În prezent, există numeroase variante de pastile de slăbit, de la medicamentele care se administrează pe bază de prescripție medicală, la comprimatele și suplimentele pe care le poți cumpăra fără nicio restricție de la supermarket sau din magazinele online. Dar care sunt diferențele dintre toate acestea și cât de benefic este consumul lor pentru organismul nostru?

Tipuri de pastile de slăbit
Când se recomandă pastilele pentru slăbit
Ce conțin pastilele de slăbit
Pericolul pastilelor de slăbit

Tipuri de pastile de slăbit

Comprimatele pentru slăbit se împart în diferite categorii, în funcție de modul lor de funcționare și tipul de ingrediente pe care le au în compoziție.

Astfel, aceste pastile se pot diferenția în funcție de compoziția lor chimică:

  • Pastilele  care sunt alcătuite preponderent din ingrediente  sintetice au  adesea o concentrație mai puternică. Din acest motiv, acestea se  eliberează pe bază de rețetă, doar în farmacii. Din cauza efectelor lor adverse și a faptului că pot da dependență, aceste  comprimate se administrează doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Din păcate, deoarece nu există o reglementare universal valabilă cu privire la ingredientele care pot fi incluse în pastilele de slăbit, uneori acestea ajung pe piață înainte de a trece prin toate testele de rigoare la care sunt supuse alte tipuri de medicamente.

  • Pastilele  bazate în mare parte pe ingrediente  naturale sunt  considerate mai degrabă suplimente naturiste, motiv pentru care  sunt mai ușor accesibile și se găsesc în supermarketuri sau în magazine cu produse naturiste. Cele mai populare capsule de acest  gen sunt cele cu extract de cafea sau ceai verde, aloe  vera sau  ananas.

Totuși, specialiștii ne avertizează că unele dintre aceste suplimente pot avea aceleași efecte adverse ca și cele preponderent sintetice, iar în acest caz termenul „naturist” nu înseamnă și sănătos. Anumite ingrediente precum guarana sau efedra (care conține efedrine) sunt de origine vegetală, însă pot avea efecte adverse puternice, printre care se numără creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii.

Un alt mod de a clasifica pastilele de slăbit este în funcție de acțiunea lor asupra organismului:

  • Cele  care reduc  apetitul conțin  ingrediente care dau o senzație de sațietate ce se instalează mai  repede și durează mai mult decât în mod normal, determinându-te să mănânci mai puțin. Acestea se mai numesc și anorexiante, din  motive evidente… și scad apetitul prin creșterea nivelului de serotonină sau de catecolamine eliberat de creier.
  • Cele  care reduc  absorbția anumitor  substanțe nutritive în organism împiedică asimilarea tuturor  lipidelor din dietă.
  • Pastilele  pentru  metabolism accelerat grăbesc  arderea caloriilor ingerate și a lipidelor din organism.

Când se recomandă pastilele de slăbit

Din cauza ingredientelor active conținute de aceste pastile, a modului în care acestea sunt metabolizate și a efectelor secundare pe care le au, pastilele de slăbit ar trebui să se administreze numai la recomandarea medicului, în urma unui consult de specialitate.

Un doctor va prescrie acest tip de medicamente doar celor care suferă de obezitate și au un indice al masei corporale (BMI – Body Mass Index) de peste 30 sau celor supraponderali cu un indice de peste 27 și alte circumstanțe agravante, precum diabetul zaharat. Totuși, aceste pastile nu pot substitui un stil de viață sănătos, ci administrarea lor trebuie să fie însoțită de un regim alimentar și de un program de exerciții adecvat.

În aceste condiții, tratamentul cu astfel de comprimate va duce la o pierdere în greutate de 5 – 10% din greutatea corporală inițială, pe parcursul unui an de zile. Așadar, nici pastilele care au o concentrație ridicată de ingrediente active și care se prescriu doar pe bază de rețetă nu au efecte miraculoase și nu ar trebui să ducă la scăderi bruște în greutate, peste noapte.

Chiar dacă nu te înscrii în categoria de mai sus, dar vrei să iei suplimente de acest gen, nu te increde in reclamele care promovează toate aceste pastile și nu le lua în urma sfatului prietenilor sau cunoștințelor, ci înainte de utilizare consultă un medic specialist. Acesta îți va face analizele necesare și va lua în calcul fiecare medicament sau supliment pe care îl iei, pentru a se asigura că pastilele de slăbit nu vor interacționa cu celelalte medicamente într-un mod care să aibă implicații negative serioase asupra organismului tău.

Medicul îți va indica formula optimă pentru slăbi în funcție de sănătatea ta și de sistemul tău metabolic.

Cel mai eficient mod pentru pierderea depozitelor de grăsime implică însă și o exercițiile fizice. Chiar dacă transformarea nu se face imediat, varianta aceasta este cea mai sănătoasă.

Ce conțin pastilele de slăbit

Pastilele de slăbit pot conține ingrediente artificiale sau naturale.

Între ingredientele chimice se numără substanțe precum:

Efedrina/pseudoefedrina/Ma Huang – este un ingredient des întâlnit în pastilele de slăbit, iar cel mai grav efect advers este decesul.

Sibutramină – este un produs puternic ce poate provoca infarct sau atac vascular cerebral.

Sinefrină – este o substanță chimică ce suprimă pofta de mâncare, dar foarte periculoasă și ce poate provoca efecte secundare grave inclusiv accelerarea ritmului cardiac sau infarct.

Fenoproprex – un stimulent interzis în SUA, ce se transformă în amfetamină după ce ajunge în organism și poate cauza moarte subită. Pastilele cu această substanță nu ar trebui să fie disponibile pe piață.

Fenolftaleina – folosită în laxative până când a fost interzisă de serviciul american FDA pentru că este extrem de dăunătoare organismului.

Între ingredientele naturale din pastilele de slăbit se regăsesc:

Extract de Garcinia Cambogia – conține acid hidroxicitric. Studiile au arătat că aceste pastile vegetale poate inhiba producția unei enzime ce produce grăsime și poate mări nivelul de serotonină.

Hydroxycut – este unul dintre produsele cele mai populare pentru pierderea în greutate, când vine vorba de suplimente. Mulți îl consideră unul dintre cele mai eficiente suplimente pentru a reduce numărul kilogramelor. Conține o combinație de extracte de plante, inclusiv cofeina, care ajută la scăderea în greutate. Un studiu a arătat că acesta poate da niște rezultate vizibile, mai exact o persoană poate slăbi până la 9.5 kilograme în 3 luni cu ajutorul ei.

Cofeină – este cel mai cunoscut produs de slăbit ce îl oferă natura. Cofeina este cea mai folosită substanță psihoactivă și se găsește în alimente precum ciocolată neagră și cafeaua. Ea ar putea accelera metabolismul. Este deseori recomandată pentru persoanele care vor să urmeze cure de detoxifiere.

Cetonă de zmeură – este o substanță ce se găsește în zmeură. Cercetătorii au descoperit că aceasta poate ajuta la scăderea în greutate. Produsul este făcut în laborator și vândut sub formă de suplimente.

Extractul de cafea verde – conține două substanțe care ajută la slăbit: cofeină și acid clorogenic. Cofeina accelerează arderea grăsimilor, iar acidul clorogenic poate încetini descompunerea carbohidraților în organism, astfel oferă rezultatele dorite și într-un timp scurt.

Glucomannanul – este un supliment alimentar din fibre dietetice pentru o scădere rapidă în greutate. Odată administrat, el absoarbe apa și devine precum gelul și apoi rămâne în intestin pentru a promova senzația de sațietate. Pastila te va ajuta astfel să mănânci alimente cu mai puține calorii și funcționează, de asemenea, prin inhibarea poftei de mâncare. Utilizarea glucomannanului are și alte efecte pozitive diverse asupra organismului. Conform studiilor, aceste suplimente alimentare au capacitatea de a scădea glicemia, colesterolul și trigliceridele, tratând constipația.

Meratrim – este o pastilă relativ nouă pe piață ce s-a dezvoltat dintr-o combinație de două plante. Trecerea la un corp mai subțire nu necesită prea mult timp, schimbarea fiind vizibilă după 8 săptămâni de administrare.

Extractul de ceai verde – este foarte utilizat în procesele de slăbire. El contribuie la eliminarea grăsimii datorită efectului antioxidant, în mod principal. Ceaiul verde conține un hormon numit noradrenalină care poate fi ajutorul de nădejde al unei persoane ce dorește reducerea grăsimii din organism, mai ales în jurul abdomenului.

Înainte să apelezi la orice pastilă, recomand discuția cu un medic. După ce îi faci o prezentare a stilului tău de viață, el ți-ar putea face evaluarea, ar putea identifica problema și ți-ar da sfaturi despre ce mod de slăbi ți se potrivește cel mai bine și dacă este nevoie să apelezi la pastile.

Orice pastilă, chiar dacă este recomandată medical, trebuie cumpărată de la farmacie și nu din alte surse neautorizate, pentru a te asigura că are o calitate corespunzătoare și respectă standarde înalte. Capsulele trebuie administrate după cum ți-a recomandat medicul, alături de dietele potrivite.

Rezultatul va fi unul excelent dacă, alături de extractele de plante recomandate de medic, faci și niște eforturi suplimentare. Mai exact, alegi un stil de viață sănătos.

Asta înseamnă să mănânci alimente sănătoase, cu vitamine și minerale, iar prăjelile și dulciurile vor trebui eliminate din regimul tău sau vor fi consumate rar.

 

Pericolul pastilelor de slăbit

Este important să ții cont de faptul că unele dintre suplimentele prezente pe piață nu au fost supuse unor proceduri riguroase de cercetare, care să le ateste eficacitatea reală în procesul de slăbire. Așadar, nu da crezare reclamelor care promovează efectele miraculoase ale acestor pastile și nu lua astfel de comprimate în urma sfatului prietenilor sau cunoștințelor.

În plus, pastilele de slăbit nu se administrează copiilor și adolescenților, al căror corp este încă în dezvoltare, nici bătrânilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, cei care suferă de boli cronice trebuie să fie atent monitorizați de către un specialist în cazul în care urmează un astfel de tratament.

Printre efectele secundare cele mai frecvente ale pastilelor de slăbit se numără:

  • Creșterea rapidă în greutate în  urma întreruperii tratamentului, câtă vreme nu se menține un  stil de viață sănătos;  
  • Dependența  dată de anumite „substanțe controlate” incluse  în comprimatele de acest tip, inclusiv efedrina sau metamfetamina;  
  • Dezvoltarea  unei toleranțe la  aceste substanțe, în termen de câteva săptămâni sau luni de la  începerea administrării tratamentului, ceea ce înseamnă că medicamentul nu mai are efect decât în condițiile administrării  unui dozaj periculos, mai mare decât cel admis;  
  • Apariția  sau agravarea problemelor cardiace precum  hipertensiune, palpitații sau alte complicații; 
  • Stări  de vertij, somnolență și dureri de cap,  motiv pentru care nu este indicat să conduci pe perioada  administrării acestui tratament;
  • Transpirație  excesivă, deshidratare și senzație constantă de sete;
  • Constipație,  tulburări digestive; 
  • Ritm  cardiac neregulat, dureri în piept;  
  • Insomnii,  stări de agitație, anxietate și schimbări ale dispoziției,  fapt pentru care pastilele de slăbit nu sunt recomandate celor care  suferă de tulburări psihice și au tendințe depresive;  
  • Afectarea  ficatului;  
  • Umflături  și edeme la  nivelul corpului, mai ales al membrelor inferioare;  
  • Interacțiuni cu alte medicamente,  o consecință serioasă în cazul celor cu probleme cronice de  sănătate, care depind de mai multe tipuri de medicamente.

Deși acestea sunt efectele adverse cele mai întâlnite în urma unei cure cu pastile de slăbit, acestea apar și se manifestă în mod diferit în cazul fiecărui tip de comprimat și al fiecărui individ. Unii ar putea suferi doar efecte secundare ușoare, iar alții s-ar putea confrunta cu probleme severe din cauza acestor medicamente.

Pentru a diminua pe cât posibil aceste consecințe, este indicat să urmezi câteva principii:

  • Nu depăși doza prescrisă sau recomandată pe ambalaj;  
  • Ține pastilele în ambalajul original și nu le lăsa la îndemâna  copiilor sau a animalelor de casă, cărora le-ar putea stârni curiozitatea;  
  • Ține-le la temperatura camerei, ferite de umezeală sau căldură excesivă,  așadar evită să le depozitezi în baie.
  • Dacă suplimentele sau medicamentele și-au depășit termenul de  valabilitate, aruncă-le imediat.

Acum că știi care sunt opțiunile în privința diferitelor tipuri de pastile de slăbit și care sunt efectele acestora, depinde de tine să alegi care sunt pașii pe care vrei să-i urmezi. Însă, indiferent de opțiunea ta, consultă înainte de toate un medic. Astfel, dacă ai adoptat deja un stil de viață sănătos, dar scăderea în greutate tot se lasă așteptată, un consult avizat va fi cel mai bun punct de plecare pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9889511

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12349913

https://benthamopen.com/contents/pdf/TOALTMEDJ/TOALTMEDJ-2-1.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15862604

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842808

Imagini: Shutterstock, Unsplash

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda