Implantul mamar este una dintre cele mai comune operații estetice. În 2015, aproape 280 000 de femei și adolescente și-au făcut implanturi cu proteze cu silicon sau cu soluție salină (ser fiziologic) numai în Statele Unite, iar 106 000 de femei ce sufereau de cancer și-au reconstruit sânii. Celebra operație estetică datează din anii ‘60, însă abia din 1980 a devenit populară.

Dacă și tu te gândești la un implant mamar, ia în considerare câteva informații esențiale. Ți le vom enumera, pe parcursul acestui articol.

Ce este implantul mamar
Ce tipuri de implant mamar există
Cum alegi esteticianul
Cum să alegi mărimea implanturilor
Ce trebuie să știi despre operație
Mituri despre implanturi

Ce este implantul mamar

Implantul mamar este o proteză utilizată de medicul estetician pentru a schimba dimensiunea, forma și conturul unui sân natural. Implanturile mamare se realizează în scop cosmetic, pentru a îmbunătăți aspectul fizic și percepția pacientei asupra propriei persoane, dar și în scop medical, pentru a reconstrui sânii unei paciente, în urma unei mastectomii sau pentru a corecta un defect congenital.

Ce tipuri de implant mamar există

Există două tipuri de bază de implanturi mamare: cu soluție salină (ser fiziologic) și cu gel de silicon.

Implanturile cu ser fiziologic sunt formate dintr-un înveliș de silicon care se introduce chirurgical în corpul pacientei și se umple cu soluție salină sterilă, în momentul operației, în majoritatea cazurilor.

Implanturile cu gel pe bază de silicon sunt introduse direct în sâni, fără a avea nevoie de intervenții suplimentare, necesitând o incizie de dimensiuni mai mari.

Ambele variante vin în diferite dimensiuni și au învelișuri netede sau texturate. Fiecare are propriile avantaje și dezavantaje, deci este o chestiune de preferință.

Avantaje și dezavantaje

Conform cercetărilor recente, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește siguranța gelului de silicon și a implanturilor saline, dar fiecare tip de implant mamar are argumente pro și contra, iar unii doctori preferă un anumit tip de implant.

În ceea ce privește incizia, în cazul serului fiziologic, aceasta are dimensiuni mai mici datorită volumului implantului, în momentul introducerii în corp. Există chiar și varianta micșorării sau augmentării sânilor și după operație, cu ajutorul unei seringi. În cazul implantului cu silicon, dimensiunea nu se poate modifica.

E de reținut că aspectul sânilor este mai natural în cazul implanturilor mamare cu silicon. Chiar și textura țesutului supus operației este mai firească.

Riscuri

Rupturile sunt un risc pentru orice tip de implant mamar. Acestea ar putea fi cauzate de o eroare chirurgicală, o cădere sau, foarte rar, de presiunea exercitată asupra sânului în timpul unei mamografii. Implicațiile unei rupturi sunt diferite pentru cele două tipuri de implanturi.

Rupturile implantului salin sunt ușor de observat. Sânul își schimbă rapid forma în decurs de câteva zile, pe măsură ce se scurg fluidele. Dacă se rupe un implant salin, tot ce se scurge este apă sărată. Apa sărată este inofensivă și este absorbită în organism.

Ruptura de implant de gel de silicon este mai dificil de observat. Atunci când implantul se rupe, siliconul scurs rămâne în organism. Se poate răspândi uneori în afara sânului, ajungând la ganglionii limfatici îndepărtați.

Rupturile de implanturi de gel de silicon sunt adesea „silențioase”, ceea ce înseamnă că pacientele și medicii nu le pot observa. Ele pot fi detectate doar prin RMN. Din acest motiv, se recomandă ca femeile cu implanturi cu gel de silicon să facă un RMN la trei ani după implantare și o dată la doi ani după aceea.

În timp, implanturile mamare se uzează și trebuie înlocuite. Ruptura devine mai probabilă pe măsură ce implanturile mamare îmbătrânesc. Se estimează că implanturile mamare ar trebui să dureze cel puțin 10 ani, însă media de viață depinde de la produs la produs.

Ruptura nu este singura problemă care necesită intervenție chirurgicală. De-a lungul timpului, implanturile mamare se pot schimba. Un sân ar putea începe să arate foarte diferit de celălalt. Uneori, țesutul din jurul implantului se întărește, o afecțiune numită contracție capsulară. Chirurgia este singura modalitate de a rezolva această problemă.

Implanturile mamare pot modifica permanent țesutul mamar. Dacă decideți să scoateți implanturile, sânii dumneavoastră nu se pot întoarce la forma pe care o aveau înainte de operație. Ei pot rămâne îndoiți sau încrețiți.

shutterstock 406905103

Cum alegi esteticianul

Simpla căutare pe internet a unui estetician care realizează astfel de operații nu este suficientă, deși, odată ce l-ai găsit, este chiar recomandabil să faci cercetări în privința experienței sale.

Caută o pacientă care deja a trecut printr-o astfel de intervenție și cere-i părerea. Asigură-te că doctorul recomandat are toate certificările medicale pentru a-i susține practicile și, la prima întâlnire, cere-i cât mai multe detalii despre operație, implanturile folosite și despre riscurile la care te supui.

Alege un doctor cu o experiență de cel puțin cinci ani în intervenții chirurgicale și cu cel puțin doi ani în chirurgie plastică. Vei evita, astfel, posibile complicații postoperatorii.

Alege un medic renumit pentru astfel de intervenții. Printre cei mai cunoscuți și apreciați esteticieni de la noi se numără Marek Vâlcu, Kasem Abu Bakr, Sorin Nae, Cristina Brezeanu și Cristian Nițescu.

Cum să alegi mărimea implanturilor

Chiar dacă tendința este să alegi un implant cât mai mare, privește în perspectivă decizia și fă cea mai bună alegere pe termen lung. Iată câteva repere:

Raportează mărimea implantului la corpul tău, nu la măsura cupei sutienului

Ia în considerare faptul că implanturile mamare îți împovărează și coloana vertebrală, iar per total sunt o greutate în plus suportată de corpul tău. Raportează mărimea și forma implantului la forma corpului și a sânilor tăi naturali, astfel încât să se integreze estetic și funcțional. Pentru o părere obiectivă, ia o prietenă cu tine la consultație. Poți cere chirurgului să realizați o simulare a implantului, cu niște săculeți de silicon.

Ia în considerare personalitatea și statutul tău social

Oricât ți-ai dori o pereche de sâni voluminoși și chiar dacă ești dispusă să-ți asumi riscuri, nu uita că vei fi nevoită să te prezinți în societate cu noua ta siluetă. O schimbare radicală poate afecta statutul tău social, dacă lucrezi într-un mediu formal, și poate ridica întrebări nerostite, dar ale căror răspunsuri să te afecteze. Rămâi onestă față de tine însăți și alege un implant care să se „asorteze” cu personalitatea ta, fără a încerca să rezolvi o problemă printr-o transformare fizică. Moderația este cea mai bună soluție.

Gândește-te la cum îți va afecta programul de sport

Poartă o discuție cu esteticianul și despre activitățile tale fizice și programul de sport. Sânii mari pot limita performanța, necesită mai mult suport și îți vor da o altă senzație în timpul acestor activități.

shutterstock 499280881

Ia în calcul recomandarea esteticianului, dar decide tu rezultatul

Chirurgul poate avea o preferință pentru un anumit tip de implant, mărimea și forma sa, însă tu ești cea care va fi nevoită să suporte schimbarea, așa că tu vei avea ultimul cuvânt. Separă informația obiectivă de prejudecățile tale și ia-ți timp de gândire, nu trebuie să decizi totul de la prima vizită. Dezamăgirea pe care ai putea-o simți după operație ar putea fi ireversibilă.

Ce trebuie să știi despre operație

Operația pentru implant mamar constă în:

  • Administrarea anesteziei – împreună cu anestezistul, poți alege între sedare totală sau anestezie locală;
  • Incizia – incizia depinde de tipul implantului, nivelul de augmentare, anatomia ta particulară și preferința stabilită împreună cu esteticianul;
  • Introducerea implantului – poate fi submusculară (sub mușchiul pectoral) sau subglandulară (deasupra mușchiului pectoral, direct sub țesutul mamar);
  • Închiderea inciziei – în timp, cicatricea se va estompa, iar acest lucru depinde de profilul tău genetic, expunerea corpului la nicotină și riscul de infecții.

Rezultatele sunt imediate, chiar dacă intervalul de recuperare implică purtarea unui sutien protector.

Pregătirea pentru operație

Înainte de operație, sunt obligatorii câteva analize:

  • EKG – pentru ca medicul să se asigure de buna funcționare a inimii;
  • ECOGRAFIE MAMARĂ – nu se realizează operații dacă există leziuni la nivelul sânilor; doar în cazuri excepționale, se apelează și la mamografii;
  • ANALIZE DE SÂNGE OBIȘNUITE –  pentru a se stabili starea generală de sănătate a pacientei.

Contraindicaţii

Operația nu se poate realiza dacă în fișa ta medicală există:

  • Cancer de sân în progresie;
  • Stare infecțioasă generală sau locală;
  • Sarcină sau alăptare în curs de desfășurare;
  • Boli autoimune;
  • Implantare repetată nereușită a aceluiași tip de implant;
  • Tratament prin iradiere, diatermie cu microunde sau steroizi, în curs de desfășurare:
  • Hipersensibilitate la silicon;
  • Instabilitate psihologică;
  • Insuficiența țesutului;
  • O patologie preexistentă la locul de implantare.

Tipuri de incizii

Există patru tipuri de incizii:

  • Incizia periareolară (incizia mamelonului) – între areolă și pielea sânului;
  • Incizia transaxilară (incizia axilară) – sub braț;
  • Incizia TUBA (burtă sau incizie transumbilă) – prin buric;
  • Incizia inframamară (incizie sau crestătură) – deasupra locului unde se întâlnesc sânii și coastele.

Restricții postoperatorii

După operație, nu ai voie să:

– Dormi pe burtă sau pe o parte timp de șase săptămâni;
– Să alergi, să sari sau să faci alte activități care să îți miște sânii sau să afecteze zona supusă inciziei;
– Să ridici mâinile deasupra umerilor, mai ales dacă incizia este la subraț;
– Să faci baie timp de două săptămâni; ai grijă să usuci bine rănile după fiecare duș;
– Să-ți scoți sutienul protector sau bandajele fără acordul medicului;
– Să porți sutien push-up timp de șase săptămâni.

Mituri despre implanturi

Pentru că procesul de recuperare este unul anevoios, se spun numeroase lucruri despre limitările pe care ți le impune un implant mamar, însă multe dintre ele sunt doar mituri. Să le luăm pe rând.

Când te poți expune la soare după operație

Se spune că, după o astfel de operație, nu trebuie să te expui la soare. Expunerea la soare poate determina efecte adverse, într-adevăr, dar o expunere moderată poate ameliora țesutul umflat și cicatricile postoperatorii. Iată mai multe detalii.

Când poți zbura cu avionul după intervenție

Mitul că silicoanele vor exploda în timpul călătoriei cu avionul rămâne doar un mit. Iată mai multe amănunte care infirmă această teorie.

Mai poți alăpta după realizarea implantului?

Alăptarea depinde de tipul operației pe care ai făcut-o. Dacă ai ales metoda inciziei în jurul areolei, există riscul să nu poți alăpta. Poți dezvolta sensibilitate în zona sfârcurilor, dar în majoritatea cazurilor, alăptarea este posibilă.

Verificarea se face doar în momentul în care încerci să-ți hrănești copilul la sân.

Ce riscuri există de a dezvolta cancer după implant

Societatea Americană de Chirurgie Plastică spune că aproximativ 550.000 de femei au ales să-și pună implanturi mamare anul trecut, dar FDA a publicat un raport în acest an ce leagă această practică de un tip de cancer rar întâlnit.

Până în prezent, au fost raportate 359 de cazuri la nivel global, inclusiv nouă decese.

Riscul este scăzut, dar una din 30.000 de femei cu implanturi ar putea suferi de această maladie.

shutterstock 524185855 mica

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările legate de implanturi mamare și că, dacă vei alege să faci această operație, o vei face în deplină cunoștință de cauză.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda