Atunci cand vorbim despre electrocasnice, ne gandim inevitabil la obiecte menite sa ne faca viata mai usoara. Tendinta de a automatiza si de a reduce timpul pe care il petrecem facand curatenie sau mancare este fireasca, putem enumera o multime de alte moduri in care am prefera sa ne petrecem timpul.
Problema intervine atunci cand tehnologia nu lucreaza in slujba noastra, ba chiar ne saboteaza. Vorbim despre cazul clasic al cuptorului cu microunde, vandut de publicitari ca util pentru reducerea timpului petrecut in bucatarie. Ceea ce nu au spus niciodata publicitarii este faptul ca, alimentele preparate sau incalzite in acest fel pierd o mare parte din proprietatile nutritive sau ca vasele care pot fi utilizate in cuptorul cu microunde devin si ele nocive atunci cand ating temperaturi inalte.
Printr-o controversa similara trece si prietenul nostru cel mai bun in caz de musafiri, aspiratorul, pe care oamenii de stiinta il gasesc vinovat de imprastierea in aer a prafului si a bacteriilor, implicit si de raspandirea infectiilor si de stimularea alergiilor.
Prieten sau inamic?
Un grup de cercetatori din Australia a masurat emisiile a 21 de aspiratoare diferite, mai vechi sau mai noi, de la diverse branduri de notorietate internationala. In urma experimentului, au concluzionat ca toate au emisii ce includ bacterii, praf si alergeni. Studiul, publicat in Environmental Science & Technology, mai arata si ca modelele noi provoaca mai putina poluare decat cele vechi, dar si ca aspiratoarele cu filtre HEPA au emisii putin mai reduse decat cele cu alte tipuri de filtre. Asta inseamna ca va trebui sa renunti la zestrea primita de la parinti si sa investesti in cel mai bun aspirator de generatie noua si sa il igienizezi in mod constant.
Sfaturi de la specialisti
Daca te astepti ca aceiasi cercetatori, alergologii sau imunologii sa iti sugereze sa renunti la acest obiect de uz casnic, te inseli. De fapt, aspiratoarele te scapa de mai multa mizerie, praf si alergeni decat pot elibera in aer. Singura indicatie este sa alegi cel mai bun aspirator dotat cu filtru HEPA. Viviana Temino, Doctor in Alergologie si Imunologie si profesor la University of Miami Medicine School, sustine ca pentru ca un aspirator sa fie mai mult nociv decat benefic, acesta trebuie sa fie foarte vechi si neigienizat si subliniaza ca aspiratoarele te scapa de mai mult praf, murdarie si alergeni decat elimina.
Recomandari si indicatii
Indiferent daca suferi de alergii sau nu, exista cateva trucuri care te vor ajuta sa fii mai eficienta atunci cand faci curatenie. In primul rand, scapa de covoare; nu numai ca sunt un mediu propice pentru praf si bacterii, dar hei, e 2018, cine mai are nevoie de ele? Daca esti totusi o nostalgica in acest sens, opteaza pentru carpete si spala-le saptamanal cu apa fierbinte. Un alt lucru pe care il poti face este inlocuirea pamatufului cu lavete electrostatice sau din microfibra, care nu imprastie praful. Si incearca sa ajungi in toate locurile greu accesibile atunci cand folosesti aspiratorul, nici nu-ti poti imagina cat praf si cate bacterii se pot ascunde sub piesele de mobilier. In felul acesta, aspiratul se poate transforma intr-un adevarat sport, iar tu te poti alege si cu alte beneficii pe langa curatenie, cum ar fi hormonii fericirii.
Sursa foto: Shutterstock