Studiile indică faptul că untul de cacao ajută la creșterea nivelului de colesterol bun și chiar conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, având un rol și în protecția față de bolile cardiovasculare. Totodată, o echipă de cercetători americani a descoperit gena responsabilă de topirea untului la temperaturi mai mari, TcSAD1, reușind, de asemenea, să izoleze acea genă. Aceasta ar putea fi folosită pe viitor pentru producerea unor medicamente cu termen de valabilitate îndelungat chiar dacă sunt păstrate într-un mediu cald. Iar beneficiile untului de cacao nu se opresc aici.
Cum se obține untul de cacao
Care sunt proprietățile untului de cacao
Care sunt beneficiile cosmetice și alimentare ale untului de cacao
Rețete cu unt de cacao
Cum se obține untul de cacao
Adesea identificat drept ingredientul din care se realizează ciocolata și cel care oferă acesteia consistență și proprietatea de topire, untul de cacao este o grăsime naturală derivată din boabele de cacao ale păstăilor copacului de cacao. Acesta este cunoscut și sub denumirea de „arborele de ciocolată”. O altă denumire frecvent folosită este Theobroma, adică „hrana zeilor”.
În Africa de Vest, unde se fabrică mai mult de jumătate din produsele din cacao din lume, precum și în unele părți din America Centrală și de Sud, dar și în țări din Caraibe, boabele de cacao au fost recoltate de secole pentru a se obține untul de cacao. Această substanță emolientă netedă, cu o ușoară aromă delicată, a fost utilizată din cele mai vechi timpuri ca substanță hidratantă ce vindecă și protejează pielea și părul expuse efectelor dure ale soarelui și vântului.
Arborele de cacao poate fi întâlnit adesea de-a lungul râurilor. Când se plantează și se cultivă manual, aria lui de răspândire se limitează la regiunile cu precipitații permanente pe tot parcursul anului sau este plantat alături de alte culturi cum ar fi bananierii, copacii Cassava (Tapioca) sau alți copaci cu frunze mari care vor proteja arborele. Deși arborii de cacao pot trăi până la 100 de ani, cei care sunt cultivați sunt considerați productivi din punct de vedere economic timp de aproximativ 60 de ani.
Când copacul are cel puțin doi-trei ani, mii de flori albe se dezvoltă și se regăsesc pe tulpina principală și pe ramurile arborelui. Florile sunt polenizate de insecte, ba chiar și de lilieci. Pe plantațiile de cacao, din 1000 de flori, doar trei sunt polenizate și fertilizate pentru a se dezvolta în fructe.
În interiorul unei păstăi coapte, există între 20 și 40 de boabe învelite într-o pastă dulce, comestibilă, alunecoasă. Toate sunt unite de o placentă. Boabele sunt scoase manual fie imediat, fie după câteva zile. Apoi, grămezile de boabe umede sunt așezate în coșuri, în cutii de fermentație special concepute sau pe o suprafață plană și uscată, unde se lasă la fermentat până la 10 zile. Fermentația descompune în mod natural pulpa, elimină stratul de semințe și dezvoltă aroma. Boabele se rotesc sau se amestecă pentru a permite o circulație mai bună a aerului pe toată masa, pentru o fermentare optimă.
Apoi, conținutul boabelor fermentate este redus prin uscarea acestora, fie artificial, fie în lumina soarelui. Boabele uscate sunt sortate manual sau mecanic pentru a se îndepărta reziduurile, precum și boabele care sunt germinate, mucegăite sau rupte.
După măcinarea acestora, se obține o masă de cacao similară cu un lichior de cacao, care conține 54-58% unt. Acest lichior devine solid la temperatura camerei și are aspectul ciocolatei negre, cu o aromă mult mai intensă. Masa aceasta de cacao se presează, iar astfel se separă untul de cacao și pudra.
Care sunt proprietățile untului de cacao
Untul de cacao conține un nivel ridicat de grăsimi saturate, dar și o varietate de substanțe benefice organismului: 34,5% acid oleic benefic pielii și părului, 34,5% acid stearic cu proprietăți de curățare și protecție asupra pielii, 26% acid palmitic cu rol emolient, 3,2% acid linoleic (omega-6) pentru hidratarea și vindecarea pielii, 1% acid arahidonic cu capacitate antiinflamatoare și care ajută imunitatea, 0,3% acid palmitoleic cu rol dovedit împotriva îmbătrânirii premature, restul de 0,5% fiind compus tot din acizi grași.
Untul de cacao poate fi rafinat sau nerafinat, are punctul de topire la o temperatură cuprinsă între 34 și 38 de grade Celsius și termen de valabilitate până la cinci ani. Diferența constă în gradul de procesare.
Untul de cacao nerafinat se găsește în forma cel mai puțin alterată, nu este încălzit la temperaturi ridicate în timpul proceselor de fabricație, pentru a păstra cât mai mulți acizi grași de protecție, antioxidanți și nutrimentele valoroase care se regăsesc în boabele de cacao. Nu conține alcool sau parfumuri ori alți aditivi și oferă cel mai mare număr de beneficii pentru piele și sănătatea organismului. Untul de cacao nerafinat este mai deschis la culoare (galben crem) în comparație cu untul de cacao comercial și seamănă ca aspect cu margarina.
În schimb, untul de cacao rafinat are o culoare albă strălucitoare, nu are mirosul de ciocolată, dar încă mai păstrează proprietățile benefice ale untului de cacao nerafinat. Poate fi adăugat la formule inodore, dar se amestecă bine și cu produsele cosmetice care au parfumuri florale.
Care sunt beneficiile cosmetice și alimentare ale untului de cacao
Utilizat local, pe piele, untul de cacao se topește la temperatura corpului și funcționează pentru a hidrata pielea uscată și sensibilă, reducând în același timp și prevenind apariția cicatricilor. Bogat în vitamine și antioxidanți, este ideal pentru a fi folosit pentru hidratare, pentru sănătatea pielii și ameliorează eczemele și dermatitele.
Untul de cacao realizează o barieră protectoare între piele și mediu, grăsimile saturate de unt de cacao permițând pielii să-și păstreze umezeala necesară, rămânând pe piele timp îndelungat în ciuda faptului că este ușor absorbit. Polifenolii din untul de cacao sunt cunoscuți pentru eficiența lor în diminuarea aspectului de piele îmbătrânită prin creșterea nivelului de hidratare, a tonusului pielii, a elasticității și a producției de colagen.
În virtutea efectelor acestor polifenoli, untul de cacao este recunoscut pentru calitățile sale de prevenire a sensibilității, deteriorării și degenerării pielii. Untul de cacao stimulează circulația cutanată, facilitând în același timp repararea pielii deteriorate, precum și regenerarea acesteia.
Folosit pentru păr, untul de cacao îl hidratează și îl face mai ușor de manevrat, ceea ce împiedică ruperea lui. În timp ce repară firele deteriorate, untul de cacao calmează senzația de mâncărime, inflamații caracteristice scalpului. Pentru cele mai multe tipuri de păr, untul de cacao este un tratament eficient ce poate fi folosit pentru strălucire, rezistență, îngroșarea firului de păr și volum.
Untul de cacao este cunoscut pentru rolul său de stimulent natural al imunității organismului. Facilitează ameliorarea stresului prin scăderea senzației de oboseală ce poate slăbi adesea imunitatea. Untul de cacao este suficient de blând pentru a fi folosit pentru arsuri și infecții, fiind recomandat chiar și pentru pielea sensibilă.
Însă nu este indicat ca untul de cacao să fie consumat sau aplicat în timpul sarcinii și al alăptării și se recomandă a se folosi în cantități moderate.
Rețete cu unt de cacao
Untul de cacao este un ingredient excelent pentru prăjituri, iar noi ți-am pregătit două exemple pentru a te inspira să-l folosești în bucătărie:
1. Brioșe cu miere
Ingrediente pentru blat:
- 100 g unt de cacao
- 40 g cacao
- 200 g făină
- 100 g miere
- 2 lingurițe praf de copt
- 100 ml lapte de soia
- 2 linguri oțet
Pentru glazură ai nevoie de o ciocolată amăruie
Preparare:
Cerne făina cu pudra de cacao și praful de copt. Apoi pune la încălzit laptele de soia cu mierea și amestecă din când în când, până la dizolvare.
Taie în bucăți și topește la bain-marie untul de cacao, apoi amestecă-l cu laptele de soia cald. După o ușoară răcorire, toarnă amestecul peste făină, apoi adaugă oțetul, amestecând ușor. Poți adăuga lapte de soia, dacă ți se pare prea gros aluatul.
Așază compoziția în forme de brioșe și coace-o timp de 30 de minute. Când prăjiturile sunt gata, se lasă în forme pentru încă cinci minute, apoi se glazurează cu ciocolată topită. Poftă bună!
2. Bomboane de ciocolată cu mentă
Ingrediente:
- 65 ml unt de cacao
- 65 ml ulei de cocos
- 40 g cacao
- 60 ml sirop agave
- 15 g mentă
- 2 lingurițe extract de vanilie
- Un vârf de cuțit de sare
Preparare:
Topește la bain-marie untul de cacao și uleiul de cocos, adaugă pudra de cacao amestecând compoziția, apoi pune și siropul de agave, menta mărunțită și sarea.
Toarnă amestecul în forme mici, de mărimea unei bomboane, și așază compoziția la congelator, pentru 40 de minute. Poftă bună!
Încearcă și tu untul de cacao, fie în bucătărie, fie aplicat pe piele sau păr și bucură-te de efectele sale extraordinare.
Sursa foto: Pixabay & Pinterest