Doar pentru că bei cafea în fiecare zi, asta nu înseamnă că dinții tăi trebuie să fie decolorați și inestetici. Albirea dinților poate fi o soluție pentru a obține un zâmbet demn de Hollywood.

Despre albirea dinților
Care sunt cauzele schimbării culorii dinților?
În ce constă procesul de albire dentară?
Care sunt principalele modalități de albire dentară?
Ce trebuie să știi înainte de a apela la un tratament de albire a dinților?
Cât costă să îți albești profesional dinții?
Cum îți poți albi dinții acasă?
Care sunt metodele naturiste de albire a dinților?
Care sunt cele mai răspândite mituri despre albirea dinților?

Despre albirea dinților

În Roma antică se credea că laptele de capră albește dinții. Mai apoi, mierea a devenit ingredientul cheie, fiind amestecată cu sare arsă și oțet. În prezent, însă. modalitățile de albire dentară sunt mai eficiente și mai sigure, rezultatele vorbind de la sine.

Albirea dinților este cea mai populară modalitate de a îndepărta decolorările dentare sau petele inestetice care apar ca urmare a consumului unor produse precum vinul roșu, cafeaua sau ceaiul.

Care sunt cauzele schimbării culorii dinților?

Există mai multe cauze care pot duce la schimbarea culorii dinților. De exemplu, anumite infecții bacteriene cresc riscul de apariție a petelor maro sau negre iar anumite medicamente (de exemplu, antibioticele) cauzează îngălbenirea dinților.

De asemenea, unele mâncăruri, dar și fumatul, pot conduce la modificări ale culorii dinților.

În plus, în cazuri rare, un accident din copilărie poate împiedica dezvoltarea normală a dinților, ei devenind astfel mai sensibili și mai susceptibili la decolorare. Mai jos sunt alte posibile cauze ale schimbării culorii dinților:

  • o igienă dentară deficitară
  • existența anumitor boli care afectează smalțul dentar și dentina. Radiațiile gâtului și chimioterapia pot cauza decolorarea dinților
  • vârsta înaintată – pe măsură ce corpul îmbătrânește, smalțul începe să se deterioreze, dinții devenind mult mai predispuși la decolorare
  • cauze genetice – unele persoane se nasc cu un strat subțire de smalț
  • factori de mediu – excesul de fluor din mediu (de exemplu din apă) sau excesul de produse de îngrijire dentară pot cauza decolorarea dinților

În ce constă procesul de albire dentară?

Albirea dentară poate avea loc în două cazuri: atunci când a fost extras nervul (în cazul unei intervenții dentare anterioare) sau în cazul dinților care încă au nerv.

În cele mai multe cazuri stomatologul aplică pe dinți un gel special pe bază de peroxid de hidrogen. Folosirea unui laser special poate ajuta la accelerarea procesului de albire dentară.

Întregul proces durează între 30 și 90 de minute, fiind realizat de regulă pe parcursul a trei ședințe. Durata ședințelor variază în funcție de metoda de albire, dar și de cât de complexă este decolorarea dinților.

Mai întâi dentistul va aplica o substanță care protejează dinții de posibilele efecte adverse ale soluției de albire.

După aceasta este aplicat gelul cu proprietăți de albire, iar în unele cazuri dinții sunt tratați cu un laser special. În cazul unei decolorări agresive doctorul poate sugera folosirea unei paste de dinți speciale timp de cel puțin două săptămâni.

În cazul dinților care au trecut deja prin alte proceduri, dentistul va folosi un alt tip de agent de albire. Dinții vor fi acoperiți de acest gel, apoi acoperiți cu o soluție temporară.

După câteva zile doctorul va decide dacă este nevoie să reaplice gelul de albire (în cazul decolorărilor agresive este nevoie de 2-3 ședințe de albire).

Care sunt principalele modalități de albire dentară?

În funcție de durata albirii (cât timp vor fi albi dinții), de gradul de pigmentare și de cât de albi vrei să fie dinții, albirea se poate realiza prin trei metode:

  • cu acceleratori de albire – folosit în majoritatea cazurilor, acest gel cu peroxid de hidrogen albește dinții în prezența unui laser special
  • cu gel aplicat cu gutieră – implică obținerea unei amprentări dentare, iar procesul durează mai mult decât albirea cu accelerator. Vestea bună este că această gutieră personalizată poate fi refolosită pentru albirile ulterioare
  • cu pudră de bicarbonat – este folosit mai ales atunci când depigmentarea este superficială. Cu alte cuvinte, dinții sunt relativ albi, însă cu mici pete de la ceai, cafea sau vin. Pentru siguranță acest procedeu se realizează doar în cabinetul stomatologului.

Înainte de a-ți face o rezervare pentru albirea dinților este bine să știi câteva lucruri despre efectele secundare ale substanțelor folosite, dar și despre categoriile de persoane cărora le sunt interzise astfel de proceduri.

Alergia la peroxid de hidrogen se manifestă printr-o sensibilitate crescută a dinților și prin apariția unor iritații la nivelul gingiilor, însă acestea dispar după 1-2 zile. În cazul în care durerea persistă adresează-te dentistului.

De asemenea, anumite persoane ar trebui să evite complet albirea dinților.

  • copiii sub 15 ani care nu au dinții încă dezvoltați în totalitate
  • femeile însărcinate sau care alăptează
  • persoanele care au smalțul deteriorat
  • persoanele care suferă de boli gingivale sau o sensibilitate pronunțată (procesul de albire ar crește și mai mult sensibilitatea în cazul acestor categorii).

Cât costă albirea profesionistă a dinților?

În general prețurile variază între 600 și 1000 lei depinzând foarte mult de experiența stomatologului și de locația clinicii.

Cum îți poți albi dinții acasă?

Pentru decolorările minore, procesul de albire se poate realiza acasă, necesitând de regulă paste de dinți cu proprietăți de albire, geluri speciale, soluții iluminatoare etc., care acționează aproximativ la fel. Ușurința de folosire și rezultatele rapide, însă, fac din  gelurile de albire cele mai căutate produse de acest fel.

Gelurile de albire

Gelurile de albire folosite acasă sunt introduse în gutiere (forme speciale adaptate dinților tăi) iar acestea se aplică pe dinți, unde pot fi ținute timp de câte 20 minute (în cazul gelurilor concentrate) de trei ori pe zi, sau 4-8 ore zilnic timp de maxim două săptămâni în cazul gelurilor cu o concentrație mai redusă.

Care sunt metodele naturiste de albire a dinților?

Soluțiile naturiste pot fi și ele o alternativă pentru albirea dinților, mai ales în cazul dinților cu decolorări superficiale.

Trebuie știut, înainte de toate, că o alimentație sănătoasă poate contribui la păstrarea albului, dar și la albirea dinților. Astfel, merele, morcovii sau citricele curăță dinții fără efecte adverse iar consumul de lactate asigură necesarul de nutrienți esențiali păstrării dinților albi și sănătoși.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare metode naturale de albire a dinților.

  • cărbune activ – este una dintre cele mai folosite metode de albire, iar simplitatea aplicării este unul dintre factori. Astfel, tot ceea ce ai de făcut este să pisezi o tabletă de cărbune și să aplici pudra pe o periuță și să îți perii ușor dinții.
  • lapte praf – pune puțin lapte praf pe pasta de dinți, de două ori pe săptămână. Dinții vor deveni mult mai albi.
  • suc de lămâie și praf de copt – amestecă puțin praf de copt și jumătate de suc de lămâie proaspăt și perie dinții. Nu folosi acest tratament mai des de o dată pe săptămână.
  • apă oxigenată (peroxid de hidrogen) – aplică puțină apă oxigenată pe o dischetă demachiantă și șterge ușor dinții. Nu apela la această tehnică des deoarece crește riscul de degradare a smalțului.
  • suc de lămâie și sare de mare – amestecă o jumătate de linguriță de suc de lămâie cu o jumătate de linguriță de sare de mare și cu o cantitate mică de pastă de dinți obișnuită. Aplică acest amestec pe dinți și lasă-l timp de un minut. Clătește cu apă din abundență.
  • apă și oțet de mere – pune într-un pahar o linguriță cu oțet și completează cu apă. Clătește gura cu acest amestec dimineața înainte de a te spăla pe dinți.
  • bicarbonat de sodiu și suc de lămâie – amestecă într-un vas puțină sare, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și o linguriță de lămâie cu un vârf de pastă de dinți. Perie dinții cu acest amestec pentru 3-5 minute apoi clătește gura cu apă din abundență. Acest tratament este dur, așa că trebuie aplicat doar o dată la două luni.

Spre deosebire de soluțiile profesionale de albire testate în laborator, folosirea unor metode naturiste poate duce la erodarea mai rapidă a smalțului. De asemenea, dacă ești alergic la vreunul dintre produsele de mai sus este bine să îl eviți.

Care sunt cele mai răspândite mituri despre albirea dinților?

Ca în cazul majorității procedurilor medicale, și în cazul albirii dinților există câteva mituri care fie s-au propagat ca urmare a unor neglijențe profesionale rare, fie au fost inventate de persoane rău intenționate. Mai jos sunt demontate câteva dintre ele.

  • albirea dinților nu afectează sănătatea dintelui – ca și în cazul periatului excesiv, orice tip de exces dăunează dinților. Spre deosebire de alte modalități de albire a dinților (de exemplu aplicarea de fațete dentare) albirea cu accelerator (cea mai folosită) este cea mai sigură ingredientele active deschizând “porii” dinților și extrăgând petele. După procedură dinții încep să se remineralizeze natural.
  • sensibilitatea dentară după albire este normală – în general, se crede că aproximativ 60% dintre oamenii suferă de sensibilitate dentară chiar și fără intervenții (acest lucru poate apărea ca urmare a consumului unor alimente prea reci sau prea fierbinți). În general, sensibilitatea care apare după tratament dispare în maxim 36 de ore după intervenție. Pentru a asigura refacerea dinților într-un timp cât mai scurt, dentiștii recomandă soluții speciale pe bază de fluor care ajută la remineralizarea dinților.
  • petele dentare nu dispar peste noapte – în funcție de gravitatea decolorării procedura de albire poate dura între patru zile (pentru cazurile simple) și câteva luni (uneori ani) pentru cazurile complexe în care petele au pătruns în profunzimea dintelui.
  • Nu toți dinții pot deveni albi  – indiferent de tipul de decolorare, moștenirea genetică își spune de cele mai multe ori cuvântul iar odată cu trecerea anilor dinții încep să se deterioreze indiferent de soluția de albire aplicată. Gelurile de albire pot doar îndepărta decolorările apărute de-a lungul timpului însă nu și ce ai moștenit.

Albirea dinților nu a fost niciodată mai simplă și mai rapid de obținut ca zilele acestea. Indiferent dacă apelezi la un stomatolog cu experiență pentru a îndepărta petele apărute în timp sau folosești unul dintre trucurile naturiste pentru a trata decolorările superficiale, la final vei putea zâmbi fără griji.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda