Să te decizi între blond, brunet, șaten și roșcat este destul de dificil, fără a mai lua în considerare sutele de variații între aceste culori sau cum se potrivește o anumită culoare a părului cu tenul tău. Indiferent dacă este prima oară când te vopsești sau ai mai încercat câteva (zeci de) nuanțe până acum fără a fi mulțumită cu una, ghidul de mai jos te va ajuta să alegi cea mai bună vopsea de păr și îți va oferi indicii asupra nuanțelor care nu ți se potrivesc.

Cum alegi culoarea părului?
Cum întreții părul vopsit?

Cum alegi culoarea părului?

În teorie, poți alege orice culoare a vopselii de păr. Totuși, dacă faci acest lucru riști să îți închizi fața sau să dai un aspect mult prea tânăr/îmbătrânit tenului (felul în care părul încadrează chipul este important). Mai jos poți vedea cele mai importante criterii de a alege o vopsea de păr.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


În funcție de culoarea ochilor

Atunci când alegi vopseaua de păr în funcție de culoarea ochilor, cel mai important lucru este ca vopseaua să scoată în evidență nuanța irisului. Astfel, pentru ochii albaștri, poți alege nuanțe ceva mai închise de blond, roz-bej sau blond cu tonuri roșii. Persoanele tinere pot alege și variații de roșcat închis sau chiar burgundy. Evită castaniul, variațiile deschise de blond (în special, blond auriu) și roșcatul deschis.

Dacă, pe de altă parte, ai ochii verzi, ai la dispoziție șaten ciocolatiu, blond-roșcat și roșu cupru. Este bine să eviți nuanțele de brunet închis, blond platinat și roșcat.

Ochii căprui îți oferă poate cea mai mare libertate atunci când vine vorba de culoarea parului. Pentru acestă nuanță a ochilor ți se potrivesc nuanțe de la blond miere la șaten miere, variații ușoare de roșcat și chiar nuanțe închise de blond. Evită culorile extreme și nu vei avea dificultăți în a-ți pune ochii în valoare.

În funcție de lungimea părului

Lungimea părului joacă un rol important atunci când vine vorba de culoarea sa. De exemplu, părul scurt arată cel mai bine în nuanțe calde de șaten (ciocolatiu sau alună) iar părul lung și drept va pune mai bine în evidență reflexele unei anumite nuanțe.

În funcție de vârstă

Nu îți vom spune ce culoare să alegi, însă este bine de știut că la 20-30 ani poți încerca și rareori eșua cu aproape orice culoare.

Odată ce ai trecut de 40 ani, însă, este recomandat să alegi culori calde, deoarece îți întineresc trăsăturile feței și să eviți culorile puternice care s-ar putea să îți scoată în evidență semnele de oboseală și ridurile. În acest context, culori precum cenușiu sau blond deschis se potrivesc cel mai bine, iar firele albe de păr nu vor mai fi la fel de vizibile.

În funcție de nuanța pielii

Culoarea și subtonul pielii este poate cel mai important lucru atunci când vine vorba de alegerea culorii părului.

Pentru a determina subtonul pielii poți apela la testul vaselor de sânge. Uită-te la venele vizibile de la încheietura mâinii. Dacă acestea au o culoare apropiată de albastru, înseamnă că subtonurile pielii tale sunt reci. Dacă, pe de altă parte, acestea au o nuanță verzuie, subtonurile pielii tale sunt calde.

În cazul în care ai dificultăți în a determina dacă vasele de sânge se apropie mai mult de albastru sau de verde, ai de-a face cu un ton neutru. Persoanele cu ton neutru sunt cele mai norocoase, deoarece li se potrivește aproape orice culoare a părului.

De asemenea, există și alte modalități pentru a determina tonul pielii. Dacă ai pistrui iar pielea se arde repede sau ai tenul măsliniu, te înscrii în rândul persoanelor cu ton rece.

Pielea în tonuri calde, pe de altă parte, se bronzează ușor și capătă nuanțe aurii. În plus, un alt test care poată lămuri dilema este să alegi patru materiale, unul albastru, unul verde, unul galben și unul roșu și să mergi într-o cameră bine luminată, în fața oglinzii. Dacă verdele și albastru te avantajează, înseamnă că ai pielea în tonuri reci. În caz contrar, pielea ta are tonuri calde.   

Persoanele cu pielea în tonuri reci ar trebui să aleagă culori care le “încălzesc”, precum brunet, blond cenușiu, caramel, chihlimbar, castaniu, roșcat, negru cu reflexii albastre. Dacă ai pielea în tonuri reci, evită nuanțele de auriu, galben-roșiatic sau șaten deschis.

Dacă însă ai pielea în tonuri calde poți alege o gamă mai largă de nuanțe, de la blond căpșună și blond miere, la ciocolatiu deschis, șaten deschis și castaniu închis. Este bine să eviți blondul platinat, brunetul cu reflexii albastre și reflexiile cenușii (acestea îți vor îmbătrâni tenul).

Indiferent de care dintre culorile de mai sus îți place cel mai mult, este important de reținut că secretul este stabilirea unui echilibru între culoarea părului și a tenului. Astfel, dacă ai pielea în tonuri reci, este ideal să alegi nuanțe calde pentru vopseaua de păr, iar dacă ai pielea în tonuri calde, să optezi pentru nuanțe reci sau neutre.

Cum întreții părul vopsit?

Dacă vrei să îți menții noua culoare a părului la fel de vibrantă ca în primele zile de după vopsire și să reduci din degradarea care poate apărea la 1-2 luni distanță, ar trebui să te pregătești din timp. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru ca întreținerea părului vopsit să fie cât mai ușoară:

  • Alege produsele de îngrijire potrivite – părul proaspăt vopsit este vulnerabil și predispus la “năpârlire” (culoarea va începe să se piardă câte puțin la fiecare spălare). De aceea este important să alegi șampoane și balsamuri de păr special create pentru părul vopsit. Mergi pe varianta șampoanelor fără sulfați deoarece acestea nu au efecte asupra producției de sebum și uleiuri naturale și alterează mult mai puțin culoarea părului.
  • Redu numărul de spălări – culoarea începe să se “scurgă” de pe păr astfel că este recomandat să reduci numărul de spălări. Dacă înainte te spălai de 3-4 ori pe săptămână, este bine să reduci numărul la 2-3 spălări.
  • Clătește părul cu apă călduță – clătirea părului cu apă fierbinte duce la deschiderea cuticulelor părului fapt care determină reducerea hidratării naturale și face ca firul de păr să fie mai predispus la degradare. O posibilă soluție este să optezi pentru apă călduță la clătire în locul celei fierbinți.
  • Optează pentru balsam de păr fără clătire – astfel de produse conțin silicon ce oferă o formă suplimentară de protecție firului de păr. Apelând la un balsam de păr fără clătire vei proteja părul proaspăt vopsit de efectele nocive ale prafului și razelor soarelui și vei minimiza gradul de deteriorare în cazul în care folosești uscător de păr sau produse de hair-styling.
  • Hidratează părul apelând la balsam de păr din comerț sau făcut în casă – reducerea hidratării naturale reprezintă un efect al vopsirii părului. Pentru a combate acest neajuns este bine să apelezi la tratamente cu ingrediente naturale precum avocado, miere, lapte de cocos sau aloe vera. Amestecă jumătate de avocado copt cu o banană mică și o lingură de ulei de măsline. Aplică amestecul rezultat pe păr de la rădăcină la capetele firului de păr și acoperă cu o cască de duș. Lasă pentru o oră apoi spală părul normal cu șamponul preferat și clătește cu apă călduță. Aplică acest balsam de păr o dată pe săptămână. Pentru a evita obișnuirea, poți înlocui uleiul de măsline cu ulei de cocos sau de nuci de macadamia iar pasta de avocado o poți înlocui cu două ouă medii.
  • Aplică ulei pe scalp și pe firul de păr – deși spălatul părului și folosirea balsamului oferă un grad de protecție părului vopsit, aplicarea regulată a unui ulei poate completa această rutină de îngrijire a podoabei capilare. Tot ce ai de făcut este să încălzești puțin (2-5 secunde pe foc) ulei (2-3 linguri sau mai mult, în funcție de lungimea părului) de măsline, cocos sau jojoba și să aplici pe scalp cu mișcări circulare și apoi pe toată lungimea părului. Lasă să acționeze pentru 45 minute (sau peste noapte, dacă ai cum) apoi spală părul normal și clătește cu apă călduță. Aplică ulei pe păr de 2-3 ori pe săptămână.
  • Pregătește-te înainte de a merge la piscină – substanțele folosite în piscină pentru a elimina bacteriile îți pot decolora părul și chiar pot slăbi firele. Pentru a preveni acest lucru, înainte de a merge la piscină aplică balsam fără uscare sau ulei de cocos sau mergi pe varianta căștii de înot.
  • Taie vârfurile firelor de păr la fiecare 6-8 săptămâni – părul vopsit începe să se degradeze de la prima spălare. Pentru a limita despicarea firelor de păr este recomandat să tai vârfurile firelor de păr la câteva săptămâni.

O schimbare a culorii părului poate coincide cu o evoluție profesională sau sentimentală. Indiferent de motivul pentru care te vopsești, ține minte că pentru a-ți pune în valoare atuurile este indicat să echilibrezi culoarea părului cu tenul și să îți îngrijești firele de păr post-vopsire.

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda