săptămâni poate reduce nivelul glicemiei. Este indicat să vorbești cu un medic specialist în domeniul bolilor de nutriție înainte de a lua astfel de suplimente. 

Ajută la slăbit

Coenzima Q10 te ajută chiar și în procesul de slăbire. Aceasta susține producția de energie, deficiența ducând la un nivel redus al energiei și un metabolism mai încet. Suplimentele pe bază de coenzima Q10 îți pot veni în ajutor dacă vrei să dai jos câteva kilograme

Protejează plămânii

Dintre toate organele, plămânii au contact direct cu oxigenul. Acest lucru îi face mai vulnerabili în fața stresului oxidativ. 

Acesta din urmă poate crește riscul de astm și bronhopneumopatie obstructivă cronică. Suplimentarea cu coenzima Q10 ajută la reducerea stresului oxidativ

Reduce durerile de cap

O funcționare deficitară a mitocondriilor duce la producerea unei cantități superioare de radicali liberi. Acest lucru poate duce la apariția migrenelor. Suplimentarea de coenzima Q10 reduce durerile de cap de trei ori mai bine decât formele placebo de tratament. 

Reduce riscul de erupții cutanate

Îmbătrânirea prematură apare ca un cumul de factori (dezechilibre hormonale, efectele radicalilor liberi precum și radiațiile UV). Aplicarea de coenzima Q10 poate reduce efectele îmbătrânirii premature și ajută la regenerarea pielii chiar și în cazul unor probleme dermatologice. 

Suplimente și recomandări de administrare

Produsele și suplimentele alimentare sunt esențiale dacă ai un nivel scăzut al coenzimei Q10 (potrivit studiilor nivelurile coenzimei la oameni pot fi scăzute dacă există o cantitate mică de biosinteză sau dacă organismul consumă prea multă). 

Substanța este sintetizată în laborator sub două formule care cresc nivelul coenzimei Q10 din organism, ubichinonă și ubiquinol. În mod normal, este recomandat să consumi între 90 și 200 mg pe zi (unele persoane tolerează doze de până la 1200 mg pe zi), suplimentele putând fi luate atât de la farmacie cât și de la magazinele naturiste. Este bine totuși de știut că doza potrivită depinde de nevoile specifice ale fiecărei persoane (cazurile speciale de boli cronice necesită obligatoriu un drum la doctor), motiv pentru care trebuie luat doar după o discuție cu medicul.  

Mai jos sunt recomandările de administrare în funcție de ce problemă de sănătate vrei să tratezi. 

Dacă iei statine

Statinele sunt o serie de medicamente care se iau pentru a regla hipertensiunea articulară și pentru a reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, pentru a scădea riscul de complicații ale afecțiunilor inimii. 

Deși aceste medicamente își fac treaba conform prospectului, există risc de apariție a efectelor adverse (slăbiciuni musculare care cresc riscul de accidentare precum și probleme de ficat).

Studiile au arătat că suplimentarea cu coenzima Q10 are rezultate benefice, reducând din durerea musculară asociată consumului de statine. 

Potrivit cercetătorilor este nevoie de o doză de 100 mg  de coenzima Q10 pe zi timp de 30 zile pentru a reduce cu 75% durerea musculară apărută ca un efect advers al medicamentelor pentru inimă. 

Dacă suferi de boli de inimă

Dacă ai avut atac de cord sau suferi de boli cronice ale sistemului cardiovascular, vei avea reale beneficii dacă iei suplimente cu coenzima Q10. 

Potrivit unui studiu de mari dimensiuni 100 mg de coenzima Q10 pe zi timp de 12 săptămâni îmbunătățește fluxul de sânge

De asemenea, suplimentarea cu coenzima Q10 este asociată unui număr mai mic de spitalizări pe fond de boli de inimă și chiar contribuie la scăderea decesului prematur cauzat de afecțiuni cardiovasculare. 

Pentru cei care au avut infarct sau angină, sunt recomandate doze de 60-300 mg de coenzima Q10 pe zi. Nu mări dozele singur ci vorbește cu medicul înainte. 

Dacă ai dureri de cap

Luat singur sau alături de magneziu sau riboflavini, coenzima Q10 poate ajuta la reducerea migrenelor. 

Doctorii cred că acest efect apare deoarece coenzima Q10 reduce stresul oxidativ și producția de radicali liberi care, în mod normal, ar declanșa durerea de cap. 

Potrivit unui studiu persoanele care au luat 400 mg de coenzima Q10 pe zi timp de trei luni au avut o reducere a durerii, frecvenței și intensității durerii de cap prin comparație cu grupul care a luat un placebo. 

Pentru a contracara efectele trecerii anilor

Odată cu trecerea anilor, nivelul coenzimei Q10 scade. Luarea unui supliment poate crește nivelul din sânge și chiar îmbunătăți calitatea vieții.

O cercetare a arătat că persoanele care au un nivel normal al coenzimei Q10 sunt mai active fizic, au un risc mai mic de boli de inimă și o probabilitate mai mică de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative. 

Pentru aceste efecte este nevoie de suplimentarea cu 100-200 mg de coenzima Q10 pe zi

Dacă te confrunți cu diabet

Stresul oxidativ și disfuncțiile mitocondriale sunt direct legate de apariția diabetului. Pentru a regla nivelul zahărului din sânge este nevoie de medicamente a căror efecte adverse epuizează din sursele de nutrienți ale organismului. Studiile au arătat că suplimentarea cu coenzima Q10 reduce producția de radicali liberi și reglează nivelul zahărului din sânge. 

Rezultatele au arătat că administrarea a 100 mg de coenzima Q10 pe zi timp de 12 săptămâni ajută la îmbunătățirea simptomelor diabetului. 

În cazurile de infertilitate

Stresul oxidativ este una dintre cauzele majore ale infertilității pentru ambele sexe; la femei afectează calitatea ovulelor iar în cazul bărbaților cantitatea și calitatea spermei. Suplimentarea cu 200-300 mg de coenzima Q10 pe zi ajută la îmbunătățirea fertilității

Pentru a spori performanța sportivă

Coenzima Q10 este implicată în producția de energie, reduce riscul de inflamații asociat exercițiilor intense și grăbește recuperarea. A fost demonstrat științific că sportivii care iau 300 mg de coenzima Q10 pe zi timp de șase săptămâni au o performanță sportivă mai bună prin comparație cu grupul care a luat un placebo. 

De asemenea, suplimentele de coenzima Q10 reduc senzația de oboseală resimțită după antrenament și cresc forța musculară chiar și în cazul celor care nu sunt sportivi profesioniști. 

Posibile reacții adverse ale suplimentelor

Coenzima Q10 este tolerată bine de majoritatea adulților și copiilor dacă este administrată conform instrucțiunilor. Efectele adverse sunt rare:

  • dureri de stomac 
  • pierderea apetitului
  • reacții alergice la nivelul pielii
  • amețeală
  • crampe abdominale
  • diaree
  • insomnie
  • dureri de cap
  • oboseală
  • sensibilitate la lumină
  • senzație de iritabilitate

Contraindicații de administrare

Nu este indicată administrarea în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării. Chiar dacă nu există dovezi care să ateste reacții adverse majore, se recomandă precauția. 

Cei care urmează un tratament medicamentos trebuie să consulte un medic pentru a evita suprapunerea substanțelor chimice și eventualele efecte adverse. În special, persoanele care au cancer, hipertensiune/hipotensiune articulară sau urmează să aibă o operație (suplimentul trebuie scos cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intervenție) ar trebuie să evite suplimentele cu coenzima Q10. 

De asemenea, tabelul de ingrediente de pe etichetă poate împiedica orice eventuală alergie. 

Alimente bogate în coenzima Q10

Un stil de viață echilibrat ar trebui să îți asigure cantitatea necesară de coenzima Q10. Mai jos este o listă de surse naturale de coenzima Q10:

  • Carne și organe de vită (inima, ficatul, rinichii)
  • Carne de pui
  • Carne de porc
  • Pește (ton, somon, sardine, hering)
  • Uleiuri vegetale
  • Alune
  • Fistic
  • Spanac
  • Conopidă
  • Broccoli
  • Soia
  • Ulei de ricin
  • Semințe de susan
  • Linte 
  • Cereale integrale
  • Portocale
  • Căpșune

Fie că iei în calcul să suplimentezi aportul de minerale și vitamine în organism sau ești chitită să descoperi fântâna tinereții veșnice, coenzima Q10 este o substanță benefică din mai multe puncte de vedere. Noi îți recomandăm să o cauți în alimente sănătoase și să ceri sfatul unui medic înainte să începi tratament cu suplimente de orice fel.

Bibliografie

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda