Acneea afectează 3 din 4 tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani. Deși nu este periculoasă, acneea poate lăsa pe piele mici cicatrici inestetice care pot avea efecte negative asupra integrării sociale ale persoanei afectate. Tratamentul cu laser poate fi o alternativă nedureroasă pentru îndepărtarea acestor probleme și pentru obținerea unui ten neted și plin de vitalitate.

Ce este acneea?
Cum se manifestă acneea?
Care sunt cauzele apariției acneei?
Ce trebuie să faci înainte de tratament?
Care sunt cele mai afectate zone?
Cum acționează laserul în îndepărtarea acneei?
Câte ședințe sunt necesare?
Ce trebuie să faci după tratament?
Cum poți preveni reapariția acneei?

Ce este acneea?

Acneea este una dintre cele mai comune probleme ale tenului care afectează mai ales adolescenții. Dureroasă sau nu, acneea (cunoscută popular și drept “coșuri”) este o inflamație a pielii care poate fi provocată de cauze externe (poluare, expunere excesivă la soare, praf, ger etc.) sau de cauze interne (dezechilibre hormonale, o lipsă de vitamine sau un stil de viață dezordonat).

Cum se manifestă acneea?

Acneea este întâlnită și sub alte forme pe lângă deja cunoscutele coșuri. Mai jos sunt cele mai răspândite forme de acnee:

  • puncte negre – formațiuni de culoare neagră care apar în urma acumulării de seboree și celule moarte
  • puncte albe – mici formațiuni albe care apar mai ales sub piele
  • coșuri – protuberanțe de mici dimensiuni care conțin (câteodată) puroi
  • papule – mici formațiuni în variații de roz deschis care apar la suprafața pielii
  • pustule – formațiuni roșii care au evoluat din papule; sunt dureroase la atingere
  • noduli – acnee de mari dimensiuni. Este dureroasă și de multe ori încercarea de tratare acasă duce la întinderea infecției și apariția unor cicatrici inestetice
  • chisturi – sunt de mari dimensiuni și se dezvoltă în profunzimea pielii. Apar din cauza acumulării de bacterii, sebum și celule moarte. Este cea mai dureroasă formă de acnee și cea care se soldează cel mai frecvent cu cicatrici.

Care sunt cauzele apariției acneei?

Deși nu se știe o cauză precisă a apariției acneei, medicii dermatologi cred că cea mai probabilă cauză este acumularea de secreție uleioasă sub piele și apoi amestecarea sa cu un exces de sebum și celule moarte.

Creșterea nivelului de secreție uleioasă sub piele este datorată un nivel crescut al hormonilor androgeni. Nivelul acestora crește în perioada adolescenței, atunci când predomină acneea.

Alte posibile cauze includ folosirea de cosmetice uleioase, stresul emoțional, zilele din timpul menstruației dar și consumul anumitor medicamente, de exemplu medicația pentru creșterea nivelului de hormoni androgeni dar și litiul (folosit pentru a trata tulburarea bipolară, depresia, bolile alimentare, dar și unele afecțiuni cardiovasculare).

Ce trebuie să faci înainte de tratament?

Doctorul dermatolog te va sfătui să eviți anumite medicamente, vitamine sau suplimente alimentare pentru cel puțin 10 zile înainte de procedură.

În funcție de gravitatea acneei, se poate să fie nevoie să iei antibiotice înainte de tratament pentru a preveni eventualele infecții.

De asemenea, dacă fumezi, va trebui să faci o pauză de cel puțin două săptămâni înainte de tratament.

Este bine de știut că anumite categorii de persoane ar trebui să evite tratarea acneei cu laser. Mai jos este o listă cu persoanele care ar trebui să apeleze la alt tip de tratament pentru eliminarea acneei:

  • femeile însărcinate sau care alăptează
  • persoanele care au urmat un tratament oral pentru tratarea acneei în ultimul an (de exemplu, izotretinoină)
  • persoanele care suferă de boli ale sistemului imunitar sau ale țesutului conjunctiv
  • persoanele care suferă de o boală cronică
  • persoanele care sunt predispuse la formarea de cicatrici
  • peroanele cu un ten închis la culoare – lumina laserului va fi absorbită datorită cantității mari de melatonină produsă de piele iar acneea nu va fi tratată

Sursa foto : Pinterest

Care sunt cele mai afectate zone?

În general, cele mai predispuse la acnee sunt zonele unde există cele mai multe glande sebacee, adică pe față, pe umeri, pe spate și pe piept. În cazuri rare, acneea poate apărea pe mâini sau pe coapse.

Zona afectată poate avea un impact major asupra încrederii de sine a tinerilor dar și a hobby-urilor lor (de exemplu, persoanele care au coșuri pe spate vor fi mai puțin dispuse să meargă la cursuri de înot)

Cum acționează laserul în îndepărtarea acneei?

Tratarea acneei cu ajutorul laserului implică dizolvarea țesutului afectat până la obținerea unei piei uniforme, perfect întinse. În funcție de suprafața afectată și de gravitate, laserul poate trata întreaga față (sau umerii sau spatele, însă cea mai mare parte a acneei apare pe față) sau pe zone. Mai jos sunt pașii procedurii de îndepărtare a acneei cu ajutorul laserului.

  • doctorul va curăța fața (sau altă parte a corpului afectată) cu o soluție specială
  • după aceasta vei primi un anestezic ușor pentru a calma zonele afectate. Dacă întreaga față trebuie tratată, dermatologul va apela la anestezie generală
  • fasciculul unui laser medical este direcționat spre zonele afectate. Lumina va topi straturile externe ale pielii (epiderma), la final pielea devenind netedă.

Imediat după procedură există posibilitatea de apariție a unor efecte secundare precum umflarea zonei afectate, depigmentare, cicatrici, senzație de arsură sau mâncărime, sau apariția unor mici umflături. Aceste efecte sunt perfect normale și vor dispărea în maxim 24-48 ore de la intervenție. Dacă persistă mai mult este recomandat să te adresezi doctorului.

Câte ședințe sunt necesare?

Îndepărtarea acneei variază în funcție de gravitate și de întinderea zonei cu probleme. În general tratamentul cu laser se realizează între 3 și 6 ședințe într-un interval de maxim 10 zile. După apelarea la acestă procedură, va fi nevoie de 1-3 ședințe de întreținere în fiecare an. Prețurile variază și ele în funcție de gravitatea acneei și de experiența dermatologului, pornind de la 300 lei.

Ce trebuie să faci după tratament?

Îți poți relua activitățile obișnuite imediat după tratament. Trebuie să știi, însă, că este nevoie să cureți zona tratată de 4-5 ori pe zi, după care să aplici un ulei natural (de exemplu, uleiul de cocos) pentru a preveni formarea crustelor.  

De asemenea, evită razele soarelui la orele prânzului iar atunci când ieși din casă aplică o cremă de protecție SPF 50.

În cazul în care acneea nu a apărut ca urmare a unor probleme genetice sau a consumului de medicamente, adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate contribui la prevenirea reapariției sale.

  • spală-te pe față de maxim două ori pe zi cu apă călduță și săpun special pentru ten acneic (de exemplu, săpunurile care conțin borax, acid salicilic sau alep)
  • nu freca pielea și nici nu sparge coșurile – acestea duc la întinderea infecției, umflarea zonei cu probleme și apariția roșeții
  • evită să îți atingi fața
  • ține telefonul la 1-2 cm de față atunci când vorbești
  • spală-te pe mâini înainte și după aplicarea loțiunilor de corp, a cremelor sau a machiajului
  • dacă ai acnee pe umeri, piept, sau spate poartă haine largi pentru a permite pielii să respire
  • optează pentru machiaj pentru tenul sensibil și evită produsele pe bază de ulei. Nu uita să te demachiezi înainte de culcare!
  • evită să îți expui pielea sensibilă la soare – în cazul în care petreci un număr mare de ore la soare (fără protecție) pielea va fi nevoită să producă o cantitate suplimentară de sebum
  • Evită stresul prelungit – producția de cortizon și adrenalină care apar ca urmare a stresului agravează acneea superficială.

Acneea este una dintre cele mai comune probleme ale tenului tânăr. Este inestetică, deranjantă, iar uneori apare ca urmare a unor probleme de sănătate. Tratarea problemei cu ajutorul laserului, însă, este simplă și nedureroasă iar rezultatul este un ten plin de vitalitate.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda